QJ MOTOR SRK 800 RR: Το πρώτο τετρακύλινδρο supersport από την Κίνα πατάει πόδι στην Ευρώπη

Ντεμπούτο από την Ιταλική αγορά
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/1/2024

Στην πρόσφατη έκθεση της EICMA η QJ MOTOR μας έδειξε τρία τετρακύλινδρα supersport στα 800, 900 και 1000 κυβικά, με το μεγάλο “superbike” να είναι concept και τα δύο μικρότερα να έχουν τελική μορφή παραγωγής.

Τώρα, ο Ιταλός αντιπρόσωπος της QJ MOTOR έδωσε στη δημοσιότητα τον τιμοκατάλογο με όλα τα μοντέλα της εταιρείας για το 2024, όπου ανάμεσά τους υπάρχει μόνο το SRK 800 RR, δηλαδή το μικρότερο από τα τρία μοντέλα που είδαμε στη διεθνή έκθεση.

Η τιμή του στην ιταλική αγορά έχει καθοριστεί στα 9.050€ που είναι ελάχιστα πιο χαμηλή από το Honda CBR 650 R του οποίου η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 9.000-10.000€ στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης (ανάλογα το φορολογικό καθεστώς και την εμπορική πολιτική της Honda σε κάθε μία από αυτές).

Το CBR 650 R δεν το αναφέραμε τυχαία, καθώς ο κινητήρας των 778 κυβικών και 100 ονομαστικών ίππων του QJ MOTOR SRK 800 RR βασίζεται σχεδιαστικά στον κινητήρα της ιαπωνικής εταιρείας, έχοντας την ίδια διάμετρο εμβόλων αλλά μεγαλύτερη διαδρομή, απ’ όπου προκύπτουν και τα επιπλέον κυβικά.

2

Όμοια είναι και η σχεδίαση του πλαισίου, όμως τα περιφερειακά του QJ Motor SRK 800 RR είναι αναβαθμισμένα σε σχέση με την ιαπωνική μοτοσυκλέτα, έχοντας ακτινικά φρένα της Brembo, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και μεγάλη οθόνη TFT.

Αντιθέτως το SRK 900 RR (και το πρωτότυπο SRK 1000 RR) έχουν τετρακύλινδρους κινητήρες που βασίζονται σχεδιαστικά στους κινητήρες των MV Agusta Brutale 950 και F4 1000 312 με πανομοιότυπους πραγματικούς κυβισμούς στα 921 και 1078 κυβικά.

5

Φαίνεται πως αυτά τα δύο μοντέλα με τον “Ιταλικό” κινητήρα δεν θα προλάβουμε να τα δούμε στην Ευρώπη μέσα στο 2024, παρά το γεγονός πως στην EICMA η QJ MOTOR είχε το SRK 900 RR ως μοντέλο παραγωγής και στην αγορά της Κίνας έδειξε στην αρχή του 2023 ένα αντίστοιχα έτοιμο για παραγωγή Superbike 1000 με εντελώς διαφορετική εμφάνιση από το πρωτότυπο της EICMA.

Γενικά είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις δημοσιογραφικά τις αλλαγές και την εμπορική πολιτική της QJ MOTOR, καθώς παρουσιάζει διαρκώς νέα μοντέλα και νέους κινητήρες για την τεράστια τοπική αγορά της Κίνας, με ορισμένα από αυτά να φτάνουν έως την Ευρώπη, αλλά με πολλές και ουσιώδεις αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή είναι με μεγάλη διαφορά η εταιρεία που έχει τόσους πολλούς και εντελώς διαφορετικής σχεδίασης κινητήρες στην γκάμα της, ειδικά στην μεσαία κατηγορία κυβισμού από 500 έως και 800 κυβικά.

3

Κάποιοι βασίζονται στους τρικύλινδρους και τετρακύλινδρους κινητήρες των ιταλικών Benelli, που έχει εξαγοράσει ο όμιλος της QJ MOTOR. Κάποιοι βασίζονται σχεδιαστικά σε κινητήρες της Honda, της Suzuki και της MV Agusta, ενώ έχουμε δει να καταθέτει πατέντες και για έναν κινητήρα που βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά των KTM 790, τον οποίο ήδη χρησιμοποιούν και οι “αντίπαλες” κινέζικες εταιρείες KOVE και CFMOTO.

4

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο τετρακύλινδρο supersport της QJ Motor θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη από την Ιταλική αγορά και συνδυάζεται με την απόφαση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK στην κατηγορία Supersport.

Στην χώρα μας δεν προβλέπεται προς το παρόν να εισαχθεί το SRK 800 RR από την Ελληνική αντιπροσωπεία. Πιθανόν αυτό να αλλάξει στο μέλλον αν η συγκεκριμένη κατηγορία των μεσαίων τετρακύλινδρων supersport αποκτήσει στην χώρα μας αγοραστές και όχι μόνο ένθερμους οπαδούς στα social media…  

 

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες