MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!

Δεν είναι απλά η πρώτη κινέζικη πρωταθλήτρια αλλά κάνει και Triple Crown
MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιοι πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2024

Η αρχή έγινε πριν από δύο βδομάδες όταν ο David Alonso έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 2024 ενώ ακόμη το πρόγραμμα μετρούσε 4 αγώνες!

Από την αρχή της σεζόν η πρόβλεψη ήταν πως ο Alonso θα πάει για πρωτάθλημα και η πιο μακρινή πρόβλεψη είναι άμεσος τίτλος στην Moto2 και έπειτα άνοδος στα MotoGP είτε προλαβαίνοντας τον υπάρχον κυβισμό, είτε στην μεγάλη αλλαγή που έρχεται, ως ένας από τους ανερχόμενους αναβάτες που θα πρωτοστατήσουν.

Τον Ιούλιο, στα μισά, φαινόταν πως η CFMOTO πηγαίνει και για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, πράγμα που κάνει ευτυχισμένη και την KTM καθώς δικιά της είναι η μοτοσυκλέτα.

Όμως με τον Alonso να συνεχίζει να κερδίζει τους αγώνες ανέβαιναν οι βαθμοί με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους συμπαρασύροντας την βαθμολογία και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Με την τελευταία νίκη, 12η για φέτος, ο David Alonso κάνει ρεκόρ νικών στην Moto3 και βοηθά την Aspar να πάρει το πρωτάθλημα ομάδων και την CFMOTO να σηκώσει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιοι πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!

Εκεί στην Κίνα κάποιος θα πάρει γενναίο μπόνους που επιλέχθηκε η Aspar και ο Alonso και ταυτόχρονα θα τιμούν τον David Alonso ως εθνικό ήρωα καθώς έγραψε ιστορία για ολόκληρο των αγωνιστικό μοτοσυκλετιστικό χώρο της αχανούς αυτής χώρας.΄

Τώρα μένει να μην κάνει κάποιο λάθος όπως ο Gonzalez με την QJMOTOR που οδήγησε σε οριστική ρήξη της QJMOTOR με την Gresini ενώ οι Κινέζοι δεν γιορτάζουν την πρώτη τους νίκη στην Moto2.

Ο Alonso δεν αλλάζει την Aspar και πηγαίνει καθοδόν για μία φοβερή σεζόν και στην Moto2, οπότε η CFMOTO έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει διπλά καθώς ανεξαρτήτως αν πάρει ή όχι τον τίτλο στην Moto2 που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, αναμένεται να είναι ένας δυνατός διεκδικητής του βάθρου σε κάθε αγώνα.

Με την CFMOTO να κατέχει το 5% του Pierer Group και να έχει μία ενεργή συνεργασία σε κατασκευαστικό επίπεδο με την KTM, μετριάζεται το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα είναι στην πράξη μία KTM, όπως και πολλές από τις υπόλοιπες που τρέχουν στην Moto3.

Η απίστευτη αυτή επίδοση στην φετινή σεζόν, θα φέρει και εσωτερικά στην Κίνα, μία ώθηση για την CFMOTO που ήδη έχει την πρωτοκαθεδρία στις μεγάλες μοτοσυκλέτες ακολουθώντας μία διαφορετική τακτική, συγκριτικά με τους μεγάλους κατασκευαστές της Κίνας. Κι αυτό γιατί δεν κατασκευάζει δίκυκλα στις κατηγορίες που σημειώνουν εκατομμύρια πωλήσεις στην Κίνα, αλλά ειδικεύεται στις μεσαίες και κυρίως στις μεγάλες μοτοσυκλέτες (έχουν και 1250 δικυλινδρο σε σχέδια KTM) που είναι ανερχόμενες και αυτές στην κινεζική αγορά.

  

Ετικέτες

FIM Event Licence: Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες, όχι όμως δωρεάν

Ως τώρα μόνο οι αναβάτες ήταν ασφαλισμένοι στους αγώνες της FIM
fim
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με την Event Licence η FIM απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από όλον τον κόσμο που εργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αγωνιστικούς θεσμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στην ανακοίνωσή της η FIM αναλύει λεπτομερέστερα τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο ασφάλισης, το οποίο περιγράφει με μια πρόταση ως: “καλύπτει οποιονδήποτε δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση ως αναβάτης”. Αυτό σημαίνει όλα τα μέλη των ομάδων, από μηχανικούς ως υποστηρικτικό προσωπικό, τα άτομα συνοδείας των αναβατών, τους αγωνοδίκες και κριτές, μεταφορείς, φύλακες, δημοσιογράφους, φωτογράφους, χειριστές καμερών, εν ολίγοις τους πάντες που εργάζονται για να γίνει ένας αγώνας FIM.

Ο λόγος που οι αναβάτες εξαιρούνται της Event Licence είναι προφανώς διότι αυτοί έχουν ήδη ξεχωριστή ασφάλιση FIM. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν ακάλυπτοι, αλλά όχι πια.

Η ασφάλιση της FIM ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Το κόστος προσφέρει δύο επιλογές, μια ετήσια και μια ανά αγώνα. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι 120 ευρώ για όλον τον χρόνο, ενώ στη δεύτερη είναι 90 ευρώ ανά διοργάνωση. Αυτά τα κόστη καλύπτουν ιατρική φροντίδα και επαναπατρισμό, ενώ με 58 επιπλέον ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ ανά διοργάνωση) καλύπτουν ασφαλιστικά και τα ενδεχόμενα θανάτου ή παράλυσης με ποσό 50.000 ευρώ.

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα ως 400.000 ευρώ, κόστη έρευνας και διάσωσης ως 50.000 ευρώ, πλήρη κάλυψη για μεταφορά σε νοσοκομείο και επαναπατρισμό, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές όπως ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

Μια εύλογη απορία είναι το πώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η ασφαλιστική κάλυψη όλου αυτού του προσωπικού που εργάζεται στους αγωνιστικούς στίβους της μοτοσυκλέτας από την Ομοσπονδία και η απάντηση είναι προφανής: ήταν έξοδα που κάλυπταν οι ομάδες που προσλάμβαναν το προσωπικό αυτό, ενώ τώρα με τη FIM Event Licence δημιουργείται ένα πακέτο κοινό για όλους που μπορούν πάλι να αναλάβουν οι ομάδες-εργοδότες για το προσωπικό τους, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, η δυνατότητα ασφάλισης για μια μοναδική διοργάνωση με προκαθορισμένες τιμές και όρους προσφέρει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας για όσους δεν δίνουν σταθερά το παρών στις αγωνιστικές διοργανώσεις της FIM, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιστάσεις.

Το ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα της FIM αφορά όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και λοιπά έπαθλα, τα επίσημα Training Camps καθώς και τις ανάλογες διοργανώσεις των Ηπειρωτικών Ενώσεων (π.χ. FIM Europe).

Αφορούν δεν κάθε μορφής αγώνα, ασχέτως αν αυτός γίνεται σε κλειστή πίστα ή στο ύπαιθρο, εντός ή εκτός δρόμου, συμπεριλαμβάνει δε όλους τους χώρους που σχετίζονται με τον αγώνα και καλύπτει ακόμη και το ταξίδι από και προς τον αγώνα.