MotoGP Αυστρία: Εκκωφαντική νίκη Marc Marquez στον ιστορικό 1000ο αγώνα

Πρώτη του νίκη στο Red Bull Ring
MotoGP Αυστρία: Εκκωφαντική νίκη Marc Marquez στον ιστορικό 1000ο αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/8/2025

Λίγα κάστρα είχαν μείνει δίχως κατάκτηση από τον Marc Marquez και σήμερα έπεσε άλλο ένα από τα τελευταία μαζί με μία σειρά από πρωτιές, καθώς έχουμε την 6η κατά σειρά διπλή νίκη και νίκη στον χιλιοστό αγώνα των MotoGP.

Για αρχή να πούμε πως η στήλη του Σάκη Συνιώρη για τα MotoGP του MOTO, δικαιώνεται για ακόμη μία φορά από την σημερινή επίδοση του Aldeguer που όχι απλά ανέβηκε στην δεύτερη θέση αλλά έκανε μερικές φανταστικές προσπεράσεις για να φτάσει έως εκεί.

Η σημερινή εκκίνηση δεν είχε τα χθεσινά προβλήματα του Sprint, ο Bezzecchi ξεκίνησε όπως θα ήθελε εκμεταλλευόμενος σωστά την pole position, ο Bagnaia έμεινε εμπρός χωρίς προβλήματα όπως και ο Marc Marquez προσπέρασε θέσεις και από τους πρώτους μόνο ο Alex Marquez δεν θα ήταν ικανοποιημένος καθώς έπρεπε να εκτελέσει ποινή μακρύτερου γύρου και όσο είχε πίσω του όλο το grid κολλημένο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο βαρύ.

Η μικρή μάχη των δύο εργοστασιακών Ducati δεν κράτησε πολύ αλλά έδωσε μία όμορφη νότα για την αρχή του αγώνα, με τον Bagnaia να αντιστέκεται στον Marquez ενώ πίσω ο Alex Marquez πάλευε με τον Acosta πριν εκτελέσει την ποινή του.

Με καθαρό και πανεύκολα στον επόμενο γύρο ο Marc Marquez πέρασε τον Bagnaia και αμέσως άρχισε να κόβει την απόσταση από τον Bezzecchi ο οποίος είχε καταφέρει να ανοίξει λίγο όσο οι Ducati πάλευαν.

Ο Bastianini άνοιξε γραμμή στα φρένα μετά την ευθεία ενώ αμέσως μετά ο Alex Marquez εκτελεί την ποινή του και φεύγει στην 11η θέση από εκεί που θα μπορούσε να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο εμπρός.

Ο Acosta έχει ανοικτό πεδίο για τον Bagnaia, έναν Bagnaia που σε τίποτα δεν θυμίζει τον πρωταθλητή που ξέρουμε και έτσι η KTM αργά αλλά σταθερά θα έρθει σε στιγμή επίθεσης η οποία όμως ποτέ δεν φτάνει τροχό με τροχό εκείνη την ώρα αλλά πολύ αργότερα. Το ελπίζει κανείς να έρθει σύντομα όμως γιατί δεν είχε τίποτα άλλο να δει εμπρός.

Ο Marc Marquez απλά περιμένει να περάσουν οι γύροι πριν κάνει την επίθεσή του, ο Bezzecchi το ξέρει και έχει έναν τεταμένο αγώνα από εκείνους όμως που δεν περνάνε την αγωνία στον θεατή γιατί ο Marquez δεν είναι κολλημένος στον τροχό του. Αφήνει το εμπρός ελαστικό να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία μετά την αρχική μάχη, είναι η λογική εξήγηση ενώ έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να πάρει το ρίσκο για να παλέψει από τώρα από την στιγμή που πίσω του δεν έχει καμία επικινδυνότητα.

Ο Martin με τον Quartararo είναι στην 15η θέση και 17η θέση όταν ο Martin στον 15ο γύρο πέφτει και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα. Η μοτοσυκλέτα έχει πάρει το πόδι του μαζί και φαίνεται να έχει χτυπήσει για αυτό και μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο έχοντας τις αισθήσεις του για να εξεταστεί.

Επιστρέφει στο box δείχνοντας πολύ καλύτερα λίγο πριν την λήξη του αγώνα.

Στον 19ο γύρο είναι που τελικά ο Marc Marquez θα αποφασίσει πως έχει έρθει η ώρα, κάνει την επίθεση του και ο Bezzecchi αντιστέκεται. Ευτυχώς γιατί έτσι έχουμε μία μάχη για έναν γύρο εμπρός η οποία λήγει με ξεκάθαρη επικράτηση του Marc Marquez στον 20 γύρο και αμέσως ανοίγει και διαφορά.

Η μάχη όχι απλά έχει τελειώσει αλλά πριν ολοκληρωθεί ένας γύρο με τον Marc Marquez εμπρός είναι σίγουρο πλέον πως η εμπρός θέση έχει τελειώσει για τον Bezzecchi.

Στο μεταξύ το θέαμα δεν έχει χωριστεί όπως θα έπρεπε γιατί όσο συμβαίνουν αυτά ο Bagnaia είναι στην 5η θέση, έχοντας δεχτεί -επιτέλους- την επίθεση του Acosta που τον βγάζει εκτός γραμμής τελείως και αφήνει και τον Aldeguer να περάσει εμπρός.

Στον 21ο πρώτο γύρο η Ducati του Di Giannantonio σπάει με την εξάτμιση να παίρνει φωτιά και τον φόβο για υγρά στην πίστα να είναι άμεσος, ευτυχώς όμως δεν χρειάστηκε η διακοπή. Συγχαρητήρια στον Ai Ogura που χώθηκε στον λευκό καπνό της Ducati χωρίς να χάσει την στροφή εμπρός του.

Ο Bagnaia κάνει το λάθος και χάνει θέση από τον Bastianini αλλά τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν εκεί.

Με 5 γύρους να τελειώνουν ο Aldeguer που στο μεταξύ είχε ήδη τα βλέμματα επάνω του γιατί γυρνούσε στον χρόνο του Marc Marquez, περνά με εντυπωσιακό block-pass τον Bezzecchi και όπως έκανε και ο Marquez στον 19ο γύρο και αυτός ανοίγει την ψαλίδα από την τρίτη θέση και εντυπωσιάζει με το να οδηγεί πίσω από τον Marc Marquez μαζεύοντας και δέκατα από την διαφορά τους!

Ο Binder με τον Mir κυνηγά τον Bagnaia που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις KTM μέχρι που ο Mir, τώρα που δεν τον έχει ρίξει κανείς, προσπερνά τον Binder και μπαίνει πίσω από τον Bagnaia.

Οι τρεις τους κάνουν έναν όμορφο αγώνα αλλά ο Bagnaia πρέπει να δώσει την θέση του στον Mir γιατί πάτησε εκτός πίστας, που έτσι και αλλιώς θα τον προσπερνούσε η Honda, το θέμα ήταν να καταφέρει να κρατήσει τον Binder πίσω. Τα καταφέρνει όταν δίνει την θέση του στον Mir, αλλά αμέσως μετά τον περνά και ο Binder, που σημαίνει ότι θα συνέβαιναν αυτές οι προσπεράσεις και χωρίς την εκτέλεση της ποινής.

Με τον Aldeguer σε απόσταση πίσω του ο Marc Marquez παίρνει άλλη μία φανταστική νίκη σε μία σεζόν που είναι δική του και απλά περιμένουμε πότε θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής!

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

42:11.006

2

20

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.118

3

16

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.426

4

13

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+6.864

5

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.731

6

10

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.132

7

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+10.476

8

8

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+12.486

9

7

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+15.472

10

6

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+15.537

11

5

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.185

12

4

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+16.241

13

3

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.478

14

2

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+18.491

15

1

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+25.256

16

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.316

17

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.008

18

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+37.478

ΠΤΩΣΕΙΣ / ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

   

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

20 Laps

   

1J. Martin

Aprilia Racing

13 Laps

 

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες από νέους επενδυτές - Κρούσεις και για νέες πίστες

Την εμπορικότερη φάση του διανύει το κορυφαίο πρωτάθλημα - Έπειτα και από την είσοδο της Liberty Media
MotoGP Investments
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/12/2025

Τα MotoGP γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, μετά από μια σεζόν-ρεκόρ και την είσοδο της Liberty Media στο παιχνίδι, με έντονο ενδιαφέρον τόσο για νέες ομάδες όσο και για νέες πίστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αθλητικό διευθυντή του θεσμού, Carlos Ezpeleta.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα MotoGP αυτή την περίοδο. Και όχι άδικα. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε κατέρριψε ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης φιλάθλων σχεδόν σε κάθε αγώνα του ημερολογίου, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στη μάχη για τον τίτλο μεταξύ των αδελφών Marquez, αλλά και το παρασκήνιο δράμα που συνόδευσε όλη τη χρονιά, από τις ρήτρες συμβολαίων έως έριδες του παρελθόντος.

Και φυσικά, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το MotoGP έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, τη Liberty Media. Την ίδια εταιρεία που αγόρασε τη Formula 1 πριν από περίπου μια δεκαετία και την οδήγησε σε πρωτοφανή εμπορική επιτυχία, γεννώντας το ερώτημα: είναι δυνατόν να μεταφέρει την συνταγή αυτή, επιτυχώς, στον κόσμο των δύο τροχών;

Σύμφωνα με τον Carlos Ezpeleta, γιο του Carmelo Ezpeleta και νυν Αθλητικό Διευθυντή των MotoGP, το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σε συνέντευξή του, ο Ezpeleta δηλώνει ξεκάθαρα, "Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από νέους ιδιώτες ή επενδυτικά funds που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP, είτε μέσω ομάδων είτε μέσω μεριδίων σε υπάρχουσες ομάδες".

Ωστόσο, η είσοδος νέων παικτών στο πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το MotoGP έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για νέους ιδιοκτήτες ομάδων όσο και για κατασκευαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις BMW και Suzuki, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αυτή. Παράλληλα, ένα πιθανό “παράθυρο” της αγοράς υπάρχει με την KTM, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική, ιδιοκτησιακά, περίοδο, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το μέλλον της στο πρωτάθλημα.

Ezpeleta Carlos

Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες πίστες. Όπως εξηγεί ο Ezpeleta, "Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για νέες πίστες. Σε αυτή την περίπτωση τα τηλεφωνήματα δεν είναι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία. Υπάρχει έντονη επιθυμία να συνδεθούν με το brand του MotoGP, όμως απλά δεν υπάρχει χώρος για όλα τα αιτήματα. Με 14 αγώνες στην Ευρώπη και οκτώ εκτός αυτής, είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης".

Η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική εμφανίζονται ως οι βασικές περιοχές επέκτασης, κάτι που αναπόφευκτα θέτει υπό πίεση το ευρωπαϊκό σκέλος του ημερολογίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα προβλήματα, με αρκετούς αγώνες, κυρίως σε Ασία και Μέση Ανατολή, να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νότια Αμερική ίσως αποτελεί την πιο "βατή" επιλογή, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, με ιστορικές πίστες όπως η Laguna Seca να παραμένουν στο προσκήνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από το MotoGP αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2026, που θα αποτελέσει την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τη διοίκηση της Liberty Media. Με το βλέμμα στραμμένο και στις μεγάλες αλλαγές κανονισμών του 2027, που αναπόφευκτα θα ανακατέψουν την τράπουλα, το πρωτάθλημα μοιάζει έτοιμο για μια νέα εποχή, με φιλοδοξία, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Formula 1.