MotoGP Buddh: Γιατί οι Ινδοί δεν έχουν F1 και ο κίνδυνος των MotoGP μετά την πρόσφατη εξαγορά

Ο αγώνας θα γίνει αλλά το μετά τους ανησυχεί ήδη
MotoGP Ινδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2023

Λίγο καλύτερα κυλούν τα πράγματα αυτή την στιγμή για τον επόμενο αγώνα των MotoGP στην Ινδία καθώς η ομολογκασιόν της πίστας προχωρά βάση προγράμματος και αρκετοί αναβάτες έχουν πάρει την βίζα. Όχι όλοι, πράγμα ανησυχητικό καθώς πρέπει να πετάξουν από στιγμή σε στιγμή, όμως στην χειρότερη περίπτωση η Dorna θα αλλάξει το πρόγραμμα μεταφέροντας όλες τις δοκιμές το Σάββατο με τον αγώνα Sprint να γίνεται κανονικά, όπως και τον αγώνα της Κυριακής.

Το χειρότερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι απλά να αλλάξει το πρόγραμμα χωρίς να επηρεαστεί το πρόγραμμα σε άλλο βαθμό.

Όπως είπε ο Capirossi που είναι υπεύθυνος ασφαλείας, η πίστα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλες οι διαδικασίες προχωρούν στην ώρα τους. Τα MotoGP κάνουν αρκετές παρεμβάσεις στον τομέα των οπτικών μέσων και απαιτούν εξίσου αρκετά μέτρα για την αναβαθμισμένη ασφάλεια που προβλέπεται από τις προδιαγραφές που ακολουθούν, που όλα αυτά στήνονται και ξεστήνονται πριν και μετά από κάθε αγώνα, οπότε η ομολογκασιόν μπορεί να δοθεί μόνο πριν τον αγώνα.

Μία σημαντική διευκρίνιση αυτή γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν ότι δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται σε πίστα χωρίς ομολογκασιόν, ενώ στην πράξη ακολουθείται η ίδια διαδικασία που συμβαίνει πάντα. Το γεγονός πως καθυστερούν να πάρουν την βίζα σχεδόν οι μισές ομάδες του grid και πως είναι μία νέα πίστα στην οποία δεν έχουν ξανά τρέξει, πυροδότησε τον σχολιασμό και όπως συμβαίνει πάντα αρκετοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν να μιλήσουν χωρίς να γνωρίζουν.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού και η ανησυχία για τους διοργανωτές δεν θα τελειώσει στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας αν συνεχίσουν τα πράγματα να λύνονται. Η ανησυχία για τους διοργανωτές θα έχει τελειώσει όταν τα αεροπλάνα με τον εξοπλισμό θα έχουν πάει στην Ιαπωνία, τον επόμενο σταθμό. Κι αυτό γιατί σημαίνει πως έχουν φύγει από την Ινδία ολοκληρώνοντας όλες τις διαδικασίες, μαζί και τα φορολογικά θέματα που ήταν ο λόγος για τον οποίο η τεράστια αυτή χώρα δεν έχει F1.

Στην ίδια ακριβώς πίστα υπήρχε αγώνας F1 από το 2011 που ήταν να ξεκινήσει κανονικά και το 2014, όταν η τοπική κυβέρνηση της Uttar Pradesh, μίας τεράστιας επαρχίας με 210 εκατομμύρια κόσμο, αποφάσισε πως η F1 δεν είναι αθλητικό γεγονός αλλά ψυχαγωγικό. Οι αθλητικές διοργανώσεις δεν οφείλουν πρόσθετη φορολογία, ο άρτος και θέαμα όμως όπως χαρακτήρισαν την F1, όφειλε να πληρώσει. Δεν είναι πως έχουν ιδιαίτερη ανάγκη χρημάτων οι αγώνες F1, όμως η φορολογία που τους ζήτησαν δεν ήταν κάτι απλό ούτε δικαιολογούνταν ποσοστιαία. Διότι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ζήτησαν από την Liberty Media να καταβάλει 15 εκατομμύρια δολάρια. Δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο από την Liberty Media για δεύτερη φορά και έτσι από τότε η Ινδία έμεινε χωρίς F1.

