Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Στα χνάρια της F1, η αεροδυναμική στο MotoGP απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατασκευαστές
motomag Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου τεστ της Sepang είδαμε όλες τις ομάδες να δοκιμάζουν νέα αεροδυναμικά πακέτα στις μοτοσυκλέτες τους, με στόχο να κόψουν κάποια δέκατα τα οποία θα αποδειχτούν πολύτιμα τη φετινή αγωνιστική χρονιά. Ωστόσο από όλες τις αγωνιστικές κατασκευές αυτή που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν η RS-GP, με το πρωτότυπο της Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή στο πίσω μέρος της ουράς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά βλέπουμε τις ομάδες να δαπανούν υπέρογκα ποσά -η Ducati ήταν αυτή που πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε την πραγματική μελέτη της αεροδυναμικής στο MotoGP- ώστε να εξελίξουν τα αεροδυναμικά τους πακέτα ενώ πολλές φορές οι αεροδυναμιστές των ομάδων “αντιγράφουν” τις ιδέες των συναδέλφων τους από την F1.

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Κάτι τέτοιο συνέβη λοιπόν και στo τεστ της Sepang. Κατά τη διάρκεια του τεστ είδαμε στην πίστα την RS-GP του Miguel Oliveira να έχει στο πίσω τμήμα της ουράς μία περίεργη συσκευή η οποία έμοιαζε σαν κεραία τηλεόρασης.

Η αλήθεια είναι πως ούτε κεραία τηλεόρασης είναι αυτή η συσκευή ούτε απλώστρα για ρούχα. Το εν λόγω σύστημα λέγεται Aero Rake και είναι ειδικά διαμορφωμένες σχάρες αισθητήρων pitot που τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία κατά τις δοκιμές ενός οχήματος, ώστε να μελετηθεί η ροή του αέρα γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Στην περίπτωση της Aprilia οι τεχνικοί της εταιρείας θέλουν να μελετήσουν το πως μορφοποιείται ο αέρας γύρω από το νέο αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” που είδαμε στις δοκιμές. 

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Οι αεροδυναμιστές της Aprilia δεν γνωρίζουμε τι συμπεράσματα έβγαλαν από τα δεδομένα του Aero Rake το οποίο είδαμε στην RS-GP, ωστόσο σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για αυτήν την δοκιμή. Στους οπαδούς μπορεί να ξενίζει η ιδέα των νέων αεροδυναμικών πακέτων ωστόσο μην απορήσουν αν δουν και άλλες πρακτικές από την F1 όπως τα Flow-Vis Paint (ειδικά χρώματα με βάση το νερό που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία με σκοπό να καταγράψουν την ροή πάνω στην οριακή επιφάνεια).

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Ετικέτες

MotoGP - Παγώνει η εξέλιξη κινητήρων από τις αρχές του 2025

​​​​​​​Εξαιρούνται οι κατασκευαστές με κακές επιδόσεις στο Πρωτάθλημα
MotoGP - Πάγωμα εξέλιξης κινητήρων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Η Επιτροπή των GP της FIM ανακοίνωσε πάγωμα στην εξέλιξη κινητήρων του MotoGP για το τελευταίο έτος της εποχής των 1.000 κ.εκ. Από το 2026 οι κατασκευαστές που δεν επωφελούνται των παραχωρήσεων (concessions) που δικαιούνται όσα εργοστάσια έχουν κακές βαθμολογικές επιδόσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κινητήρες που θα πιστοποιήσουν στον πρώτο γύρο του 2025, στο Buriram της Ταϊλάνδης.

Η παραπάνω απόφαση είχε διαρρεύσει εδώ στον ειδικό τύπο. Με τη χωρητικότητα των κινητήρων των MotoGP μοτοσυκλετών να μειώνεται στα 850 κ.εκ. με μέγιστη διάμετρο κυλίνδρου τα 75 mm από το 2027, τα εργοστάσια ήθελαν πάγωμα της εξέλιξης για το 2026, ώστε να μπορέσουν να εστιάσουν στις μοτοσυκλέτες του 27, και να μειώσουν το κόστος εξέλιξης δυο διαφορετικών μοτοσυκλετών την ίδια στιγμή.

Το πάγωμα στην εξέλιξη των κινητήρων αφορά στους κατασκευαστές που εντάσσονται στις κατηγορίες Α έως και C -με καλά βαθμολογικά αποτελέσματα στο Πρωτάθλημα. Οι κατασκευαστές στην κατηγορία D, που αφορά εργοστάσια που κατέχουν λιγότερο από το 35% των συνολικών διαθέσιμων βαθμών για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, θα μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη των κινητήρων τους (πχ. η Yamaha τον νέο V4 κινητήρα της M1) στις σεζόν του 2025 και 2026, εκτός αν συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς που θα τους ανεβάσουν κατηγορία στην κλίμακα των παραχωρήσεων.

Άλλοι λόγοι για τον οποίο τα εργοστάσια θα μπορούν να προβούν σε αλλαγές στους κινητήρες των MotoGP μοτοσυκλετών τους είναι η έλλειψη συγκεκριμένων εξαρτημάτων, κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί, όπως είχε γίνει με τις βαλβίδες της Yamaha το 2020, ή προβλήματα αξιοπιστίας ή ασφάλειας. Στις παραπάνω περιπτώσεις οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποδείξουν πως με τις αλλαγές δεν θα ωφεληθούν στην απόδοση των μοτοσυκλετών τους.

Το πάγωμα στην εξέλιξη φυσικά θα ωφελήσει τους κατασκευαστές που το 2025 θα βρεθούν με τους καλύτερους / πιο αποδοτικούς / πιο αξιόπιστους κινητήρες, καθώς θα πρέπει να αρκεστούν σε αυτούς για δύο συνεχόμενες σεζόν, χωρίς να μπορούν να τους αλλάξουν / βελτιώσουν.

Ετικέτες