MotoGP: Δοκιμάζουν ενδοεπικοινωνία αναβατών-ομάδων

Τα θετικά και τα αρνητικά για τους αναβάτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/9/2020

Η Dorna αποφάσισε να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα ενδοεπικοινωνίας, όπου οι αναβάτες θα ακούν τον αλυτάρχη την ώρα του αγώνα. Το σύστημα δοκιμάστηκε σε πρώτη φάση από τον Stefan Bradl (δοκιμαστής της Repsol Honda), κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής στο Misano και θα επαναλάβουν τις δοκιμές την Τρίτη στην ίδια πίστα. Σκοπός του συστήματος είναι να αποτρέψει ατυχήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα που οφείλονται σε αδυναμία των αναβατών να δουν εγκαίρως τις κίτρινες και τις κόκκινες σημαίες των κριτών. Σύμφωνα με τον Stefan Bradl, τα μηνύματα που άκουσε ήταν οι λέξεις-φράσεις “Warning” και “Yellow Flag”, δηλαδή δεν είναι σαν το σύστημα που έχουν στη Formula 1, όπου ο αναβάτης ακούει και μιλά με την ομάδα του για θέματα που αφορούν τη στρατηγική και την κατάσταση του αυτοκινήτου και τον ενημερώνουν για τυχόν ποινές. Εδώ έχουμε (προς το παρόν) μόνο ηχητικά μηνύματα από τον αλυτάρχη προς τους αναβάτες. Ο Stefan Bradl είπε πως άκουγε καθαρά τα μηνύματα και πως δεν αποσπούσαν την προσοχή του, όμως άφησε χώρο για περαιτέρω βελτίωση, καθώς ο θόρυβος του αέρα πάνω στη μοτοσυκλέτα διαφέρει αν ο αναβάτης είναι στην ευθεία σκυμμένος πίσω από τη ζελατίνα ή αν είναι έξω από την προστασία του φαίρινγκ την στιγμή που στρίβει. Ως εκ τούτου, θέλει να δοκιμάσει περισσότερο το σύστημα για να βεβαιωθεί πως τα μηνύματα θα ακούγονται καθαρά όποιο κι αν είναι το επίπεδο των εξωτερικών θορύβων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου, ρώτησαν τους Morbidelli, Vinales και Quartararo να πουν τη γνώμη τους πάνω σε αυτό το θέμα. Από τις απαντήσεις τους, φάνηκε πως δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι ακριβώς θα κάνουν με αυτό το σύστημα. Ο Morbidelli είπε πως απολαμβάνει τις συνομιλίες των οδηγών με τις ομάδες τους όταν παρακολουθεί F1 στην τηλεόραση και πως βλέπει με θετικό μάτι την ιδέα. Ο Vinales επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας και των ποινών, λέγοντας πως τα μηνύματα που βλέπουν τώρα στα όργανα της μοτοσυκλέτας τους, έρχονται καθυστερημένα (συνήθως ένα sector μετά) με αποτέλεσμα να μην έχουν άμεσα πληροφόρηση για κάποιο ατύχημα μπροστά τους. Ο Quartararo ήταν ο πιο επιφυλακτικός απ’ όλους, λέγοντας πως πρέπει να σιγουρευτούν πως δεν θα αποσπάται η προσοχή των αναβατών, καθώς οποιαδήποτε φωνή την ώρα που βρίσκεσαι στο όριο μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η αλήθεια είναι πως στις ευθείες δεν θα υπάρχει πρόβλημα, όμως στις στροφές την ώρα που δίνεις μάχη για μια θέση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσης, δεν είναι εύκολο να μιλάς στους αναβάτες μόνο όταν είναι στην ευθεία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, διότι μόνο στην εκκίνηση βρίσκονται όλοι μαζί στην ευθεία. Ένα άλλο σημείο που σηκώνει συζήτηση και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη Formula 1, είναι το γεγονός πως κάποιοι αναβάτες/οδηγοί μπορούν να οδηγούν στο όριο συνομιλώντας και κάποιοι άλλοι όχι

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες