Royal Enfield Electrik01 - Πρώτη φωτογραφία

Ήλεκτρική μοτοσυκλέτα με girder μπροστινό σύστημα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2022

Η Royal Enfield, μέσω του ινδικού site Autocar, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία της πρωτότυπης ηλεκτρικής της μοτοσυκλέτας που ακούει στο όνομα Electrik01 και αναμένεται στην παραγωγή το 2025.

Η teaser φωτογραφία είναι αποσπασματική, δείχνοντας μόνο το “ρεζερβουάρ” τον προβολέα και το μπροστινό εναλλακτικό σύστημα διεύθυνσης.

Σε πρώτη ανάγνωση η έμπνευση για την εξαιρετικά στιλάτη επερχόμενη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Ινδών προέρχεται από το concept KΧ του 2019 (φωτό άνω), το οποίο μας είχε εντυπωσιάσει με την σχεδιαστική του αρτιότητα και χρησιμοποιούσε girder σύστημα μπροστά. Κλασικό στιλ λοιπόν για την Elektrik01 που δεν απαρνιέται το γνωστό ύφος της φίρμας.

Άγνωστη παραμένει η χρήση του χώρου εκεί που σε μια βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα θα βρισκόταν το ρεζερβουάρ. Θα είναι αποθηκευτικός; Θα περιέχει τα ηλεκτρονικά; Από κάτω βρίσκεται η μπαταρία, ενώ το πλαίσιο είναι κλειστό και περικλείει το “ρεζερβουάρ” και τη μπαταρία.

Ο προβολέας είναι στρογγυλός, ενώ δεν γνωρίζουμε αν το girder σύστημα θα παραμείνει ακάλυπτο, ή αν θα το “ντύσει” η RE, όπως στο concept KX.

Το Autocar αναφέρει πως ο εσωτερικός κωδικός εξέλιξης του Electrik01 είναι QFD (Quality Function Development) με την εταιρεία να ξεκινά τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης όσον αφορά στην εμφάνιση του -και αργότερα στις επιδόσεις του- ώστε να κάνει το απαραίτητο fine-tuning πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει στην παραγωγή.

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες