MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!

Δεν είναι απλά η πρώτη κινέζικη πρωταθλήτρια αλλά κάνει και Triple Crown
MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιοι πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2024

Η αρχή έγινε πριν από δύο βδομάδες όταν ο David Alonso έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 2024 ενώ ακόμη το πρόγραμμα μετρούσε 4 αγώνες!

Από την αρχή της σεζόν η πρόβλεψη ήταν πως ο Alonso θα πάει για πρωτάθλημα και η πιο μακρινή πρόβλεψη είναι άμεσος τίτλος στην Moto2 και έπειτα άνοδος στα MotoGP είτε προλαβαίνοντας τον υπάρχον κυβισμό, είτε στην μεγάλη αλλαγή που έρχεται, ως ένας από τους ανερχόμενους αναβάτες που θα πρωτοστατήσουν.

Τον Ιούλιο, στα μισά, φαινόταν πως η CFMOTO πηγαίνει και για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, πράγμα που κάνει ευτυχισμένη και την KTM καθώς δικιά της είναι η μοτοσυκλέτα.

Όμως με τον Alonso να συνεχίζει να κερδίζει τους αγώνες ανέβαιναν οι βαθμοί με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους συμπαρασύροντας την βαθμολογία και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Με την τελευταία νίκη, 12η για φέτος, ο David Alonso κάνει ρεκόρ νικών στην Moto3 και βοηθά την Aspar να πάρει το πρωτάθλημα ομάδων και την CFMOTO να σηκώσει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

MotoGP CFMOTO: Τα σήκωσε όλα! Παγκόσμιοι πρωτάθλημα ομάδας-κατασκευαστών-αναβατών!

Εκεί στην Κίνα κάποιος θα πάρει γενναίο μπόνους που επιλέχθηκε η Aspar και ο Alonso και ταυτόχρονα θα τιμούν τον David Alonso ως εθνικό ήρωα καθώς έγραψε ιστορία για ολόκληρο των αγωνιστικό μοτοσυκλετιστικό χώρο της αχανούς αυτής χώρας.΄

Τώρα μένει να μην κάνει κάποιο λάθος όπως ο Gonzalez με την QJMOTOR που οδήγησε σε οριστική ρήξη της QJMOTOR με την Gresini ενώ οι Κινέζοι δεν γιορτάζουν την πρώτη τους νίκη στην Moto2.

Ο Alonso δεν αλλάζει την Aspar και πηγαίνει καθοδόν για μία φοβερή σεζόν και στην Moto2, οπότε η CFMOTO έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει διπλά καθώς ανεξαρτήτως αν πάρει ή όχι τον τίτλο στην Moto2 που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, αναμένεται να είναι ένας δυνατός διεκδικητής του βάθρου σε κάθε αγώνα.

Με την CFMOTO να κατέχει το 5% του Pierer Group και να έχει μία ενεργή συνεργασία σε κατασκευαστικό επίπεδο με την KTM, μετριάζεται το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα είναι στην πράξη μία KTM, όπως και πολλές από τις υπόλοιπες που τρέχουν στην Moto3.

Η απίστευτη αυτή επίδοση στην φετινή σεζόν, θα φέρει και εσωτερικά στην Κίνα, μία ώθηση για την CFMOTO που ήδη έχει την πρωτοκαθεδρία στις μεγάλες μοτοσυκλέτες ακολουθώντας μία διαφορετική τακτική, συγκριτικά με τους μεγάλους κατασκευαστές της Κίνας. Κι αυτό γιατί δεν κατασκευάζει δίκυκλα στις κατηγορίες που σημειώνουν εκατομμύρια πωλήσεις στην Κίνα, αλλά ειδικεύεται στις μεσαίες και κυρίως στις μεγάλες μοτοσυκλέτες (έχουν και 1250 δικυλινδρο σε σχέδια KTM) που είναι ανερχόμενες και αυτές στην κινεζική αγορά.

  

Ετικέτες

MotoGP: Το ρόστερ του 2027 - Ποιος πάει πού και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Εννιά θέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη στο σύνολο των 22 αναβατών της επόμενης χρονιάς
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Η φετινή μεταγραφική περίοδος είναι μια από τις πιο περίεργες των αρκετών τελευταίων ετών. Από τη μια έχουμε τη μεγάλη αλλαγή των κανονισμών του πρωταθλήματος, η οποία συνοδεύεται από τη λήξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων, άρα το γερό ανακάτεμα στη σύνθεση του 2027 ήταν εξαρχής δεδομένο.

Φέτος επιπλέον η μεταγραφολογία άρχισε λίγο πριν την αγωνιστική δράση, κάτι που επίσης προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις πρώτες μετακινήσεις να γίνονται γνωστές ήδη από το Sepang Test πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Γνωστές όμως δεν σημαίνει και επίσημες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών τράβηξαν πολύ και καθυστέρησαν τις μεταγραφικές ανακοινώσεις ως το Καλοκαίρι. Παρότι λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων ήταν ήδη λίγο-πολύ γνωστές, οι επίσημες ανακοινώσεις άρχισαν να έρχονται ταχύρρυθμα τον τελευταίο καιρό και πλέον έχουμε σχηματοποιημένη την πλειοψηφία του πρωταθλήματος για το 2027.

Θα έχουμε τρεις ή τέσσερις μεταγραφές από τη Moto2 και υπάρχει λόγος που φέτος οι ομάδες κοιτούν με ενδιαφέρον στη μεσαία κατηγορία: η Pirelli. Η ιταλική εταιρεία εξοπλίζει τις δύο μικρότερες κατηγορίες, οπότε ενόψει της επέκτασής της και στο MotoGP από του χρόνου, η εμπειρία με τα λάστιχα είναι ένα επιπλέον προσόν για τους ταλαντούχους αναβάτες της μεσαίας κατηγορίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δύο, οι David Alonso και Daniel Holgado.

motogp

Από τις εργοστασιακές ομάδες η μόνη που δεν έχει ακόμη καθορισμένο ρόστερ είναι η Honda HRC, καθώς ο Fabio Quartararo ανακοινώθηκε επίσημα μόλις την 20ή Ιουλίου, ενώ δίπλα του η θέση παραμένει ακόμη κενή με δύο μνηστήρες: τον David Alonso που έχει ήδη ενταχθεί επίσημα στην οικογένεια HRC αλλά χωρίς σαφή προορισμό και τον Diogo Moreira, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους που συνεχίζουν με συμβόλαιο από πέρυσι. Ο Βραζιλιάνος έχει δείξει καλά δείγματα και μάλλον οι Ιάπωνες σκέφτονται τώρα πως είναι καλύτερη επιλογή για μια εργοστασιακή Honda καθώς θα έχει σαφώς περισσότερη εμπειρία από τον rookie Alonso, άρα μικρότερο ρίσκο για την πρώτη ομάδα της Honda.

Όλες οι άλλες εργοστασιακές έχουν ήδη ανακοινώσει τους αναβάτες τους, με ολικό lifting για τις KTM και Yamaha που θα αλλάξουν εντελώς σύνθεση, κάτι που σίγουρα θα ισχύσει και για τη Honda.

Aprilia και Ducati διατηρούν τον ένα αναβάτη τους, Marco Bezzecchi και Marc Marquez εν προκειμένω, για να έρθουν δίπλα τους οι Pecco Bagnaia και Pedro Acosta αντιστοίχως.

Στις ιδιωτικές ομάδες η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον Joan Mir και τον rookie Daniel Holgado από τη Moto2, ενώ η LCR έχει δεμένο τον Johann Zarco και μια σκιά δίπλα του. Αυτή η σκιά είναι που επιβεβαιώνει το δίλημμα της Honda για Moreira ή Alonso στην εργοστασιακή ομάδα, διαφορετικά ο Βραζιλιάνος θα έπρεπε να μοστράρει δίπλα στον Zarco στη φωτογραφία, μιας και έχει συμβόλαιο με το HRC ως το 2028. Προφανώς δηλαδή οι δύο εκκρεμούσες θέσεις της Honda έχουν ονόματα, απλά δεν έχει οριστικοποιθεί ακόμη η κατανομή τους. Πολύ δύσκολα θα έχουμε εκπλήξεις με τρίτο όνομα εδώ.

Αυτές που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κανέναν αναβάτη είναι οι VR46, Tech3 και Trackhouse, ενώ αγνοείται και ο παρτενέρ του Toprak Ragzatlioglu στην Pramac.

Στην ομάδα του Valentino Rossi πάντως η σύνθεση της επόμενης χρονιάς είναι μάλλον γνωστή, καθώς ο Fermin Aldeguer είναι σχεδόν βέβαιος – η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, ενώ το συμβόλαιό του απευθείας με τη Ducati Corse παραμένει σε ισχύ – και δίπλα του θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα ο rookie Nicolo Bulega, λογικά ως παγκόσμιος πρωταθλητής WSBK και σίγουρα ως αναβάτης δοκιμών της Ducati.

Η Tech3 παραμένει ένα μυστήριο, με το όνομα του Luca Marini να ακούγεται με σοβαρές πιθανότητες – φέρεται να είναι σε συζητήσεις για συμβόλαιο εδώ και σχεδόν έναν μήνα – και δίπλα του ένα rookie ταλέντο από τη Moto2 που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παίζεται μεταξύ Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος Moto2 φέτος) και Senna Agius.

Όσο για την Trackhouse, ο Raul Fernandez πιθανότατα θα μείνει στη θέση του μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στους τελευταίους αγώνες, ενώ αυτός που θα πάρει τη θέση του Ai Ogura του χρόνου θα είναι σχεδόν σίγουρα ο Enea Bastianini.

Τέλος, στην Pramac το πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει ένας ακόμη αναβάτης από τη Moto2, εν προκειμένω ο Izan Guevara στη θέση του Jack Miller.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως μας χαιρετούν οι κ.κ. Alex Rins, Maverick Vinales, Jack Miller, Brad Binder και Franco Morbidelli. Στη λίστα αυτή δεν περιλαμβάνουμε και τον Luca Marini, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη ομάδα μεν, αλλά έχει συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον από ομάδες και το όνομά του έχει κατά καιρούς συνδεθεί με όλες τις κενές σέλες, από την Tech3 (όπου πιθανώς θα καταλήξει) και τις Trackhouse και VR46, ως εργοστασιακές θέσεις που έχουν πια κλείσει με άλλους.

 

Ετικέτες