Ο Toprak Razgatlioglu εντυπωσιάζει στο COTA με χρόνο ταχύτερο από Superbike
Σε δοκιμή με BMW Superstock στο Texas των ΗΠΑ
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
23/9/2025
Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής Superbikes πέτυχε εκπληκτικό χρόνο στο Circuit of the Americas με μία BMW M1000RR σε stock-spec, ξεπερνώντας τον pole χρόνο του MotoAmerica Superbike.
Ο Toprak Razgatlioglu, που βρίσκεται μια ανάσα από τον τρίτο τίτλο του στο World Superbike και τον δεύτερο με τη BMW, πριν περάσει το 2026 στο MotoGP με την Pramac Yamaha, βρέθηκε στο Texas για μια ξεχωριστή δοκιμή.
Στο διάλειμμα ανάμεσα στους αγώνες του Magny-Cours και του επερχόμενου γύρου στην Αραγονία, ταξίδεψε στην Αμερική μαζί με την Alpha Racing για ένα track day στο Circuit of the Americas, οδηγώντας μια BMW M1000RR σε προδιαγραφές Superstock.
Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην πίστα του Austin, έδρα του αμερικανικού γύρου του MotoGP, και ο Razgatlioglu εντυπωσίασε με το 2’06.790 που σημείωσε, χρόνος ταχύτερος από την pole position του Cameron Beaubier στο MotoAmerica Superbike φέτος (2’07.078).
Ο Beaubier, που επίσης αγωνίζεται με BMW στις ΗΠΑ, απάντησε με χιούμορ στο Instagram “παρακαλώντας” τον να φύγει μακριά. Ο Marco Melandri τον χαρακτήρισε “βασιλιά”.
Με τρεις γύρους να απομένουν στο πρωτάθλημα του 2025, ο Razgatlioglu προηγείται του Nicolo Bulega με 39 βαθμούς. Παρά τα αρχικά παράπονα για τους κανονισμούς που δυσκόλευαν τη BMW, έχει ήδη 18 νίκες έναντι 8 του Ιταλού σε 27 αγώνες. Από το Misano και μετά παραμένει αήττητος και δεν έχει τερματίσει χαμηλότερα από δεύτερος, εκτός από την 8η θέση στον τρίτο αγώνα του Assen.
Ο Razgatlioglu θα λάβει μέρος σε ιδιωτική δοκιμή με τη Yamaha τις επόμενες εβδομάδες, πριν κάνει την επίσημη πρώτη του στο MotoGP στο τεστ της Βαλένθια τον Νοέμβριο. Το 2026 θα είναι teammate του Jack Miller στην Pramac, ενώ ο Miguel Oliveira φημολογείται ότι θα αναλάβει ρόλο είτε δοκιμαστή στο MotoGP είτε αγωνιζόμενου επιστρέφοντας στο WorldSBK.
MotoGP, Ιαπωνία, Practice-FP1: O Alex Marquez στην κορυφή το Motegi, στο Q1 ο Ogura
18 αναβάτες σε διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου – Οι διεκδικητές του τίτλου μπροστά
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
2/10/2026
Ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi και πήρε την πρώτη θέση στο Practice της Παρασκευής, μπροστά από τον Pedro Acosta και τον Marc Marquez, ενώ ο Ai Ogura θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.
Ο Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) άφησε για το τέλος την προσπάθειά του, αλλά τελικά ήταν αυτός που βρέθηκε στην κορυφή του Practice της Παρασκευής στο Motegi. Ο δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 σημείωσε νέο ρεκόρ πίστας με τον τελευταίο του γρήγορο γύρο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον νικητή του αυστριακού Grand Prix, Pedro Acosta (Red Bull KTM Factory Racing). Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, ενώ ο τοπικός ήρωας, Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), περιορίστηκε στη 15η θέση και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.
Κόκκινη σημαία από νωρίς
Οι προσπάθειες των αναβατών πάγωσαν με λίγους μόλις γύρους, καθώς η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία όταν η μοτοσυκλέτα του Ogura παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα στην έξοδο του pit lane. Ακολούθησε μια σύντομη διαδικασία καθαρισμού της πίστας και η δράση συνεχίστηκε, με τον Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) να βρίσκεται στην κορυφή, μπροστά από τον Acosta και τον Marc Marquez, μετά τα πρώτα 25 λεπτά.
Συνεχείς αλλαγές στην πρώτη δεκάδα
Καθώς το Practice περνούσε στο δεύτερο μισό του, αρκετά από τα μεγάλα ονόματα βρίσκονταν εκτός της πρώτης δεκάδας. Ανάμεσά τους ήταν ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), νικητής δύο αγώνων το 2025, ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Jorge Martin (Aprilia Racing) και ο Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team).
