MotoGP 2024, Sachsenring P1 - Ρεκόρ πίστας από τον Maverick Vinales, τρομακτικό highside από Marc Marquez

Πολλές οι πτώσεις στα πρώτα χρονομετρημένα της Γερμανίας, 2ος ταχύτερος ο Jorge Martin, 5ος ο Pecco Bagnaia
Maverick Vinales
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/7/2024

Άκρως επεισοδιακά ήταν τα πρώτα χρονομετρημένα του Sachsenring, όπου την παράσταση έκλεψαν οι πολλές πτώσεις, και ειδικά το ακραίο highside του Marc Marquez, με τον Ισπανό να πέφτει με 190 χλμ/ώρα, και να μην καταφέρνει να περάσει απευθείας στα Q2 - *UPD* Έχει χτυπημένα πλευρά και ραγισμένο δάχτυλο... Από την άλλη ο "ή του ύψους ή του βάθους" Vinales κατάφερε να αφήσει το σημάδι του στα P1, αφού κατέρριψε το ρεκόρ πίστας, και χάρισε στην Aprilia την πρωτιά την Παρασκευή.

Ταχύτερος πρώτος χρόνος απο΄τον Jack Miller στο 1:21.837, με τον Quartararo να διαδέχεται τον Αυστραλό άμεσα στην κορυφή, πριν έχουμε την πρώτη πτώση των P1, από τον Marco Bezzecchi, μια πτώση με πολλά στην 11, με τον Ιταλό να παίρνει αρκετές τούμπες στα χαλίκια. Ευτυχώς κατόπιν σηκώνεται και επιστρέφει στα pits μόνος του.

Εντωμεταξύ ο Pecco Bagnaia που χασμουριόταν στα FP1 με τη σειρά του γράφει τον ταχύτερο χρόνο στα P1, για να τον διαδεχτούν αρκετοί "δεύτεροι" αναβάτες όπως ο Digia, ο Miller, ο... Zarco, και στη συνέχεια ο Acosta με 1:20.953.

Marc Marquez

Ούτε δέκα λεπτά δεν έχουν περάσει από την αρχή των P1 και ο Marc Marquez έχει μια τρομακτική πτώση, ένα χάσιμο διαρκείας του πίσω τροχού, με τον τελευταίο να πιάνει και να πετάει τον Ισπανό στον αέρα σε ένα άσχημο highside με 190 χλμ/ώρα... δεύτερη πτώση για τον αναβάτη της Gresini, μετά την πρώτη στα FP1, ευτυχώς όμως χωρίς ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής να τραυματιστεί -τουλάχιστον έτσι δείχνει η πρώτη ανάγνωση, μένει να δούμε πόσο  γρήγορα θα ξαναμπεί στα P1, καθώς δεν έχει γράψει ακόμα χρόνο.

Pecco Bagnaia

Ασχολούμενοι με την πτώση του Marc, έχουμε χάσει την πρόοδο του Pecco, με τον Ιταλό να έχει σκαρφαλώσει στην 1η θέση των χρόνων, με 1:20.649, με δεύτερο τον Pedro Acosta και τρίτο τον Enea Bastianini.

Έξοδο έχει ο Jack Miller, που βρίσκεται 9ος εκείνη τη στιγμή, χωρίς να πέσει όμως.

Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των P1, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Bagnaia, Bastianini, Acosta, Vinales, Oliveira. 

Digia

Η δεύτερη πτώση των P1 αφορά στον Fabio di Giannantonio, με τον Ιταλό να πέφτει άσχημα και να δείχνει να πονάει, κρατώντας το δεξί του χέρι, με τρόπο που "φωνάζει" κάταγμα... κλείδα, ώμος, θα δούμε σε λίγο. Σημειώστε πως η Ducati του έχει καταλήξει να σκαρφαλώνει πάνω στον αεροφράχτη, και εδώ βγαίνει η κόκκινη σημαία, μέχρι να διορθωθεί η ζημιά στον φράχτη ασφαλείας. Οι αναβάτες επιστρέφουν στα pits, κάτι που θα δώσει και χρόνο στον Marc Marquez να συνέλθει, πριν μπει ξανά στην πίστα.

Μόλις αντικαταστάθηκε το τμήμα του αεροφράχτη που είχε πάθει ζημιά, τα P1 ξεκινούν ξανά, με τον Vinales να έχει μια έξοδο χωρίς να πέσει, όμως αμέσως μετά πέφτει ο Nakagami της Honda στην 1, ευτυχώς χωρίς ο Ιάπωνας να χτυπήσει.

Marc Marquez

Ο Marc Marquez καταφέρνει να σημειώσει τον πρώτο του χρόνο στα P1, μόλις στην 22η θέση, όμως συνεχίζει να κατεβάζει, ακολουθώντας τον Bastianini ως σημείο αναφοράς, για να γράψει στον δεύτερο γύρο του... τον ταχύτερο χρόνο των P1, με 1:20.384! Των άκρων ο Ισπανός, που δεν δείχνει να επηρεάστηκε καθόλου από την τρομακτική του πτώση.

Με μισή ώρα να απομένει, έχουμε καλά νέα από το ιατρικό κέντρο της πίστας, καθώς οι γιατροί αναφέρουν πως ο Digia δεν έχει κανένα κάταγμα, και μπορεί να συνεχίσει τα δοκιμαστικά! Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον αναβάτη της VR46.

Joan Mir

Τον κατάλογο των πτώσεων πλουτίζει ο Joan Mir, ο οποίος σέρνεται στα χαλίκια, και όταν σηκώνεται καταφέρεται με χειρονομίες ενάντια της RC213V, δείχνοντας πραγματικά θυμωμένος, απορώντας για μια ακόμη φορά για ποιον λόγο τον έριξε η μοτοσυκλέτα του.

Pedro Acosta

Κι οι πτώσεις συνεχίζουν να έρχονται στα P1, με τον Pedro Acosta να πέφτει με λίγα στην 1, με τρόπο-carbon με την πτώση του Marc στα FP1.

Όπως φαίνεται ο ομόσταυλός του Acosta, Augusto Fernandez "ζήλεψε", και λίγους γύρους αργότερα πέφτει κι εκείνος, ανώδυνα για καλή του τύχη. Δύο στα δύο για την GASGAS σε αυτά τα δοκιμαστικά για την ώρα.

Είκοσι πέντε λεπτά πριν το τέλος και ο Digia μπαίνει στην πίστα, μην έχοντας τελικά κάποιον τραυματισμό, έτοιμος να διεκδικήσει μια θέση στα Q2.

Πέντε λεπτά αργότερα, και βλέπουμε τον Marc Marquez να έχει βγάλει τη φόρμα του και να κατευθύνεται στο ιατρικό κέντρο για έλεγχο... μάλλον δεν είναι όλα καλά με το σώμα του, παρά τον πρώτο χρόνο που σημείωσε ο Ισπανός, χρόνο που ίσως είναι αρκετός για να τον περάσει απευθείας στα Q1 -μένει να το δούμε αυτό.

Alex Marquez

Τον αδελφό του, διαδέχεται στην κορυφή ο Alex Marquez, γράφοντας 1:20.193, ενώ έναν γύρο αργότερα στο πάρτι κορυφής έρχεται να προστεθεί ο Maverick Vinales που σταματά το χρονόμετρο στο 1:20.035, με δεύτερο τον Miguel Oliveira, τρίτο τον Alex Marquez, τέταρτο τον Franco Morbidelli και πέμπτο τον Marc.

Οι χρόνοι πέφτουν, και με 13 λεπτά να απομένουν, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως ο Marc Marquez θα περάσει απευθείας στα Q2...

Jorge Martin

Δέκα λεπτα πριν το τέλος, ο Jorge Martin που δεν είχε φανεί στα P1 σημειώνει τον 4ο ταχύτερο χρόνο, ενώ ξεκινά να κατεβάζει και ο Pecco, που βρίσκεται μόλις... 14ος! Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022-2023 δείχνει να "το έχει", με τη συνήθη τακτική του να πιέζει στο τέλος των P1, ανεβαίνοντας στην 2η θέση, με 1:20.061.

Στα 9 λεπτά ο Alex Marquez ανεβαίνει εκείνος πρώτος, με 1:20.029, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνουμε πως οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως στον Marc Marquez για να συνεχίσει στο γερμανικό GP.

Maverick Vinales

Το δικό του σημάδι αφήνει όμως στα P1 και ο Vinales, για να γίνει ο πρώτος αναβάτης στο φετινό GP της Γερμανίας που πέφτει στο 1:19, με χρόνο 1:19.622, που αποτελεί νέο ρεκόρ γύρου στο Sachsenring -το παλιό ήταν 1:19.765 και το είχε ο Pecco από το 2022.

Πέντε λεπτάκια απέμειναν, όμως οι πτώσεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά πέφτει στην 11 και ο Bastianini, lowside ευτυχώς αυτός, και όχι high όπως ο Marc.

Remy Gardner

Πτώση έχει και ο Remy Gardner με πολλά, χωρίς όμως επιπλοκές για την υγεία του, καθώς σηκώνεται άμεσα για να επιστρέψει απογοητευμένος στα pits.

Με 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Marc Marquez τίθεται εκτός δεκάδας, και θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για μια θέση στην πρώτη δεκάδα της σχάρας εκκίνησης.

Zarco

Η καρό σημαία πέφτει, μαζί με τον Johann Zarco, στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά που ήταν γεμάτα πτώσεις, αν και ευτυχώς χωρίς κανέναν τραυματισμό.

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Maverick Vinales, Aprilia
2. Jorge Martin, Ducati
3. Miguel Oiliveira, Aprilia
4. Alex Marquez, Ducati
5. Pecco Bagnaia, Ducati
6. Enea Bastianini, Ducati
7. Franco Morbidelli, Ducati
8. Pedro Acosta, GASGAS
9. Fabio di Giannantonio, Ducati
10. Brad Binder, KTM

Δέκατος τρίτος είναι ο Marc Marquez, μόλις 14ος είναι ο Fabio Quartararo της Yamaha, και πρώτος αναβάτης της Honda ο Zarco στην 16η θέση.

Ετικέτες

MotoGP Ισπανία Sprint: Άνετη νίκη Alex Marquez με σαφή υπεροχή σε ρυθμό

Εκτός βάθρου ο Bezzecchi – Πανωλεθρία Bagnaia
MotoGP Ισπανία Sprint: Άνετη νίκη Alex Marquez με σαφή υπεροχή σε ρυθμό
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/11/2025

Μία πολύ καλή εκκίνηση από τον Alez Marquez με εξίσου επιθετικούς ελιγμούς από τον Acosta και επίσης πολύ καλή εκκίνηση από τον Bezzecchi που όμως στην πρώτη στροφή έμπλεξε το υπόλοιπο γκρουπ αναβατών και έχασε θέσεις.

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει ο Bezzecchi αν ήθελε να παλέψει με καθαρές κινήσεις, καθώς υπήρχε μία πεντάδα που έστριβε παράλληλα με τους υπόλοιπους και χρειάστηκε έτσι λίγες στροφές παραπάνω μέχρι να κατασταλάξουν οι θέσεις και να βγει η πρώτη κατάταξη.

Για τον Bezzecchi ο Sprint δεν χάθηκε στην πρώτη στροφή που τον πέρασε ο Alex Marquez στα φρένα, ούτε αμέσως μετά όταν πέρασε ο Acosta, αλλά στην τέταρτη στροφή που ήταν μία τετράδα στην ίδια θέση, δηλαδή πίσω από τον Acosta.

Εσωτερικά ο Fernandez και πίσω του ο Quartararo, δίπλα στον Fernandez ο Bezzecchi και πίσω του ο Di Giannantonio. Η εσωτερική σειρά είχε εκεί το προβάδισμα και ο Bezzecchi βρέθηκε τελικά πίσω από όλους αυτούς μένοντας έτσι στην 6η θέση!

Εμπρός οι δύο πρώτοι πολύ γρήγορα θα έκαναν μία μοτοσυκλέτα διαφορά και για περίπου το πρώτο 1/3 του αγώνα ο Acosta είχε μείνει κοντά στον Alex Marquez. Εκεί ένα λάθος στα φρένα χάνοντας πρόσφυση εμπρός του ανοίγει γραμμή και από εκείνη την στιγμή ο Alex Marquez ανοίγει και την απόσταση εμπρός. Έτσι και αλλιώς ο Acosta πάλευε από την πρώτη στιγμή με την πρόσφυση εμπρός όπως είπε και ένιωθε πως δεν θα μπορούσε να πιέσει για κάτι περισσότερο, όπως και τελικά συνέβη.

Πίσω ο Fernandez κάνει τον αγώνα της ζωής του γιατί κρατά τον Di Giannantonio πίσω. Ομοίως ο Quartararo κρατά τον Bezzecchi καθώς αργεί πολύ να πιέσει στα φρένα και καθιστά πολύ δύσκολη την προσπέρασή του.

Ο Bezzecchi είναι ξεκάθαρο πως έχει καλύτερο ρυθμό από τον Quartararo και προσπαθεί να περάσει με διαφορετικούς τρόπους, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Έχουμε κάνει ήδη τρεις γύρους και δεν έχει πέσει ο Mir, είπε να μην αλλάξει τα στερεότυπα και όχι απλά έπεσε αλλά κλάδεψε, κυριολεκτικά, και την δεύτερη εργοστασιακή Honda καταλήγοντας μαζί με τον Marini στο χαλίκι. Με γρήγορα αντανακλαστικά ο Mir ζητά συγνώμη από το πρώτο του βήμα όρθιος.

Δεν είναι άλλωστε τα αντανακλαστικά το πρόβλημα του Mir για το ρεκόρ πτώσεων και δεν φταίει μόνο εκείνος, φταίει και η Honda.

Στο μεταξύ όμως μία άλλη επιθετική κίνηση απασχολεί, καθώς ο Miller πλαγιολισθαίνει σε στυλ Supermoto χτυπώντας πάνω στον Aldequer ο οποίος παραδόξως δεν πέφτει αλλά χάνει τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Κερδίζει δύο θέσεις ο Miller μαζί όμως κερδίζει και μία ποινή τριών θέσεων, πρέπει άμεσα να αφήσει τρεις αναβάτες να περάσουν αλλά δεν βλέπει ποτέ το μήνυμα αυτό.

Οπότε του στέλνουν ένα δεύτερο για ποινή μακρύτερου γύρου την οποία και εκτελεί χάνοντας ακριβώς τρεις θέσεις. Μεγαλύτερος χαμένος λοιπόν είναι τώρα ο Ai Ogura που είχε τον ρυθμό να κυνηγήσει τον Binder αλλά δεν μπορούσε να περάσει τον Miller και πλέον δεν είχε χρόνο να παλέψει με τον Binder.

Πίσω από τον Miller είναι ο Bagnaia και έπειτα ο Bastianini με τον Bagnaia ο οποίος ζει το δικό του δράμα εκτός βαθμών, εκτός συναγωνισμού, εκτός ελπίδας.

Ο Martin στο μεταξύ πήγαινε καλύτερα μέχρι την στιγμή που έχασε τα φρένα και βγήκε εκτός πίστας σε σημείο όμως με άσφαλτο, γλιτώνοντας την πτώση. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός όμως.

Δύο γύρους πριν το τέλος ο Di Giannantonio κάνει επιτέλους την επίθεση που προετοίμαζε και τελικά περνά εμπρός από τον Fernandez αλλά όχι με μία κίνηση γιατί ο Fernandez αντιστάθηκε σθεναρά χαρίζοντάς μας θέαμα στο τέλος του Sprint.

Με σημαντική διαφορά του πρώτου με τον δεύτερου και ομοίως του δεύτερου με τους δύο που πάλευαν για την τρίτη θέση, ο Sprint μας προετοίμασε κατάλληλα για τον αυριανό αγώνα όπου ο Bezzecchi θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να μην αφήσει τους άλλους δύο να καταφέρουν ό,τι και σήμερα, αλλά αντίστοιχα και ο Acosta θα είναι έτοιμος με καλύτερη επιλογή ελαστικών, να παλέψει για την τελευταία νίκη.

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

12

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

19:37.490

2

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.149

3

7

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+2.637

4

6

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+3.519

5

5

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.727

6

4

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.349

7

3

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+7.102

8

2

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.352

9

1

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+7.685

10

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+9.346

11

 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+10.067

12

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+11.148

13

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.911

14

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+11.957

15

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+14.264

16

 

11N. Bulega

Ducati Lenovo Team

+14.951

17

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha toGP

+15.597

18

 

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+16.699

19

 

41A. Espargaro

Honda HRC Test Team

+16.885

20

 

7A. Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

+18.846

21

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+23.028

22

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+23.655

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol

1 Laps

   

10L. Marini

Honda HRC Castrol

1 Laps

 

Ετικέτες