MotoGP Buddh: Γιατί οι Ινδοί δεν έχουν F1 και ο κίνδυνος των MotoGP μετά την πρόσφατη εξαγορά

Ο αγώνας θα γίνει αλλά το μετά τους ανησυχεί ήδη
MotoGP Ινδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2023

Λίγο καλύτερα κυλούν τα πράγματα αυτή την στιγμή για τον επόμενο αγώνα των MotoGP στην Ινδία καθώς η ομολογκασιόν της πίστας προχωρά βάση προγράμματος και αρκετοί αναβάτες έχουν πάρει την βίζα. Όχι όλοι, πράγμα ανησυχητικό καθώς πρέπει να πετάξουν από στιγμή σε στιγμή, όμως στην χειρότερη περίπτωση η Dorna θα αλλάξει το πρόγραμμα μεταφέροντας όλες τις δοκιμές το Σάββατο με τον αγώνα Sprint να γίνεται κανονικά, όπως και τον αγώνα της Κυριακής.

Το χειρότερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι απλά να αλλάξει το πρόγραμμα χωρίς να επηρεαστεί το πρόγραμμα σε άλλο βαθμό.

Όπως είπε ο Capirossi που είναι υπεύθυνος ασφαλείας, η πίστα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλες οι διαδικασίες προχωρούν στην ώρα τους. Τα MotoGP κάνουν αρκετές παρεμβάσεις στον τομέα των οπτικών μέσων και απαιτούν εξίσου αρκετά μέτρα για την αναβαθμισμένη ασφάλεια που προβλέπεται από τις προδιαγραφές που ακολουθούν, που όλα αυτά στήνονται και ξεστήνονται πριν και μετά από κάθε αγώνα, οπότε η ομολογκασιόν μπορεί να δοθεί μόνο πριν τον αγώνα.

Μία σημαντική διευκρίνιση αυτή γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν ότι δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται σε πίστα χωρίς ομολογκασιόν, ενώ στην πράξη ακολουθείται η ίδια διαδικασία που συμβαίνει πάντα. Το γεγονός πως καθυστερούν να πάρουν την βίζα σχεδόν οι μισές ομάδες του grid και πως είναι μία νέα πίστα στην οποία δεν έχουν ξανά τρέξει, πυροδότησε τον σχολιασμό και όπως συμβαίνει πάντα αρκετοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν να μιλήσουν χωρίς να γνωρίζουν.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού και η ανησυχία για τους διοργανωτές δεν θα τελειώσει στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας αν συνεχίσουν τα πράγματα να λύνονται. Η ανησυχία για τους διοργανωτές θα έχει τελειώσει όταν τα αεροπλάνα με τον εξοπλισμό θα έχουν πάει στην Ιαπωνία, τον επόμενο σταθμό. Κι αυτό γιατί σημαίνει πως έχουν φύγει από την Ινδία ολοκληρώνοντας όλες τις διαδικασίες, μαζί και τα φορολογικά θέματα που ήταν ο λόγος για τον οποίο η τεράστια αυτή χώρα δεν έχει F1.

Στην ίδια ακριβώς πίστα υπήρχε αγώνας F1 από το 2011 που ήταν να ξεκινήσει κανονικά και το 2014, όταν η τοπική κυβέρνηση της Uttar Pradesh, μίας τεράστιας επαρχίας με 210 εκατομμύρια κόσμο, αποφάσισε πως η F1 δεν είναι αθλητικό γεγονός αλλά ψυχαγωγικό. Οι αθλητικές διοργανώσεις δεν οφείλουν πρόσθετη φορολογία, ο άρτος και θέαμα όμως όπως χαρακτήρισαν την F1, όφειλε να πληρώσει. Δεν είναι πως έχουν ιδιαίτερη ανάγκη χρημάτων οι αγώνες F1, όμως η φορολογία που τους ζήτησαν δεν ήταν κάτι απλό ούτε δικαιολογούνταν ποσοστιαία. Διότι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ζήτησαν από την Liberty Media να καταβάλει 15 εκατομμύρια δολάρια. Δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο από την Liberty Media για δεύτερη φορά και έτσι από τότε η Ινδία έμεινε χωρίς F1.

Προφανώς η Dorna γνώριζε το πρόβλημα της F1 στην συγκεκριμένη πίστα με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, οπότε και εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή πως τα MotoGP θα θεωρηθούν αθλητικό γεγονός, όπως και είναι, και ξεκαθάρισε το τοπίο της φορολογίας και γενικά των τελωνίων. Οι βίζες των συμμετεχόντων δεν έπεσαν στο τραπέζι των αρχικών συνεννοήσεων όπως φαίνεται.

Παρένθεση εδώ πως η ζωή των αναβατών είναι αυστηρά η ζωή ενός πρωταθλητή και μάλιστα σκληρά προπονημένου, όπως φυσικά και των οδηγών της F1. Όσο και να θέλει κανείς να αδράξει την ευκαιρία για να τονίσει πως κάτι καλό είδαν εκεί στην Uttar Pradesh και ξεχώρισαν την F1 από τα MotoGP, ας μην το κάνει. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως δεν θα πουν κάτι τέτοιο και για τα MotoGP όταν με το καλό πάνε να φύγουν από την πίστα! Άλλωστε γινόντουσαν ήδη αγώνες F1 πριν ανακύψει το πρόβλημα με την φορολογία τους.

Η ανησυχία της Dorna είναι βάσιμη και για ένα ακόμη λόγο. Πριν από λίγες ημέρες η Liberty Media εξαγόρασε την Quint Events, την εταιρεία που εκδίδει τα εισιτήρια των MotoGP!

Μπορεί αυτό να ξυπνήσει τους Ινδούς και να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, καθώς μπορεί η Liberty Media να ισχυρίζεται πως η Quint Events θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη αλλά στην πράξη η διαφορά θα φανεί.

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως η Dorna έχει αφήσει την διοργάνωση σε τοπικό promoter ο οποίος θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μην ενεργοποιήσει κάποια ρήτρα. Βέβαια promoter είχε και η F1 το 2014 όταν δεν έγινε ο προγραμματισμένος αγώνας, οπότε ελπίζει κανείς ότι αυτός της Dorna θα είναι πιο μέσα στα πράγματα.

Το άλλο στοιχείο που ισχυροποιεί την διεξαγωγή των MotoGP ως αθλητικό γεγονός, είναι πως ήδη η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να αναβαθμίσει την πίστα, οπότε είναι λίγο δύσκολο να βάλει εμπόδια στην συνέχιση του αγώνα και άλλες χρονιές.

Σε ότι αφορά εμάς λοιπόν, το πιο σίγουρο αυτή την στιγμή είναι πως θα δούμε αγώνα και θα είναι και όμορφος, ενώ μπορεί να έχουμε και νέα ρεκόρ ταχύτητας. Υπάρχει πιθανότητα τα MotoGP να ξεπεράσουν τα 370 χ.α.ω καθώς η πίστα Buddh έχει ελάχιστα μέτρα μακρύτερη ευθεία από το Mugello!

Βέβαια την υψηλότερη τελική την βλέπεις στο Κατάρ γιατί η τελευταία στροφή επιτρέπει να κουβαλήσεις πολύ ταχύτητα στην ευθεία και η «φορμουλάδικη» Ινδική πίστα μπορεί να δώσει και τα δύο πλεονεκτήματα στις ομάδες για ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας. Θα φανεί στην πράξη πόσο αυτό θα επηρεάζει τα ελαστικά και τα φρένα και πώς θα αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια ευθεία. Όπως επίσης και τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες απέναντι στην Ducati εκεί μέσα!

 

 

MotoGP Ουγγαρίας - Balaton Park: Νέα δεδομένα στη μάχη του τίτλου

Ο Iker Lecuona θα αντικαταστήσει τον Alex Marquez
Balaton
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Μετά από ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο στο Mugello, όπου η Aprilia κυριάρχησε με τον Marco Bezzecchi να πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του μπροστά στο ιταλικό κοινό, τo MotoGP μεταβαίνei στην Ουγγαρία και την πίστα του Balaton Park για τον 8ο γύρο της σεζόν.

Η Aprilia φτάνει στην Ουγγαρία έχοντας πραγματοποιήσει ίσως το πιο επιβλητικό Σαββατοκύριακο της σύγχρονης ιστορίας της. Κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στις κατατακτήριες, στο Sprint και στον κυρίως αγώνα του Mugello, με τους Marco Bezzecchi και Jorge Martín να επιβεβαιώνουν πως αποτελούν αυτή τη στιγμή το πιο ισχυρό δίδυμο του πρωταθλήματος.

Ο Bezzecchi προηγείται πλέον στη βαθμολογία με 17 βαθμούς διαφορά από τον ομόσταυλό του, ενώ αμφότεροι είχαν δείξει ανταγωνιστικοί και στο Balaton Park την περασμένη χρονιά, τερματίζοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Με την εξέλιξη της RS-GP και τη φετινή τους φόρμα, συγκαταλέγονται δικαίως στα μεγάλα φαβορί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία της δορυφορικής Trackhouse Aprilia. Ο Raul Fernandez έδειξε στο Mugello ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και βάθρο, ενώ ο Ai Ogura έφτασε πολύ κοντά στο πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία. Το ερώτημα είναι αν και οι τέσσερις Aprilia θα μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά.

