Piaggio - Πατέντα για εναλλακτικό μπροστινό σε Beverly!

Παρόμοιο με το σύστημα που φορά η Vespa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/8/2022
Πατέντες που κατέθεσε στις Η.Π.Α. η Piaggio, δείχνουν ένα Beverly με μοχλικό σύνδεσμο Watt αντί για τηλεσκοπικό πιρούνι στην μπροστινή ανάρτηση, σύστημα παρόμοιο με εκείνο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μικρότερα scooter του group, όπως στη Vespa, ή στο ηλεκτρικό Piaggio 1.
 
Φυσικά μια πατέντα δεν βρίσκει πάντα τον δρόμο της προς την παραγωγή, όμως σημαίνει πως η ιταλική εταιρεία επεξεργάζεται διάφορες επιλογές.
 
Η διαφορά του συγκεκριμένου συστήματος από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι βρίσκεται στη δυνατότητα αλλαγής της γεωμετρίας της ανάρτησης, ώστε να προστεθεί κάποιο σύστημα που να αποτρέπει την υπερβολική βύθιση (anti-dive) σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως στο φρενάρισμα, ενώ το σύστημα έχει μονόμπρατση διάταξη.
Ο μοχλικός σύνδεσμος του Watt είναι από τα παλαιότερα συστήματα ανάρτησης, καθώς είχε κατατεθεί σε πατέντα το 1784 από τον Σκωτσέζο εφευρέτη James Watt.
 
Αποτελείται από τρεις ράβδους που ενωμένες σχηματίζουν αρθρωτό σύστημα. Και οι τρεις ράβδοι μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τα άκρα της μεσαίας. Η κίνηση δεν είναι ευθεία, όπως σε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, αλλά περιγράφεται ως η καμπύλη του Watt.
 
Χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα σε αναρτήσεις αυτοκινήτων, όμως στη μοτοσυκλέτα αντίθετα έχει επικρατήσει το τηλεσκοπικό πιρούνι στο μπροστινό μέρος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιεί η Vespa μπροστά, προέρχεται από τις μέρες της εταιρείας ως κατασκευάστριας αεροπλάνων, τα οποία είχαν αντίστοιχο σύστημα ανάρτησης!
 
Στα πλεονεκτήματα του συστήματος θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την μικρότερη βύθιση στην πέδηση όπως προαναφέραμε, το μικρότερο βάρος, και την ευκολία αλλαγής του μπροστινού τροχού. Αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δραματικά διαφορετικό / καλύτερο από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, οπότε δεν υπάρχει κάποιος εύκολα αντιληπτός λόγος για να περάσει ένα εναλλακτικό σύστημα στην παραγωγή στο Beverly.
Παράλληλα με την πατέντα με το Beverly, η Piaggio κατέθεσε και μια ακόμα πατέντα για ένα τρίκυκλο scooter της, στα πρότυπα των MP3, που θα χρησιμοποιεί αναρτήσεις με μοχλικό σύνδεσμο Watt.
 
Πιστεύουμε πως η εφαρμογή του συστήματος του Watt σε κάποιο τρίκυκλο της Piaggio ίσως να είναι πιο ρεαλιστική από ότι σε δίκυκλο scooter, καθώς στα τρίκυκλα το σύστημα δεν είναι εμφανές, ενώ αντίθετα στα δίκυκλα… βγάζει μάτι, και ίσως ξενίσει τους αγοραστές που έχουν συνηθίσει το τηλεσκοπικό πιρούνι.

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες