Δοκιμές MotoGP Sepang 3η μέρα: Απόλυτη κυρίαρχος η Ducati

Εκρηκτικό φινάλε
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

8/2/2019

Η τελευταία μέρα των δοκιμών χάρισε στους αναβάτες της κορυφαίας κατηγορίας εξαιρετικές συνθήκες στην πίστα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα σερί από ρεκόρ. Πρώτος στο χορό από χθες μάλιστα ήταν ο Maverick Vinales που κατέρριψε το ρεκόρ καλύτερου γύρου που είχε την πρώτη μέρα των δοκιμών ο Marquez, ενώ η Ducati ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει νέα αεροδυναμικά βοηθήματα για τις μοτοσυκλέτες της, πάρα τις δηλώσεις που είχε κάνει πως θα τα παρουσίαζε στις δοκιμές του Qatar. Απ’ όσο φαίνεται τα νέα winglets αποτελούνται από τρία διπλά πτερύγια σε κάθε πλευρά, παραπέμποντας σχεδιαστικά περισσότερο σ’ αυτά που χρησιμοποιούσε το 2016 πριν αλλάξουν οι κανονισμοί.

Μέχρι χθες ο μοναδικός απών απ’ τους αναβάτες ήταν ο Lorenzo, καθώς αναρρώνει απ’ του πρόσφατο χειρουργείο του. Ο Andrea Iannone προστέθηκε στην σχετική λίστα, αφού η φλεγμονή που είχε στο δόντι του τον εμπόδισε να λάβει μέρος, δίνοντας έτσι τη θέση του στον Bradley Smith.

Πίσω στον πίνακα των χρονομετρήσεων, ο Rossi κατάφερε να πέσει κάτω απ’ το φράγμα των δύο λεπτών από νωρίς, όμως λίγο μετά ο Morbidelli -που το ντεμπούτο του φέτος με την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα της Yamaha- βρέθηκε μπροστά απ’ τον “Γιατρό” για λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Yamaha παρουσίασε κι αυτή με τη σειρά της ένα διαφορετικό φαίρινγκ με νέα αεροδυναμικά βοηθήματα.  

Λίγο αργότερα, ο Maverick Vinales έσπασε και το χθεσινό του ρεκόρ, θέτοντας τον καλύτερο χρόνο του για την τελευταία μέρα των δοκιμών στον 1:58,644 αποτελώντας τον γρηγορότερο αναβάτη της Yamaha, χωρίς να μπορέσει όμως να σταματήσει την κυριαρχία των μοτοσυκλετών της Ducati. Πίσω του βρέθηκε ο δεύτερος πιο γρήγορος αναβάτης –χωρίς να χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτα της Ducati- ο Cructhlow, που ήταν κάτω απ’ το 1:59. Απ’ ό,τι φαίνεται ο Βρετανός αναβάτης της LCR Honda κατάφερε να απομονώσει απ’ το μυαλό του τον πόνο απ’ τον αστράγαλό του, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο του στις δοκιμές.

Μέχρι το μεσημέρι το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει πλήρως, με την Ducati να επιδεικνύει την πρόοδό της και τον Petrucci να βρίσκεται στην κορυφή των χρονομετρήσεων, ενώ αργότερα είχε μια πτώση στην πέμπτη στροφή της πίστας, χωρίς να τραυματιστεί. Με τη θερμοκρασία της ασφάλτου να φτάνει του 60 οC στην καρδιά του μεσημεριού, οι συνθήκες εμπόδισαν τους αναβάτες να κυνηγήσουν γρηγορότερους ρυθμούς όμως εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο τους, δοκιμάζοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών τους με φθαρμένα ελαστικά.

Ο Francesco Bagnaia απ’ τη δορυφορική ομάδα της Ducati κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ η μοτοσυκλέτα του είχε την τελευταία έκδοση των φαίρινγκ απ’ την περσινή χρονιά. Ο Miller δοκίμασε τα νέα φαίρινγκ της Ducati, αναφέροντας πως χρειάζονται λίγη βελτίωση στη λειτουργία τους κοντά στην τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, ενώ δεν κατάφερε να δοκιμάσει το anti-dive σύστημα που πρωτοπαρουσίασε στις δοκιμές της Jerez πέρσι.

Οι υπόλοιποι αναβάτες που δεν κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1:59, συμπλήρωσαν τη δεκάδα με τον Aleix Espargaro να βρίσκεται στην έβδομη θέση. Αρκετά ανανεωμένες ήταν οι μοτοσυκλέτες της KTM, καθώς έχουν νέες εξατμίσεις, σέλα, πίσω μέρος και ρεζερβουάρ, όντας απ’ τις πιο διαφοροποιημένες μοτοσυκλέτες για φέτος.

Έπειτα ακολούθησαν οι αναβάτες της Yamaha με τον Morbidelli στην όγδοη και τον Rossi στη δέκατη, έχοντας εμβόλιμο τον Takaaki Nakagami της LCR Honda ανάμεσά τους. Στον πίνακα τον χρονομετρήσεων κατέληξε 11ος ο Marquez που όπως φαίνεται αποφάσισε να μην πιέσει περαιτέρω για να κατεβάσει τους χρόνους του, ώστε να μην ρισκάρει να καταπονήσει τον ώμο του. Η Suzuki απ’ τη μεριά της μπορεί να παρουσίασε αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην φετινή έκδοση της GSX-RR, όμως εν τέλει ο Rins δεν κατάφερε να βρεθεί εντός της δεκάδας.

Οι επόμενες και τελευταίες δοκιμές θα είναι στο Qatar, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, επιτρέποντας στις ομάδες να κάνουν τις τελευταίες τροποποιήσεις στους κινητήρες των μοτοσυκλετών τους πριν σφραγιστούν για το πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες ομάδες έχουν ανοίξει αρκετά απ' τα χαρτιά τους, προσφέροντας τα πρώτα ψήγματα πως η νέα χρονιά θα είναι άρκως εκρηκτική.

Αποτελέσματα των χρονομετρήσεων 3ης μέρας:

1.     Danilo Petrucci ITA Ducati Team (Desmosedici) 1:58.239s

2.     Francesco Bagnaia ITA Pramac Ducati (Desmosedici) 1:58.302s +0.063s

3.     Jack Miller AUS Pramac Ducati (Desmosedici) 1:58.366s +0.127s

4.     Andrea Dovizioso ITA Ducati Team (Desmosesdici) 1:58.538s +0.299s

5.     Maverick Vinales SPA Monster Yamaha (YZR-M1) 1:58.644s +0.405s

6.     Cal Crutchlow GBR LCR Honda (RC213V) 1:58.780s +0.541s

7.     Aleix Espargaro SPA Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 1:59.022s +0.783s

8.     Franco Morbidelli ITA Petronas Yamaha SRT (YZR-M1) 1:59.141s +0.902s

9.     Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) 1:59.148s +0.909s

10.    Valentino Rossi ITA Monster Yamaha (YZR-M1) 1:59.155s +0.916s

11.    Marc Marquez SPA Repsol Honda (RC213V) 1:59.170s +0.931s

12.    Alex Rins SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.180s +0.941s

13.    Stefan Bradl GER Honda Test Rider (RC213V) 1:59.368s +1.129s

14.    Tito Rabat SPA Reale Avintia (Desmosedici) 1:59.485s +1.246s

15.    Joan Mir SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.486s +1.247s

16.    Fabio Quartararo FRA Petronas Yamaha SRT (YZR-M1) 1:59.497s +1.258s

17.    Johann Zarco FRA Red Bull KTM Factory (RC16) 1:59.640s +1.401s

18.    Pol Espargaro SPA Red Bull KTM Factory (RC16) 1:59.751s +1.512s

19.    Miguel Oliveira POR Red Bull KTM Tech3 (RC16) 1:59.949s +1.710s

20.    Karel Abraham CZE Reale Avintia (Desmosedici) 2:0.378s +2.139s

21.    Hafizh Syahrin MAL Red Bull KTM Tech3 (RC16) 2:0.766s +2.527s

22.    Sylvain Guintoli FRA Suzuki Test Rider (GSX-RR) 2:0.990s +2.751s

23.    Bradley Smith GBR Aprilia Test Rider (RS-GP) 2:0.995s +2.756s

24.    Mika Kallio FIN KTM Test Rider (RC16) 2:1.020s +2.781s

25.    Yamaha Test Bike #2 N/A Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:1.243s +3.004s

26.    Yamaha Test Bike #1 N/A Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:1.719s +3.480s

 

Ετικέτες

MotoGP Phillip Island Sprint: Νίκη Marc Marquez από Pole με μάχη Martin μέχρι πτώσεως

Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/10/2026

Με τον καιρό να απειλεί πως ο αγώνας θα γίνει βρόχινος η εκκίνηση προετοιμάστηκε για μία προτελευταία φορά στην πίστα αυτή. Ο Martin έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και κατευθείαν πέρασε πίσω από τον Marc Marquez αποφεύγοντας τον Alex που θα μπορούσε να λειτουργεί ως η πύλη που θα εμπόδιζε την μάχη που μόλις θα βλέπαμε.

Ο Alex Marquez έχει δείξει πως αν μπορεί να περάσει τον Marc θα το κάνει χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί, βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα το κάνει ακόμη και όταν κρίνεται το πρωτάθλημα, όμως έτσι και αλλιώς σήμερα δεν είχε τον ρυθμό για κάτι περισσότερο, ώστε να φανεί αν υπάρχει δίλλημα.

Με τον Martin πίσω από τον Marc Marquez και με ξεκάθαρα καλύτερο ρυθμό, όπως ο ίδιος ο Marc είπε αργότερα, η μάχη που θα βλέπαμε ήταν φανταστική.

Για το μεγαλύτερο μέρος των 13 γύρων οι δυο τους άλλαζαν θέσεις συνεχώς με τεράστιο ρίσκο για πτώση. Ο Martin προσπάθησε πολύ για το block pass όσο ο Marquez έκλεινε την πόρτα ανοίγοντας γραμμή στις εξόδους και παίρνοντας όλη την απόσταση στα φρένα, δυσκολεύοντας την κατάσταση και ο Martin ήξερε πως να βουτήξει από την εσωτερική του προσπαθώντας έπειτα να μην ανοίξει πολύ. Δεν το κατάφερε όλες τις φορές, κινδυνεύοντας μάλιστα με πτώση τουλάχιστον μία, όπου γλίστρησε σηκώνοντας πόδι για να κρατηθεί στην μοτοσυκλέτα.

Το άλλο μισό του διδύμου της Aprilia είχε την αντίθετη εμπειρία, με τον Marco Bezzecchi να υποχωρεί στην 12η θέση στην εκκίνηση, εγκλωβισμένος νωρίς ανάμεσα στους συναδέλφους του της Trackhouse.

Η πρώτη μάχη ήταν μεταξύ του Alex Marquez και του Zarco, αν και ο αναβάτης της Gresini ξεκαθάρισε την κατάσταση στον 2ο γύρο και αμέσως έκανε κίνηση στον Martin, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση στη στροφή 10. Η κατάταξη ανακατεύτηκε ξανά στην αρχή του 3ου γύρου, όταν ο Martin εκμεταλλεύτηκε το slipstream για να περάσει ξανά τον συμπατριώτη του στην πρώτη στροφή, ενώ ο Pedro Acosta έριξε περαιτέρω τον Zarco από την 4η θέση.

Η θεαματική μάχη των δύο ξεκίνησε πραγματικά στον 3ο γύρο, όταν ο Martin έκανε την πρώτη κίνηση επιτιθέμενος στον Marc Marquez στη Κ10 και το δίδυμο άρχισε να χτίζει ένα πλεονέκτημα πάνω από ένα δευτερόλεπτο, ενώ ο Acosta πίεζε τον Alex πίσω τους. Ο Zarco κρατιόταν στην πρώτη πεντάδα μέχρι που εγκατέλειψε με τεχνικό πρόβλημα στον 4ο γύρο, παραδίδοντας τη θέση στον Jack Miller. Ο αγαπημένος των Αυστραλών είχε πλέον πίσω του τον Di Giannantonio και τον Bezzecchi που ανέκαμπτε, με τους Brad Binder, Diogo Moreira και Raul Fernandez να βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα – και τον Ai Ogura ακριβώς πίσω.

Ο Marc Marquez εκμεταλλεύτηκε για λίγο ένα λάθος του Martin στην Κ4 για να ανακτήσει το προβάδισμα στον 5ο γύρο, με τις εναλλαγές να συνεχίζονται στις στροφές 1 και 2, μέχρι που ο Marquez επέστρεψε ξανά μπροστά. Οι πολλές εναλλαγές βοήθησαν επίσης τον Alex Marquez να κλείσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στους επόμενους γύρους, αφήνοντας πίσω το επόμενο γκρουπ που τώρα οδηγούσε ο Di Giannantonio, ένα δευτερόλεπτο πίσω.

Μετά την εξαιρετική εκκίνηση, ο Acosta δυσκολευόταν να συγκρατήσει τους Ιταλούς που ανέκαμπταν, με τους Di Giannantonio και Bezzecchi να μπαίνουν σύντομα στην πρώτη εξάδα. Ο Binder είχε τον έλεγχο του επόμενου γκρουπ, κυκλοφορώντας μερικά δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi.

Το προβάδισμα συνέχισε να αλλάζει χέρια, μέχρι που στον 8ο γύρο ο Martin επιτέθηκε ξανά στη στροφή 1, αλλά ο Marquez κράτησε πιο κλειστή γραμμή στη στροφή 2 για να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα.

Στο τέλος της μάχης ο Martin σημείωσε πτώση μόνος του, σε ένα από τα πιο γρήγορα σημεία με 200+ χιλιόμετρα και μεταφέρθηκε με φορείο για εξετάσεις.

Είναι κρίμα που η μεγάλη αυτή μάχη έληξε με πτώση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστική για τον τίτλο! 

Ο Martin έχει διαγνωστεί με κάταγμα στον καρπό που σημαίνει πως χάνει και τον αγώνα της Κυριακής!

Ο Di Giannantonio κληρονόμησε την τελευταία θέση του βάθρου, αλλά αυτή διεκδικήθηκε από τον Bezzecchi, ο οποίος είχε ξαναμπεί στη μάχη του βάθρου, αν και ο Acosta ήθελε επίσης να έχει λόγο στους τέσσερις εναπομείναντες γύρους. Η πρόοδος του Ogura φάνηκε να σταματά στην 6η θέση, καθώς κυκλοφορούσε πάνω από τρία δευτερόλεπτα πίσω από τον Acosta, και ο Ιάπωνας αναβάτης επικεντρώθηκε στην άμυνα από τους Binder και Miller. Εν τω μεταξύ, ο teammate Fernandez εγκατέλειψε τέσσερις γύρους πριν το τέλος, αφήνοντας τον αναπληρωματικό αναβάτη Iker Lecuona σε θέση βαθμολόγησης.

Αν και ο Marc και ο Alex δεν βρέθηκαν ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από μισό δευτερόλεπτο μεταξύ τους, ο αναβάτης της Gresini δεν ήταν αρκετά κοντά για να επιτεθεί με σιγουριά, γεγονός που επέτρεψε στους Di Giannantonio και Bezzecchi να ξαναμπούν στη διεκδίκηση στους τελευταίους γύρους. Ένα δευτερόλεπτο χώριζε την τετράδα καθώς έμπαιναν στον τελευταίο γύρο, αλλά η σειρά παρέμεινε η ίδια μέχρι την καρό σημαία, με τον Marc να εξασφαλίζει τη νίκη με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Alex. Ο Di Giannantonio διεκδίκησε την τελευταία θέση του βάθρου με τέσσερα δέκατα διαφορά από τον Bezzecchi, ενώ ο Acosta υποχώρησε σε μια μοναχική 5η θέση στους τελευταίους γύρους. Ο Ogura τερμάτισε επίσης μοναχικά στην 6η θέση, αποκρούοντας τους Binder και Miller προς το τέλος, αν και ο Ιάπωνας αναβάτης τέθηκε σύντομα υπό έρευνα λόγω της πίεσης των ελαστικών. Ο τελευταίος διαθέσιμος βαθμός πήγε στον Moreira, με τον rookie να στερεί την ευκαιρία από τον Lecuona στον τελευταίο γύρο.

Η νίκη του Marquez του δίνει ένα αρκετά γενναιόδωρο προβάδισμα 10 βαθμών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έναντι του Martin, ενώ ο Bezzecchi παραμένει τρίτος, 50 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο. Ο Acosta και ο Ogura ανταλλάσσουν θέσεις στην πρώτη 5άδα, αν και πλέον και οι δύο αναβάτες ισοβαθμούν.

Αποτελέσματα:

Θέση

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος/Διαφορά

1

93

Marc Marquez

Ducati

19:09.411

2

73

Alex Marquez

Ducati

0.323

3

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

0.590

4

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1.074

5

37

Pedro Acosta

KTM

3.689

6

79

Ai Ogura

Aprilia

6.146

7

33

Brad Binder

KTM

7.433

8

43

Jack Miller

Yamaha

7.782

9

11

Diogo Moreira

Honda

10.722

10

27

Iker Lecuona

Ducati

10.773

11

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.215

12

23

Enea Bastianini

KTM

11.437

13

42

Alex Rins

Yamaha

11.568

14

21

Franco Morbidelli

Ducati

18.277

15

47

Augusto Fernandez

Yamaha

37.945

Μη Καταταχθέντες (Not Classified)

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

25

Raul Fernandez

Aprilia

11:56.034

89

Jorge Martin

Aprilia

10:21.587

12

Maverick Viñales

KTM

09:02.913

5

Johann Zarco

Honda

04:31.308

63

Francesco Bagnaia

Ducati

03:12.178