Marc Marquez: “Να κόψουμε τα πολλά αεροδυναμικά βοηθήματα στο MotoGP, είτε πηγαίνεις με 360 είτε με 340, στην τηλεόραση φαίνεται το ίδιο”

Με τους κανονισμούς να αλλάζουν από το 2027 πιθανώς να δούμε και αλλαγές στον τομέα της αεροδυναμικής
motomag Marc Marquez: “Πρέπει να μειώσουμε την αεροδυναμική στο MotoGP, είτε πηγαίνεις με 360 είτε με 340 στην τηλεόραση φαίνεται το ίδιο”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/2/2024

Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez με δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κυνήγια της αεροδυναμικής που τα τελευταία έτη έχει αλλάξει δραματικά τις εμφανίσεις των μοτοσυκλετών του MotoGP, με τον αναβάτη της Gresini Racing Team να υποστηρίζει πως πρέπει να μειωθούν τα αεροδυναμικά βοηθήματα, προβάλλοντας και το επιχείρημα πως είτε κινείσαι με 360 είτε με 340 χιλιόμετρα... στην τηλεόραση δεν υπάρχει διαφορά.

Είναι αλήθεια πως ο τομέας της αεροδυναμικής ήταν και είναι πρόσφορο έδαφος για όλους τους κατασκευαστές στο MotoGP ώστε να κάνουν τη διαφορά που θα τους χαρίσει πλεονέκτημα, ενώ πολλές φορές οι τεχνικοί κανονισμοί της FIM δεν προλαβαίνουν να λάβουν υπόψη τους τις ολοένα και περισσότερες τεχνικές λύσεις που εμφανίζονται η μία μετά την άλλη με ραγδαίο ρυθμό από αγώνα σε αγώνα.

Marc Marquez: “Πρέπει να μειώσουμε την αεροδυναμική στο MotoGP, είτε πηγαίνεις με 360 είτε με 340 στην τηλεόραση φαίνεται το ίδιο”

Πλέον όλες οι ομάδες περισσότερο η λιγότερο χρησιμοποιούν αεροδυναμικά βοηθήματα στις αγωνιστικές πρωτότυπες μοτοσυκλέτες τους (με τις μοτοσυκλέτες πλέον να μη θυμίζουν καθόλου μοτοσυκλέτες στην κλασική τους μορφή) ενώ στο πρόσφατο τεστ είδαμε την Aprilia να χρησιμοποιεί στο πίσω μέρος της RS-GP το σύστημα Aero Rake το οποίο βλέπουμε κατά κόρον στην F1 και χρησιμοποιείται για την μελέτη της οπισθέλκουσας και τη βελτίωση της αεροδυναμικής. Με δεδομένο πως από το 2027 το MotoGP αλλάζει ξανά καθώς θα δούμε κινητήρες 850 κ. εκ. η κουβέντα έχει ανάψει και για τα δεκάδες αεροδυναμικά βοηθήματα που κάνουν τις μοτοσυκλέτες να θυμίζουν... πατρινό καρναβάλι.

Στην κουβέντα μπήκε και ο νέος αναβάτης της Gresini Racing Team, Marc Marquez. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχει και στο παρελθόν αναφέρει πως η χρήση αεροδυναμικών βοηθημάτων στο MotoGP πρέπει να μειωθεί, ενώ με νέες του δηλώσεις αναφέρει πως συνεχίζει να πιστεύει το ίδιο, ακόμη και αν οδηγεί τη μοτοσυκλέτα με τα πιο προηγμένα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Marc Marquez: “Πρέπει να μειώσουμε την αεροδυναμική στο MotoGP, είτε πηγαίνεις με 360 είτε με 340 στην τηλεόραση φαίνεται το ίδιο”

"Για μένα, πρώτα απ' όλα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο μέλλον. Δεν ξέρω αν εγώ θα είμαι στο MotoGP αλλά σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, πρέπει να μειώσουμε τα βοηθήματα κάτι το οποίο θα κάνει τις μοτοσυκλέτες πιο αργές. Τώρα χρησιμοποιούμε πολλή ροπή επειδή δεν έχουμε τόσο πολύ θέμα με τη σούζα, ενώ φρενάρουμε και πολύ αργά. Πρέπει να ακολουθήσεις τη γραμμή, δεν μπορείς να παλεύεις ενάντια στη μοτοσυκλέτα, ενώ πλέον είναι δύσκολο να προσπεράσεις άλλους αναβάτες.

Πρώτα απ' όλα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, αν οι μοτοσυκλέτες είναι πιο αργές, το θέαμα θα είναι καλύτερο. Γιατί; Επειδή ο κόσμος που παρακολουθεί στην τηλεόραση δεν καταλαβαίνει αν οδηγείς με 360χλμ./ώρα ή 340χλμ./ώρα. Και πάλι είναι πάνω από τα 300!

Marc Marquez: “Πρέπει να μειώσουμε την αεροδυναμική στο MotoGP, είτε πηγαίνεις με 360 είτε με 340 στην τηλεόραση φαίνεται το ίδιο”

"Οι υπεύθυνοι πρέπει να δουλέψουν πάνω στους κανονισμούς, γιατί τώρα βλέπουμε όλο και πιο σύνθετα αεροδυναμικά βοηθήματα από όλους τους κατασκευαστές, με τις μοτοσυκλέτες να μοιάζουν με την F1. Πλέον έχουμε αεροδυναμικά βοηθήματα τόσο εμπρός όσο και πίσω στη μοτοσυκλέτα τα οποία δημιουργούν κάθετη δύναμη (downforce) ακόμη και στις στροφές όταν είμαστε στα όρια των κλίσεων. Οπότε πρέπει να το σκεφτούμε."

Ετικέτες

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες