MotoGP Αυστρίας: H ΚΤΜ φεύγει από Moto2, Marquez – Dovizioso αντιμέτωποι με επανάληψη

Γεμάτο εξελίξεις το αυστριακό GP πριν τον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/8/2019

Δεν θα παίξει άλλο με τους κινητήρες της Triumph η KTM και θα αποσυρθεί από κατασκευαστής πλαισίου για την Moto2 από την επόμενη σεζόν. Αυτή η απόφαση, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα έρθει, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα έως τώρα, με τις δυσκολίες προσαρμογής που υπήρχαν έπειτα από την αλλαγή κινητήρα. Προφανώς και δεν φταίει ο κινητήρας για το γεγονός πως η KTM δυσκολευόταν να έχει το κατάλληλο πλαίσιο. Ούτε και η KTM φταίει που δεν τα κατάφερε. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν όταν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κι έτσι η απόφαση να φύγει από την Moto2 είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα ανανέωσε για άλλη μία πενταετία την συμμετοχή της στο MotoGP, που έληγε το 2021, ενώ θα επενδύσει περισσότερο στην Moto3 βάζοντας στον αγώνα και την Husqvarna. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο λάθος, κάνοντας περισσότερα από εκείνο που θα έπρεπε. Το αντίθετο, επενδύει σε αυτό που πάντα ήθελε, τους νέους αναβάτες. Ενισχύοντας την παρουσία της στην Moto3 η KTM δείχνει να θέλει να κάνει ορισμένα πράγματα πάρα πολύ καλά, αντί για όλα και μέτρια, την ίδια ώρα που και η παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία είναι θετική. Κι ας μην προσαρμόζεται ο Zarco και ας έχουν υπάρξει γκρίνιες και παράπονα εκατέρωθεν. Αυτό συνέβαινε όταν προσπαθούσαν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με στόχους ιδιαίτερα φιλόδοξους. Φαίνεται όμως να μπαίνουν σε μία νέα πορεία, και η απόσυρση από την Moto2 είναι μία αρχή σωστού επαναπροσδιορισμού. Αναμενόμενο επίσης πως οι εξαγγελίες αυτές θα γινόντουσαν στο σπίτι τους, με όλη την σημασία που έχει αυτό.

Η ανανεωμένη πίστα μπορεί να είναι στο σπίτι της KTM, σηματοδοτεί όμως την νέμεση του Marquez, την πίστα που η Κυριακή δεν του βγαίνει παρόλο που παίρνει την πρώτη θέση της εκκίνησης, την πίστα που ο Dovizioso παίζει με τα νεύρα του και κερδίζει. Αυτό το είπε ο ίδιος ο Marquez εχθές, τόνισε πως ο Dovizioso έχει στρατηγική να παίξει με το μυαλό του, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας ένα από τα ελαττώματά του, πως είναι υπερβολικά παρορμητικός. Βέβαια σε αυτή την παρόρμηση οφείλεται το απίστευτο πράγμα που έκανε στην Τσεχία την προηγούμενη εβδομάδα, παίρνοντας την pole position όταν έβαλε slick στην βροχή. Μία παρόρμηση που την υποστηρίζει με απίστευτή προσήλωση και συγκέντρωση, μιας και slick στην προηγούμενη πίστα είχαν βάλει κι άλλοι, όμως εκείνος ήταν τελικά που τα κατάφερε.

Όλο αυτό έχει ένα σημείο που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει όπως θα έπρεπε, κι αυτό το κομβικό σημείο είναι η Αυστρία. Φέτος βέβαια την pole position δεν την πήρε απλά, την έκανε σημαία και την σήκωσε πολλά μέτρα από το έδαφος εξαιτίας της διαφοράς ρυθμού που είχε με όλους τους υπόλοιπους. Φέτος επίσης ο ισχυρότατος ανταγωνισμός που υπάρχει στην αρχή κάθε σεζόν, τώρα έχει καταλαγιάσει απέναντι στον Marquez και απλά συντηρείται στις υπόλοιπες θέσεις. Ο Crutchlow δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει ο Marquez στην μοτοσυκλέτα που κι εκείνος οδηγεί, δεν μπορεί να τον φτάσει και δεν πιστεύει πως και κάποιος άλλος είναι σε αυτή την θέση. Μένει να δούμε αν η Αυστρία θα συνεχίσει να είναι γκρίζα περιοχή για τον «93» ή αν θα σπάσει αυτό το σερί, το μόνο αρνητικό σερί που έχει μείνει για τον Ισπανό και την Honda...

Αποτελέσματα Κατάταξης:

ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟ
ΧΡΟΝΟΣ
Διαφ. 1ου
Προηγ.
1
Marc MARQUEZ
Honda
1'23.027
 
 
2
Fabio QUARTARARO
Yamaha
1'23.461
0.434
0.434
3
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'23.515
0.488
0.054
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'23.523
0.496
0.008
5
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.652
0.625
0.129
6
Takaaki NAKAGAMI
Honda
1'23.669
0.642
0.017
7
Alex RINS
Suzuki
1'23.681
0.654
0.012
8
Jack MILLER
Ducati
1'23.688
0.661
0.007
9
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.754
0.727
0.066
10
Valentino ROSSI
Yamaha
1'23.817
0.790
0.063
11
Pol ESPARGARO
KTM
1'23.866
0.839
0.049
12
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'23.964
0.937
0.098
 
Q1 Results:
 
 
 
 
Q2
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.829
 
 
Q2
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.928
0.099
0.099
13
Miguel OLIVEIRA
KTM
1'24.130
0.301
0.202
14
Franco MORBIDELLI
Yamaha
1'24.270
0.441
0.140
15
Tito RABAT
Ducati
1'24.389
0.560
0.119
16
Johann ZARCO
KTM
1'24.392
0.563
0.003
17
Karel ABRAHAM
Ducati
1'24.423
0.594
0.031
18
Andrea IANNONE
Aprilia
1'24.526
0.697
0.103
19
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'24.749
0.920
0.223
20
Hafizh SYAHRIN
KTM
1'24.759
0.930
0.010
21
Stefan BRADL
Honda
1'25.020
1.191
0.261
 

 

 

 

MotoGP: Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση αναβατών στο πρωτάθλημα του 2027

Η σχάρα εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως σήμερα
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

23/6/2026

Τη 18η μέρα του Ιουνίου 2026 υπογράφτηκε επιτέλους η πολύπαθη Concorde Agreement, η συμφωνία μεταξύ διοργανωτών και κατασκευαστών MotoGP για τη συνέχεια του πρωταθλήματος από το 2027 ως και το 2031. Πρόκειται για μια συμφωνία που έπρεπε κανονικά να έχει οριστικοποιηθεί πριν τελειώσει η περσινή σεζόν, ωστόσο η νέα ιδιοκτησία του πρωταθλήματος, Liberty Media, έχει πολλές αλλαγές στα υπόψη της και φυσικά κάπου εκεί άρχισαν οι τριβές με εργοστάσια και ομάδες που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Από τη στιγμή πάντως που το άμεσο μέλλον του MotoGP μπήκε σε ράγες για τα επόμενα πέντε χρόνια, το θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα θα είναι δίχως άλλο οι μεταγραφές. Ενόψει μιας νέας εποχής για το πρωτάθλημα, με καινούργιες μοτοσυκλέτες 850cc και αρκετά αλλαγμένους τεχνικούς κανονισμούς, τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών λήγουν φέτος και πλέον διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για τη σχάρα εκκίνησης της επόμενης χρονιάς.

Ως αρχή μιας νέας εποχής έχει ήδη αρκετές ιδιαιτερότητες και μια από αυτές είναι πως δεν θα υπάρχουν “περσινές” μοτοσυκλέτες, άρα λογικά στην αφετηρία όλοι οι αναβάτες θα έχουν ίδιες ολοκαίνουργιες εργοστασιακές. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον των εργοστασίων να μαζέψουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν, άρα θέλουν όλους τους αναβάτες τους να μετέχουν στη διαδικασία αυτή, με μόνη ενδεχόμενη διαφορά για τους εργοστασιακούς να είναι η προτεραιότητα με την οποία θα υποδέχονται αναβαθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.

bez

Ήδη γνωρίζουμε μια σειρά μετακινήσεων πρωτοκλασάτων αναβατών από το ένα εργοστάσιο στο άλλο, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, προφανώς γιατί όλοι περίμεναν τη μεγάλη συμφωνία πριν προχωρήσουν σε εξαγγελίες.

Η ανανέωση του Marc Marquez για άλλα δύο χρόνια (2027-2028) με την εργοστασιακή Ducati είναι η πρώτη είδηση που ανακοινώθηκε μετά τη συμφωνία, ενώ είχε προηγηθεί η ανανέωση του Marco Bezzecchi με την Aprilia. Πέραν αυτών των δύο, σίγουροι με συμβόλαια για του χρόνου είναι ακόμη οι Diogo Moreira, Johann Zarco και Toprak Razgatlioglu, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες είναι στον αέρα, αν και για πολλούς οι επόμενοι προορισμοί τους είναι λίγο-πολύ γνωστοί, απλά όχι ακόμη επισημοποιημένοι.

Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το νέο πρωτάθλημα MotoGP του 2027 με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα.

motogp

Aprilia

Ο Marco Bezzecchi ήταν ο πρώτος που υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου φέτος με άγνωστη, αλλά πάντως πολυετή, διάρκεια. Δίπλα του αναμένεται να έρθει ο καλός του φίλος Pecco Bagnaia από τη Ducati.

Στην Trackhouse ωστόσο όλα φαίνεται πως θα αλλάξουν, καθώς η Aprilia θέλει να προμοτάρει μια 100% ιταλική σύνθεση, γεγονός που σημαίνει αποχαιρετισμό και των δύο φετινών αναβατών της. Για τον Ai Ogura βέβαια αυτό δεν σημαίνει και πολλά, καθώς ο Ιάπωνας έχει ήδη χαιρετήσει για μια θέση στην εργοστασιακή Yamaha, μα φαίνεται πως αποχαιρετά και ο Raul Fernandez.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι δύο αναβάτες που εκτιμάται πως θα έρθουν είναι οι Enea Bastianini από την Tech3 KTM και Luca Marini από τη Honda HRC.

mm93

Ducati

Η πρωταθλήτρια του 2025 θα έχει σίγουρα τον πρωταθλητή Marc Marquez και δίπλα του θεωρείται βέβαιη η άφιξη του Pedro Acosta από την ΚΤΜ.

Όσο για τις δορυφορικές της ομάδες, αμφότερες αναμένονται να έχουν ολοκαίνουργιες συνθέσεις από του χρόνου.

Η VR46 θα υποδεχτεί τον Fermin Aldeguer σε μια “εσωτερική” μετακίνηση από τη Gresini και δίπλα του αναμένεται να έρθει ο Nicolo Bulega από το WSBK, με τις ευχές και προτροπές της Ducati Corse έχοντας ήδη αναλάβει ρόλο αναβάτη εξέλιξης της νέας Desmosedici με τα Pirelli.

Η δε Gresini είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο αυτή τη στιγμή, καθώς αναμένεται να χάσει και τους δύο αναβάτες της, με τις φήμες να φέρνουν τον Joan Mir από τη Honda και τον Daniel Holgado από τη Moto2 στις σέλες των Ducati της.

Ακούγονται δε και φήμες για διακοπή της σχέσης της Gresini με τη Ducati (κάτι που θα εξηγούσε καλύτερα και την οριζόντια μετακίνηση του Aldeguer), με κάποιες εκ των φωνών να μιλούν για επανασύνδεση με τη Honda.

quartararo

Honda

Μετά από μια σειρά δύσκολων ετών, φέτος η Honda δείχνει να ξαναβρίσκει τον δρόμο της, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη φτάσει σε ένα επίπεδο σταθερής διεκδίκησης βάθρων. Για του χρόνου όμως έχει ήδη φροντίσει να επενδύσει σε πολύ δυνατούς αναβάτες, καθώς η μια σέλα της εργοστασιακής ομάδας είναι καπαρωμένη από τον Fabio Quartararo.

Η δεύτερη έχει πολλά ερωτηματικά, με το φαβορί να δείχνει αυτή τη στιγμή ο David Alonso από τη Moto2, ο αναβάτης που χάρισε στη CFMOTO τον τίτλο της Moto3 το 2024, για δύο ταυτόχρονες παγκόσμιες πρωτιές: το πρώτο πρωτάθλημα GP για κινέζικο εργοστάσιο (έστω κι αν μόνο τα αυτοκόλλητα είναι κινέζικα πάνω στην ΚΤΜ RC250GP της CFMOTO Aspar Team) και ο πρώτος για Κολομβιανό αναβάτη.

Στην LCR, από την άλλη, οι Diogo Moreira και Johann Zarco δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αν κάτι θα μπορούσε να αλλάξει εδώ είναι κάποιες φημολογούμενες (και εντελώς ανεπιβεβαίωτες) συζητήσεις εντός HRC για να δώσουν την εργοστασιακή σέλα στον Moreira που εντυπωσιάζει φέτος ως rookie, αντί του Alonso που θα μπορούσε (σε ένα υποθετικό σενάριο) να πάει αντ’ αυτού στην LCR με εγγυημένο συμβόλαιο HRC.

alex pedro
Alex Marquez (αριστερά) και Pedro Acosta (δεξιά) θα ανταλλάξουν μοτοσυκλέτες, στην ΚΤΜ ο πρώτος, στη Ducati ο δεύτερος

ΚΤΜ

Παρά τις φήμες και τους φόβους για αποχώρηση της ΚΤΜ από το πρωτάθλημα μετά την οικονομική της κρίση και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι Αυστριακοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους με το MotoGP υπογράφοντας τη νέα πενταετή σύμβαση.

Η εργοστασιακή της ομάδα ωστόσο θα αλλάξει ριζικά του χρόνου, με νέο δίδυμο τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio.

Όσο για την Tech3, εκεί τα δεδομένα είναι πολύ πιο ρευστά και τίποτε δεν έχει την ίδια βεβαιότητα όπως στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing. Η ομάδα του Guenther Steiner σίγουρα θα χωρίσει με τον Enea Bastianini, ενώ ενδέχεται να διατηρήσει τον Maverick Vinales στους κόλπους της. Άρα τουλάχιστον ένας ακόμη αναβάτης πιθανώς θα έρθει εδώ, με δύο ονόματα από τη Moto2 να ακούγονται πολύ έντονα: Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος της Moto2 αυτή τη στιγμή) και Senna Agius.

Ωστόσο τα δεδομένα για την ομάδα αυτή είναι πολύ περίπλοκα, καθώς υπάρχει ακόμη ο Brad Binder που θα περισσέψει από την εργοστασιακή και ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Mattighofen, καθώς και ο Raul Fernandez που φαίνεται πως περισσεύει από την Trackhouse – αν και ο Ισπανός έχει παρελθόν με την ΚΤΜ και δη όχι πολύ θετικό, έχοντας περάσει έναν δύσκολο χρόνο με την Tech3 το 2022, σε μια εποχή πάντως που τόσο η ΚΤΜ όσο και η Tech3 είχαν άλλους ιδιοκτήτες.

jorge martin

Yamaha

Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha θα αλλάξει 100% το 2027 και η σύνθεσή της είναι ήδη γνωστή: Jorge Martin και Ai Ogura.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την Pramac και πιο συγκεκριμένα με τον Jack Miller, μιας και ο Toprak Razgatlioglu είναι σίγουρος για την επόμενη χρονιά.

Με τον Αυστραλό να χαιρετά πιθανότατα το MotoGP, ο αναβάτης που ακούγεται πως θα έρθει στη θέση του προέρχεται από τη Moto2 και είναι ο Izan Guevara.

pramac

Τα παραπάνω συνιστούν τα επικρατέστερα σενάρια της επόμενης χρονιάς, χωρίς ποτέ να μπορούμε να αποκλείσουμε μερικές εκπλήξεις. Σε πρώτη φάση παρατηρούμε ότι μερικά ονόματα φαίνονται να περισσεύουν, όπως οι Alex Rins, Jack Miller και Franco Morbidelli. Ο πρώτος μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει ότι η Yamaha τον έχει ενημερώσει πως δεν θα τον κρατήσει του χρόνου και όλα δείχνουν πως ο έμπειρος Ισπανός θα βρεθεί εκτός MotoGP το 2027, όπως και οι δύο προαναφερθέντες. Και οι τρεις αυτοί αναβάτες έχουν ήδη συνδεθεί με φημολογούμενες προτάσεις από το WSBK.

Ρόστερ MotoGP 2027
(με ερωτηματικό όσοι δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα)

Aprilia

Marco Bezzecchi

Pecco Bagnaia (;)

Trackhouse (Aprilia)

Luca Marini (;)

Enea Bastianini (;)

Ducati

Marc Marquez

Pedro Acosta (;)

Gresini (Ducati)

Joan Mir (;)

Daniel Holgado (;)

VR46 (Ducati)

Fermin Aldeguer (;)

Nicolo Bulega (;)

Honda

Fabio Quartararo (;)

David Alonso (;)

LCR (Honda)

Johann Zarco

Diogo Moreira

KTM

Alex Marquez (;)

Fabio Di Giannantonio (;)

Tech3 (KTM)

Maverick Vinales (;)

Brad Binder (;)

Raul Fernandez (;)

Manuel Gonzalez (;)

Senna Agius (;)

Yamaha

Jorge Martin (;)

Ai Ogura (;)

Pramac (Yamaha)

Toprak Razgatlioglu

Izan Guevara (;)

 

 

Ετικέτες