MotoGP Aragon 2019: Ανατροπές στα FP1 & FP2

"Τριπλέτα" Yamaha στα FP2
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/9/2019

Στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, ο Marquez εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την φόρα που είχε κατακτώντας τη νίκη στον προηγούμενο αγώνα του Misano και δεν μπήκε απλώς στην κορυφή της λίστας με τους χρόνους, αλλά είχε και μια χαώδη διαφορά από τον δεύτερο Maverick Vinales, της τάξης των 1,6 δευτερολέπτων! Ο δε Quartararo που ήταν τρίτος, απείχε κάτι περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα από τον χρόνο του Marquez. Ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να γράψει χρόνο 1:46.869 χάρη στο νέο, μαλακό, πίσω ελαστικό της Michelin, στην πίστα που έχει στεφθεί νικητής τρεις φορές συνεχόμενα τα τελευταία τρία χρόνια.

Λίγο πιο πίσω βρέθηκαν τα Ducati των Dovizioso και Miller, ενώ εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του Joan Mir που κατάφερε να ανεβεί στην έκτη θέση. Ο Danilo Petrucci πίσω του δείνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια επιστροφής στην καλή φόρμα που είχε μέχρι και πριν λίγο καιρό, με τον Pol Espargaro την όγδοη να αποτελεί άλλη μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις πάνω στην KTM. Την δεκάδα του πρωινού της Παρασκευής συμπλήρωσαν οι Morbidelli και Nakagami αντίστοιχα. Ο Alex Rins, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλο τον χρόνο των δοκιμών και μπήκε, δίχως να μπορεί να καταφέρει κάτι καλύτερο από την 13η θέση, ενώ ο Iannone που επέστρεψε μετά από τον τραυματισμό του στο Misano βρέθηκε στην 16η θέση, ακολουθούμενος από τον Valentino Rossi (του οποίου η διαφορά ήταν πάνω από τρία δευτερόλεπτα συγκριτικά με τον χρόνο του Marquez). Ο Mika Kallio, που θα αντικαταστήσει τον Zarco για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος μετά την απόφαση της ΚΤΜ να μην συνεχίσει με τον Γάλλο, ήταν στην 19η θέση, ενώ δημιουργήθηκε και μια τεράστια αντίθεση για την ομάδα της Repsol Honda που είδε τις δύο μοτοσυκλέτες της να καταλαμβάνουν την πρώτη (Marquez) και την τελευταία (Lorenzo) θέση…

Το σκηνικό των δεύτερων ελεύθερων δοκιμαστικών το μεσημέρι όμως επεφύλασσε εκπλήξεις, αν και στην αρχή φαινόταν ότι θα επαναλαμβανόταν το πρωινό μοτίβο. Όμως, οι τρεις μοτοσυκλέτες με τους ταχύτερους γύρους στα FP2 ήταν οι Yamaha των Vinales, Rossi και Quartararo, παρά το γεγονός ότι στους συνδυασμένους χρόνους ο Marquez –που είχε και μία πτώση το μεσημέρι της Παρασκευής- παραμένει ο ταχύτερος αναβάτης. Ο χρόνος του Vinales ήταν 1:48.014, με τα άλλα δύο Yamaha να ακολουθούν με μικρή διαφορά, ενώ ο Marquez είχε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο. Ο Pol Espargaro έκανε ακόμη μια καλή εμφάνιση γράφοντας τον πέμπτο ταχύτερο γύρο των FP2 και πίσω του τερμάτισαν ο Javk Miller και ο Cal Crutchlow.

Ο Dovizioso χρειάστηκε να παλέψει μέχρι τον προτελευταίο του γύρο στην πίστα για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του απευθείας στα Q2 του Σαββάτου, κάτι ιδιαίτερο σημαντικό αφού η πρόβλεψη του καιρού για τα αυριανά FP3 (την τελευταία ευκαιρία των αναβατών για απευθείας πρόκριση στα Q2) κάνει λόγο για βροχή. Οι άλλοι δύο αναβάτες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές ήταν ο Joan Mir και ο Aleix Espargaro, ο οποίος "πέταξε έξω" τελευταία στιγμή τον Alex Rins που θα πρέπει να περάσει από την διαδικασία των Q1.

 

ναμένουμε λοιπόν αύριο με ιδιαίτερη αγωνία τις κατατακτήριες Q1 και Q2, με τον καιρό να αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί.

Αποτελέσματα FP2

 

1
Maverick Viñales
 
Monster Yamaha (YZR-M1)
1'48.014s
 
 
2
Valentino Rossi
 
Monster Yamaha (YZR-M1)
+0.057s
 
 
3
Fabio Quartararo
 
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+0.103s
 
 
4
Marc Marquez
 
Repsol Honda (RC213V)
+0.190s
 
 
5
Pol Espargaro
 
Red Bull KTM Factory (RC16)
+0.378s
 
 
6
Jack Miller
 
Pramac Ducati (GP19)
+0.428s
 
 
7
Cal Crutchlow
 
LCR Honda (RC213V)
+0.436s
 
 
8
Andrea Dovizioso
 
Ducati Team (GP19)
+0.463s
 
 
9
Joan Mir
 
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+0.627s
 
 
10
Aleix Espargaro
 
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
+0.690s
 
 
11
Alex Rins
 
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+0.723s
 
 
12
Danilo Petrucci
 
Ducati Team (GP19)
+0.859s
 
 
13
Takaaki Nakagami
 
LCR Honda (RC213V)
+0.909s
 
 
14
Franco Morbidelli
 
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+1.090s
 
 
15
Andrea Iannone
 
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
+1.222s
 
 
16
Tito Rabat
 
Reale Avintia Ducati (GP18)
+1.290s
 
 
17
Mika Kallio
 
Red Bull KTM Factory (RC16)
+1.328s
 
 
18
Miguel Oliveira
 
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
+1.411s
 
 
19
Hafizh Syahrin
 
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
+1.612s
 
 
20
Jorge Lorenzo
 
Repsol Honda (RC213V)
+1.696s
 
 
21
Francesco Bagnaia
 
Pramac Ducati (GP18)
+1.807s
 
 
22
Karel Abraham
 
Reale Avintia Ducati (GP18)
+1.889s
 
 
23
Bradley Smith
 
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
+2.150s

 

 

 

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.