Marc Marquez - “Μελετώ μέσω τηλεμετρίας το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα”

Δουλειά, μελέτη και χρόνος τα σημεία κλειδιά της προσαρμογής του Marquez με την Ducati
motomag Marc Marquez – “Μελετώ το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα, δεν έχω συγκεκριμένους στόχους στους πρώτους αγώνες”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/2/2024

Ο νέος αναβάτης της Gresini Racing, Marc Marquez ολοκλήρωσε το τριήμερο τεστ της Sepang στην έκτη θέση, με τον Ισπανό να γράφει στη σέλα της GP23 συνολικά 162 γύρους και να είναι 6ος, 6 δέκατα πίσω από τον Bagnaia. Ο Marquez μετά το τέλος του τεστ δήλωσε πως έχει πολλή δουλειά μπροστά του ενώ αν και σύγκρινε τα δεδομένα των Bagnaia και Martin εστίασε στο να “διαβάσει” στην τηλεμετρία το στιλ οδήγησης τους κάτι το οποίο θα τον βοηθήσει στην ταχύτερη προσαρμογή του με τη νέα μοτοσυκλέτα.

Ο Ισπανός την πρώτη ημέρα του τεστ στη Sepang έχασε πολύτιμο χρόνο λόγω μηχανικών προβλημάτων που αντιμετώπισε με την GP23, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των δοκιμών του να μην κυλήσει όπως θα ήθελε. Στις επόμενες δύο μέρες όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην, με τον Marquez να μην κατεβαίνει από την σέλα της ιταλικής μοτοσυκλέτας και να μειώνει σημαντικά την απόσταση που τον χώριζε από τους πρώτους. Οι 162 συνολικά γύροι που συμπλήρωσε ήταν αρκετοί ωστόσο για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο ανταγωνιστικότητας ομάδα και αναβάτης έχουν ακόμη δουλειά. Μετά το τέλος του τριήμερου τεστ στη Sepang, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μίλησε για την κατάσταση που αντιμετώπισε στην πίστα της Μαλαισίας, καβάλα στην GP23.

Marc Marquez – “Μελετώ το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα, δεν έχω συγκεκριμένους στόχους στους πρώτους αγώνες”

"Συνολικά στις δοκιμές, η πρόοδος ήταν θετική. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Η πρώτη ημέρα ήταν δύσκολη. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποίησα αρκετούς γύρους και είχα καλό ρυθμό, ωστόσο στον γρήγορο γύρο ήμουν μακριά από τους πρώτους. Σήμερα (σσ. εννοεί την τρίτη ημέρα) σε αυτόν τον τομέα είμαστε καλύτεροι. Ήμουν πραγματικά στο όριο την τρίτη ημέρα. Μια προσομοίωση σπριντ δεν ήταν στο πρόγραμμα της ομάδας αλλά είπα, εντάξει, πρέπει να κάνω μια τελευταία προσπάθεια. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα φτάσω στο επίπεδο των κορυφαίων, αλλά εγώ δεν θέλω να έχω μεγάλη διαφορά από αυτούς. Το κλειδί είναι να συνεχίσω να δουλεύω. Δεν θέλω να λέω δεν τα κατάφερα. Εγώ θα επιμένω να δουλεύω. Στο τεστ ρυθμίσαμε μερικά πράγματα στη μοτοσυκλέτα και επίσης ρυθμίσαμε μερικά πράγματα όσον αφορά στο δικό μου στιλ οδήγησης. Η ομάδα άρχισε επίσης να με καταλαβαίνει καλύτερα και μετά από αυτό η επίτευξη γρήγορων γύρων ήταν ευκολότερη. Εξακολουθούσα να έχω μισό δευτερόλεπτο διαφορά από τους πρώτους αλλά είναι πολύ γρήγοροι σε αυτή τη διαδικασία."

Marc Marquez – “Μελετώ το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα, δεν έχω συγκεκριμένους στόχους στους πρώτους αγώνες”

"Όσον αφορά το στιλ οδήγησης σε σύγκριση με τη Honda είναι εντελώς διαφορετικό. Προσάρμοσα κάποια πράγματα και δούλεψαν, στην προσομοίωση που κάναμε για τον αγώνα sprint, σε μερικές στροφές ήμουν ταχύτερος σε σχέση με την διαδικασία των γρήγορων γύρων που έκανα. Ποτέ δεν είναι αρκετό όμως. Δουλεύω βήμα βήμα και αισθάνομαι καλύτερα. Ακόμα είμαι πολύ άκαμπτος πάνω στη μοτοσυκλέτα. Δεν μπορώ ακόμη να τοποθετήσω το σώμα μου όπως ο Bastianini ή ο Martin. Ο Pecco από την άλλη δεν χρησιμοποιεί τόσο το σώμα του αλλά είναι γρήγορος, αυτό πρέπει να το δούμε. Σύγκρινα τα δεδομένα μου με εκείνα των Martin και Bagnaia αλλά αντί να επικεντρωθώ στις διαφορές μεταξύ των μοτοσυκλετών μας, επικεντρώθηκα στη σύγκριση του στιλ οδήγησης. Είναι αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή, καθώς οι GP23 και GP24 δεν έχουν και πολλές διαφορές από ότι καταλαβαίνω. Πρέπει να καταλάβω τι γίνεται ειδικά στην έξοδο από τις στροφές όπου πραγματικά κερδίζεις χρόνο με αυτή τη μοτοσυκλέτα, για να προσπαθήσω να κερδίσω το μέγιστο. Για παράδειγμα με τη Honda τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Κέρδιζες στην είσοδο ενώ έχανες στην έξοδο των στροφών. Χρειάζομαι χρόνο, αν θυμάστε όλοι έλεγαν πως όταν ο Jorge Lorenzo πήγε στην Ducati δεν θα προσαρμοστεί και μετά ξεκίνησε να κερδίζει αγώνες. Επίσης ο αδερφός μου πέρυσι δεν ξεκίνησε καλά στην αρχή της σεζόν και στη συνέχεια κατάφερε να είναι γρήγορος.

