QJ-Motors SRK 400: Επίθεση στην Ευρώπη

Η μητρική εταιρεία της Benelli σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/5/2022

Από την πρόσφατη έκθεση της EICMA στο Μιλάνο σας είχαμε ενημερώσει πως η QJ-Motors, μητρική εταιρεία της Benelli σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτόνομα. Ένα από τα πρώτα μοντέλα που θα απαρτίζουν την γκάμα της είναι το καινούριο SRK 400, το οποίο έχει δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με ονομαστική απόδοση 41,5 ίππους (κλώνο του δικύλινδρου της Kawasaki όπως εκείνος των CFMOTO).  

Έως σήμερα η QJ-Motors χρησιμοποιούσε το όνομά της στην εσωτερική αγορά της Κίνας και σε επιλεγμένες αγορές της Ασίας, ενώ στην Ευρώπη πουλούσε μόνο ορισμένα από τα hi-spec μοντέλα της υπό το όνομα της Benelli.

Η γκάμα των μοντέλων της QJ-Motors είναι πραγματικά τεράστια σε αριθμό και περιλαμβάνει ακόμα και τετρακύλινδρα εν σειρά από 400 έως 1300 κυβικά, όμως μόνο οι κινητήρες που προορίζονταν για τα μοντέλα της Benelli ήταν ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της QJ-Motors, η απόφαση για την εμπορική δραστηριότητα της μητρικής εταιρεία παράλληλα με την Benelli βασίζεται στο σκεπτικό δημιουργίας μιας entry-level μάρκας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των μοντέλων της Benelli σε “premium” εταιρείας.

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις που θέλουν την QJ-Motors να έχει αγοράσει από την KTM τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 790 Duke/Adventure, αλλά και του μεγάλου V2 (πιθανόν στην έκδοση των 1050cc με τους 98 ίππους και όχι των 1301cc με τους 160 και 180 ίππους) τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να ενώνονται μεταξύ τους.      

 

STRiX: Από τον στρατό στο Dakar με 90 ίππους και ροπή φορτηγού!

Ηλεκτρική enduro μοτοσυκλέτα που αποδίδει 90 ίππους και 99 kg.m ροπής
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/3/2026

Η STRiX είναι μία νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 και έχει ένα αρκετά αισιόδοξο πλάνο που περιλαμβάνει μία πολύ δυνατή ηλεκτρική enduro που αποδίδει 90 ίππους και θέλει να την τρέξει στο Dakar, αφού πρώτα μαζέψει το απαιτούμενο κεφάλαιο από δημόσια χρηματοδότηση.

Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχτισαν ολόκληρη τη φήμη τους πάνω σε χωμάτινες μοτοσυκλέτες που μπορούσαν να αντέχουν τη σκληρή χρήση. Η απαραίτητη στους αγώνες αυτονομία και ανθεκτικότητα οδήγησε την εξέλιξη των μοτοσυκλετών καταλήγοντας και στους καθημερινούς μοτοσυκλετιστές.

STRiX

Πλέον και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιθυμούν κομμάτι της πίτας αυτής, με κυριότερο παράδειγμα αυτό της Stark Varg. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η STRiX, μια νέα εταιρεία από τη Σλοβενία που εμφανίστηκε μόλις το 2023 και η πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα enduro αναζητεί δημόσια χρηματοδότηση - η οποία βέβαια δεν φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά, αφού έχουν συγκεντρωθεί μόλις 6.300 ευρώ από τα συνολικά 120.000 που είναι ο στόχος.

STRiX

Η ηλεκτρική enduro της STRiX αποδίδει περίπου 90 ίππους και απίστευτη ροπή που φτάνει τα 99 kg.m. Το βάρος της είναι 138 κιλά, η τελική της ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων, αναλόγως πόσο βαρύ δεξί χέρι έχει ο αναβάτης. Βέβαια, η αυτονομία μπορεί και να διπλασιαστεί, καθώς διαθέτει και δεύτερη μπαταρία 6,2 kilowatt, οπότε αντί ο αναβάτης να περιμένει να φορτίσει η μπαταρία, βάζει τη δεύτερη και συνεχίζει.

STRiX

Ο στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή στην κατηγορία Mission 1000 του Rally Dakar έως το 2027, κάτι που σίγουρα φαντάζει αρκετά αισιόδοξο, ενώ στα σχέδια της STRiX είναι και έκδοση για τον στρατό, ως απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία. Μένει να δούμε ποια από τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα.