Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Στα χνάρια της F1, η αεροδυναμική στο MotoGP απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατασκευαστές
motomag Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου τεστ της Sepang είδαμε όλες τις ομάδες να δοκιμάζουν νέα αεροδυναμικά πακέτα στις μοτοσυκλέτες τους, με στόχο να κόψουν κάποια δέκατα τα οποία θα αποδειχτούν πολύτιμα τη φετινή αγωνιστική χρονιά. Ωστόσο από όλες τις αγωνιστικές κατασκευές αυτή που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν η RS-GP, με το πρωτότυπο της Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή στο πίσω μέρος της ουράς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά βλέπουμε τις ομάδες να δαπανούν υπέρογκα ποσά -η Ducati ήταν αυτή που πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε την πραγματική μελέτη της αεροδυναμικής στο MotoGP- ώστε να εξελίξουν τα αεροδυναμικά τους πακέτα ενώ πολλές φορές οι αεροδυναμιστές των ομάδων “αντιγράφουν” τις ιδέες των συναδέλφων τους από την F1.

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Κάτι τέτοιο συνέβη λοιπόν και στo τεστ της Sepang. Κατά τη διάρκεια του τεστ είδαμε στην πίστα την RS-GP του Miguel Oliveira να έχει στο πίσω τμήμα της ουράς μία περίεργη συσκευή η οποία έμοιαζε σαν κεραία τηλεόρασης.

Η αλήθεια είναι πως ούτε κεραία τηλεόρασης είναι αυτή η συσκευή ούτε απλώστρα για ρούχα. Το εν λόγω σύστημα λέγεται Aero Rake και είναι ειδικά διαμορφωμένες σχάρες αισθητήρων pitot που τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία κατά τις δοκιμές ενός οχήματος, ώστε να μελετηθεί η ροή του αέρα γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Στην περίπτωση της Aprilia οι τεχνικοί της εταιρείας θέλουν να μελετήσουν το πως μορφοποιείται ο αέρας γύρω από το νέο αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” που είδαμε στις δοκιμές. 

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο

Οι αεροδυναμιστές της Aprilia δεν γνωρίζουμε τι συμπεράσματα έβγαλαν από τα δεδομένα του Aero Rake το οποίο είδαμε στην RS-GP, ωστόσο σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για αυτήν την δοκιμή. Στους οπαδούς μπορεί να ξενίζει η ιδέα των νέων αεροδυναμικών πακέτων ωστόσο μην απορήσουν αν δουν και άλλες πρακτικές από την F1 όπως τα Flow-Vis Paint (ειδικά χρώματα με βάση το νερό που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία με σκοπό να καταγράψουν την ροή πάνω στην οριακή επιφάνεια).

Aprilia MotoGP Sepang Test – Μετρώντας το αόρατο
Ετικέτες

Moto2, Ταϊλάνδη: Λάθος των διοργανωτών στον υπολογισμό των γύρων, απονεμήθηκαν μισοί βαθμοί

Λόγω λάθους στους υπολογισμούς χιλιομέτρων - Μπερδεύτηκαν με τις διαδοχικές επανεκκινήσεις
Thai Moto2 Mistake
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/3/2026

Μετά από επανεξέταση των δεδομένων διαπιστώθηκε λάθος στον υπολογισμό της συνολικής αγωνιστικής απόστασης, βάσει της οποίας ο αγώνας έπρεπε να αποδώσει μισούς βαθμούς και όχι πλήρεις.

Η ασυνήθιστη διόρθωση προέκυψε έπειτα από έλεγχο των στοιχείων του αγώνα της Buriram όπου είχαν σημειωθεί πολλαπλές εκκινήσεις μετά από δύο επανεκκινήσεις λόγω πτώσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του MotoGP, στον υπολογισμό της συνολικής απόστασης είχε συμπεριληφθεί λανθασμένα ένας γύρος από τη δεύτερη εκκίνηση.

Ο συγκεκριμένος γύρος, ο οποίος δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή, θα έπρεπε να θεωρηθεί άκυρος και να μην προστεθεί στη συνολική απόσταση. Ωστόσο καταμετρήθηκε κανονικά λόγω σφάλματος στο σύστημα υπολογισμού, οδηγώντας στην αρχική ανακοίνωση αποτελεσμάτων με πλήρη βαθμολογία.

Κανονικά το λογισμικό ελέγχου αγώνα της εμφανίζει προειδοποίηση όταν δεν έχει καλυφθεί το 50% της προγραμματισμένης αγωνιστικής απόστασης, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απονομής μισών βαθμών. Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης όμως το σφάλμα στον υπολογισμό της απόστασης δεν επέτρεψε την εμφάνιση αυτής της ειδοποίησης.

Μετά τη διόρθωση των δεδομένων και την εφαρμογή των αγωνιστικών κανονισμών, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε συμπληρωθεί το απαιτούμενο 50% της απόστασης, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγώνας πρέπει να βαθμολογηθεί με μισούς βαθμούς.

Η διοργάνωση ανακοίνωσε ότι η κατανομή βαθμών έχει ήδη διορθωθεί και ότι θα δημοσιευθεί η επικαιροποιημένη βαθμολογία του πρωταθλήματος Moto2. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα προστεθούν επιπλέον διαδικασίες επαλήθευσης στα συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.