Οδηγούμε KTM off-road 2019! Τα SX και EXC που θα συνεχίσουν να κάνουν την διαφορά!

Στην Ελλάδα η νέα γενιά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/10/2018

Από την Πεντέλη με μία όμορφη παρουσίαση, εγκαινιάστηκε η παρουσία της νέας γενιάς Enduro και Motocross της KTM. Οι οικογένειες των SX και EXC/XC δέχθηκαν λίγες αλλά καίριες αλλαγές με στόχο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που κάνει την υπερπροσπάθειά του. Για την σειρά SX και κρατώντας την ίδια απόδοση, η KTM κινήθηκε στους παρακάτω άξονες εξέλιξης για το 2019: Βελτίωση της συμπεριφοράς, αύξηση αξιοπιστίας, περαιτέρω μείωση του βάρους και φυσικά αλλαγές στην εμφάνιση. Το τελευταίο, πέρα από την αναγκαιότητα για διαφοροποίηση απέναντι στους προκατόχους, έχει και πρακτική πλευρά, καθώς οι αλλαγές στην εμφάνιση συνήθως συνοδεύονται από μικρές βελτιώσεις στην στάση του σώματος.

φωτογράφοι: Γιώργος και Χρήσος Καραγιωργάκης, Γιώργος Σβολόπουλος

SX 2019: Τα βασικά σημεία της νέας γενιάς

Αλλαγή στην ακαμψία του περιμετρικού πλαισιού, στα σημεία των βάσεων του κινητήρα, στον λαιμό και στην κάθετη δοκό, για καλύτερη συμπεριφορά κι αύξηση της αντοχής έναντι των καταπονήσεων. Οι βάσεις του κινητήρα είναι νέες, αλουμινένιες, που περαιτέρω αυξάνουν την ακαμψία στο 250SX, ενώ σε όλα τα SX μοντέλα το νέο ισχυρότερο και μακρύτερο κατά 40mm υποπλαίσιο, που αυξάνει την ακαμψία του πίσω φτερού, συνδυάζεται με το επίσης νέο και μακρύτερο κατά 5mm ψαλίδι, αποκτώντας έτσι μία μικρή βελτίωση στην σταθερότητα και μία πιο ήπια συμπεριφορά στις αποσβέσεις.

Με τις αλλαγές στο υποπλαίσιο ήταν δεδομένο πως θα έπρεπε να αλλάξουν και τα πλαστικά που το εκμεταλλεύτηκαν βελτιώνοντας την εργονομία, με την σέλα να ακολουθεί την νέα σχεδίαση και παράλληλα να αποκτά λωρίδες σιλικόνης που βοηθούν ιδιαίτερα στα μπερμ.

Ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξόνιο σημαίνει πως έπρεπε να γίνουν αλλαγές και στην εμπρός ανάρτηση βελτιώνοντας την συμπεριφορά τους με τα νέα δεδομένα, κι αποκτώντας νέες πλάκες τιμονιού για καλύτερο έλεγχο του τροχού, δίνοντας στον μοχλό του τιμονιού καλύτερη σαφήνεια στις αντιδράσεις. Τα νέα ψυγεία βελτίωσαν την ποσότητα θερμότητας που μπορούσαν να απάγουν και παράλληλα το σχήμα τους άλλαξε βοηθώντας την εργονομία του νέου κουστουμιού και φέρνοντας το βάρος ακόμα πιο χαμηλά.

Η νέα μπαταρία λιθίου προσφέρει πιο εύκολες εκκινήσεις σε κρύες συνθήκες, ακολουθώντας την υπάρχουν τεχνολογία που συνεχώς αυξάνεται, ενώ η αλλαγή θέσης του ανορθωτή καθιστά ευκολότερο το έργο των μηχανικών, πρώτα εξαιτίας της ευκολότερης πρόσβασης κι έπειτα γιατί εκεί θερμαίνεται δυσκολότερα. Ταυτόχρονα η σχεδίαση έγινε καλύτερη και για το ρεζερβουάρ και την αντλία βενζίνης, απλοποιώντας τα πράγματα.