Η Ducati ψάχνει απαντήσεις

Η επιστροφή του Marc Márquez στη δράση έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο της Ducati Lenovo Team. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετά την επέμβασή του και επιστρέφει σε μια πίστα που του ταιριάζει ιδιαίτερα. Η Balaton Park είναι αριστερόστροφη διαδρομή και πέρυσι ο Ισπανός κυριάρχησε εκεί, στοιχείο που τον καθιστά άμεσα υποψήφιο για τη νίκη.

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Pecco Bagnaia πήρε σημαντική ψυχολογική ώθηση με το εντός έδρας βάθρο, έπειτα από μια έξυπνη και αποφασιστική εμφάνιση απέναντι στον Ogura. Ο Ιταλός θέλει να μετατρέψει αυτό το αποτέλεσμα σε αντεπίθεση, καθώς η ένατη θέση που είχε κατακτήσει στην Ουγγαρία πέρυσι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του.

Ο Fabio Di Giannantonio παραμένει τρίτος στη βαθμολογία, ωστόσο έχασε έδαφος από τους αναβάτες της Aprilia. Στόχος του είναι να επιστρέψει άμεσα στη διεκδίκηση του βάθρου, σε μια πίστα όπου είχε ανέβει στο βάθρο του Sprint το 2025. Ο Franco Morbidelli αναζητά επίσης καλύτερη απόδοση μετά το Mugello, ενώ ο Fermin Aldeguer θέλει να επιστρέψει στις πρωταγωνιστικές εμφανίσεις.

Στην ομάδα της Gresini Racing, ο Iker Lecuona θα αντικαταστήσει τον τραυματία Alex Márquez για το ουγγρικό Grand Prix.

Ο Acosta βλέπει ευκαιρία

Ο Pedro Acosta ήταν από τους πιο εντυπωσιακούς αναβάτες στο Mugello, αποσπώντας το μέγιστο δυνατό από την KTM RC16 και τερματίζοντας έκτος ύστερα από συνεχείς μάχες με τον Marc Márquez και άλλους αναβάτες.

Ο Ισπανός είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο Balaton Park πέρυσι και θεωρεί ότι η χάραξη της πίστας ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά της KTM. Παρόμοια αισιοδοξία εκφράζει και ο Brad Binder, ενώ οι Enea Bastianini και Maverick Viñales ελπίζουν να βρεθούν πιο κοντά στην κορυφή μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ιταλία.

Πρόοδος για τη Honda

Ο Diogo Moreira πραγματοποίησε το καλύτερο αγωνιστικό του τριήμερο μέχρι σήμερα στα MotoGP. Ο Βραζιλιάνος rookie πέρασε για πρώτη φορά απευθείας στο Q2, σημείωσε την καλύτερη εκκίνηση της καριέρας του και ολοκλήρωσε τον αγώνα μέσα στην πρώτη δεκάδα, αποτελώντας τον κορυφαίο αναβάτη της Honda.

Την ίδια στιγμή, οι Joan Mir και Luca Marini αναζητούν βελτίωση, ενώ ο Cal Crutchlow συνεχίζει για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα να αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda.

Η Yamaha θέλει επανεκκίνηση

Το Mugello δεν ήταν η ιδανική πίστα για τη Yamaha, με τη μεγάλη ευθεία και τα χαρακτηριστικά της διαδρομής να αναδεικνύουν τις αδυναμίες της νέας M1. Ο Jack Miller ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της ιαπωνικής εταιρείας, κατακτώντας τον μοναδικό βαθμό για τη Yamaha στην Ιταλία.

Ωστόσο, η Balaton Park αποτελεί μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Η μικρότερη έμφαση στην τελική ταχύτητα και η διαφορετική φιλοσοφία της χάραξης ίσως επιτρέψουν στους Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Toprak Razgatlıoğlu να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί.

Με τον Marco Bezzecchi και τον Jorge Martín να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, τον Marc Márquez να επιστρέφει σε μια αγαπημένη του πίστα και τον Pedro Acosta να αναζητά το επόμενο βήμα προς την κορυφή, το Grand Prix Ουγγαρίας προμηνύεται ως ένας ακόμη κομβικός σταθμός στη μάχη του τίτλου του 2026.