Aleix Espargaro-MotoGP:  Αγωνίζεται ξανά ως wildcard της Honda HRC στο Silverstone

Ο 36χρονος Ισπανός θα αγωνιστεί και στην Αγγλία μετά την εμφάνισή του στη Jerez
Aleix Espargaro  - Honda HRC - MotoGP 2025
Από το

motomag

15/5/2025

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2025, ο Aleix Espargaro θα λάβει μέρος σε Grand Prix, καθώς ετοιμάζεται για τη δεύτερη φέτος wildcard εμφάνιση στο Tissot Grand Prix του Ηνωμένου Βασιλείου με την Honda HRC Test Team.

Ο Ισπανός βρέθηκε στην πίστα στο Grand Prix της πατρίδας του στη Jerez τον περασμένο μήνα και θα συμμετάσχει ως έκτακτη συμμετοχή στο GP του Silverstone, για τον έβδομο γύρο του πρωταθλήματος. Εκεί κατάφερε να τερματίσει στη 17η θέση.

Η συμμετοχή του αυτή έρχεται μετά την πρώτη νίκη της Honda στο MotoGP από το 2023 χάρη στη άψογη οδήγηση του Johann Zarco (LCR Honda Castrol) στο Le Mans καθώς η ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει να κάνει μικρά  είναι η αλήθεια αλλά σταθερά βήματα προόδου στην εξέλιξη της RC213V.
 
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο  Aleix Espargaro ήταν ο νικητής του βρετανικού GP το 2023, οπότε σίγουρα ο αναβάτης εξέλιξης της Honda γνωρίζει πολύ καλά την συγκεκριμένη πίστα και νιώθει άνετα σε αυτή. 

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καταλανός είναι τρίτος στις συνολικές εμφανίσεις στο MotoGP με 346 συμμετοχές, πίσω μόνο από τον Andrea Dovizioso με 348 και φυσικά τον Valentino Rossi με 435. Είχε και αυτός μια γεμάτη καριέρα δύο δεκαετιών. Οπότε με την συμμετοχή του στο Silverstone θα πάει στις 347 συμμετοχές και με άλλη μία μπορεί να πιάσει τον Dovizioso στην 2η θέση της λίστας. 

Ο Espargaro φαίνεται να το διασκεδάζει περισσότερο τώρα στους αγώνες που έχει τον ρόλο του δοκιμαστή στη Honda και κάθε τόσο του δίνεται η ευκαιρία να τρέξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας των δύο τροχών.

Aleix Espargaro-Honda: Απογοητευμένος με την απόδοση της RC213V

Μεγάλο πρόβλημα το chattering που παρουσιάζει η μοτοσυκλέτα - Πρόβλημα που δεν λύνεται
aleix
Από τον

Παύλο Καρατζά

1/7/2025

Ο Aleix Espargaro αντικατέστησε τον Luca Marini στο GP του Assen. Όμως, ο Ισπανός αναβάτης που εκτελεί και χρέη αναβάτη εξέλιξης για τη Honda μόνο ευχαριστημένος δεν ήταν με την απόδοση της μοτοσυκλέτας του σε συνθήκες αγώνα.

Ο Espargaro ολοκλήρωσε το ολλανδικό GP στην 16η θέση - εκτός βαθμών και σχεδόν 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Marc Marquez. Ο 35χρονος αναβάτης εξέλιξης της Honda ήταν απογοητευμένος μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και αιτία ήταν η απόδοση της RC213V, συνολικά.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο αγώνας ήταν πολύ πιο περίπλοκος από ό,τι νόμιζε αρχικά. Η μοτοσυκλέτα είχε πολλούς κραδασμούς (chattering) και ο Espargaro αναγκαζόταν να ανοίγει συνεχώς την γραμμή του. Έκανε ξεκάθαρο επίσης πως η ομάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα των κραδασμών και να το λύσει άμεσα, ώστε οι αναβάτες να μπορούν να πηγαίνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Βέβαια, το θετικό ήταν πως πήρε πολύτιμες πληροφορίες σαν αναβάτης εξέλιξης, σε συνθήκες αγώνα.

Ο Espargaro συνέχισε λέγοντας, πως το πίσω μαλακό ελαστικό που επέλεξαν για τον αγώνα όχι μόνο δεν βοήθησε με τους κραδασμούς αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού προσέφερε περισσότερη πρόσφυση και αυτό ενισχύει το φαινόμενο του chattering και τους κραδασμούς που νιώθει ο αναβάτης, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από το εμπρός ή το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας -ή και από τα δύο άκρα- και τον εμποδίζουν να καταλάβει πού βρίσκεται το όριο της πρόσφυσης και να οδηγήσει σε αυτό.

Ο Espargaro ανέφερε επίσης ότι το chattering είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την αρχή της χρονιάς και αν και δοκιμάζουν διαρκώς καινούργια πράγματα δεν μπορούν να το λύσουν. Στη Βαρκελώνη για παράδειγμα όπου συμμετείχαν στο τεστ, δοκίμασαν διαφορετικά ψαλίδια και έκανα επίσης αλλαγές στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας -δύο τομείς που μπορούν να δώσουν λύση στους κραδασμούς- όμως για πολλοστή φορά τίποτα από αυτά δεν δούλεψε.

Ο Ισπανός έκανε αναφορά και στην αεροδυναμική απόδοση της Honda λέγοντας πως οι αεροτομές είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος και επί της ουσίας δεν βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να στρίψει πιο γρήγορα ούτε της προσφέρουν σε ταχύτητα, ενώ σχολίασε και την δύναμη του κινητήρα που υστερεί και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις ευθείες.

Για την προσπάθειά του ο Espargaro είπε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορούσαν να οδηγήσω. Μετά από 8 με 10 γύρους είχα απελπιστεί. Έπρεπε να κλείσω το γκάζι και έκανα πολλά λάθη. Ήθελα απλά να τελειώσει ο αγώνας."