Στους κινητήρες η βασικότερη αλλαγή βρίσκεται στον επανασχεδιασμό των κιβωτίων, με την KTM να έχει επενδύσει πλέον στην δημιουργία ξεχωριστής γραμμής παραγωγής, μονάχα για τα γρανάζια, εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη ποιότητα και κυρίως, την συνέπεια αυτής. Από μόνο του αυτό δίνει πόντους στην αξιοπιστία, καθώς σε ορισμένες σειρές μοντέλων είχαν παρατηρηθεί αστοχίες υλικού που οφειλόταν στην αδυναμία του εξωτερικού συνεργάτη. Επενδύοντας στην δική της κατασκευή, η KTM παίρνει τον έλεγχο και σε αυτό τον τομέα. Στα 250 και 350 SX-F νέος είναι και ο συμπλέκτης, που παρά τα 190 γραμμάρια βάρους που έχασε, θέλει μικρότερη δύναμη στην μανέτα την στιγμή που οι ταχύτητες κουμπώνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια και η αποσύμπλεξή του είναι προοδευτική αν και άμεση. Επιπρόσθετα για το 350 SX-F έχει επανασχεδιαστεί και η κυλινδροκεφαλή που δέχτηκε 250 γραμμάρια μείωσης με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές στο μπλοκ της. Επίσης νέα είναι και η κυλινδροκεφαλή του 450 SX-F που φέρνει περισσότερες αλλαγές καθώς ο εκκεντροφόρος άλλαξε προφίλ κι έτσι η κεφαλή είναι 15mm χαμηλότερη και 500 γραμμάρια ελαφρύτερη, πράγμα που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση, καθώς πρόκειται για μείωση σε καίριο σημείο της μοτοσυκλέτας.

Οι εξατμίσεις στα δίχρονα έχουν επανασχεδιαστεί σε προσομοιωτή που βοηθά να γίνουν άλματα αντί για βήματα εξέλιξης ενώ τώρα δεν έχουν την πλαστική βάση. Στους τετράχρονους οι εξατμίσεις έχουν μικρότερους σιγαστήρες και καλύτερη ροή ενώ μικρές αλλαγές έχουν τα τετράχρονα και στο σώμα ψεκασμού. Είναι σημαντικό πως το 450 SX-F έφτασε πλέον τα 100 κιλά καθιστώντας το πιστό σύντροφο σε κάθε προσγείωση, έπειτα από εύκολη απογείωση.

Η αναβαθμισμένη σειρά Enduro

Στην σειρά Enduro EXC-2019 οι αναρτήσεις της WP έχουν εσωτερικές αλλαγές με νέο έμβολο και πιο σφιχτές ρυθμίσεις χωρίς όμως απώλεια προοδευτικότητας, κερδίζοντας έτσι σε απόσβεση συμπίεσης. Κι εδώ οι μπαταρίες είναι νέες, Lithium-lon, για ευκολότερη εκκίνηση σε όλες τις συνθήκες, ενώ το πλαίσιο έγινε πορτοκαλί με νέα γραφικά και άλλαξε το κάλυμμα της σέλας αυξάνοντας τον συντελεστή τριβής του.

Στα 125/150 XC-W ο κύλινδρος έχει νέο power valve που δίνει πιο σταθερή απόδοση, ενώ και εδώ έχουμε νέο κιβώτιο 6 σχέσεων με γρανάζια από την PANKL που αποτελεί τμήμα του ομίλου της KTM, αλλά και νέο συμπλέκτη με ατσάλινο διάφραγμα και ελασματικό ελατήριο που απαιτεί λιγότερη δύναμη, ενώ και το πλάτος του κινητήρα έχει μειωθεί ελαφρά από το νέο καλυμμα συμπλέκτη.

Η πρώτη οδηγική εμπειρία μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αν και το EXC 300TPI, το ψεκαστό δίχρονο δεν ήταν στην καλύτερή του ημέρα από πλευράς απόδοσης και ρυθμίσεων, δίχως έτσι να καταφέρουμε να πιέσουμε περισσότερο για μία πιο ολοκληρωμένη δοκιμή.

Ο Έλληνας πρωταθλητής Κίμων Καράμπελας, μέλος της συντακτικής ομάδας του MOTO, μας μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις από την οδήγησή του, εν αναμονή της παρουσίασης σε επόμενο τεύχος:

 

KTM EXC-F 350

‘’ Πρόκειται για την πιο ευχάριστη off road μοτοσυκλέτα της KΤΜ, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο δύναμη και ευελιξία που θα βολέψει όλων των ειδών αναβάτες. Για το 2019 δέχτηκε τις ίδιες αλλαγές που έγιναν σε όλη την γκάμα των EXC, βρίσκεται δικαιολογημένα στην κορυφή του ανταγωνισμού στη μεσαία κατηγορία αφού από άποψη βάρους πρόκειται για ένα από τα ελαφρύτερα θυμίζοντας έντονα το μικρότερο EXC-F 250. Διαθέτει ίσως τον πιο ζωηρό enduro κινητήρα στα 350 κυβικά ενώ σου δίνει την επιλογή της χρήσης traction control στον στάνταρ εξοπλισμό. Οι τελευταίες αλλαγές που δέχτηκαν οι αναρτήσεις της WP δημιούργησαν ένα ελαφρώς σκληρότερο σύνολο ώστε να αποδίδουν καλύτερα στις μεγάλες πιέσεις κάτι που δεν αντιληφθήκαμε ως έντονη διαφορά και ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε μείνει ικανοποιημένοι από το σύνολο. Μεγάλη εντύπωση και πάλι μας έκανε η κατευθυντικότητα του στις στροφές που σ΄ αυτό βοηθά σίγουρα η άριστη θέση οδήγησης. ‘’Χρυσή τομή’’ λοιπόν για μια ακόμη χρονιά το EXC- F 350 που για το 2019 κρατά τα ίδια καλά χαρακτηριστικά με μικρές αλλαγές στα σημεία.’’

KTM EXC 300 TPI

‘’Τα ψεκαστά δίχρονα έφεραν την επανάσταση το καλοκαίρι του 2017 όπου παρουσιάστηκαν επίσημα από την ΚΤΜ και είχαμε την τύχη κατά αποκλειστικότητα να είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα που θα οδηγούσαμε τα TPI αφήνοντας μας πραγματικά έκπληκτους με την λειτουργία, απόδοση και κυρίως την απόκρισή τους. Την δημοσιογραφική επαφή στην Ελλάδα, συντροφεύουν όμως μικρά περιστατικά ατυχίας, που μπαίνουν εμπόδιο σε μία ολοκληρωμένη δοκιμή τους επί ελληνικού εδάφους. Πέρυσι στην αντίστοιχη παρουσίαση που διοργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, δεν είχαμε την τύχη να οδηγήσουμε το 300 ΤΡΙ αφού προηγήθηκε ατύχημα ενός αναβάτη με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η μοτοσυκλέτα από τη δοκιμή. Έμεινε έτσι μόνη, η επαφή που είχαμε με τον νέο δίχρονο κινητήρα στη σέλα του Husqvarna TE 300i σημειώνοντας τότε την διαφορά στη λειτουργία του κινητήρα με αυτόν που είχαμε οδηγήσει στην επίσημη παρουσίαση στην Αυστρία. Αντίστοιχα φέτος μία νέα ευκαιρία για την ανανεωμένη μοτοσυκλέτα θα χανόταν δυστυχώς και πάλι. Το EXC 300 ΤPI της δοκιμής είχε διαφορετική λειτουργία, ο κινητήρας του υστερούσε στις χαμηλές στροφές χωρίς ομαλή λειτουργία. «Μπούκωνε» χαμηλά με ακαθόρυστο ρυθμό ενώ στις ψηλές στροφές ερχόταν μία έκρηξη, δίνοντας μία εκρηκτικότητα σαν να προσπαθεί να σου φύγει απ’ τα χέρια. Με βάση τα λεγόμενα του τεχνικού διευθυντή, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε δεχθεί αλλαγές στην χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ώστε να αποδίδει με πιο άγριο τρόπο κάτι που μάλλον δεν άρεσε πολύ στο ΤΡΙ. Ωστόσο γράψαμε αρκετούς γύρους για να πάρουμε την αίσθηση από την πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά με τις νέες πιο σφιχτές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις της WP και την ακαριαία γεωμετρία του πλαισίου. Περιμένουμε την επανάληψη της δοκιμής του EXC 300 TPI με τις στάνταρ ρυθμίσεις και χαρτογράφηση, ώστε να ολοκληρώσουμε την άποψη μας αφού γνωρίζουμε ότι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις αυτή η μοτοσυκλέτα πραγματικά εκπλήσσει ευχάριστα. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες enduro που έχουν ποτέ παραχθεί, κι έτσι η επανάληψη της δοκιμής είναι πρωτίστως μία ευχάριστη και… ποθητή διαδικασία!’’