Προφανώς η Dorna γνώριζε το πρόβλημα της F1 στην συγκεκριμένη πίστα με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, οπότε και εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή πως τα MotoGP θα θεωρηθούν αθλητικό γεγονός, όπως και είναι, και ξεκαθάρισε το τοπίο της φορολογίας και γενικά των τελωνίων. Οι βίζες των συμμετεχόντων δεν έπεσαν στο τραπέζι των αρχικών συνεννοήσεων όπως φαίνεται.

Παρένθεση εδώ πως η ζωή των αναβατών είναι αυστηρά η ζωή ενός πρωταθλητή και μάλιστα σκληρά προπονημένου, όπως φυσικά και των οδηγών της F1. Όσο και να θέλει κανείς να αδράξει την ευκαιρία για να τονίσει πως κάτι καλό είδαν εκεί στην Uttar Pradesh και ξεχώρισαν την F1 από τα MotoGP, ας μην το κάνει. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως δεν θα πουν κάτι τέτοιο και για τα MotoGP όταν με το καλό πάνε να φύγουν από την πίστα! Άλλωστε γινόντουσαν ήδη αγώνες F1 πριν ανακύψει το πρόβλημα με την φορολογία τους.

Η ανησυχία της Dorna είναι βάσιμη και για ένα ακόμη λόγο. Πριν από λίγες ημέρες η Liberty Media εξαγόρασε την Quint Events, την εταιρεία που εκδίδει τα εισιτήρια των MotoGP!

Μπορεί αυτό να ξυπνήσει τους Ινδούς και να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, καθώς μπορεί η Liberty Media να ισχυρίζεται πως η Quint Events θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη αλλά στην πράξη η διαφορά θα φανεί.

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως η Dorna έχει αφήσει την διοργάνωση σε τοπικό promoter ο οποίος θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μην ενεργοποιήσει κάποια ρήτρα. Βέβαια promoter είχε και η F1 το 2014 όταν δεν έγινε ο προγραμματισμένος αγώνας, οπότε ελπίζει κανείς ότι αυτός της Dorna θα είναι πιο μέσα στα πράγματα.

Το άλλο στοιχείο που ισχυροποιεί την διεξαγωγή των MotoGP ως αθλητικό γεγονός, είναι πως ήδη η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να αναβαθμίσει την πίστα, οπότε είναι λίγο δύσκολο να βάλει εμπόδια στην συνέχιση του αγώνα και άλλες χρονιές.

Σε ότι αφορά εμάς λοιπόν, το πιο σίγουρο αυτή την στιγμή είναι πως θα δούμε αγώνα και θα είναι και όμορφος, ενώ μπορεί να έχουμε και νέα ρεκόρ ταχύτητας. Υπάρχει πιθανότητα τα MotoGP να ξεπεράσουν τα 370 χ.α.ω καθώς η πίστα Buddh έχει ελάχιστα μέτρα μακρύτερη ευθεία από το Mugello!

Βέβαια την υψηλότερη τελική την βλέπεις στο Κατάρ γιατί η τελευταία στροφή επιτρέπει να κουβαλήσεις πολύ ταχύτητα στην ευθεία και η «φορμουλάδικη» Ινδική πίστα μπορεί να δώσει και τα δύο πλεονεκτήματα στις ομάδες για ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας. Θα φανεί στην πράξη πόσο αυτό θα επηρεάζει τα ελαστικά και τα φρένα και πώς θα αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια ευθεία. Όπως επίσης και τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες απέναντι στην Ducati εκεί μέσα!

 

 

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 19'48.519  
2 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 19'49.587 1,068
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 19'52.057 3,538
4 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 19'52.487 3,968
5 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 19'52.867 4,348
6 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 19'55.463 6,944
7 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 19'56.226 7,707
8 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 19'57.351 8,832
9 Luca MARINI Honda HRC Castrol 20'00.231 11,712
10 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 20'03.053 14,534
11 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 20'05.562 17,043
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 20'05.924 17,405
13 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 20'06.282 17,763
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 20'06.700 18,181
15 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 20'06.995 18,476
16 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 20'07.271 18,752
17 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.632 21,113
18 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.217 20,698
19 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP 20'10.259 21,74
20 Joan MIR Honda HRC Castrol 20'10.573 22,054
21 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 20'12.938 24,419