Με τους κόκκινους τομείς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, η κατάταξη άλλαζε συνεχώς. Ο Martin ανέβηκε προσωρινά στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marc Marquez, ο οποίος είχε πάρει την κορυφή, για να τον διαδεχθεί λίγο αργότερα ο Acosta. Με κάτι περισσότερο από 17 λεπτά να απομένουν, ήταν η σειρά του Fermin Aldeguer (BK8 Gresini Racing MotoGP) να περάσει στην πρώτη θέση, όμως η κατάσταση θα άλλαζε ξανά.
Zarco και Moreira μπροστά, πριν τις πτώσεις
Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις στην πρώτη δεκάδα. Ο Johann Zarco (Castrol Honda LCR) είχε ανέβει στην πέμπτη θέση, πίσω από τον ομόσταυλο του Diogo Moreira (Pro Honda LCR), ενώ ο Enea Bastianini βρισκόταν έβδομος και ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) στη δέκατη θέση.
Ο Bagnaia έκανε χρόνο αρκετό για την ένατη θέση, όμως η νέα άσφαλτος του Motegi συνέχιζε να βελτιώνεται όσο περνούσε η ώρα. Με οκτώ λεπτά να απομένουν επικράτησε προσωρινά ηρεμία, πριν ξεκινήσει η τελική επίθεση.
Οι τελευταίοι γύροι άρχισαν με λιγότερα από τέσσερα λεπτά στο ρολόι και αρκετοί αναβάτες χρειάζονταν σημαντική βελτίωση, μεταξύ των οποίων οι Ogura, Bagnaia, Aldeguer και Di Giannantonio. Τα κίτρινα σημαιάκια στην τελευταία στροφή, έπειτα από πτώση του Zarco, έκαναν ακόμη πιο πιεστικό το χρονικό περιθώριο. Ο Γάλλος ήταν καλά και η διαδικασία συνεχίστηκε.
Λίγο αργότερα, ο Moreira είχε επίσης πτώση στη Στροφή 5, χωρίς να τραυματιστεί. Ο Di Giannantonio, πάντως, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο του και ανέβηκε στην έκτη θέση μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Alex Marquez με νέο ρεκόρ πίστας
Στην τελευταία του προσπάθεια, ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi με χρόνο 1:42.811, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στο Q2.
Ο Acosta πέρασε στη δεύτερη θέση, μόλις 0,076 δευτερόλεπτα πίσω από τον Alex Marquez και 0,024 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Marc Marquez. Έτσι, οι τρεις πρώτοι ολοκλήρωσαν την ημέρα με διαφορά ακριβώς ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.
Ο Bezzecchi ήταν τέταρτος, ένα ακόμη δέκατο πίσω, ενώ ο Bastianini έκανε δυνατή εμφάνιση στην πέμπτη θέση, δίνοντας στην KTM δύο αναβάτες μέσα στην πρώτη πεντάδα. Ο Di Giannantonio κράτησε την έκτη θέση, μπροστά από τον Quartararo.
Ο Martin κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη δεκάδα, ολοκληρώνοντας το Practice στην όγδοη θέση. Ο Moreira και ο Zarco συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, διατηρώντας τις θέσεις τους παρά τις πτώσεις τους στο τέλος της διαδικασίας.
Για τον Ogura, αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό μπροστά στο ιαπωνικό κοινό. Ο αναβάτης της Trackhouse τερμάτισε μόλις 15ος και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1, όπως και ο Aldeguer που ήταν 11ος, ο Bagnaia που περιορίστηκε στη 16η θέση και ο Luca Marini που ήταν 17ος.
Nakagami εκτός μετά την πτώση
Η Παρασκευή είχε ήδη ξεκινήσει άσχημα για τη Honda, καθώς ο Takaaki Nakagami τραυματίστηκε στο FP1. Ο Ιάπωνας wildcard της Honda HRC έπεσε λιγότερο από πέντε λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, όταν η μοτοσυκλέτα του τον πέταξε πάνω από το τιμόνι.
Οι εξετάσεις έδειξαν κάταγμα στην αριστερή κλείδα και ο Nakagami κρίθηκε ακατάλληλος για να συνεχίσει το υπόλοιπο αγωνιστικό τριήμερο στο Motegi.
Στο FP1, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, ο Marc Marquez είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:44.073, μόλις 0,099 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Jorge Martin, με τον Marco Bezzecchi στην τρίτη θέση. Ο Alex Marquez ήταν τέταρτος, ενώ οι Zarco και Quartararo ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες για Honda και Yamaha αντίστοιχα. Ο Acosta είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία στη δέκατη θέση.
Η ημέρα έκλεισε με ένα διαφορετικό στιγμιότυπο για τους Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP). Ο Rins έμεινε από καύσιμο και χρειάστηκε να επιστρέψει στα pits ως συνεπιβάτης στη μοτοσυκλέτα του Miller. Ο Miller, μάλιστα, έκανε έντο στη Στροφή 11, προσφέροντας ένα από τα πιο ασυνήθιστα καρέ της ημέρας.
Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν και η μεγάλη κατηγορία συνεχίζει το Σάββατο, με τα FP2, Q1, Q2 και τον αγώνα Sprint.