Triumph Speed Triple 1200 RS: Επανέρχεται στο παιχνίδι [video]

Το μεγάλο βρετανικό Streetfighter
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/1/2021

Η Triumph δικαιούται να λέει πως έχει ηγετική θέση στην κατηγορία των Streetfighter καθώς ποτέ δεν διέκοψε την παραγωγή των Speed Triple και Street Triple και μάλιστα έθετε τα στάνταρ ανανεώνοντάς τα με επιμέλεια, όταν οι υπόλοιποι κατασκευαστές είχαν σποραδική παρουσία. Με τις προδιαγραφές Euro5 να βάζουν τέλος στον μεγάλο τρικύλινδρο κινητήρα των 1050 κυβικών του Speed Triple, οι άνθρωποι της Triumph έπρεπε να επιστρέψουν στα σχεδιαστήρια και να δημιουργήσουν τον αντικαταστάτη του. Και με αυτό το teaser video η Triumph μας επιβεβαιώνει πως έκανε ό,τι έπρεπε για να επιστρέψει ακόμα πιο δυνατή.

Όπως αναμενόταν, ο κινητήρας έγινε πλέον 1200 κυβικά, μια πρακτική που ακολούθησαν όλοι οι κατασκευαστές όταν παρουσίασαν τις Euro5 εκδόσεις τους, αφού τα επιπλέον κυβικά κάνουν πιο εύκολη τη διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση της ιπποδύναμης παρά τους επιπλέον περιορισμούς.

Γενικά είναι πιο εύκολο να επιτύχεις τους στόχους των προδιαγραφών Euro5 με περισσότερα κυβικά. Στον τίτλο του teaser video, η Triumph αναφέρεται μόνο στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού, την RS, κάτι που μας βάζει σε σκέψεις για το αν ή όχι υπάρξουν φτηνότερες εκδόσεις “S” και “R”. Το καλό είναι πως μιλά για REVOLUTION και όχι EVOLUTION, οπότε περιμένουμε να δούμε πάρα πολλές αλλαγές στο συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας, που έχει να αντιμετωπίσει πλέον πολύ πιο ισχυρό ανταγωνισμό σε σχέση με το παρελθόν, καθώς όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν ολοκαίνουριες μοτοσυκλέτες σε αυτή την κατηγορία.  Στις 26 Ιανουαρίου που θα γίνει η επίσημη διαδικτυακή παρουσίασή του θα ξέρουμε καλύτερα.

Beta RX250 4T 2027 – Πρώτη εμφάνιση σε ιταλικό αγώνα [Βίντεο]

Η νέα τετράχρονη Beta που προορίζεται για τη μάχη της ΜΧ2 το 2027 έτρεξε τον πρώτο της αγώνα στο Internazionali d'Italia MX
Beta RX 250 4T prototype
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Η Beta έχει ήδη παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου ΜΧ, MXGP, από το 2021 με την MT Racing Team Beta και την τετράχρονη RX 450 4T, ενώ τώρα ετοιμάζεται και για την κατηγορία ΜΧ2 των 250 cc.

Η μοτοσυκλέτα που εξελίσσει για την ΜΧ2 εδώ και αρκετούς μήνες είναι η RX 250 4T και η πρώτη της δημόσια εμφάνιση έγινε στον πρόσφατο αγώνα της σειράς Internazionali d'Italia MX στη Mantua και δη στο δεύτερο σκέλος, στα χέρια ενός από τους αναβάτες δοκιμών της.

Beta RX 250 4T prototype

Χτισμένη γύρω από έναν ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 250 cc με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, έχει μια εμφανέστατη διαφοροποίηση από τη σχεδίαση της RX 450 4T τοποθετώντας την αλυσίδα της τελικής μετάδοσης στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, αντίστροφα από το μοντέλο των 449 cc.

Beta RX 250 4T prototype

Νέο είναι και το πλαίσιο, ενώ η Beta μας λέει πως η τελική μορφή της RX 250 4T δεν είναι ακόμη καθορισμένη, καθώς η εξέλιξή της συνεχίζεται ακόμη.

Στόχος είναι η νέα ΜΧ μοτοσυκλέτα της να είναι έτοιμη πριν το Καλοκαίρι, όταν παραδοσιακά παρουσιάζονται όλα τα off-road μοντέλα των κατασκευαστών ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος, με προφανή στόχο η Beta να είναι παρούσα και στην κατηγορία ΜΧ2 του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2027.