Marc Marquez – “Μελετώ το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα, δεν έχω συγκεκριμένους στόχους στους πρώτους αγώνες”

Για να είσαι σε κορυφαίο επίπεδο πρέπει να κάνεις αρκετούς γύρους και είναι αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή. Αυτό προσπάθησα να κάνω αυτές τις ημέρες να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα. Στη Βαλένθια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η συγκεκριμένη πίστα μου ταιριάζει και ήμουν σίγουρος πως θα ήμασταν κοντά στους πρώτους. Εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά, πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε σε επίπεδο όπως του Jorge Martin. Αυτός το έκανε την πρώτη μέρα. Γιατί ήξερε πώς να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα, εγώ ακόμα δεν ξέρω. Στους πρώτους αγώνες δεν έχω κάποιο στόχο, αυτό που έχει σημασία είμαι να συνεχίσω να βελτιώνομαι."

Ο Marquez ρωτήθηκε για τον Pedro Acosta με τον Ισπανό να δηλώνει: “Θα είναι πολύ γρήγορος κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τώρα οι αναβάτες είναι αρκετά γρήγοροι όταν μπαίνουν στο MotoGP και μου φαίνεται ότι και ο Bagnaia ο ίδιος κατάφερε να πάρει την πρωτιά μέσα σε μία ημέρα στο πρώτο του τεστ εδώ. Εγώ δεν ξέρω πόσο μου πήρε. Δεν γνωρίζω πόσες φορές έχει πέσει αλλά αυτός είναι ο τρόπος για να πας γρήγορα. Πρέπει να είσαι επιθετικός. Είναι γρήγορος, είναι μεγάλο ταλέντο και, αργά ή γρήγορα, θα αγωνιστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αναφορικά με τον teammate μου και αδερφό μου Alex εύχομαι τα καλύτερα. Πριν από μερικούς μήνες ήταν ο νικητής του αγώνα σπριντ εδώ και δεύτερος στον κυρίως αγώνα. Σήμερα ήταν πολύ γρήγορος, κάτι που είναι καλό για την ομάδα. Στην διαδικασία των γρήγορων γύρων έκανε απίστευτο χρόνο, πίσω από τις τρεις GP24. Αυτό είναι θετικό. Στον ρυθμό του αγώνα, ήμασταν πιο κοντά.”

Marc Marquez – “Μελετώ το στιλ οδήγησης των Bagnaia και Martin για να πάω πιο γρήγορα, δεν έχω συγκεκριμένους στόχους στους πρώτους αγώνες”

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η Απριλίου, με τον Taichi Honda αγωνιστικό διευθυντή του Rally Dakar να παίρνει την θέση του
motomag Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/2/2024

Η αναδιάρθρωση της Honda στο MotoGP η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Νέο “θύμα” της αγωνιστικής ύφεσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική ομάδα έπεσε ο γενικός διευθυντής του HRC Tetsuhiro Kuwata, ο οποίος θα μεταφερθεί στον τομέα των αυτοκινήτων της Honda.

Η φράση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του HRC όσον αφορά το MotoGP. Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια ελέω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας -η Honda πέρυσι τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα- πραγματοποιούν μία αναδιάρθρωση η οποία όπως βλέπουμε δεν έχει τέλος.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Αναμφίβολα η φυγή του Marc Marquez προς την Gresini Racing και την Ducati έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επισπευσθούν οι αποφάσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα του MotoGP, ενώ τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του γενικού διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata τα πράγματα δείχνουν πως ολοένα γίνονται και πιο σύνθετα.

Αν βάλουμε στην εξίσωση πως το 2023 αποχώρησε στο Ιαπωνικό Grand Prix ο Shinichi Kokubu, τεχνικός διευθυντής της Honda στο MotoGP με τον Shin Sato να παίρνει την θέση του και τον χειμώνα η Honda αποφάσισε να μεταφέρει τον τεχνικό διευθυντή Takeo Yokoyama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο, με τον Ken Kawauchi να αναλαμβάνει την θέση του τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση στο αγωνιστικό τμήμα της Honda θυμίζει ηλεκτρική καρέκλα.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Ο Tetsuhiro Kuwata ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις επιτυχίες του Marc Marquez στη Honda θα διατηρήσει τον ρόλο του έως και την 1η Απριλίου -τότε ξεκινά στην Ιαπωνία το νέο έτος των εταιρικών ημερολογίων- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον Taichi Honda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τo project του Rally Dakar το οποίο κέρδισε η Honda με αναβάτη τον Ricky Brabec.

Μπορεί η Honda να ισχυρίζεται πως η επικείμενη εσωτερική μετακόμιση του Tetsuhiro Kuwata στο τμήμα αυτοκινήτων της Honda είναι μέσα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία στο τμήμα του MotoGP. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα όσα είδαμε στο τελευταίο τεστ στο Qatar όπου οι Joan Mir και Luca Marini πάλευαν να κάνουν την RC213V ανταγωνιστική με τους δυο τους να μένουν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις των χρόνων τότε έρχονται δύσκολες μέρες και για τα υπόλοιπα μέλη του HRC.

Honda

Ετικέτες