MotoGP: Ανάβουν τα αίματα στη Ducati

Τα παραπονάκια του Miller
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/3/2019

Φέτος η Ducati έρχεται αρκετά ανανεωμένη στο πρωτάθλημα, έχοντας δύο νέους αναβάτες στις ομάδες της. Αρχικά, η εργοστασιακή ομάδα επανδρώνεται απ’ τον Dovizioso που αποτελεί τον παλαιότερο αναβάτη της και που φέτος θα έχει για team mate τον συμπατριώτη του Danilo Petrucci. Στην πέρα όχθη η Pramac Ducati έχει για αναβάτες τον περσινό πρωταθλητή της Moto2, τον Francesco Bagnaia όπου κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας ήδη συγκεντρώσει την προσοχή πάνω του με τις επιδόσεις του στις επίσημες δοκιμές της Sepang. Ο Jack Miller συμπληρώνει την ομάδα, έχοντας περισσότερη εμπειρία στις μοτοσυκλέτες της Ducati, καθώς διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω στη σέλα της Desmosedici.

Οι αναβάτες των δύο ομάδων, καθώς και ο Michelle Pirro που είναι ο αναβάτης εξέλιξης των Desmosedici, δοκιμάζουν νέα εξαρτήματα που θέλει να ελέγξει η Ducati, συνδράμοντας στην βελτίωση των μοτοσυκλετών της. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών φέτος, τόσο στην Sepang όσο και στο Qatar, αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν πως ο Dovizioso δεν είχε τόσο ενεργό ρόλο στη δοκιμή των νέων εξαρτημάτων. Για την ακρίβεια δοκίμασε ορισμένα πράγματα εκ των οποίων τα είχαν δοκιμάσει πρώτα ο Pirro και οι υπόλοιποι αναβάτες των ομάδων.

Ο Petrucci απ’ την πλευρά του, όπως είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση της ομάδας, ενστερνίζεται το ρόλο του που είναι να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις απ’ τον Dovi και να τον βοηθήσει όπως μπορεί ούτως ώστε να νικήσει τον Marquez, ενώ παράλληλα  συνδράμει στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Ο Miller που βρίσκεται στην δορυφορική ομάδα, εκτελεί τον ίδιο ρόλο όσον αφορά την εξέλιξη των Desmosedici καθώς δοκίμασε κι αυτός με την σειρά του μια μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων στις δοκιμές που έγιναν. Όμως το πρόβλημα του Miller όπως δήλωσε, είναι ότι θεωρεί πως η Ducati χρησιμοποιεί αυτόν και τον Petrucci ως πειραματόζωα για την δοκιμή νέων εξαρτημάτων, σε αντίθεση με τον Dovi που κάνει το ίδιο πράγμα αλλά σε μικρότερο βαθμόΟ Petrucci απ’ την πλευρά του δεν αισθάνεται υπονομευμένος απ’ το όλο θέμα, αλλά αντιθέτως είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην ομάδα και βοηθά στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, ενώ μάλιστα αγόρασε και σπίτι δίπλα απ’ την κατοικία του Dovizioso ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις τους μέσω της κοινής τους προπόνησης. Όμως δεν τάσονται όλοι οι αναβάτες υπέρ της άποψης του Petrucci, όπως επιβεβαιώνει η δήλωση του Miller.

Ειδικότερα ο Αυστραλός αναβάτης εξέφρασε τα παράπονά του λέγοντας: “Χρησιμοποιούν εμένα και τον Danilo ως τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της ομάδας των αναβατών εξέλιξης και του κύριου αναβάτη της Ducati που είναι ο Dovizioso. Ο οποίος μπορεί να μας χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα σε διαφορετικές συνθήκες αντί να το κάνει ο αναβάτης εξέλιξης.” Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως ο Miller χρησιμοποιεί την ίδια έκδοση της μοτοσυκλέτας που έχουν οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati και πως στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το γεγονός, καθώς οι διαφορές της GP17 με την GP19 είναι τόσο μεγάλες, που είχε αναφέρει ότι είναι σαν να οδηγείς δύο μοτοσυκλέτες προερχόμενες από διαφορετικές εταιρείες. Συνέχισε τα καυστικά του σχόλια σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η Ducati λέγοντας: “Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ του Pirro εμού και του Petrucci. Πρώτα, ο Pirro δοκιμάζει τα νέα εξαρτήματα κι έπειτα τα στέλνουν σ’ μένα και τον Petrucci που είμαστε οι αμέσως επόμενοι που θα αποφανθούν αν βελτιώνουν της μοτοσυκλέτα ή όχι. Και στο τέλος τα εγκαθιστούν στις μοτοσυκλέτες της εργοστασιακής ομάδας.”

Τα πράγματα στη Ducati φαινόντουσαν πως έβαιναν πολύ καλά, έχοντας ήπιους ρυθμούς, όμως πριν καλά καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα δείχνουν πως θα υπάρξουν “ενδοοικογενειακές” διαμάχες. Όπως φαίνεται ο ρόλος που έχει ανατεθεί στον Miller δεν του αρέσει ιδιαίτερα, παρά το γεγονός πως είναι πολύ σημαντικός και του δίνει αξία έχοντας ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Το θέμα είναι πώς θα κινηθούν τα πράγματα κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος και πόσο θα κρατήσει η ηρεμία στα pits της Ducati.

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες