Kevin Schwantz: «Ο Mir δικαιούται να πει πως πήρε τον τίτλο παρουσία όλων, μαζί και του Marquez»

Ο Kevin Schwantz είναι κατηγορηματικός
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/11/2020

Η ισπανική εφημερίδα Marca επικοινώνησε με τον Τεξανό για να τους περιγράψει πως βίωσε την κατάκτηση του τίτλου από την Suzuki μετά από 20 χρόνια. Για τον Schwantz βέβαια η αγωνία δεν έχει τελειώσει γιατί περιμένει να δει τι θα γίνει για την δεύτερη θέση στην λήξη του πρωταθλήματος και στην άγνωστη για τα MotoGP πίστα του Portimao, αυτό το Σαββατοκύριακο. Παρόλο που γιόρτασε ήδη πηγαίνοντας για ψάρεμα μετά τον τελευταίο αγώνα και την επισφράγιση του τίτλου, καθότι πρωί ακόμη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το πρωτάθλημα για εκείνον εξακολουθεί να έχει αγωνία γιατί θέλει να δει αν η Suzuki μπορεί να κάνει το 1-2.

Είναι εξαιρετικά χαρούμενος για την νίκη και την αποδίδει στην ωριμότητα του Mir αλλά και της Suzuki ταυτόχρονα γιατί κατάφεραν να φτιάξουν την μοτοσυκλέτα, έχοντας εγκαταλείψει στο ενδιάμεσο το άθλημα κι έχοντας επιστρέψει με μεγάλο κενό εμπειρίας.

Ταυτίστηκε μάλιστα και με τον Mir σε μία πρόσφατη απάντηση που έδωσε σχετικά με την αξία του τίτλου:

«Ο Joan Mir άξιζε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, τον κέρδισε δεν του τον έδωσε κανένας. Ναι μπορούμε να πούμε – και που ήταν ο Marc Maequez- αλλά δεν είναι πως τον είχαμε χάσει και δεν ξέραμε που είναι. Έκανε την δουλειά του κι αυτός. Δεν ήταν απλά στον αγώνα γιατί είχε τραυματιστεί. Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε σε αυτό, δεν μπορούμε να προσάψουμε το παραμικρό,. Έκανε ένα λάθος και κομμάτι των αγώνων είναι να κάνεις λάθη. Ο Joan Mir μπορεί να πει -Κέρδισα το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ήταν όλοι τους εκεί. Ακόμη και ο Marc Marquez. Γιατί εκεί ήταν στην αρχή του πρωταθλήματος. Μετά ήταν εκτός για τους υπόλοιπους αγώνες αλλά δεν φταίει κανείς άλλο πέρα από τον ίδιο για το γεγονός αυτό.»

Συνέχισε λέγοντας πως ο Mir μπορεί να κερδίσει πολλούς ακόμη τίτλους, γιατί είναι μόλις 23 ετών και έχει δείξει μεγάλη ωριμότητα. Έκανε λάθη στην αρχή της φετινής σεζόν αλλά όλοι έκαναν λάθη αυτή την σεζόν. Όλοι. Ο Mir απλά φρόντισε να τα περιορίσει.

Ο Schwantz επίσης τόνισε πως είδε αλλαγή και στον Rins, τόσο σε συμπεριφορά και μετριασμό των παρορμήσεων, όσο και βελτίωση της ταχύτητάς του. Σχολίασε επίσης το γεγονός πως αν δεν ήταν έτσι ανάποδη η σεζόν, τότε η Suzuki θα είχε περισσότερες νίκες και όχι λιγότερες. Και θύμισε στην εφημερίδα την κόκκινη σημαία στην Αυστρία όπου ο Mir ήταν μπροστά με διαφορά, αλλά στην επανεκκίνηση βρέθηκε πιο πίσω. Παράλληλα και ο Rins σημείωσε μερικές πτώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα σήμερα. Θεωρεί λοιπόν πως και οι δύο αναβάτες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, και φυσικά περισσότερο από όλους η ομάδα σύσσωμη.

Προβλέπει μάλιστα πως την επόμενη σεζόν ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος και μέσα στο box της Suzuki και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την ομάδα να το διαχειριστεί. Φέτος έδειξαν πάντως πως μπορούν να το κάνουν καθώς έδιναν σωστές οδηγίες στους οδηγούς και τους άκουγαν κάνοντας κινήσεις βάση των υποδείξεών τους.

Ο Mir δήλωσε κολακευμένος από τα λόγια του Schwantz και ευχήθηκε να έχει την ευκαιρία να βρεθούν από κοντά και μάλιστα να οδηγήσουν μαζί τα… 500άρια!

Ετικέτες

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.