QJMOTOR προς Gresini: "Απολύστε τον Gonzalez που φόρεσε το μισητό Hachimaki!"

Το συγκεκριμένο ιαπωνικό κεφαλομάντηλο έχει μισητό παρελθόν για τους Κινέζους
Manuel Gonzalez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/10/2024

Ο αγωνιζόμενος της Moto2 Manuel Gonzalez μπορεί στο Motegi να πήρε την παρθενική νίκη του στην κατηγορία, όμως παράλληλα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου καυγά, με τον μεγάλο χορηγό της ομάδας QJMOTOR να ζητά την απόλυσή του λόγω του ιαπωνικού κεφαλομάντηλου Hachimaki που φόρεσε ο 22χρονος Ισπανός πριν τον αγώνα, Hachimaki που είναι φορτωμένο με εθνικιστικές αναφορές και μισητό παρελθόν για τους Κινέζους.

Έτσι από τη μία η Gresini Racing χαιρόταν για τη νίκη του Gonzalez, από την άλλη, έσπευδε να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά στην QJMOTOR, απομακρύνοντας όλες τις φωτογραφίες του Ισπανού με το Hachimaki από τα social media και το press site της, όπως διαπιστώσαμε και εμείς.

Το θέμα είναι πως η QJMOTOR ζητά όχι μόνο την απομάκρυνση των συγκεκριμένων φωτογραφιών, αλλά την απόλυση του Ισπανού από την ομάδα της Gresini, με σαφές μήνυμα πιθανής αποχώρησης του Κινέζου χορηγού αν δεν εισακουστούν οι επιθυμίες του.

Το Hachimaki είναι ένα λευκό κεφαλομάντηλο που έχει στο κέντρο του τον ανατέλλοντα ήλιο, σύμβολο της Ιαπωνίας, ενώ στα πλάγια αναγράφονται διαφορετικά μηνύματα ανάλογα την περίπτωση. Πρώτοι το φόρεσαν οι Σαμουράι, κάτω από το κράνος Kabuto, για προστασία από τον ιδρώτα και από κοψίματα, ενώ κατόπιν το Hachimaki έγινε γνωστό από τους Ιάπωνες πιλότους-καμικάζι που έριχναν τα -φορτωμένα με εκρηκτικά- αεροπλάνα τους στα συμμαχικά πλοία, με αυτοκτονικές εφορμήσεις.

Στη σύγχρονη Ιαπωνία, το Hachimaki συμβολίζει την εθνική περηφάνεια, ενώ χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές, ως σύμβολο αποφασιστικότητας και επιμονής. Παράλληλα έχει συνδεθεί και με τις συμμορίες Bosozoku της Ιαπωνίας, αλλά και με τις πολεμικές τέχνες.

Όμως στην Κίνα, το Hachimaki έχει αρνητική σημασία, καθώς αρκετοί Κινέζοι το έχουν συνδυάσει με την ακραία ιαπωνική επιθετικότητα που οδήγησε στον 2ο Κινεζό-Ιαπωνικό πόλεμο μεταξύ 1937 και 1945, έναν πόλεμο με τρομερή αγριότητα από την μεριά των Ιαπώνων, που θεωρείται κομμάτι του ΒΠΠ’ και σύμφωνα με την Κίνα, άφησε πίσω του 20 εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους, στρατιώτες και πολίτες.

Τώρα ενώ η QJMOTOR αναγνωρίζει πως ο Gonzalez δεν ήθελε επιτούτου να προκαλέσει τους Κινέζους με την πράξη του, η εταιρεία αναφέρει πως οι πράξεις του Ισπανού, παρόλο που προέρχονται από αφέλεια ή άγνοια, εντούτοις ήταν ιδιαίτερα προσβλητικές για τον λαό της Κίνας, και δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπεια.

Τώρα, με 4 αγώνες να απομένουν στη σεζόν του 2024, η QJMOTOR και Gresini Racing βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες για το συμβάν, με τη θέση του Gonzalez στην ομάδα, αλλά και τη θέση της QJMOTOR ως χορηγό, να κρέμονται από μια κλωστή.

Ετικέτες

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.