MotoGP Αυστρίας: H ΚΤΜ φεύγει από Moto2, Marquez – Dovizioso αντιμέτωποι με επανάληψη

Γεμάτο εξελίξεις το αυστριακό GP πριν τον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/8/2019

Δεν θα παίξει άλλο με τους κινητήρες της Triumph η KTM και θα αποσυρθεί από κατασκευαστής πλαισίου για την Moto2 από την επόμενη σεζόν. Αυτή η απόφαση, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα έρθει, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα έως τώρα, με τις δυσκολίες προσαρμογής που υπήρχαν έπειτα από την αλλαγή κινητήρα. Προφανώς και δεν φταίει ο κινητήρας για το γεγονός πως η KTM δυσκολευόταν να έχει το κατάλληλο πλαίσιο. Ούτε και η KTM φταίει που δεν τα κατάφερε. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν όταν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κι έτσι η απόφαση να φύγει από την Moto2 είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα ανανέωσε για άλλη μία πενταετία την συμμετοχή της στο MotoGP, που έληγε το 2021, ενώ θα επενδύσει περισσότερο στην Moto3 βάζοντας στον αγώνα και την Husqvarna. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο λάθος, κάνοντας περισσότερα από εκείνο που θα έπρεπε. Το αντίθετο, επενδύει σε αυτό που πάντα ήθελε, τους νέους αναβάτες. Ενισχύοντας την παρουσία της στην Moto3 η KTM δείχνει να θέλει να κάνει ορισμένα πράγματα πάρα πολύ καλά, αντί για όλα και μέτρια, την ίδια ώρα που και η παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία είναι θετική. Κι ας μην προσαρμόζεται ο Zarco και ας έχουν υπάρξει γκρίνιες και παράπονα εκατέρωθεν. Αυτό συνέβαινε όταν προσπαθούσαν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με στόχους ιδιαίτερα φιλόδοξους. Φαίνεται όμως να μπαίνουν σε μία νέα πορεία, και η απόσυρση από την Moto2 είναι μία αρχή σωστού επαναπροσδιορισμού. Αναμενόμενο επίσης πως οι εξαγγελίες αυτές θα γινόντουσαν στο σπίτι τους, με όλη την σημασία που έχει αυτό.

Η ανανεωμένη πίστα μπορεί να είναι στο σπίτι της KTM, σηματοδοτεί όμως την νέμεση του Marquez, την πίστα που η Κυριακή δεν του βγαίνει παρόλο που παίρνει την πρώτη θέση της εκκίνησης, την πίστα που ο Dovizioso παίζει με τα νεύρα του και κερδίζει. Αυτό το είπε ο ίδιος ο Marquez εχθές, τόνισε πως ο Dovizioso έχει στρατηγική να παίξει με το μυαλό του, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας ένα από τα ελαττώματά του, πως είναι υπερβολικά παρορμητικός. Βέβαια σε αυτή την παρόρμηση οφείλεται το απίστευτο πράγμα που έκανε στην Τσεχία την προηγούμενη εβδομάδα, παίρνοντας την pole position όταν έβαλε slick στην βροχή. Μία παρόρμηση που την υποστηρίζει με απίστευτή προσήλωση και συγκέντρωση, μιας και slick στην προηγούμενη πίστα είχαν βάλει κι άλλοι, όμως εκείνος ήταν τελικά που τα κατάφερε.

Όλο αυτό έχει ένα σημείο που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει όπως θα έπρεπε, κι αυτό το κομβικό σημείο είναι η Αυστρία. Φέτος βέβαια την pole position δεν την πήρε απλά, την έκανε σημαία και την σήκωσε πολλά μέτρα από το έδαφος εξαιτίας της διαφοράς ρυθμού που είχε με όλους τους υπόλοιπους. Φέτος επίσης ο ισχυρότατος ανταγωνισμός που υπάρχει στην αρχή κάθε σεζόν, τώρα έχει καταλαγιάσει απέναντι στον Marquez και απλά συντηρείται στις υπόλοιπες θέσεις. Ο Crutchlow δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει ο Marquez στην μοτοσυκλέτα που κι εκείνος οδηγεί, δεν μπορεί να τον φτάσει και δεν πιστεύει πως και κάποιος άλλος είναι σε αυτή την θέση. Μένει να δούμε αν η Αυστρία θα συνεχίσει να είναι γκρίζα περιοχή για τον «93» ή αν θα σπάσει αυτό το σερί, το μόνο αρνητικό σερί που έχει μείνει για τον Ισπανό και την Honda...

Αποτελέσματα Κατάταξης:

ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟ
ΧΡΟΝΟΣ
Διαφ. 1ου
Προηγ.
1
Marc MARQUEZ
Honda
1'23.027
 
 
2
Fabio QUARTARARO
Yamaha
1'23.461
0.434
0.434
3
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'23.515
0.488
0.054
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'23.523
0.496
0.008
5
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.652
0.625
0.129
6
Takaaki NAKAGAMI
Honda
1'23.669
0.642
0.017
7
Alex RINS
Suzuki
1'23.681
0.654
0.012
8
Jack MILLER
Ducati
1'23.688
0.661
0.007
9
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.754
0.727
0.066
10
Valentino ROSSI
Yamaha
1'23.817
0.790
0.063
11
Pol ESPARGARO
KTM
1'23.866
0.839
0.049
12
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'23.964
0.937
0.098
 
Q1 Results:
 
 
 
 
Q2
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.829
 
 
Q2
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.928
0.099
0.099
13
Miguel OLIVEIRA
KTM
1'24.130
0.301
0.202
14
Franco MORBIDELLI
Yamaha
1'24.270
0.441
0.140
15
Tito RABAT
Ducati
1'24.389
0.560
0.119
16
Johann ZARCO
KTM
1'24.392
0.563
0.003
17
Karel ABRAHAM
Ducati
1'24.423
0.594
0.031
18
Andrea IANNONE
Aprilia
1'24.526
0.697
0.103
19
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'24.749
0.920
0.223
20
Hafizh SYAHRIN
KTM
1'24.759
0.930
0.010
21
Stefan BRADL
Honda
1'25.020
1.191
0.261
 

 

 

 

MotoGP: Απογοητευτικό ξεκίνημα στην Ταϊλάνδη για την Tech3 εν μέσω φημών για διαζύγιο με την ΚΤΜ

Εντυπωσιασμένος παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας Guenther Steiner - Ντεμπούτο με πολλά ερωτηματικά στο Buriram
Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/3/2026

Η πρώτη εμφάνιση της Tech3 στα MotoGP υπό τη νέα διοίκηση του Guenther Steiner συνοδεύτηκε από χαμηλές επιδόσεις, τεχνικά προβλήματα και μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM, παρά τις αρχικές προσδοκίες για δυνατό ξεκίνημα στη σεζόν 2026.

Το ντεμπούτο της νέας εποχής της Tech3 στο MotoGP, με τον Guenther Steiner στο τιμόνι της ομάδας, μόνο ιδανικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Grand Prix της Ταϊλάνδης στην πίστα του Buriram αποτέλεσε μια σκληρή επιστροφή στην πραγματικότητα για την ομάδα, η οποία έφτασε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς με μεγάλες προσδοκίες, αλλά αποχώρησε με έντονη απογοήτευση.

Η είσοδος του πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 στο MotoGP είχε δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στο paddock. Ο Steiner ηγείται της επενδυτικής ομάδας που εξαγόρασε την Tech3 το 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιστορική γαλλική ομάδα που αγωνίζεται στο MotoGP από το 2001.

Πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε στη Βαρκελώνη το σχέδιο εξαγοράς της Tech3, ο Steiner είχε πανηγυρίσει σχεδόν προφητικά το βάθρο του Enea Bastianini. Τότε ο Hervé Poncharal είχε αστειευτεί λέγοντας πως ο Steiner ήταν "τυχερός" που είδε βάθρο πριν καν ξεκινήσει επίσημα η νέα εποχή. Στον πρώτο αγώνα όμως της σεζόν 2026, η τύχη αυτή απουσίαζε εντελώς.

Tech3

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Nicolas Goyon, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου.

"Είναι ξεκάθαρα μια απογοήτευση. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Guenther Steiner μαζί μας και το μόνο που μπορέσαμε να του προσφέρουμε ήταν ένα μάλλον επίπονο θέαμα," δήλωσε.

Η εικόνα της Tech3 στην πίστα έδειχνε μεγάλη προσπάθεια με ελάχιστο αποτέλεσμα. Η ομάδα κατάφερε να πάρει μόλις τέσσερις βαθμούς από τον αγώνα της Κυριακής, χάρη στη 12η θέση του Enea Bastianini.