 

KTM SX-F 250

‘’Την αρχική γεύση του νέου SX-F 250 την είχαμε πάρει από την Ιταλία όπου βρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση των SX της KTM παρέα με τους Ryan Dungey και Antonio Cairoli όμως στην Πεντέλη είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε καλύτερα τις αλλαγές που έγιναν για το 2019 αφού πρώτα οδηγήσαμε την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Νίκου Λυρίου επίσημου αναβάτη motocross της KTM South East Europe η οποία ήταν μοντέλο του 2018 (χωρίς αλλαγές) και μετά πηδήξαμε στη σέλα του SX-F του 2019 βλέποντας επί τόπου τις διαφορές. Σας το είχαμε ξαναπεί, το νέο 250άρι ανεβάζει στροφές ατελείωτα, ο κόφτης μεταφέρθηκε στις 14,000 rpm με τις αλλαγές που έγιναν στον κινητήρα, το νέο πλαίσιο με την ίδια γεωμετρία αποδεικνύεται ακόμα πιο σταθερό όπου σ’ αυτό συμβάλλει και το μακρύτερο νέο ψαλίδι! Σε όλα αυτά προσθέτεις το γεγονός πως η εργονομία έγινε ακόμα καλύτερη με τη νέα σχεδίαση που δέχτηκε η νέα SX-F όπως και όλα τα SX του 2019, ενώ οι αναρτήσεις φαίνονται πιο ενδοτικές αφού δεν σε χτυπούν στα χέρια χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται μαλακές. Η τέλεια επιλογή για να ‘’λυσσάξεις’’ με τον κόφτη στις motocross πίστες!’’

 

KTM SX-F 450

‘’ Ίδια ιστορία με αυτή του SX-F 250, πρώτα οδηγήσαμε το SX-F 450 μοντέλο 2018 του Γιώργου Ηλιόπουλου που βρισκόταν στην παρουσίαση και μετά ανεβήκαμε στη σέλα του SX-F του 2019. Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις μοτοσυκλέτες που τις χωρίζουν μόνο μια χρονιά! Το νέο SX-F 450 διαθέτει κατά 60% νέα μέρη με κύριο στόχο την καλύτερη εργονομία, το βάρος της πλέον είναι μόλις 100kg άδειο κάτι που αμέσως φαίνεται στην οδήγηση αφού νομίζεις πως καβαλάς μοτοσυκλέτα μικρότερου κυβισμού! Κάπου εκεί βέβαια η αλήθεια επιστρέφει κάνοντας πάταγο. Γυρνώντας το δεξί γκρίπ έρχεται το γκάζι της αρκούδας να σου θυμίσει ότι ο κινητήρας αποδίδει κοντά στους 62 ίππους. Δεν σε τρομάζει, είναι τόσο γλυκό το γκάζι του που ορκιζόμαστε πως με δύο φανάρια και πλαϊνό σταντ το μετατρέπεις σε enduro (χωρίς πινακίδα φυσικά). Οι αναρτήσεις της WP λειτουργούν άψογα και έχουν χάσει την ‘’ξύλινη’’ αίσθηση του περσινού μοντέλου ενώ η χρήση του traction control κάνει εύκολη υπόθεση την εύρεση πρόσφυσης του πίσω τροχού που στην περίπτωση του 450 χάνεται πιο εύκολα. Απαιτεί προπονημένο αναβάτη για να ξεδιπλώσει όλες του τις χάρες αλλά δεν θα τρομάξει τον νεοεισερχόμενο στη μεγάλη κατηγορία που το SX-F 450 του 2019 έρχεται με τις περισσότερες αλλαγές και την κυριότερη εξέλιξη, από όλη την γκάμα των motocross της KTM. ‘’

 

Ετικέτες

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: