MotoGP: Διαζύγιο για Dorna και Clinica Mobile και στο βάθος Marquez

Παραμένει όμως στα Motul WSBK
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/10/2022

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Clinica Mobile από τον Dr. Claudio Costa, πριν από 45 χρόνια, η κινητή ιατρική ομάδα των αγώνων δε θα βρίσκεται πλέον στα MotoGP. Τελείως ξαφνικά για τους ίδιους, η Dorna δεν ανανέωσε το συμβόλαιό τους και έτσι σταματούν από τα MotoGP στο τέλος αυτής της σεζόν. Ωστόσο η Clinica Mobile θα παραμείνει στα Motul WSBK.

Η απόφαση της Dorna, επαφίεται στην σύναψη συνεργασίας με έναν νέο όμιλο, με έδρα την Ισπανία, την Quironsalud. Η ισπανική εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας της Ισπανίας, με περισσότερα από 150 κέντρα σε όλη την Ισπανία και πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας στο χώρο. Ταυτόχρονα, από το 2019 μέχρι σήμερα, αποτελούσε το βασικό χορηγό της Clinica Mobile.

Η απόφαση έπιασε εξ απήνης την Clinica Mobile και το Dr. Michele Zasa, τον υπεύθυνο της κλινικής μετά την αποχώρηση του Dr. Costa, o οποίος επιβεβαίωσε την είδηση: «Δυστυχώς από την επόμενη χρονιά, δε θα είμαστε παρόντες στη νέα δομή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του MotoGP. Φυσικά, αυτό με εκπλήσσει, αλλά την ίδια στιγμή μου δίνει την ευκαιρία να επιμείνω σε ό,τι θετικό έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, όταν ανέλαβα την Clinica Mobile μετά τη συνταξιοδότηση του Dr. Costa».

Η κλινική του Dr. Costa, αποτέλεσε μία από τις βασικότερες αιτίες βελτίωσης των δεδομένων ασφαλείας των αγώνων μοτοσυκλέτας. Οι 9 ιατροί και 24 φυσιοθεραπευτές που αποτελούν σήμερα την ομάδα της, είναι αυτοί που δίνουν τις πρώτες βοήθειες μέσα στην πίστα, τόσο στα MotoGP (μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν) όσο και στα Motul WSBK, ενώ διατηρούν την ευθύνη για τον αναβάτη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι επίσης η ομάδα είναι που θα κρίνει αν μπορεί ένας αναβάτης να επιστρέψει στους αγώνες μετά τον τραυματισμό του.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει εδώ, σε ένα εκτενές άρθρο που πρέπει να έχετε διαβάσει, το περιστατικό που υπήρξε καθοριστικό για την πορεία της Clinica Mobile και την καθιέρωση του Dr.  Claudio Costa, ως του γιατρού των MotoGP, ήταν η περίπτωση του Mick Doohan. O σοβαρός τραυματισμός του το 1992 στο Assen, λίγο έλλειψε να του στοιχίσει εκτός από την καριέρα του, το πόδι του. Το ατύχημά του, αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία των χωρών διεξαγωγής των αγώνων, ώστε ο πρώτος λόγος να ανήκει στον συνοδό θεράποντα ιατρό και όχι στον εκάστοτε ιατρό που θα αναλάβει την οποιαδήποτε περεταίρω θεραπεία σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

Ο λόγος του αθλίατρου μέχρι τότε, δεν είχε τη δέουσα αποδοχή από τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ο Dr.  Claudio Costa ακολούθησε διαφορετική διαδικασία από την ενδεδειγμένη στην περίπτωση του Doohan και πήρε από το νοσοκομείο και τον Schwantz.

Με 15 χρόνια εμπειρίας, εκείνη την εποχή, ήταν αυτός που κατάφερε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε όχι μόνο ο Doohan να συνεχίσει να έχει και τα δύο του πόδια, αλλά να καταφέρει να διεκδικήσει και πέντε Παγκόσμιους Τίτλους σε πέντε συνεχόμενα έτη, μετά το ατύχημά του! Το αποτέλεσμα του αυτό οδήγησε τον Dr. Costa να αποκτήσει τη φήμη του από μηχανής Θεού, καθώς και να εδραιώσει νέα δεδομένα για τους αθλίατρους και τη δυναμική της γνώμης τους στο εκάστοτε νοσοκομείο που μεταφέρονται οι αναβάτες μετά από ατύχημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι πρότινος βλέπαμε τον Dr. Xavier Mir, τον αντικαταστάτη ορθοπεδικό ιατρό του Dr. Costa, να είναι ο επιβλέπον ιατρός για κάθε αναβάτη, παρατηρώντας τη διαδικασία απομακρυσμένα απ’ όπου κι αν βρίσκεται, δίνοντας συμβουλές και φέροντας την τελική ευθύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Bradley Smith, ο οποίος έστειλε τις αξονικές του στον Dr. Mir, περιμένοντας τη δική του γνώμη προτού προχωρήσει σε κάποια απόφαση.

Ωστόσο, από τις αρχές της σεζόν του 2022, υπεύθυνος για τους σοβαρούς και οξείς τραυματισμούς τέθηκε ο Dr. Angel Charte ο οποίος ήδη υπαγόταν στον ισπανικό όμιλο υγείας Quironsalud, αντικαθιστώντας το Dr. Mir.

Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα για την Dorna, καθώς σε μία πρώτη ανάγνωση θα συμπέρανε κανείς πως απλά θέλει να υποστηρίξει τον ισπανικό όμιλο. Η αλήθεια είναι πως είχε 45 χρόνια να κάνει κάτι τέτοιο. Στην πράξη έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που η Dorna αισθάνεται πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα έπρεπε με μία από αυτές να είναι η περίπτωση του Marquez.

Η ομάδα του Dr. Mir είχε κάνει το δεύτερο χειρουργείο στον Marquez που αντικατέστησε την πλάκα. Ο Dr.  Claudio Costa είχε τότε κάνει παρέμβαση με αρθρογραφία εξηγώντας πως η τακτική αυτή ήταν λάθος και δηλώνοντας απογοητευμένος που δεν ζητήθηκε η άποψή του! Όχι γενικά, ως συνταξιοδοτημένου γιατρού, αλλά ειδικά για τον Marquez για τον οποίο έχει γράψει βιβλίο!

Ναι ο Dr.  Claudio Costa έχει γράψει βιβλίο αθλητικής ιατρικής με εξώφυλλο τον Marquez. Η αποκατάσταση του Marquez και το τελικό χειρουργείο, το τέταρτο κατά σειρά, έγινε στις ΗΠΑ και αυτή ήταν μία μεγάλη ρήξη μεταξύ Dorna και Clinica Mobile, ρωγμές όμως υπήρχαν κι άλλες.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει την τεράστια τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, ούτε και τον τρόπο που θα γίνονται από εδώ και πέρα τα πράγματα. Εκείνο που θα αλλάξει θα είναι ο πάροχος. Η Clinica Mobile αποτέλεσε για σχεδόν μισό αιώνα, μία καινοτομία για τα MotoGP. Ξεκινώντας, επίσημα, από το 1977 την εμπλοκή της με τους αγώνες και τη σωτηρία του Uncini, έναν αναβάτη που το 1983 έμελλε να του σώσει τη ζωή για δεύτερη φορά ο Dr. Claudio Marcelo Costa, ενώ είχε ήδη ανακηρυχθεί νεκρός από τα μεγάφωνα!  Ήταν το σημείο καμπής των αγώνων μοτοσυκλέτας – τόσο για τα MotoGP όσο και για τα Motul WSBK – καθώς πρόσφερε τη δυνατότητα απεξάρτησης των αγωνιζόμενων από το σύστημα υγείας κάθε χώρας που φιλοξενούσε αγώνα, θέτοντας νέα δεδομένα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αγωνιζόμενους με συνεχή και αδιάκοπη εξέλιξη.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Clinica Mobile, αποτελεί ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των MotoGP, η οποία οδήγησε να έχουν αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας. Η διακοπή της συνεργασίας, αφαιρεί ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία αναφοράς του κορυφαίου επιπέδου αγώνων. Η αρχική πληροφορία είναι πως ο νέος πάροχος θα αναλάβει αυτούσιο τον ειδικό εξοπλισμό, ας μην ξεχνάμε πως τα MotoGP είναι αερομεταφερόμενα, κι έτσι από πλευράς διαδικασιών τα πάντα θα μείνουν ίδια και από το 2023.

Ετικέτες

MotoGP Barcelona – Ο Bagnaia κερδίζει και μπαίνει ξανά στην κούρσα του πρωταθλήματος

Ο Martin δεν μπόρεσε να βρει απάντηση στις επιθέσεις του Bagnaia
MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/5/2024

Ο αγώνας της Καταλονίας είχε πρωταγωνιστή τον Bagnaia, ο οποίος κατάφερε με σωστή στρατηγική και υπομονή να πάρει μία νίκη η οποία μπορεί να αποδειχθεί καίρια μετά από τόσες πτώσεις και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Με το που έσβησαν τα πράσινα φώτα είδαμε να φεύγει καλύτερα όλων ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), με τον Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech 3), να ακολουθεί και τον Jorge Martin (Prima Pramac Racing), να βρίσκεται λίγο πιο πίσω στην τρίτη θέση.

Αναμφίβολα όλοι περίμεναν να δουν τι θα κάνει ο Marc Marquez (Gresini Racing Team) και αν θα καταφέρει άμεσα να κερδίσει θέσεις καθώς ο Ισπανός ξεκινούσε από την 14η θέση του grid, ωστόσο στους πρώτους γύρους δεν κατάφερε να κάνει την χθεσινή επίθεση και βρισκόταν στην δέκατη θέση.

motogp

Μπαίνοντας στον τρίτο γύρο του αγώνα ο Acosta στη στροφή 10 έκανε την επίθεση του και λίγο έλειψε να συγκρουστεί με τον Bagnaia, ο οποίος κατάφερε παρόλαυτα να κρατήσει την πρωτοπορία.

Την μάχη των δύο πρώτων εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Martin ο οποίος έχοντας καλύτερο ρυθμό πέρασε αρχικά τον Acosta και στη συνέχεια τον Bagnaia για να ανέβει αυτός στην πρώτη θέση. Λίγο πιο πίσω θα βλέπαμε την πτώση του Jack Miller (Red Bull KTM Factory), του οποίου η θέση στην αυστριακή ομάδα απειλείται ακόμη περισσότερο μετά από αυτό το αποτέλεσμα.

Με επτά γύρους να έχουν ολοκληρωθεί ήρθε η στιγμή του Acosta για να επιτεθεί. Ο rookie της GASGAS πέρασε τον Bagnaia, ενώ ο ίδιος δεν άργησε να κολλήσει πίσω από τον Martin. Από την άλλη ο Marc Marquez είχε καταφέρει να κερδίσει ακόμη δύο θέσεις, με τον πολυπρωταθλητή να βρίσκεται στην όγδοη θέση.

MotoGP Barcelona

Φτάνοντας στη μέση του αγώνα όλοι περίμεναν τη μάχη μεταξύ Martin και Acosta να συνεχιστεί ωστόσο o αναβάτης της GASGAS είχε μία πτώση, οπότε κάθε ελπίδα για καλό αποτέλεσμα χάθηκε.

Με δέκα γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Bagnaia σιγά σιγά ψαλίδιζε τη διαφορά από τον Martin ενώ και ο Marquez είχε ξεκινήσει να πλησιάζει στην πεντάδα. Με πέντε γύρους να απομένουν, ο Bagnaia είχε φτάσει πίσω από τον Martin ενώ η μάχη για το τελευταίο σκαλί του βάθρου είχε ανάψει μεταξύ Aleix Espargaro (Aprilia Racing) και Marc Marquez.

motogp

Δύο γύρους πριν το τέλος ο Bagnaia είχε περάσει τον Martin και είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με τον Martin να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Λίγο πιο πίσω ο Marc Marquez είχε βρεθεί στην τρίτη θέση με τον Aleix Espargaro να τον καταδιώκει.

Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο, ο Bagnaia πήρε τη νίκη, με τον Martin να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τον Marc Marquez να συμπληρώνει το βάθρο στην Καταλονία. O Aleix Espargaro της Aprilia ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τέταρτη θέση, με τον Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Team), να τερματίζει στην πέμπτη θέση.

motogp

Ο Raul Fernandez (Trackhouse Racing), ολοκλήρωσε τον αγώνα στην έκτη θέση, με τον Alex Marquez (Gresini Racing), να βρίσκεται στην έβδομη. Ο Brad Binder (Red Bull KTM Factory), ήταν στην όγδοη θέση, με τον Fabio Quartararo, να φέρνει την Yamaha M1, στην ένατη θέση. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Miguel Oliveira (Trackhouse Racing).

MotoGP Barcelona – Bagnaia κερδίζει

Αποτελέσματα του αγώνα

1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 40m 11.726s
2 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +1.740s
3 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +10.491s
4 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +10.543s
5 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +15.441s
6 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP23) +15.916s
7 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +16.882s
8 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +18.578s
9 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +20.477s
10 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +20.889s
11 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +21.023s
12 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +22.137s
13 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +31.967s
14 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +32.987s
15 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +33.132s
16 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +34.554s
17 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +36.689s
18 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +50.615s
19 Stefan Bradl GER HRC Test Team (RC213V) +55.295s
20 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +63.428s
  Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) DNF
  Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) DNF
  Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) DNF
Ετικέτες