Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Στα χνάρια της F1, η αεροδυναμική στο MotoGP απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατασκευαστές
motomag Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου τεστ της Sepang είδαμε όλες τις ομάδες να δοκιμάζουν νέα αεροδυναμικά πακέτα στις μοτοσυκλέτες τους, με στόχο να κόψουν κάποια δέκατα τα οποία θα αποδειχτούν πολύτιμα τη φετινή αγωνιστική χρονιά. Ωστόσο από όλες τις αγωνιστικές κατασκευές αυτή που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν η RS-GP, με το πρωτότυπο της Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή στο πίσω μέρος της ουράς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά βλέπουμε τις ομάδες να δαπανούν υπέρογκα ποσά -η Ducati ήταν αυτή που πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε την πραγματική μελέτη της αεροδυναμικής στο MotoGP- ώστε να εξελίξουν τα αεροδυναμικά τους πακέτα ενώ πολλές φορές οι αεροδυναμιστές των ομάδων “αντιγράφουν” τις ιδέες των συναδέλφων τους από την F1.

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Κάτι τέτοιο συνέβη λοιπόν και στo τεστ της Sepang. Κατά τη διάρκεια του τεστ είδαμε στην πίστα την RS-GP του Miguel Oliveira να έχει στο πίσω τμήμα της ουράς μία περίεργη συσκευή η οποία έμοιαζε σαν κεραία τηλεόρασης.

Η αλήθεια είναι πως ούτε κεραία τηλεόρασης είναι αυτή η συσκευή ούτε απλώστρα για ρούχα. Το εν λόγω σύστημα λέγεται Aero Rake και είναι ειδικά διαμορφωμένες σχάρες αισθητήρων pitot που τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία κατά τις δοκιμές ενός οχήματος, ώστε να μελετηθεί η ροή του αέρα γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Στην περίπτωση της Aprilia οι τεχνικοί της εταιρείας θέλουν να μελετήσουν το πως μορφοποιείται ο αέρας γύρω από το νέο αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” που είδαμε στις δοκιμές. 

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Οι αεροδυναμιστές της Aprilia δεν γνωρίζουμε τι συμπεράσματα έβγαλαν από τα δεδομένα του Aero Rake το οποίο είδαμε στην RS-GP, ωστόσο σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για αυτήν την δοκιμή. Στους οπαδούς μπορεί να ξενίζει η ιδέα των νέων αεροδυναμικών πακέτων ωστόσο μην απορήσουν αν δουν και άλλες πρακτικές από την F1 όπως τα Flow-Vis Paint (ειδικά χρώματα με βάση το νερό που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία με σκοπό να καταγράψουν την ροή πάνω στην οριακή επιφάνεια).

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες