MotoGP Sepang Test, ημέρα 1η - Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και επιστροφή Quartararo

Πτώσεις, διαφορετική προσέγγιση ανά ομάδα, μηχανικά προβλήματα και πολλά άλλα, στην πρώτη ημέρα του τεστ στη Sepang
MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/2/2024

Μετά το Shakedown Test στη Sepang για το οποίο διαβάσατε στο MOTO, αναβάτες και ομάδες επέστρεψαν στην ίδια πίστα για πραγματοποιήσουν το προτελευταίο τεστ πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς. Αν και περιμέναμε να δούμε 23 αναβάτες να δοκιμάζουν τις νέες μοτοσυκλέτες τους, εν τέλει είδαμε 22 καθώς ο τραυματίας Franco Morbidelli δεν ταξίδεψε στη Μαλαισία ύστερα από προτροπή των ιατρών του.

Στις 10 ώρα Ελλάδος είδαμε τα πράσινα φώτα να ανάβουν στο pitlane της πίστας της Sepang. Ο νέος αναβάτης της Monster Energy Yamaha, Alex Rins ήταν αυτός που βγήκε με την M1 του πρώτος στην πίστα, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την εμφάνιση τους στην πίστα έκαναν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) και ο Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing).

Και ενώ περιμέναμε τους πρώτους χρόνους της ημέρας, αντ' αυτού είδαμε να κυματίζει η κόκκινη σημαία. Ο Pecco Bagnaia στον γύρο εξόδου του... έπεσε στη στροφή 11, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο Raul Fernandez της Trackhouse Racing, έπεσε στην ίδια στροφή φέρνοντας την κόκκινη σημαία. Ο Ισπανός είχε ένα highside με την RS-GP να φλέγεται και τον ίδιο να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο της πίστας για προληπτικές εξετάσεις.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Οι πράσινες σημαίες βγήκαν στις 10 και 38 και ο Jack Miller της Red Bull KTM Factory Racing ήταν αυτός που βγήκε πρώτος στην πίστα για να δοκιμάσει τα εξαρτήματα που έφερε στη Sepang η αυστριακή ομάδα. Λίγο αργότερα είχαμε και την ενημέρωση για την κατάσταση του Fernandez, με την Trackhouse Racing να κάνει γνωστό πως ο Ισπανός αναβάτης έχει κάποιους πόνους μετά την πτώση του, όμως πήρε το πράσινο φως από τους ιατρούς για να επιστρέψει στο τεστ.

Ο Bagnaia ο οποίος έκανε την εμφάνιση του ξανά στην πίστα ήθελε να αφήσει πίσω του την πρωινή πτώση, με τον Ιταλό να δοκιμάζει το νέο αεροδυναμικό πακέτο που τέσταρε ο Pirro στο Shakedown Test πριν λίγες ημέρες. Από πλευράς χρόνων ο Maverick Vinales της Aprilia Racing βρίσκονταν στην κορυφή με τον Joan Mir της Repsol Honda να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Άπαντες περίμεναν να δουν πότε θα βγει στην πίστα ο Marc Marquez. Ο νέος αναβάτης της Gresini Racing έκανε την εμφάνιση του λίγο αργότερα αλλά αυτή δεν κράτησε για πολύ. Για την ακρίβεια τέσσερις στροφές κατάφερε να διανύσει ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής καθώς είδε την GP23 να έχει μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε. Ο Ισπανός περίμενε να βρει τον Jack Miller καθώς ο Αυστραλός είναι γνωστός στο grid για τις υπηρεσίες “Miller Taxi” ωστόσο περίμενε μάταια. Τον Marquez βοήθησαν οι κριτές της πίστας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν παπιά για να... σπρώξουν την GP23 -με τον MM93 πάνω της- μέχρι τα pits.

Η πρωτοπορία του Vinales o οποίος δοκίμαζε στην RS-GP το αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” κράτησε για πολύ λίγο καθώς ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing) με χρόνο 1:58.904 ανέβηκε στην κορυφή. Ο Ισπανός λίγους γύρους αργότερα σημείωσε 1:58.210 έχοντας σε εκείνο το χρονικό σημείο του τεστ διαφορά περισσότερο από 1,5 δευτερόλεπτο από τον δεύτερο Vinales.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Ο Augusto Fernandez της Red Bull GASGAS Tech3 ήταν ο επόμενος που είδε το όνομα του να σημειώνεται στο “βροντολόγιο” της νέας χρονιάς με τον Ισπανό να πέφτει χωρίς συνέπειες στη στροφή 9. Από πλευράς χρόνων ο Martin συνέχιζε σε ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό, με τον Ισπανό να γράφει 1:57.951 και τους δύο αναβάτες της Aprilia -Vinales και Aleix Espargaro- να ακολουθούν.

Στο στρατόπεδο της Honda η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν αρκετή. Οι Luca Marini, Joan Mir, Johann Zarco και Takaaki Nakagami δοκίμασαν για ακόμη μία φορά το νέο ψαλίδι ενώ και το νέο αεροδυναμικό πακέτο έκανε την εμφάνιση του ξανά στην πίστα της Sepang. Οι τέσσερις αναβάτες προσπαθούσαν να κάνουν συγκρίσεις με το τεστ των προηγούμενων ημερών ώστε να κάνουν την RC213V πιο ανταγωνιστική. Κάπου εκεί το πλάνο της Honda έπρεπε να μπει σε παύση καθώς ο Nakagami (Idemitsu LCR Honda) είχε μια πτώση στη στροφή 2, χωρίς ευτυχώς καταστροφικές συνέπειες.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Με τρεις ώρες στο τεστ να έχουν συμπληρωθεί αυτός που συνέχιζε να προηγείται ήταν ο Martin. Κάπου εκεί είδαμε την αποκάλυψη του Shakedown Test, τον Pedro Acosta. O Ισπανός rookie της GASGAS κατάφερε να σημειώσει τον δεύτερο χρόνο ενώ και ο Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing), δήλωσε εμφατικά παρών στο τεστ γράφοντας τον τρίτο χρόνο.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Miguel Oliveira (Trackhouse Racing), ο οποίος βρισκόταν σε γρήγορο γύρο θα είχε μία πτώση στη στροφή 12, με τον Πορτογάλο να σηκώνεται και να κατευθύνεται στο γκαράζ της ομάδας. Το πρωινό της Trackhouse Racing δεν ήταν και το καλύτερο στη Sepang καθώς και οι δύο της αναβάτες είχαν από μία πτώση.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Λίγο πριν το μεσημεριανό διάλειμμα είδαμε τον Marc Marquez να επιστρέφει στην πίστα ωστόσο ακόμη ένα μηχανικό πρόβλημα εμφανίστηκε στην GP23. Ο Ισπανός επέστρεψε στα pits με την ομάδα της Gresini Racing να αναφέρει πως δεν ήταν κάτι σοβαρό. Το κακό για τον Marc τρίτωσε λίγο αργότερα καθώς ο Ισπανός είχε μία πτώση στη στροφή 15. H πτώση ήταν ανώδυνη όπως φάνηκε καθώς ο Marc σήκωσε την GP23 και συνέχισε να γράφει γύρους… παρολαυτά σημειώνουμε στο μπλοκάκι των πτώσεων της Sepang και τον νέο αναβάτη της Gresini.

Το “καμπανάκι” των τεσσάρων ωρών χτύπησε, και όλοι οι αναβάτες επέστρεψαν στα pits για το μεσημεριανό διάλλειμα. Με τέσσερις ακόμη ώρες να απομένουν ο Martin ήταν αυτός που βρισκόταν στην πρώτη θέση, με τους Acosta, Di Giannatonio, Bastianini και Vinales να ακολουθούν.

Με τους αναβάτες να παίρνουν μερικές ανάσες, είδαμε τους μηχανικούς της GASGAS να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με τον Pedro Acosta, όχι μόνο για τους ανταγωνιστικούς χρόνους που έγραφε αλλά και για τον τρόπο που ο Ισπανός τους μεταφέρει το τι γίνεται στη μοτοσυκλέτα, και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν! Στα υπόλοιπα στρατόπεδα υπήρχε και εκεί κινητικότητα, καθώς το απόγευμα άπαντες περίμεναν οι χρόνοι να πέσουν.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Με το που ξεκίνησε το τεστ είχαμε την πτώση του Alex Marquez (Gresini Racing) στη στρoφή 2, με τον Ισπανό να συνεχίζει χωρίς συνέπειες. Μπορεί ο Martin να είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο μέχρι εκείνη τη στιγμή ωστόσο ο δουλευταράς του τεστ δεν ήταν άλλος μέχρι εκείνη την ώρα από τον Jack Miller. Ο Αυστραλός είχε ολοκληρώσει 46 γύρους με την RC16, με τους Brad Binder, Pedro Acosta και Maverick Vinales να ακολουθούν με 40.

Για όσους λατρεύουν τις λεπτομέρειες ο Martin ήταν ταχύτερος στα Sector 2 και 4, με τον Acosta να είναι ταχύτερος στα Sector 1 και 3. Όσον αφορά την τελική ταχύτητα οι Marini (Honda), Acosta και Marc Marquez ήταν οι ταχύτεροι με 336.4 χλμ./ώρα ενώ ο Fabio Quartararo είδε την Yamaha M1 του να υπολείπεται μόλις 1 χλμ./ώρα.

Με 90 λεπτά να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας, είδαμε τον Zarco της LCR Honda να βελτιώνει τον χρόνο του, φέρνοντας την RC213V στην έβδομη θέση, ενώ το ίδιο έκανε και ο Marco Bezzecchi, ο οποίος κατάφερε να φέρει την GP23 της Pertamina Enduro VR46 Racing στην έκτη θέση.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Μία ώρα πριν το τέλος είδαμε χαμόγελα στο γκαράζ της Yamaha. Ο Fabio Quartararo με 1:58.228, έφερε την M1 στην τρίτη θέση των χρόνων του τεστ με τον Γάλλο να απέχει μόλις 277 δέκατα του δευτερολέπτου από τον Martin.

Μπαίνοντας στα τελευταία 30 λεπτά της πρώτης ημέρας του τεστ, λίγοι αναβάτες ήταν αυτοί που θέλησαν να πιέσουν για να βελτιώσουν τον χρόνο τους. Στην προσπάθεια έμειναν οι Marco Bezzecchi και Jack Miller καθώς αμφότεροι είχαν από μία πτώση, ο πρώτος στη στροφή 4 και ο δεύτερος στη στροφή 2. Αυτός που κατάφερε να βελτιώσει τελικά τον χρόνο του ήταν ο Marc Marquez με τον Ισπανό να ολοκληρώνει το τεστ στην ένατη θέση -είχε πέσει μέχρι και στην 20η θέση πριν βελτιωθεί.

Με το πέσιμο της καρό σημαίας είχαμε και τους τελικούς χρόνους της πρώτης ημέρας του τεστ στη Sepang. Ταχύτερος όλων ήταν ο αναβάτης της Pramac Racing, Jorge Martin. O Ισπανός κατάφερε να ολοκληρώσει με την GP24 59 γύρους, με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν περίμενε να σημειώσει τον συγκεκριμένο χρόνο.

Στη δεύτερη θέση 269 δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Martin τερμάτισε ο Pedro Acosta της Red Bull GASGAS Tech3. O Ισπανός rookie εντυπωσίασε για ακόμη μία μέρα, με την ομάδα του να είναι χαρούμενη από τα όσα έχει δει από το next bing thing του MotoGP.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Χαράς ευαγγέλια και στην ομάδα της Monster Energy Yamaha Factory καθώς είδε τον Fabio Quartararo να ολοκληρώνει το τεστ στην τρίτη θέση σχεδόν τρία δέκατα πίσω από τον Martin. Ο Γάλλος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δοκίμαζε το νέο αεροδυναμικό πακέτο, νέες ρυθμίσεις στον κινητήρα καθώς και την νέα ουρά της μοτοσυκλέτας.

Λίγο πιο πίσω στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Fabio Di Giannantonio, με τον Ιταλό της Pertamina Enduro VR46 Racing να βολεύεται αμέσως, μην ξεχνάμε πως και πέρυσι οδηγούσε μία Ducati. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team, Enea Bastianini. Αν περιμένατε να δείτε το όνομα του Pecco Bagnaia εντός δεκάδας θα σας στεναχωρήσουμε, καθώς ο Ιταλός ολοκλήρωσε το τεστ στην δέκατη έκτη θέση. Ο Ιταλός περσινός πρωταθλητής δούλεψε με τον νέο κινητήρα του 2024, ενώ το αφεντικό της Ducati Davide Tardozzi έκανε γνωστό πως η ομάδα θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιο του Pecco πριν τον αγώνα του Qatar.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε το τεστ ο Maverick Vinales, με τον Ισπανό να δοκιμάζει και το αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile”. Το αξιοπερίεργο ήταν πως στην RS-GP της Trackhouse Racing μαζί με το αεροδυναμικό πακέτο τύπου “Batmobile” υπήρχε μία συσκευή η οποία δίνει δεδομένα στην ομάδα για το πως μορφοποιείται ο αέρας στο πίσω μέρος της RS-GP.

Μία θέση πιο πίσω στην έβδομη τερμάτισε ο Alex Marquez, με τον αδερφό του Marc να τερματίζει στην ένατη. Ο νέος αναβάτης της Gresini δεν ήταν χαρούμενος καθώς δεν είχε αίσθηση από το μπροστινό της GP23, ενώ δεν μπορούσε να καταλάβει τις “προειδοποιήσεις” της μοτοσυκλέτας όταν την πίεζε.

Ανάμεσα στα αδέρφια Marquez μπήκε ακόμη μία Ducati, αυτή του Marco Bezzechi της Pertamina Enduro VR46 Racing. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Johann Zarco (LCR Honda), με τον Γάλλο να βρίσκεται 7 δέκατα πίσω από τον πρώτο και να είναι η πρώτη Honda στο τεστ. O νέος αναβάτης της Yamaha, Alex Rins βρέθηκε στην ενδέκατη θέση, με τον Brad Binder να μην καταφέρνει κάτι καλύτερο από τον δωδέκατο χρόνο. Σε ρηχά νερά κινήθηκε και ο teammate του Jack Miller με τον Αυστραλό να ολοκληρώνει το τεστ στην 18η θέση. Οι Aleix Espargaro (Aprilia Racing), Joan Mir (Repsol Honda) και Miguel Oliveira (Trackhouse Racing) βρέθηκαν στην 13η, 14η και 15η θέση αντίστοιχα.

Η πρώτη ημέρα του τεστ της Sepang ολοκληρώθηκε, μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες δύο ημέρες τόσο από πλευράς χρόνων όσο και από πλευράς εξέλιξης.

MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo

Οι χρόνοι της πρώτης ημέρας του τεστ στη Sepang

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΥΡΟΙ
1 Jorge Martin Ducati 1'58.736   17
Miguel Oliveira Aprilia 1'58.839 0.103 52
Pol Espargaro GASGAS 1'58.881 0.145 29
Fabio Quartararo Yamaha 1'58.897 0.161 34
Francesco Bagnaia Ducati 1'59.067 0.331 35
Raul Fernandez Aprilia 1'59.112 0.376 35
Luca Marini Ducati 1'59.118 0.382 50
Alex Rins Honda 1'59.163 0.427 28
Enea Bastianini Ducati 1'59.194 0.458 32
10  Brad Binder KTM 1'59.230 0.494 30
11  Franco Morbidelli Yamaha 1'59.289 0.553 44
12  Marco Bezzecchi Ducati 1'59.361 0.625 31
13  Marc Marquez Honda 1'59.450 0.714 36
14  Fabio Di Giannantonio Ducati 1'59.502 0.766 40
15  Johann Zarco Ducati 1'59.503 0.767 36
16  Joan Mir Honda 1'59.632 0.896 36
17  Alex Marquez Ducati 1'59.747 1.011 36
18  Maverick Vinales Aprilia 1'59.770 1.034 35
19  Jack Miller KTM 1'59.859 1.123 47
20  Aleix Espargaro Aprilia 2'00.017 1.281 26
21  Takaaki Nakagami Honda 2'00.223 1.487 32
22  Cal Crutchlow Yamaha 2'00.354 1.618 41
23  Augusto Fernandez GASGAS 2'00.732 1.996 32
MotoGP Sepang Test – Πρωτιά Martin, μαινόμενος Acosta και η επιστροφή του Quartararo
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες