MotoGP Αυστρίας: H ΚΤΜ φεύγει από Moto2, Marquez – Dovizioso αντιμέτωποι με επανάληψη

Γεμάτο εξελίξεις το αυστριακό GP πριν τον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/8/2019

Δεν θα παίξει άλλο με τους κινητήρες της Triumph η KTM και θα αποσυρθεί από κατασκευαστής πλαισίου για την Moto2 από την επόμενη σεζόν. Αυτή η απόφαση, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα έρθει, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα έως τώρα, με τις δυσκολίες προσαρμογής που υπήρχαν έπειτα από την αλλαγή κινητήρα. Προφανώς και δεν φταίει ο κινητήρας για το γεγονός πως η KTM δυσκολευόταν να έχει το κατάλληλο πλαίσιο. Ούτε και η KTM φταίει που δεν τα κατάφερε. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν όταν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κι έτσι η απόφαση να φύγει από την Moto2 είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα ανανέωσε για άλλη μία πενταετία την συμμετοχή της στο MotoGP, που έληγε το 2021, ενώ θα επενδύσει περισσότερο στην Moto3 βάζοντας στον αγώνα και την Husqvarna. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο λάθος, κάνοντας περισσότερα από εκείνο που θα έπρεπε. Το αντίθετο, επενδύει σε αυτό που πάντα ήθελε, τους νέους αναβάτες. Ενισχύοντας την παρουσία της στην Moto3 η KTM δείχνει να θέλει να κάνει ορισμένα πράγματα πάρα πολύ καλά, αντί για όλα και μέτρια, την ίδια ώρα που και η παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία είναι θετική. Κι ας μην προσαρμόζεται ο Zarco και ας έχουν υπάρξει γκρίνιες και παράπονα εκατέρωθεν. Αυτό συνέβαινε όταν προσπαθούσαν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με στόχους ιδιαίτερα φιλόδοξους. Φαίνεται όμως να μπαίνουν σε μία νέα πορεία, και η απόσυρση από την Moto2 είναι μία αρχή σωστού επαναπροσδιορισμού. Αναμενόμενο επίσης πως οι εξαγγελίες αυτές θα γινόντουσαν στο σπίτι τους, με όλη την σημασία που έχει αυτό.

Η ανανεωμένη πίστα μπορεί να είναι στο σπίτι της KTM, σηματοδοτεί όμως την νέμεση του Marquez, την πίστα που η Κυριακή δεν του βγαίνει παρόλο που παίρνει την πρώτη θέση της εκκίνησης, την πίστα που ο Dovizioso παίζει με τα νεύρα του και κερδίζει. Αυτό το είπε ο ίδιος ο Marquez εχθές, τόνισε πως ο Dovizioso έχει στρατηγική να παίξει με το μυαλό του, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας ένα από τα ελαττώματά του, πως είναι υπερβολικά παρορμητικός. Βέβαια σε αυτή την παρόρμηση οφείλεται το απίστευτο πράγμα που έκανε στην Τσεχία την προηγούμενη εβδομάδα, παίρνοντας την pole position όταν έβαλε slick στην βροχή. Μία παρόρμηση που την υποστηρίζει με απίστευτή προσήλωση και συγκέντρωση, μιας και slick στην προηγούμενη πίστα είχαν βάλει κι άλλοι, όμως εκείνος ήταν τελικά που τα κατάφερε.

Όλο αυτό έχει ένα σημείο που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει όπως θα έπρεπε, κι αυτό το κομβικό σημείο είναι η Αυστρία. Φέτος βέβαια την pole position δεν την πήρε απλά, την έκανε σημαία και την σήκωσε πολλά μέτρα από το έδαφος εξαιτίας της διαφοράς ρυθμού που είχε με όλους τους υπόλοιπους. Φέτος επίσης ο ισχυρότατος ανταγωνισμός που υπάρχει στην αρχή κάθε σεζόν, τώρα έχει καταλαγιάσει απέναντι στον Marquez και απλά συντηρείται στις υπόλοιπες θέσεις. Ο Crutchlow δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει ο Marquez στην μοτοσυκλέτα που κι εκείνος οδηγεί, δεν μπορεί να τον φτάσει και δεν πιστεύει πως και κάποιος άλλος είναι σε αυτή την θέση. Μένει να δούμε αν η Αυστρία θα συνεχίσει να είναι γκρίζα περιοχή για τον «93» ή αν θα σπάσει αυτό το σερί, το μόνο αρνητικό σερί που έχει μείνει για τον Ισπανό και την Honda...

Αποτελέσματα Κατάταξης:

ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟ
ΧΡΟΝΟΣ
Διαφ. 1ου
Προηγ.
1
Marc MARQUEZ
Honda
1'23.027
 
 
2
Fabio QUARTARARO
Yamaha
1'23.461
0.434
0.434
3
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'23.515
0.488
0.054
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'23.523
0.496
0.008
5
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.652
0.625
0.129
6
Takaaki NAKAGAMI
Honda
1'23.669
0.642
0.017
7
Alex RINS
Suzuki
1'23.681
0.654
0.012
8
Jack MILLER
Ducati
1'23.688
0.661
0.007
9
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.754
0.727
0.066
10
Valentino ROSSI
Yamaha
1'23.817
0.790
0.063
11
Pol ESPARGARO
KTM
1'23.866
0.839
0.049
12
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'23.964
0.937
0.098
 
Q1 Results:
 
 
 
 
Q2
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'23.829
 
 
Q2
Francesco BAGNAIA
Ducati
1'23.928
0.099
0.099
13
Miguel OLIVEIRA
KTM
1'24.130
0.301
0.202
14
Franco MORBIDELLI
Yamaha
1'24.270
0.441
0.140
15
Tito RABAT
Ducati
1'24.389
0.560
0.119
16
Johann ZARCO
KTM
1'24.392
0.563
0.003
17
Karel ABRAHAM
Ducati
1'24.423
0.594
0.031
18
Andrea IANNONE
Aprilia
1'24.526
0.697
0.103
19
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'24.749
0.920
0.223
20
Hafizh SYAHRIN
KTM
1'24.759
0.930
0.010
21
Stefan BRADL
Honda
1'25.020
1.191
0.261
 

 

 

 

FIM Event Licence: Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες, όχι όμως δωρεάν

Ως τώρα μόνο οι αναβάτες ήταν ασφαλισμένοι στους αγώνες της FIM
fim
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με την Event Licence η FIM απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από όλον τον κόσμο που εργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αγωνιστικούς θεσμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στην ανακοίνωσή της η FIM αναλύει λεπτομερέστερα τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο ασφάλισης, το οποίο περιγράφει με μια πρόταση ως: “καλύπτει οποιονδήποτε δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση ως αναβάτης”. Αυτό σημαίνει όλα τα μέλη των ομάδων, από μηχανικούς ως υποστηρικτικό προσωπικό, τα άτομα συνοδείας των αναβατών, τους αγωνοδίκες και κριτές, μεταφορείς, φύλακες, δημοσιογράφους, φωτογράφους, χειριστές καμερών, εν ολίγοις τους πάντες που εργάζονται για να γίνει ένας αγώνας FIM.

Ο λόγος που οι αναβάτες εξαιρούνται της Event Licence είναι προφανώς διότι αυτοί έχουν ήδη ξεχωριστή ασφάλιση FIM. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν ακάλυπτοι, αλλά όχι πια.

Η ασφάλιση της FIM ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Το κόστος προσφέρει δύο επιλογές, μια ετήσια και μια ανά αγώνα. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι 120 ευρώ για όλον τον χρόνο, ενώ στη δεύτερη είναι 90 ευρώ ανά διοργάνωση. Αυτά τα κόστη καλύπτουν ιατρική φροντίδα και επαναπατρισμό, ενώ με 58 επιπλέον ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ ανά διοργάνωση) καλύπτουν ασφαλιστικά και τα ενδεχόμενα θανάτου ή παράλυσης με ποσό 50.000 ευρώ.

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα ως 400.000 ευρώ, κόστη έρευνας και διάσωσης ως 50.000 ευρώ, πλήρη κάλυψη για μεταφορά σε νοσοκομείο και επαναπατρισμό, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές όπως ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

Μια εύλογη απορία είναι το πώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η ασφαλιστική κάλυψη όλου αυτού του προσωπικού που εργάζεται στους αγωνιστικούς στίβους της μοτοσυκλέτας από την Ομοσπονδία και η απάντηση είναι προφανής: ήταν έξοδα που κάλυπταν οι ομάδες που προσλάμβαναν το προσωπικό αυτό, ενώ τώρα με τη FIM Event Licence δημιουργείται ένα πακέτο κοινό για όλους που μπορούν πάλι να αναλάβουν οι ομάδες-εργοδότες για το προσωπικό τους, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, η δυνατότητα ασφάλισης για μια μοναδική διοργάνωση με προκαθορισμένες τιμές και όρους προσφέρει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας για όσους δεν δίνουν σταθερά το παρών στις αγωνιστικές διοργανώσεις της FIM, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιστάσεις.

Το ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα της FIM αφορά όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και λοιπά έπαθλα, τα επίσημα Training Camps καθώς και τις ανάλογες διοργανώσεις των Ηπειρωτικών Ενώσεων (π.χ. FIM Europe).

Αφορούν δεν κάθε μορφής αγώνα, ασχέτως αν αυτός γίνεται σε κλειστή πίστα ή στο ύπαιθρο, εντός ή εκτός δρόμου, συμπεριλαμβάνει δε όλους τους χώρους που σχετίζονται με τον αγώνα και καλύπτει ακόμη και το ταξίδι από και προς τον αγώνα.