Yamaha EC-01 και EC-02: Δύο ηλεκτρικά scooter μπαίνουν στην παραγωγή

Η γκάμα μεγαλώνει από κάτω προς τα πάνω
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/1/2022

Το 2017 στην έκθεση του Τόκιο η Yamaha παρουσίασε δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά scooter με τις ονομασίες EO-1 και ΕΟ-2. Καθώς είχε ήδη παρουσιάσει αρκετά ηλεκτρικά concept στο παρελθόν (ανάμεσά τους και ηλεκτρικά Trial) οι προσδοκίες για να τα δούμε στην παραγωγή δεν ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που υπήρχαν για τα προηγούμενα ηλεκτρικά concept.

Το καλοκαίρι του 2019, η Yamaha μας αιφνιδίασε παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό scooter  EC-05, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο δείγμα της συνεργασίας της ιαπωνικής εταιρείας με την ταϊβανέζικη GOGORO. Για την ακρίβεια το EC-05 στην Ταϊβάν πωλείται με τα σήματα της GOGORO.

Την ίδια χρονική περίοδο όμως, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πατέντες που είχε καταθέσει η Yamaha για την έκδοση παραγωγής του EC-01.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου διέρρευσαν φωτογραφίες του EC-01 σε τελική μορφή παραγωγής και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν, μιλούν για ένα ηλεκτρικό scooter με απόδοση αντίστοιχη της κατηγορίας των συμβατικών scooter με 125 κυβικά.

Η επιλογή αυτή έχει απόλυτη λογική, διότι η νομοθεσία διπλωμάτων, φορολογίας και τρόπου χρήσης στο κέντρο των μεγαλουπόλεων ευνοεί εμπορικά την κατηγορία των 125cc στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μαζί με το EC-01 να μπαίνει στην παραγωγή και το αντίστοιχο EC-02 που στοχεύει στην κατηγορία των 50cc όπου επίσης έχει ευνοϊκή νομική αντιμετώπιση στις χώρες τις Ευρώπης, με αρκετές από αυτές να επιτρέπουν την οδήγησή τους χωρίς δίπλωμα και από την ηλικία των 15 ετών. 

STRiX: Από τον στρατό στο Dakar με 90 ίππους και ροπή φορτηγού!

Ηλεκτρική enduro μοτοσυκλέτα που αποδίδει 90 ίππους και 99 kg.m ροπής
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/3/2026

Η STRiX είναι μία νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 και έχει ένα αρκετά αισιόδοξο πλάνο που περιλαμβάνει μία πολύ δυνατή ηλεκτρική enduro που αποδίδει 90 ίππους και θέλει να την τρέξει στο Dakar, αφού πρώτα μαζέψει το απαιτούμενο κεφάλαιο από δημόσια χρηματοδότηση.

Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχτισαν ολόκληρη τη φήμη τους πάνω σε χωμάτινες μοτοσυκλέτες που μπορούσαν να αντέχουν τη σκληρή χρήση. Η απαραίτητη στους αγώνες αυτονομία και ανθεκτικότητα οδήγησε την εξέλιξη των μοτοσυκλετών καταλήγοντας και στους καθημερινούς μοτοσυκλετιστές.

STRiX

Πλέον και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιθυμούν κομμάτι της πίτας αυτής, με κυριότερο παράδειγμα αυτό της Stark Varg. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η STRiX, μια νέα εταιρεία από τη Σλοβενία που εμφανίστηκε μόλις το 2023 και η πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα enduro αναζητεί δημόσια χρηματοδότηση - η οποία βέβαια δεν φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά, αφού έχουν συγκεντρωθεί μόλις 6.300 ευρώ από τα συνολικά 120.000 που είναι ο στόχος.

STRiX

Η ηλεκτρική enduro της STRiX αποδίδει περίπου 90 ίππους και απίστευτη ροπή που φτάνει τα 99 kg.m. Το βάρος της είναι 138 κιλά, η τελική της ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων, αναλόγως πόσο βαρύ δεξί χέρι έχει ο αναβάτης. Βέβαια, η αυτονομία μπορεί και να διπλασιαστεί, καθώς διαθέτει και δεύτερη μπαταρία 6,2 kilowatt, οπότε αντί ο αναβάτης να περιμένει να φορτίσει η μπαταρία, βάζει τη δεύτερη και συνεχίζει.

STRiX

Ο στόχος της εταιρείας είναι η συμμετοχή στην κατηγορία Mission 1000 του Rally Dakar έως το 2027, κάτι που σίγουρα φαντάζει αρκετά αισιόδοξο, ενώ στα σχέδια της STRiX είναι και έκδοση για τον στρατό, ως απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία. Μένει να δούμε ποια από τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα.