MotoGP: Ξεκινά η επικοινωνία με τους αναβάτες στη διάρκεια του αγώνα! Τα 3 στάδια

Αποκλειστική επικοινωνία μεταξύ αναβατών και του Διευθυντή αγώνα για αρχή
MotoGP: Ξεκινά η επικοινωνία με τους αναβάτες στη διάρκεια του αγώνα! Τα 3 στάδια
Από το

motomag

10/9/2024

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την Dorna την περασμένη Πέμπτη στο Misano, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο για την εισαγωγή της ραδιοεπικοινωνίας σε τρία βήματα, ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν.

Από το 2025 θα επιτρέπει να επικοινωνεί μόνο ο Διευθυντής του αγώνα με τους αναβάτες μέσω σύντομων μηνυμάτων, ένα βήμα που γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια των αναβατών.

Όμως από το 2026 ως δεύτερο βήμα το σύστημα θα λειτουργεί αμφίδρομα, επιτρέποντας στους αναβάτες να μιλάνε και να απαντάνε κατά την διάρκεια του αγώνα. Τελικό στάδιο, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης, θα είναι η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των οδηγών και των ομάδων τους στα pit, παρόμοιο με της Formula1.

Η Dorna δουλεύει πάνω σε αυτό το σύστημα ασφαλείας από το 2022, με δοκιμές σε αναβάτες είχαν τοποθετήσει ένα ακουστικό μέσα στο κράνος τους, ώστε να λαμβάνουν κατευθυντήρια μηνύματα, κάνοντάς το χρήση στις δοκιμές του αγώνα της Jerez. Άλλη μια δοκιμή είχε γίνει πέρυσι στη Valencia για εμπλουτισμό αξιολόγησης του συστήματος.

Έχοντας μαζέψει αρκετές πληροφορίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, κατάφεραν να σχεδιάσουν το ακουστικό να μην τοποθετείται μέσα στο αυτί, αλλά στον λοβό του αυτιού έξω από αυτό, με τον ήχο να μεταδίδεται με δόνηση. Αυτό λειτουργεί λιγότερο παρεμβατικά στην αυτοσυγκέντρωση κατά την διάρκεια της οδήγησης του αναβατή.

Οι Maverick Vinales, Aleix Espargaro, Lorenzo Savadori και Fabio Quartararo επισήμαναν ότι θα είναι πολύ χρήσιμο σε επικίνδυνα συμβάντα, με πλεονεκτήματα έναντι της σημαίας, όπως στις περιπτώσεις που έχουν πέσει λάδια στην πίστα ή έχει υπάρξει κάποια πτώση δημιουργώντας πρόβλημα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ομάδας τηλεοπτικής μετάδοσης της Dorna, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δουλευτεί το κομμάτι μετάδοσης ήχου, διότι από τον θόρυβο της μοτοσυκλέτας που αναπτύσσεται κατά την διάρκεια επιτάχυνσης, υπάρχει παραμόρφωση του ήχου, ενώ στα φρεναρίσματα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Φυσικά το ζήτημα με την επικοινωνία των αναβατών θα μας απασχολήσει στο 3ο στάδιο της εφαρμογής του όταν θα υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με την ομάδα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθεί στον αναβάτη πίεση να ακολουθήσει κάποια στρατηγική, με τον αντίλογο εδώ να είναι πως αυτή η πίεση θα μπορούσε να υπάρχει και πριν τον αγώνα βάση σεναρίου που καλύπτει όλες τις πιθανότητες. Αναμένεται το πρώτο βήμα της εφαρμογής του μέτρου να δώσει στους αναβάτες μία πιο σαφή εικόνα.

MotoGP - Παγώνει η εξέλιξη κινητήρων από τις αρχές του 2025

​​​​​​​Εξαιρούνται οι κατασκευαστές με κακές επιδόσεις στο Πρωτάθλημα
MotoGP - Πάγωμα εξέλιξης κινητήρων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Η Επιτροπή των GP της FIM ανακοίνωσε πάγωμα στην εξέλιξη κινητήρων του MotoGP για το τελευταίο έτος της εποχής των 1.000 κ.εκ. Από το 2026 οι κατασκευαστές που δεν επωφελούνται των παραχωρήσεων (concessions) που δικαιούνται όσα εργοστάσια έχουν κακές βαθμολογικές επιδόσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κινητήρες που θα πιστοποιήσουν στον πρώτο γύρο του 2025, στο Buriram της Ταϊλάνδης.

Η παραπάνω απόφαση είχε διαρρεύσει εδώ στον ειδικό τύπο. Με τη χωρητικότητα των κινητήρων των MotoGP μοτοσυκλετών να μειώνεται στα 850 κ.εκ. με μέγιστη διάμετρο κυλίνδρου τα 75 mm από το 2027, τα εργοστάσια ήθελαν πάγωμα της εξέλιξης για το 2026, ώστε να μπορέσουν να εστιάσουν στις μοτοσυκλέτες του 27, και να μειώσουν το κόστος εξέλιξης δυο διαφορετικών μοτοσυκλετών την ίδια στιγμή.

Το πάγωμα στην εξέλιξη των κινητήρων αφορά στους κατασκευαστές που εντάσσονται στις κατηγορίες Α έως και C -με καλά βαθμολογικά αποτελέσματα στο Πρωτάθλημα. Οι κατασκευαστές στην κατηγορία D, που αφορά εργοστάσια που κατέχουν λιγότερο από το 35% των συνολικών διαθέσιμων βαθμών για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, θα μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη των κινητήρων τους (πχ. η Yamaha τον νέο V4 κινητήρα της M1) στις σεζόν του 2025 και 2026, εκτός αν συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς που θα τους ανεβάσουν κατηγορία στην κλίμακα των παραχωρήσεων.

Άλλοι λόγοι για τον οποίο τα εργοστάσια θα μπορούν να προβούν σε αλλαγές στους κινητήρες των MotoGP μοτοσυκλετών τους είναι η έλλειψη συγκεκριμένων εξαρτημάτων, κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί, όπως είχε γίνει με τις βαλβίδες της Yamaha το 2020, ή προβλήματα αξιοπιστίας ή ασφάλειας. Στις παραπάνω περιπτώσεις οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποδείξουν πως με τις αλλαγές δεν θα ωφεληθούν στην απόδοση των μοτοσυκλετών τους.

Το πάγωμα στην εξέλιξη φυσικά θα ωφελήσει τους κατασκευαστές που το 2025 θα βρεθούν με τους καλύτερους / πιο αποδοτικούς / πιο αξιόπιστους κινητήρες, καθώς θα πρέπει να αρκεστούν σε αυτούς για δύο συνεχόμενες σεζόν, χωρίς να μπορούν να τους αλλάξουν / βελτιώσουν.

Ετικέτες