MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η - O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή!

Το πρώτο τεστ τελείωσε, την Τρίτη ξεκινά το δεύτερο στη Sepang οπού εκεί θα δούμε όλους τους αναβάτες των ομάδων σε δράση
motomag MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/2/2024

Το “Shakedown Test" στη Sepang ολοκληρώθηκε με τον rookie της Red Bull GASGAS Tech3, Pedro Acosta να κλέβει τις εντυπώσεις καθώς κατάφερε με την RC16 να είναι ο ταχύτερος όλων.

Σε λιγότερες από 24 ώρες θα δούμε τους αναβάτες όλων των ομάδων του MotoGP να δοκιμάζουν τις μοτοσυκλέτες τους στο τριήμερο τεστ στην πίστα της Sepang. Πριν συμβεί αυτό όμως ας δούμε πως κύλησαν τα πράγματα την τρίτη ημέρα του Shakedown Test, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 1-3 Φεβρουαρίου στην ίδια πίστα.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

Τις δύο πρώτες ημέρες η ομάδα της Red Bull KTM Factory Racing είδε τους δοκιμαστές της, Dani Pedrosa και Pol Espargaro, να βρίσκονται στην κορυφή των χρόνων, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η ταχύτατη προσαρμογή του rookie Pedro Acosta με την RC16 της Red Bull GASGAS Tech3. Ο Ισπανός περσινός πρωταθλητής της Moto2 αποφάσισε να αφήσει το καλύτερο για την τρίτη ημέρα των δοκιμών καθώς κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο -1:58.189-, ολοκληρώνοντας το τριήμερο τεστ στην κορυφή!

Ο Acosta χρησιμοποίησε και στις δύο μοτοσυκλέτες της GASGAS την τελευταία ημέρα το πλαίσιο από ανθρακόνημα της KTM, με τον Ισπανό να είναι χαρούμενος από την κατεύθυνση που ακολουθεί η ομάδα όσον αφορά την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Ο Ισπανός στο πλαίσιο της “εκμάθησης” είχε και δύο πτώσεις -στη στροφή 11 στο στεγνό και στη στροφή 15 στο βρεγμένο- οι οποίες ευτυχώς δεν συνοδεύτηκαν από τραυματισμό. Η εμφάνιση του Acosta καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου τεστ ήταν θετική καθώς ήταν σταθερός, σημείωνε ανταγωνιστικούς γύρους ενώ έδειξε πως η προσαρμογή σε μία μοτοσυκλέτα MotoGP δείχνει πως του ταιριάζει. Μένει τώρα να δούμε τι θα δοκιμάσει στο νέο τριήμερο τεστ που ξεκινά από αύριο και ποιοι θα είναι οι χρόνοι του σε σχέση με τους κορυφαίους εργοστασιακούς αναβάτες, και κυρίως σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες της Ducati.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

Μόλις 66 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Acosta ολοκλήρωσε το τεστ ο δοκιμαστής των KTM και GASGAS, Pol Espargaro, με τον Ισπανό να δοκιμάζει αρκετά εξαρτήματα τα οποία θα δούμε τις επόμενες ημέρες στις μοτοσυκλέτες των Brad Binder και Jack Miller. Το άτυπο βάθρο του Shakedown Test συμπλήρωσε ο νέος αναβάτης της Castrol Honda LCR, Johann Zarco. O Γάλλος δούλεψε κυρίως με την μοτοσυκλέτα που δοκίμασε στη Valencia αλλά έκανε και γύρους με μία δεύτερη μοτοσυκλέτα που είχε φέρει η Honda, στην οποία όπως είπαν ακολουθούσαν διαφορετική κατεύθυνση.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

Στην τέταρτη θέση δύο δέκατα μακριά από τον Acosta βρέθηκε ακόμη ένας Γάλλος, ο Fabio Quartararo. O αναβάτης της Yamaha δοκίμασε το νέο αεροδυναμικό πακέτο που είδαμε την πρώτη ημέρα του τεστ στον δοκιμαστή της ομάδας Cal Crutchlow, ενώ επιπρόσθετα στην M1 του Γάλλου υπήρχε και μία νέα μεγαλύτερη εξάτμιση. Στην πέμπτη θέση ολοκλήρωσε το τεστ ο δοκιμαστής της KTM, Dani Pedrosa.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

O Ισπανός δοκίμασε διαφορετικά αεροδυναμικά πακέτα καθόλη τη διάρκεια του τεστ ώστε να δώσει δεδομένα στους μηχανικούς της ομάδας, ενώ όλες οι ομάδες είδαμε να ρίχνουν κλεφτές ματιές στο μπροστινό φτερό που έμοιαζε σαν... φτυάρι.

Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε το τεστ ο Joan Mir της Repsol Honda. Ο Ισπανός δοκίμασε τη μοτοσυκλέτα του 2024 στη Sepang στην οποία υπήρχε ένα νέο ψαλίδι, ενώ δεν παρέλειψε να δοκιμάσει και το νέο αεροδυναμικό πακέτο -τα φτερά του στεγόσαυρου- που υπάρχει στο πίσω μέρος της RC213V. Μία θέση πιο πίσω στην έβδομη συναντάμε τον νέο teammate του Quartararo στην Yamaha, Alex Rins. Ο Ισπανός δοκίμασε το πακέτο που είχε και στην Valencia, ενώ γύρο με τον γύρο όπως ο ίδιος είπε συνήθιζε ακόμη πιο πολύ τη νέα του μοτοσυκλέτα. Τα 3,5 δέκατα που χώριζαν τον Rins από τον Acosta έφεραν χαμόγελα στην ομάδα και στον ίδιο καθώς βρίσκονται σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Στην όγδοη θέση τερμάτισε ο νέος αναβάτης της Repsol Honda, Luca Marini. Ο Ιταλός δούλεψε και αυτός πάνω στην μοτοσυκλέτα της Valencia, δοκιμάζοντας με τη σειρά του το νέο ψαλίδι που είχε φέρει η Honda στη Μαλαισία. Ο δοκιμαστής της Yamaha Cal Crutchlow ο οποίος δοκίμαζε διάφορα εξαρτήματα ολοκλήρωσε το τεστ στην ένατη θέση, με τον Takaaki Nakagami (IDEMITSU Honda LCR) -που δοκίμασε με τη σειρά του το νέο ψαλίδι της Honda-, να συμπληρώνει τη δεκάδα των χρόνων.

Στην ενδέκατη, δωδέκατη και δέκατη τρίτη θέση συναντάμε τους δοκιμαστές των Ducati, Aprilia και Honda. O Michele Pirro ο οποίος σημείωσε τον ενδέκατο χρόνο δοκίμασε το νέο αεροδυναμικό πακέτο που έφερε η Ducati στη Sepang, με τον Lorenzo Savadori να δοκιμάζει και αυτός με τη σειρά του το νέο αεροδυναμικό πακέτο της Aprilia τύπου “Batmobile”, με τον Ιταλό να γράφει τον δωδέκατο χρόνο. Στην τελευταία θέση ολοκλήρωσε το τεστ ο Stefan Bradl, με τον δοκιμαστή της Honda να δουλεύει στις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών, να εξελίσσει περεταίρω το αεροδυναμικό πακέτο τύπου στεγόσαυρου αλλά και να δοκιμάζει νέα εξαρτήματα για την ιαπωνική ομάδα ενόψει του επικείμενου τεστ.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

To Shakedown Test μας έδωσε μια πρώτη γεύση από τι ετοιμάζουν οι ομάδες και τώρα μένει να δούμε σε τι χρόνους θα κινηθούν οι υπόλοιποι αναβάτες των ομάδων στο τριήμερο τεστ που ξεκινά από αύριο στην ίδια πίστα.

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή

 Οι χρόνοι της τρίτης ημέρας στο Shakedown τεστ της Sepang

1    Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) 1:58.189
2    Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing Test Rider) +0.066
3    Johann Zarco (CASTROL Honda LCR) +0.211
4    Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) +0.249
5    Dani Pedrosa (Red Bull KTM Factory Racing Test Rider) + 0.289
6    Joan Mir (Repsol Honda Team) +0.328
7    Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 0.354
8    Luca Marini (Repsol Honda Team) +0.746
9    Cal Crutchlow (Yamaha Factory Racing Test Rider) +0.794
10 Takaaki Nakagami (IDEMITSU Honda LCR) +0.883
11  Michele Pirro (Ducati Lenovo Team Test Rider) +1.141
12  Lorenzo Savadori (Aprilia Test Rider) +1.811
13  Stefan Bradl (Honda Test Rider) +2.910

MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφήMotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 3η – O rookie Acosta με GASGAS στη κορυφή
Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευμένος από τους χρόνους του στο Sepang Test ο Toprak Razgatlioglu

“ Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. ”
toprak3
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/2/2026

Το τριήμερο τεστ της Sepang έφτασε στο τέλος του και ήταν πραγματικά καταστροφικό για την Yamaha, με τους Ιάπωνες να χάνουν μία ολόκληρη ημέρα λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους κινητήρες της, ενώ οι αναβάτες της “καπάρωσαν” τον πάτο στον πίνακα με τους ταχύτερους χρόνους.

Ο rookie της διοργάνωσης και πολυπρωταθλητής Superbike, Toprak Razgatlioglu πήρε σήμερα την 18η θέση και την 19η στα συνδυασμένα αποτελέσματα των τριών ημερών και όπως είναι αναμενόμενο δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τις δηλώσεις του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

“Έχω μάθει κάποια πράγματα, αλλά όχι πολλά. Προσπαθώ να αλλάξω το στυλ οδήγησής μου και δεν μπορώ να το αρνηθώ: το πρωί ήμουν θυμωμένος γιατί δεν κατάφερα τον χρόνο που ήλπιζα. Με τη ρύθμιση και τα καινούργια ελαστικά βρήκαμε μια καλή βάση το απόγευμα και νιώθω λίγο καλύτερα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πειράξαμε την ανάρτηση όσον αφορά τη ρύθμιση. Στο Buriram θα δοκιμάσουμε νέα εξαρτήματα γιατί χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση για πρόσφυση και ταχύτητα μέσα στις στροφές.

toprak2

Με τα καινούργια ελαστικά ακολούθησα τον Miller για να καταλάβω πώς συμπεριφέρονται στις στροφές. Είναι ιδιαίτερα δυνατός στις ανοιχτές στροφές. Στο φρενάρισμα πάντως πάει καλά: είμαι δυνατός, μπορώ να φρενάρω καλά και να σταματήσω τη μοτοσυκλέτα. Το πρόβλημα είναι ότι στις ανοιχτές στροφές ακόμα δυσκολεύομαι να τις αντιμετωπίσω γιατί δεν μπορώ να διατηρήσω την ταχύτητα. Επιπλέον πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ καλύτερα το φρένο – χρειάζομαι περισσότερο χρόνο.

Στο Buriram νομίζω πως θα δοκιμάσουμε άλλη ρύθμιση, γιατί εδώ δεν πειράξαμε πολύ την ανάρτηση. Θα δοκιμάσουμε μόνο νέα μέρη και θα εστιάσουμε κυρίως στην οδήγηση. Προς το παρόν φαίνεται πως χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση - χρειάζομαι περισσότερη ταχύτητα στην είσοδο και μέσα στις στροφές.

Ήλπιζα ότι θα έκανα 1:57, 1:57:7 ή 1:57:6, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Το κίνητρο μου μειώθηκε όταν είδα πως δεν ερχόταν ο χρόνος. Στην αρχή της μέρας βρήκα λίγο ρυθμό, αλλά χρησιμοποίησα δύο καινούργια ελαστικά. Έκανα 1:58:3. Αν έβλεπα 1:57 θα ήταν καλό για μένα, αλλά χρειάζομαι χρόνο.

Όταν οδηγώ με καινούργια ελαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πότε να ανοίξω το γκάζι. Στα Superbike χρησιμοποιώ πάντα το πίσω ελαστικό, τόσο στην είσοδο όσο και στην επιτάχυνση. Στο MotoGP όμως είναι το αντίθετο. Πρέπει να οδηγώ περισσότερο όπως στη Moto2, με πολύ απαλό άνοιγμα γκαζιού, γιατί τα Michelin είναι πολύ ευαίσθητα. Όπως είπα, προσπαθώ να προσαρμοστώ, αλλά μετά από τα Superbike δεν είναι εύκολο. Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Οδηγώ με στυλ Superbike. Νιώθω άνετα με το πίσω ελαστικό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύομαι στις γρήγορες στροφές και στην ταχύτητα ανάμεσα σε αυτές, οπότε το στυλ μου δεν βοηθάει. Ο Bulega θα οδηγούσε καλύτερα από εμένα γιατί είναι πολύ δυνατός στις ανοιχτές στροφές.

Δεν είναι εύκολο να με βλέπω τόσο χαμηλά, ειδικά μετά τα αποτελέσματα που είχα στα Superbike. Αλλά προσπαθώ να μάθω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Ελπίζω να βελτιωθώ, δεν ξέρω πώς ακόμα, αλλά προσπαθώ να πιέζω κάθε μέρα.

Τα ελαστικά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα της Pirelli. Οι άλλοι αναβάτες ήδη το γνωρίζουν, οπότε είναι πιο εύκολο για αυτούς, αλλά για μένα είναι περίπλοκο γιατί μου λείπει η εμπειρία.

Σε σχέση με τα Superbike, απολαμβάνω επίσης το φρενάρισμα, αλλά η ταχύτητα είναι δύσκολη. Το πρωί είδα τον Alex Marquez: η μοτοσυκλέτα του στρίβει απίστευτα καλά και έχει δυνατή επιτάχυνση, εκμεταλλευόμενη την πρόσφυση στο έπακρο. Είναι δύσκολο για μένα να επαναλάβω αυτό το στυλ, ειδικά στους πρώτους 4-5 γύρους. Προφανώς θα ήθελα να οδηγώ όπως αυτός, αλλά η μοτοσυκλέτα δεν σταματά όπως θα ήθελα και χάνουμε κάτι. Είναι επίσης θέμα ρύθμισης, όχι μόνο στυλ οδήγησης. Έτσι πρέπει να βρούμε λύση για τον αγώνα.

Πρέπει ακόμα να καταλάβω καλύτερα τα ελαστικά, ειδικά στις προσομοιώσεις αγώνα. Ακόμα δεν ξέρω τι δυνατότητα έχουν μετά από 12 γύρους. Στη Ταϊλάνδη ίσως δοκιμάσω μια προσομοίωση αγώνα.

Δοκίμασα τα πίσω φτερά πριν δυο μέρες και θα τα δοκιμάσω ξανά στο Buriram. Η αίσθηση είναι καλή γιατί σε βοηθούν να καταλάβεις τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Με τη χαμηλή σέλα νιώθω πιο άνετα, ειδικά στις στροφές, και καταλαβαίνω τη μοτοσυκλέτα. Όταν είμαι στη ψηλή θέση είναι διαφορετικό. Τη στιγμή αυτή η Yamaha μου είναι σαν τουριστική μοτοσυκλέτα.

Στο Superbike είναι εύκολο να κάνεις πολλούς γύρους, αλλά εδώ είναι διαφορετικό, ειδικά με τη ζέστη. Είμαι κουρασμένος. Αλλά γενικότερα περίμενα αυτές τις δυσκολίες.”

rins

Ο Alex Rins τερμάτισε 12ος σήμερα και 14ος στα συνδυαστικά αποτελέσματα. Στις δηλώσεις του για το πρόβλημα που προέκυψε και δεν είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν χτες είπε: “Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε, επειδή ο κινητήρας του Fabio και του Toprak χάλασε. Για λόγους ασφαλείας ήταν καλύτερο να τα ελέγξουν όλα. Φαίνεται ότι εντόπισαν το πρόβλημα, γι' αυτό μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε ξανά.

Ευτυχώς, όλα τα σημαντικά πράγματα που έπρεπε να δοκιμάσουμε τα κάναμε τις πρώτες ημέρες – κατά τη διάρκεια του shakedown και την πρώτη ημέρα των επίσημων δοκιμών.

Δεν θέλω όμως να πω ότι δεν άλλαξε τίποτα το γεγονός ότι δεν μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε, γιατί κάθε φορά που βγαίνεις στην πίστα, μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο – ειδικά τώρα που δεν έχουμε κάνει ακόμα ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα. Το σχέδιο για χθες και σήμερα ήταν να δοκιμάσουμε μόνο λίγα εξαρτήματα. Το θέμα ήταν περισσότερο να κάνουμε πολλούς γύρους και να δοκιμάσουμε, για παράδειγμα, διαφορετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο και την ανάρτηση.

Τελικά χθες δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω του προβλήματος. Ευτυχώς, σήμερα μπορέσαμε να οδηγήσουμε. Η Yamaha μας είπε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε πολλούς γύρους. Σήμερα, όμως, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ξανά την εργονομία και το απόγευμα έκανα μια προσομοίωση σπριντ – αυτό ήταν όλο. Στην Ταϊλάνδη θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους κινητήρες, οπότε θα μπορούμε να οδηγήσουμε πιο ελεύθερα”.