Piaggio - Πατέντα για εναλλακτικό μπροστινό σε Beverly!

Παρόμοιο με το σύστημα που φορά η Vespa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/8/2022
Πατέντες που κατέθεσε στις Η.Π.Α. η Piaggio, δείχνουν ένα Beverly με μοχλικό σύνδεσμο Watt αντί για τηλεσκοπικό πιρούνι στην μπροστινή ανάρτηση, σύστημα παρόμοιο με εκείνο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μικρότερα scooter του group, όπως στη Vespa, ή στο ηλεκτρικό Piaggio 1.
 
Φυσικά μια πατέντα δεν βρίσκει πάντα τον δρόμο της προς την παραγωγή, όμως σημαίνει πως η ιταλική εταιρεία επεξεργάζεται διάφορες επιλογές.
 
Η διαφορά του συγκεκριμένου συστήματος από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι βρίσκεται στη δυνατότητα αλλαγής της γεωμετρίας της ανάρτησης, ώστε να προστεθεί κάποιο σύστημα που να αποτρέπει την υπερβολική βύθιση (anti-dive) σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως στο φρενάρισμα, ενώ το σύστημα έχει μονόμπρατση διάταξη.
Ο μοχλικός σύνδεσμος του Watt είναι από τα παλαιότερα συστήματα ανάρτησης, καθώς είχε κατατεθεί σε πατέντα το 1784 από τον Σκωτσέζο εφευρέτη James Watt.
 
Αποτελείται από τρεις ράβδους που ενωμένες σχηματίζουν αρθρωτό σύστημα. Και οι τρεις ράβδοι μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τα άκρα της μεσαίας. Η κίνηση δεν είναι ευθεία, όπως σε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, αλλά περιγράφεται ως η καμπύλη του Watt.
 
Χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα σε αναρτήσεις αυτοκινήτων, όμως στη μοτοσυκλέτα αντίθετα έχει επικρατήσει το τηλεσκοπικό πιρούνι στο μπροστινό μέρος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιεί η Vespa μπροστά, προέρχεται από τις μέρες της εταιρείας ως κατασκευάστριας αεροπλάνων, τα οποία είχαν αντίστοιχο σύστημα ανάρτησης!
 
Στα πλεονεκτήματα του συστήματος θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την μικρότερη βύθιση στην πέδηση όπως προαναφέραμε, το μικρότερο βάρος, και την ευκολία αλλαγής του μπροστινού τροχού. Αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δραματικά διαφορετικό / καλύτερο από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, οπότε δεν υπάρχει κάποιος εύκολα αντιληπτός λόγος για να περάσει ένα εναλλακτικό σύστημα στην παραγωγή στο Beverly.
Παράλληλα με την πατέντα με το Beverly, η Piaggio κατέθεσε και μια ακόμα πατέντα για ένα τρίκυκλο scooter της, στα πρότυπα των MP3, που θα χρησιμοποιεί αναρτήσεις με μοχλικό σύνδεσμο Watt.
 
Πιστεύουμε πως η εφαρμογή του συστήματος του Watt σε κάποιο τρίκυκλο της Piaggio ίσως να είναι πιο ρεαλιστική από ότι σε δίκυκλο scooter, καθώς στα τρίκυκλα το σύστημα δεν είναι εμφανές, ενώ αντίθετα στα δίκυκλα… βγάζει μάτι, και ίσως ξενίσει τους αγοραστές που έχουν συνηθίσει το τηλεσκοπικό πιρούνι.

VOGE SR250GT PLAY - Στην παραγωγή η ασιατική έκδοση του επερχόμενου στην Ευρώπη SR3 [VIDEO]

GT Scooter με κορυφαίο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και… AI αναγνώριση φωνής!
VOGE SR250GT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Το SR250GT αποτελεί την ασιατική έκδοση του SR3 που είδαμε στην EICMA 2023, και πέρα από τον αυξημένο κυβισμό του ευρωπαϊκού μοντέλου, μοιράζεται εμφάνιση και εξοπλισμό μαζί του. Αν τώρα το SR1 της VOGE έχει κάνει πάταγο στη χώρα μας, με τον κορυφαίο συνδυασμό τιμής / εξοπλισμού του, αναμένουμε ανάλογη εμπορική πορεία και από το SR3.

Πρόκειται για ένα GT Scooter με τροχούς 14 και 13 ιντσών, και με έναν υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό (Bosch) κινητήρα 244 κ.εκ. στην ασιατική έκδοση, με απόδοση 25,47 hp / 8.250 rpm και ροπή 2,34 kgm / 6.500 rpm. Η VOGE κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 125+ χλμ/ώρα, επιτάχυνση 0-60 χλμ/ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα και ρεζερβουάρ 14 λίτρων που χαρίζει στο scooter αυτονομία… 400+ χιλιομέτρων!

To βάρος του SR250GT ανακοινώνεται στα μόλις 165 κιλά, με την VOGE να έχει κάνει εκτενείς προσπάθειες για συγκράτηση του βάρους χαμηλά σε όλους τους τομείς του scooter.

Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 770 mm, ενώ στον πλούσιο -όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία- εξοπλισμό του scooter περιλαμβάνονται δικάναλο ABS και Traction Control, full-LED φώτα, DRL LED φωτιστικά σώματα, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα με χώρο για 2 κράνη, keyless σύστημα, τεράστια TFT οθόνη οργάνων με T-Box (συνδεσιμότητα με τηλεφωνία, μουσική και πλοήγηση), ρυθμιζόμενη ψηλή ζελατίνα, υποστήριξη μέσης αναβάτη, μεγάλο μεταξόνιο 1.525 mm που δημιουργεί μεγάλους χώρους για άνετη διαβίωση δυο μεγαλόσωμων ατόμων πάνω στο scooter, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, κάμερα μπροστά για βίντεο και φωτογραφίες, ακόμα και… AI σύστημα φωνητικής επικοινωνίας του αναβάτη με το scooter, με ακρίβεια 99,9% -όπως υποστηρίζει η VOGE.

Αναμένουμε τώρα περισσότερες πληροφορίες για το SR3, χρόνος άφιξης και τιμή του στην Ελλάδα.

Ετικέτες