Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha R1 Special Edition “Toprak Replica”: Η μοτοσυκλέτα του πρωταθλητή

Η βασίλισσα με τα τρία στέμματα

Θα ήταν παράξενο αν η Yamaha δεν έφτιαχνε μια ειδική έκδοση της R1 μετά την κατάκτηση των τριών παγκόσμιων πρωταθλημάτων (κατασκευαστών, ομάδας και αναβατών) στα Motul-WSBK το 2021. Τα καλά νέα είναι πως η συγκεκριμένη Special Edition δεν είναι απλώς μια R1 στα χρώματα της μοτοσυκλέτας του Toprak Razgatlıoğlu, αλλά ένα πραγματικό όπλο για Track-Day καθώς έχει αγωνιστικό κιτ στον κινητήρα με απόδοση 205 ίππων στον τροχό σύμφωνα με την Yamaha και ζυγίζει 26 κιλά λιγότερο, χάρη στην εκτεταμένη χρήση εξωτικών υλικών και αγωνιστικών εξαρτημάτων από την YGTR.

Με βάρος 175 κιλά, 205 αληθινούς ίππους και τα αγωνιστικά ηλεκτρονικά της YGTR, αυτή η R1 είναι πιθανόν η ταχύτερη μέσα στην πίστα που μπορεί να αγοράσει το ευρύ κοινό έως σήμερα.

Μάλιστα θα κατασκευαστεί από τους μηχανικούς του Crescent Racing PRO SHOP, όπως ακριβώς και η μοτοσυκλέτα που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η μοτοσυκλέτα θα έχει ειδικό αριθμό πλαισίου (δεν θα είναι δηλαδή “κοινές” R1 από την γραμμή παραγωγής με αξεσουάρ) και το set-up του πλαισίου, των αναρτήσεων και των ηλεκτρονικών θα γίνει σύμφωνα με τα γούστα του κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά με την βοήθεια του James Hillier ή του Niall Mackenzie!

Επίσης όποιος αγοράσει μία από αυτές τις 21 R1 θα έχει πρόσκληση VIP για δύο άτομα στα box της εργοστασιακής ομάδας σε έναν από τους αγώνες των WSBK της επόμενης σεζόν και ένα σετ εξοπλισμού οδήγησης με την υπογραφή του Toprak Razgatlıoğlu.

Τα “άσχημα” νέα είναι πως θα φτιαχτούν μόλις 21 αντίτυπα για όλο τον κόσμο και ότι δεν διαθέτει εξοπλισμό για οδήγηση στο δρόμο, ούτε λένε λέξη για την τιμή της…