Marc Marquez: "Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο 10 χρόνια πριν, το αντισταθμίζω με την εμπειρία μου"

Προσγειωμένος για ακόμη μία φορά ο Marquez σχετικά με τις προσδοκίες του και την πορεία που διανύει στην Ducati
motomag Marc Marquez "Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο 10 χρόνια πριν, το αντισταθμίζω με την εμπειρία μου"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/3/2024

Ο Marc Marquez γνωρίζει ότι ο αγώνας του Portimao αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο με την μοτοσυκλέτα της Ducati. Η πορτογαλική πίστα είναι μία εκ των αγαπημένων του νέου αναβάτη της Gresini Racing Team και ως εκ τούτου αυτό το αγωνιστικό τριήμερο ο Ισπανός ενδέχεται να προσφέρει στιγμές χαράς στους φαν του.

Μετά το ντεμπούτο του στο Qatar όπου ο Marquez κατέκτησε μία πέμπτη θέση στον Sprint Race αγώνα και μία τέταρτη θέση στον κυρίως αγώνα της Κυριακής, στο Portimao ο ίδιος θέλει να πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Λίγα 24ωρα πριν το αγωνιστικό τριήμερο, στη συνέντευξη τύπου του Portimao, ο νέος αναβάτης της Gresini Racing Team προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις τόσο για τον αγώνα της Πορτογαλίας και για τους νέους αναβάτες όσο και για το μέλλον του στο MotoGP.

"Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στην Πορτογαλία, γιατί θα μπούμε στην πίστα με σκοπό να είμαστε γρήγοροι με το καλημέρα. Αυτός ο αγώνας θα είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με το Qatar γιατί εκεί είχα κάποιες δυσκολίες. Στόχος μου είναι να μπω αμέσως στα Q2.

Marc Marquez "Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο 10 χρόνια πριν, το αντισταθμίζω με την εμπειρία μου"

Η κατάσταση μου είναι διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν, επειδή τότε γνώριζα που θα αγωνιζόμουν την επόμενη σεζόν. Τώρα δεν σκέφτομαι αυτό, απλά θέλω να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτά που κάνω, και θέλω να διασκεδάζω στην πίστα. Αν το διασκεδάζω και είμαι γρήγορος θα μπορώ να έχω την ευκαιρία να επιλέξω ομάδα, αλλά αυτό δεν θέλω να το συζητήσω τώρα. Ξέρω ότι στον αθλητισμό μετράει το παρόν και όχι το παρελθόν. Το παρόν είναι το σήμερα και πρέπει να δουλέψω πάνω σε αυτό γιατί υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αναβάτες πιο γρήγοροι από μένα. Νομίζω ότι θα χρειαστώ άλλους τέσσερις ή πέντε αγώνες για να φτάσω εκεί που θέλω να είμαι, προσαρμόζομαι ταχύτερα γιατί τώρα καταλαβαίνω καλύτερα τη μοτοσυκλέτα.

Πίεση υπάρχει είτε είσαι σε εργοστασιακή ομάδα είτε δορυφορική. Ο αναβάτης είναι χαρούμενος όταν ανέβει στο βάθρο. Το βάθρο είναι καλύτερο από το να μπεις στην πρώτη πεντάδα ενώ η νίκη είναι καλύτερη από το να είσαι απλά στο βάθρο. Το γεγονός πως στην τωρινή ομάδα το κλίμα είναι πιο οικογενειακό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πίεση ή ότι δεν υπάρχουν φιλοδοξίες. Είναι το ίδιο με κάθε άλλη ομάδα. Η διαφορά έγκειται στο ότι είμαστε πολύ λιγότεροι, και στην κουλτούρα καθώς οι Ιάπωνες είναι διαφορετικοί από τους Ιταλούς.

Marc Marquez "Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο 10 χρόνια πριν, το αντισταθμίζω με την εμπειρία μου"

Τώρα όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα δεν μπορώ να ξέρω αν η GP24 είναι καλύτερη από την GP23 που οδηγώ εγώ. Ίσως η GP24 να είναι καλύτερη σε ορισμένες πτυχές, αλλά εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα στο πραγματικό όριο της μοτοσυκλέτας μου. Δουλεύω πάνω σε αυτό και μόνο έτσι θα μπορέσω να καταλάβω τη διαφορά.

Πλέον αισθάνομαι πιο έμπειρος. Συχνά μιλάω γι' αυτό με τους ανθρώπους γύρω μου. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αγωνίστηκα με τον Valentino το 2013, ενώ βλέπουμε πως ο νεαρός Pedro Acosta αγωνίζεται πλέον μαζί μου. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό, είναι μέρος του αθλήματος. Όλοι έχουν την περίοδο τους, μετά έρχονται αναβάτες όλο και νεότεροι από σένα και προσπαθούν να σε βγάλουν εκτός. Είναι φυσιολογικό, είμαι πιο έμπειρος, αλλά όταν ήμουν νεότερος ίσως είχα μικρότερη επίγνωση του τι έκανα, και συχνά τα πήγαινα καλά. Τώρα είμαι πιο συντηρητικός, καθώς χρησιμοποιώ την εμπειρία μου. Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο ήμουν πριν 10 χρόνια. Ωστόσο μπορείς να εκμεταλλευτείς την επιπλέον εμπειρία, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Επιπρόσθετα σύντομα θα αποφασιστούν οι κανονισμοί για τα επόμενα χρόνια. Εξαρτάται αν θέλεις μία μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για το θέαμα ή μία μοτοσυκλέτα για να κερδίζει. Προτιμώ το πρώτο. Αν αφαιρέσουμε τα πολλά αεροδυναμικά βοηθήματα θα είναι καλύτερο και για το θέαμα όπως σας έχω ξαναπεί και αυτό είναι στην τελική της ημέρας κάτι που θέλει ο κόσμος να δει.

Marc Marquez "Ποτέ δεν θα είμαι τόσο γρήγορος όσο 10 χρόνια πριν, το αντισταθμίζω με την εμπειρία μου"

Σχετικά με τους νέους αναβάτες οι οποίοι έρχονται από τις μικρότερες κατηγορίες αυτοί οδηγούν διαφορετικά. Χρησιμοποιούν πολύ το σώμα τους εγώ είχα διαφορετικό στιλ αλλά αυτό είναι κάτι προσωπικό καθώς πρέπει να προσαρμοστείς στη μοτοσυκλέτα που οδηγείς. Εγώ όταν ήρθα στην κατηγορία έμαθα πολλά από τον Valentino, τον Lorenzo, τον Pedrosa, τώρα μαθαίνω από τους νέους αναβάτες καθώς αυτοί χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό στιλ οδήγησης. Ένας από αυτούς είναι και ο Pedro Acosta o οποίος δείχνει πως είναι το μέλλον του MotoGP, έχει ταλέντο και το έδειξε στο Qatar. Πιστεύω αν καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα τα ελαστικά σε συνθήκες αγώνες θα μπορέσει να είναι ακόμη ταχύτερος”.

Για ακόμη μια φορά ο Marc Marquez στις δηλώσεις του τόνισε πως ακόμη βρίσκεται σε φάση εγκλιματισμού ωστόσο άπαντες γνωρίζουν πως ο Ισπανός θέλει όσο τίποτα να ανέβει ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην πλούσια αγωνιστική του καριέρα.

Ετικέτες

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες