MotoGP: Διαζύγιο KTM - Zarco

Στο αέρα το μέλλον του Γάλλου αναβάτη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/8/2019

Το Red Bull Ring της Αυστρίας, εκτός από γεμάτο θέαμα και μάχες, που προσέφεραν οι αγώνες όλων των κατηγοριών ήταν επίσης γεμάτο εξελίξεις, προερχόμενες κυρίως απ’ την KTM. Η πορτοκαλί εταιρεία, ανακοίνωσε πως από το 2020 κι έπειτα θα σταματήσει να συμμετέχει στη Moto2, διότι τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι πάρα πολλά και απ’ το να τα κάνει όλα μέτρια, αποφάσισε να ασχοληθεί με λιγότερα και να τα κάνει πάρα πολύ καλά. Επίσης, ανακοίνωσε πως απ’ του χρόνου θα εισάγει την Husqvarna στη Moto3, ενισχύοντας τη θέση της και αναδεικνύοντας παράλληλα περισσότερα νέα ταλέντα. Σχετικά με τη κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος, τα πρώτα νέα ξεκίνησαν με τον Jorge Lorenzo και τις φήμες για την επιστροφή του στη Ducati και συγκεκριμένα στη Pramac, που απ’ το 2020 θα χρησιμοποιεί και αυτή εργοστασιακές μοτοσυκλέτες.

Τώρα μετά τον αγώνα, οι νέες εξελίξεις ήρθαν για άλλη μια φορά απ’ την KTM και τον Johann Zarco, που ανακοίνωσαν ότι με τη νέα χρονιά θα χωρίσουν οι δρόμοι τους. Η φετινή σεζόν ήταν πολύ δύσκολη για τον 29χρονο Zarco, καθώς δεν κατάφερε να φέρει τα ζητούμενα αποτελέσματα στην ομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η μοτοσυκλέτα της KTM, η RC16 για να οδηγηθεί με ανταγωνιστικό ρυθμό χρειάζεται ένα διαμετρικά αντίθετο οδηγικό στυλ από αυτό του Zarco. Παρά τις προσπάθειες τόσο του Γάλλου αναβάτη όσο και της ομάδας, που έβαλε τα δυνατά της να προσαρμόσει την RC16 στα μέτρα του, δεν υπήξαν θετικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, το συμβόλαιο του Johann Zarco δεν θα ανανεωθεί την ερχόμενη χρονιά, και τώρα ο Γάλλος αναβάτης και η ομάδα εστιάζουν στο να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ετικέτες

MotoGP, Aragon Sprint: Άνετη νίκη για Marc Marquez - Μια ανάσα από τη 2η θέση του πρωταθλήματος

Οικογενειακή υπόθεση των Marquez το βάθρο με δεύτερο τον Alex - Τρίτος ο Marco Bezzecchi
MM93
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/8/2026

Με την εκκίνηση του σύντομου αγώνα 11 γύρων, ο Bezzecchi (Aprilia) έκανε καλή εκκίνηση αλλά τα χάλασε στα φρένα της ευθείας, όπου έδωσε την ευκαιρία στους αδελφούς Marquez να τον περάσουν εύκολα. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον Marc (Ducati) πρώτο και τον Alex (Ducati) δεύτερο μπροστά από τον Bezzecchi, καθώς ο Luca Marini (Honda) είχε ήδη αποχαιρετήσει με μια ανώδυνη πτώση από μπροστινό.

Επίσης πριν κλείσει ο πρώτος γύρος, ο Pedro Acosta (KTM) έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση καθαρίζοντας πακέτο τις Aprilia των Raul Fernandez και Jorge Martin και πέρασε τέταρτος. Στην αναμπουμπούλα αυτής της κίνησης μάλιστα ο Martin κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Fernandez.

Στον τρίτο γύρο έπεσε ο Fabio d Giannantonio (Ducati) εκτός αγώνα, καθώς στο μεταξύ ο Acosta άρχισε να χάνει επαφή με την τριάδα που οδηγούσε σε σχετικά κλειστό σχηματισμό. Βλέποντάς το αυτό ο Martin άρχισε να πιέζει τον Ισπανό της ΚΤΜ και στο κλείσιμο του τρίτου γύρου τον πέρασε για τα προσπαθήσει να πλησιάσει στη μάχη για το βάθρο. Ένα λάθος του στα φρένα στον 6ο γύρο του αγώνα όμως έδωσε την ευκαιρία στον Acosta να τον ξαναπεράσει, την ίδια ώρα που αρκετές θέσεις πιο πίσω ο Fabio Quartararo (Yamaha) αναγκαζόταν να εγκαταλείψει με σπασμένο κινητήρα. 

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα δεν συνέβησαν και πολλά, καθώς ο Marc Marquez παρέμεινε πρώτος με διαφορά που ουδέποτε ξεπέρασε το δευτερόλεπτο από τον αδερφό του, ο οποίος επίσης δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, ομοίως και ο Bezzecchi που όσο δεν έδειχνε απειλητικός άλλο τόσο δεν αγχωνόταν από τον Acosta που ποτέ δεν πλησίασε αρκετά.

Το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του αγώνα επικεντρώθηκε στη μάχη της έκτης θέσης, αρκετά πίσω από τον Martin, όπου οι Fermin Aldeguer (Ducati), Diogo Moreira (Honda), Raul Fernandez (Aprilia) και Johann Zarco (Honda) πάλεψαν για την καλύτερη κατάταξή τους στην καρό σημαία, με τον Aldeguer να επικρατεί.

Καλό αγώνα έκανε ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) σήμερα, τερματίζοντας 13ος πίσω από τον Alex Rins (Yamaha) και, το κυριότερο, προσπερνώντας αρκετούς εμπειρότερους αναβάτες όπως οι Enea Bastianini (KTM), Brad Binder (KTM), Joan Mir (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati).

Για τον Marc Marquez το χατ-τρικ που δεν έκανε στις pole positions επιτεύχθηκε στους αγώνες Sprint, επαναλαμβάνοντας τους θριάμβους του 2024 και 2025. Με τη νίκη του αυτή ο πρωταθλητής μπήκε ακόμα πιο απειλητικά στη διεκδίκηση του τίτλου, καθώς προσπέρασε τον απόντα Ai Ogura (Aprilia) και ανέβηκε τρίτος στην κατάταξη, απέχοντας μόλις τέσσερις βαθμούς από τον Bezzecchi.

Αυτό σημαίνει ότι με νίκη αύριο ο Marc μπορεί να περάσει δεύτερος στη βαθμολογία. Ο πρωτοπόρος Martin έχει μετά το Sprint διαφορά 29 βαθμών από τη δεύτερη θέση του Bezzecchi, άρα θα φύγει από το αυριανό αγώνα πρώτος στο πρωτάθλημα ό,τι και να γίνει.

Σημειώνουμε επίσης πως ο Marc Marquez με αυτή τη νίκη έγινε ο πολυνίκης στα Sprint φτάνοντας τις 20 νίκες και αφήνοντας δεύτερο τον Martin που έχει 19.

Aragon Grand Prix - Αποτελέσματα Sprint Race

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος (sec)

Διαφορά (sec)

1

Marc MARQUEZ

DUCATI

19'37.995

 

2

Alex MARQUEZ

DUCATI

19'39.135

1.140

3

Marco BEZZECCHI

APRILIA

19'40.084

2.089

4

Pedro ACOSTA

KTM

19'40.643

2.648

5

Jorge MARTIN

APRILIA

19'44.232

6.237

6

Fermin ALDEGUER

DUCATI

19'48.470

10.475

7

Diogo MOREIRA

HONDA

19'49.066

11.071

8

Raul FERNANDEZ

APRILIA

19'49.208

11.213

9

Johann ZARCO

HONDA

19'50.016

12.021

10

Jack MILLER

YAMAHA

19'50.161

12.166

11

Francesco BAGNAIA

DUCATI

19'52.570

14.575

12

Alex RINS

YAMAHA

19'52.643

14.648

13

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

19'53.771

15.776

14

Enea BASTIANINI

KTM

19'54.046

16.051

15

Brad BINDER

KTM

19'54.756

16.761

16

Joan MIR

HONDA

19'57.840

19.845

17

Pol ESPARGARO

KTM

20'01.155

23.160

18

Franco MORBIDELLI

DUCATI

20'03.069

25074

19

Lorenzo SAVADORI

APRILIA

20'05.793

27.798

 

Δεν τερμάτισαν

 

 

 

 

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

7'19.131

7 γύροι

 

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

1'51.730

10 γύροι

 

Luca MARINI

HONDA