Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha EC-01 και EC-02: Δύο ηλεκτρικά scooter μπαίνουν στην παραγωγή

Η γκάμα μεγαλώνει από κάτω προς τα πάνω

Το 2017 στην έκθεση του Τόκιο η Yamaha παρουσίασε δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά scooter με τις ονομασίες EO-1 και ΕΟ-2. Καθώς είχε ήδη παρουσιάσει αρκετά ηλεκτρικά concept στο παρελθόν (ανάμεσά τους και ηλεκτρικά Trial) οι προσδοκίες για να τα δούμε στην παραγωγή δεν ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που υπήρχαν για τα προηγούμενα ηλεκτρικά concept.

Το καλοκαίρι του 2019, η Yamaha μας αιφνιδίασε παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό scooter  EC-05, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο δείγμα της συνεργασίας της ιαπωνικής εταιρείας με την ταϊβανέζικη GOGORO. Για την ακρίβεια το EC-05 στην Ταϊβάν πωλείται με τα σήματα της GOGORO.

Την ίδια χρονική περίοδο όμως, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πατέντες που είχε καταθέσει η Yamaha για την έκδοση παραγωγής του EC-01.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου διέρρευσαν φωτογραφίες του EC-01 σε τελική μορφή παραγωγής και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν, μιλούν για ένα ηλεκτρικό scooter με απόδοση αντίστοιχη της κατηγορίας των συμβατικών scooter με 125 κυβικά.

Η επιλογή αυτή έχει απόλυτη λογική, διότι η νομοθεσία διπλωμάτων, φορολογίας και τρόπου χρήσης στο κέντρο των μεγαλουπόλεων ευνοεί εμπορικά την κατηγορία των 125cc στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μαζί με το EC-01 να μπαίνει στην παραγωγή και το αντίστοιχο EC-02 που στοχεύει στην κατηγορία των 50cc όπου επίσης έχει ευνοϊκή νομική αντιμετώπιση στις χώρες τις Ευρώπης, με αρκετές από αυτές να επιτρέπουν την οδήγησή τους χωρίς δίπλωμα και από την ηλικία των 15 ετών.