Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Στα χνάρια της F1, η αεροδυναμική στο MotoGP απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατασκευαστές
motomag Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου τεστ της Sepang είδαμε όλες τις ομάδες να δοκιμάζουν νέα αεροδυναμικά πακέτα στις μοτοσυκλέτες τους, με στόχο να κόψουν κάποια δέκατα τα οποία θα αποδειχτούν πολύτιμα τη φετινή αγωνιστική χρονιά. Ωστόσο από όλες τις αγωνιστικές κατασκευές αυτή που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν η RS-GP, με το πρωτότυπο της Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή στο πίσω μέρος της ουράς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά βλέπουμε τις ομάδες να δαπανούν υπέρογκα ποσά -η Ducati ήταν αυτή που πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε την πραγματική μελέτη της αεροδυναμικής στο MotoGP- ώστε να εξελίξουν τα αεροδυναμικά τους πακέτα ενώ πολλές φορές οι αεροδυναμιστές των ομάδων “αντιγράφουν” τις ιδέες των συναδέλφων τους από την F1.

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Κάτι τέτοιο συνέβη λοιπόν και στo τεστ της Sepang. Κατά τη διάρκεια του τεστ είδαμε στην πίστα την RS-GP του Miguel Oliveira να έχει στο πίσω τμήμα της ουράς μία περίεργη συσκευή η οποία έμοιαζε σαν κεραία τηλεόρασης.

Η αλήθεια είναι πως ούτε κεραία τηλεόρασης είναι αυτή η συσκευή ούτε απλώστρα για ρούχα. Το εν λόγω σύστημα λέγεται Aero Rake και είναι ειδικά διαμορφωμένες σχάρες αισθητήρων pitot που τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία κατά τις δοκιμές ενός οχήματος, ώστε να μελετηθεί η ροή του αέρα γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Στην περίπτωση της Aprilia οι τεχνικοί της εταιρείας θέλουν να μελετήσουν το πως μορφοποιείται ο αέρας γύρω από το νέο αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” που είδαμε στις δοκιμές. 

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Οι αεροδυναμιστές της Aprilia δεν γνωρίζουμε τι συμπεράσματα έβγαλαν από τα δεδομένα του Aero Rake το οποίο είδαμε στην RS-GP, ωστόσο σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για αυτήν την δοκιμή. Στους οπαδούς μπορεί να ξενίζει η ιδέα των νέων αεροδυναμικών πακέτων ωστόσο μην απορήσουν αν δουν και άλλες πρακτικές από την F1 όπως τα Flow-Vis Paint (ειδικά χρώματα με βάση το νερό που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία με σκοπό να καταγράψουν την ροή πάνω στην οριακή επιφάνεια).

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Ετικέτες

MV Agusta -Μετά τις KTM & GASGAS, και 3η εταιρεία του PIERER Group στο MotoGP!

Νέες δηλώσεις αυτή τη φορά από τον νέο CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz
motomag H MV Agusta θα είναι ο νέος κατασκευαστής που εισέρχεται στο MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Λάδι στη φωτιά έριξε ο νέος CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στο αυστριακό Motorrad Magazin, η ιταλική εταιρεία πρόκειται να γίνει ο όγδοος κατασκευαστής του MotoGP.

Όταν το PIERER Mobility Group στο οποίο ανήκουν KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων απέκτησε μετοχές της MV Agusta, ξεκίνησε μία φήμη η οποία ήθελε την ιταλική εταιρεία να εισέρχεται στο MotoGP ως ο νέος κατασκευαστής στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM, αυτές οι φήμες γιγαντώθηκαν ενώ τώρα μέσω συνέντευξης του νέου CEO της MV Agusta Hubert Trunkepolz στο αυστριακό Motorrad Magazin τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κορυφαίο θεσμό μοτοσυκλετών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Trunkepolz η MV Agusta η οποία έχει γράψει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ενώ και η δήλωση του Stefan Pierer μερικούς μήνες πριν πως δεν αποκλείει να κάνει η MV Agusta την εμφάνιση της στο MotoGP ως ξεχωριστή οντότητα το 2027, χρονιά που αλλάζουν οι κανονισμοί, συνηγορεί σε αυτό που ακούμε όλο αυτό το διάστημα.

Να θυμίσουμε πως η Dorna έχει “δεσμεύσει” τις δύο θέσεις μοτοσυκλετών που κατείχε η Suzuki όταν αυτή αποχώρησε σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο MotoGP.

Το να δούμε την MV Agusta στην μεγάλη κατηγορία θα είναι ευχής έργον καθώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης επιστροφής, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πως αυτό δεν είναι μια απλή εικασία ή ένα τρικ το οποίο στοχεύει στο να φέρει εφήμερη προβολή στο PIERER Mobility Group όσον αφορά την MV Agusta. Κι αν τώρα όντως δούμε την MV Agusta στο MotoGP, είναι σίγουρο κατά 99,99% πως η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει δεν θα είναι κάποιο νέο μοντέλο, αλλά το γνωστό μας RC16 με νέα χρώματα.

Ετικέτες