Αυτό που επιβάρυνε περισσότερο την ανησυχία της ομάδας είναι η διαφορά από τις εργοστασιακές KTM. Την ώρα που οι Maverick Viñales και Enea Bastianini πάλευαν να μπουν στη βαθμολογούμενη εννιάδα του αγώνα Sprint, ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή RC16 έφτανε στη νίκη και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Tech3

"Είμαστε ξεκάθαρα απογοητευμένοι, ειδικά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας. Είναι αυτό που λέμε διπλό χτύπημα," εξήγησε ο Goyon.

Παρότι οι δοκιμές προετοιμασίας στη Sepang είχαν δώσει θετικά σημάδια, στο Buriram επανεμφανίστηκαν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας δεν λειτούργησε και οι κατατακτήριες δοκιμές αποδείχθηκαν ξανά το αδύναμο σημείο της ομάδας, με τους δύο αναβάτες να εκκινούν από τη 17η και τη 20ή θέση αντίστοιχα.

Προβλήματα σταθερότητας για τον Bastianini

Ο Enea Bastianini κατάφερε τελικά να διασώσει μια 12η θέση, όμως οι εντυπώσεις του από την RC16 ήταν αρνητικές. Ο Ιταλός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας, ιδιαίτερα στα γρήγορα κομμάτια της πίστας.

Tech3

"Δυσκολεύτηκα πολύ στις ευθείες, γιατί η μοτοσυκλέτα κουνιόταν έντονα και χρειάστηκε να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα για να το αντισταθμίσουμε," δήλωσε μετά τον αγώνα.

Οι κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι ώστε δεν μπορούσε καν να ανοίξει πλήρως το γκάζι στις μεγάλες ευθείες της πίστας. Όπως εξήγησε, μόλις περνούσε στην πέμπτη σχέση στο κιβώτιο, η μοτοσυκλέτα άρχιζε να ταλαντεύεται έντονα, αναγκάζοντάς τον να κλείνει το γκάζι για να αποφύγει την πτώση.

Εκτός βαθμών ο Viñales

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Maverick Viñales τερμάτισε μόλις στη 16η θέση, εκτός βαθμών. Ο Ισπανός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του τριημέρου να βρει ρυθμό και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη πρόσφυσης από το μπροστινό ελαστικό.

Tech3

"Έχασα περίπου ένα δευτερόλεπτο σε ρυθμό σε σχέση με τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικά set-up μέσα στη μέρα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά στο τέλος είχα πολύ μικρή πρόσφυση μπροστά και έχανα πολύ χρόνο," εξήγησε.

Χωρίς εμπιστοσύνη στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ο Viñales δεν μπορούσε να στρίψει όπως ήθελε και συχνά άνοιγε τη γραμμή του στις στροφές.

Η πρώτη εμπειρία του Steiner στα MotoGP

Παρά τα δύσκολα αποτελέσματα, το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο του Steiner στα MotoGP αποτέλεσε και μια εμπειρία γνωριμίας με τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο πίεσης και έντασης που βιώνουν οι αναβάτες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 τόνισε ότι η σωματική και πνευματική καταπόνηση που απαιτούν τα MotoGP είναι ιδιαίτερα υψηλή, επισημαίνοντας πως το επίπεδο συγκέντρωσης και στρες που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες είναι εντυπωσιακό για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον κόσμο της F1.

Πολλή δουλειά μπροστά

Το πρώτο Grand Prix της χρονιάς άφησε έτσι την Tech3 με πολλά ερωτήματα και αρκετή δουλειά μπροστά της. Η νέα εποχή της ομάδας ξεκίνησε με πολύ πιο δύσκολο τρόπο από ό,τι περίμεναν στο γκαράζ, ενώ η μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM δείχνει ότι η βελτίωση πρέπει να έρθει άμεσα ενόψει των επόμενων αγώνων της σεζόν.

Όλα στον αέρα

Η κατάσταση στο paddock των MotoGP θυμίζει “μουσικές καρέκλες”, με τις δορυφορικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων για το 2027. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Tech3 ενδέχεται να αποχαιρετήσει την KTM αν οι Αυστριακοί δεν καταφέρουν να παραδώσουν μια πραγματικά ανταγωνιστική RC16 που να χτυπά στα ίσια την κορυφή.

Tech3

Οι πληροφορίες θέλουν την Tech3 να μπαίνει σε τροχιά Ducati, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση της VR46 στο Borgo Panigale. Η ομάδα του Valentino Rossi φημολογείται έντονα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπήδησης στην Aprilia (ή ακόμα και τη Yamaha), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αναπάντεχη συνεργασία της Tech3 με τους Ιταλούς, αν το project της KTM συνεχίσει να υπολείπεται των προσδοκιών.