MotoGP - Francesco Guidotti: “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

Όνομα αντικαταστάτη μπορεί να μην είπε ο Guidotti, αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως ο Pedro Acosta είναι ο εκλεκτός
motomag MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/1/2024

Ο Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, λίγο πριν την παρουσίαση της ομάδας των πορτοκαλί για την επόμενη χρονιά του MotoGP αναφέρθηκε στον Jack Miller, κάνοντας ξεκάθαρο πως στους πρώτους αγώνες της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση παραμονής του Αυστραλού αναβάτη στην αυστριακή ομάδα.

Με τον Brad Binder να έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2026 με την Red Bull KTM Factory Racing, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον δεύτερο αναβάτη των πορτοκαλί Jack Miller, καθώς το συμβόλαιο του Αυστραλού λήγει στο τέλος του 2024. Την περσινή χρονιά ο αγαπητός στους φίλους του MotoGP, Miller ξεκίνησε πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα στους πρώτους επτά αγώνες της σεζόν ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς οι πολλές πτώσεις δημιούργησαν έναν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το όνομα του Miller. Αρκετές φορές ειπώθηκε στα πηγαδάκια των paddock πως ο Pedro Acosta ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως το 2024 θα βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία θα έπαιρνε τη θέση του Miller στην ΚΤΜ, ωστόσο ο Ισπανός κατέληξε στην ομάδα της GASGAS Factory Racing Tech3 δίνοντας έτσι ένα τέλος στις φήμες αντικατάστασης.

Ο καταλληλότερος για να μάθουμε τελικά τι θα συμβεί με το αγωνιστικό μέλλον του Miller δεν είναι άλλος από τον Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, με τον Ιταλό να παραχωρεί στο MotoGP.com δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα: "Να πω αρχικά πως είμαι πολύ χαρούμενος για τους αναβάτες μας, ξέρω ότι και οι δύο είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ μαζί μας και αυτό είναι που μετράει. Είναι πολύ σημαντικό οι αναβάτες να αισθάνονται άνετα στην ομάδα, με τη μοτοσυκλέτα και με το περιβάλλον γύρω τους. Ο Jack φέτος αλλάζει λίγο κάποια πράγματα όσον αφορά την προπόνηση του, οπότε ίσως αυτό να είναι πραγματικά χρήσιμο ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε πιο συνεπείς κατά τη διάρκεια της σεζόν.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

“Όπως κάθε αναβάτης στο grid που δεν έχει συμβόλαιο για το 2025, οι πρώτοι αγώνες του 2024 θα είναι κρίσιμοι. Είναι ένα είδος πίεσης που έρχεται σε όλους πολύ νωρίς. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις στο πρώτο μέρος της σεζόν και μερικές φορές αυτό δεν είναι το καλύτερο για τους αναβάτες αλλά και για εμάς που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μετά από μερικούς αγώνες. Είναι κάτι που ο καθένας θα ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή και όχι μόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τον πρώτο αγώνα της σεζόν για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη επερχόμενη σεζόν, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι σύντομα.”

"Δεν είναι το ίδιο όπως πριν από χρόνια, όταν είχαμε το μεγάλο χειμερινό διάλειμμα, όπου μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο να βγούμε ξανά με τις νέες μοτοσυκλέτες και τους νέους αναβάτες. Όλα συμβαίνουν πολύ σύντομα στο τέλος της σεζόν, οπότε οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Αυτό είναι ένα είδος πίεσης που, όπως είπα, δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να συνηθίσουν σε αυτή την καθημερινή πίεση. Είναι μέρος της δουλειάς μας.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

"Ο Jack όπως σχεδόν όλοι οι αναβάτες του φετινού grid θα είναι διαθέσιμοι στο μεταγραφικό παζάρι -τα συμβόλαια των περισσότερων αναβατών του MotoGP λήγουν το τέλος του 2024-, για αυτόν μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο αναβάτης αυτή την πίεση. Δεν νομίζω ότι θέλει να κοιτάξει τριγύρω -να μετακομίσει σε κάποια άλλη ομάδα-, είναι απόλυτα αποφασισμένος να μείνει μαζί μας, του αρέσει τόσο πολύ να είναι εδώ, οπότε θέλω να πιστεύω ότι νιώθει την πίεση να δείξει σε όλους και να δείξει στον εαυτό του, τις δυνατότητες που έχει."

Κάπως έτσι ο Guidotti, λίγο πολύ έκανε ξεκάθαρο πως το αγωνιστικό μέλλον του Miller στην ΚΤΜ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του στους πρώτους αγώνες της χρονιάς, με τον Ιταλό να μην κάνει λόγο ωστόσο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός σε περίπτωση που ο Miller φύγει, αν και όλοι γνωρίζουν καλά πως ο Pedro Acosta καραδοκεί για μία θέση στη Red Bull KTM Factory Racing.

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευτικό ξεκίνημα στην Ταϊλάνδη για την Tech3 εν μέσω φημών για διαζύγιο με την ΚΤΜ

Εντυπωσιασμένος παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας Guenther Steiner - Ντεμπούτο με πολλά ερωτηματικά στο Buriram
Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/3/2026

Η πρώτη εμφάνιση της Tech3 στα MotoGP υπό τη νέα διοίκηση του Guenther Steiner συνοδεύτηκε από χαμηλές επιδόσεις, τεχνικά προβλήματα και μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM, παρά τις αρχικές προσδοκίες για δυνατό ξεκίνημα στη σεζόν 2026.

Το ντεμπούτο της νέας εποχής της Tech3 στο MotoGP, με τον Guenther Steiner στο τιμόνι της ομάδας, μόνο ιδανικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Grand Prix της Ταϊλάνδης στην πίστα του Buriram αποτέλεσε μια σκληρή επιστροφή στην πραγματικότητα για την ομάδα, η οποία έφτασε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς με μεγάλες προσδοκίες, αλλά αποχώρησε με έντονη απογοήτευση.

Η είσοδος του πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 στο MotoGP είχε δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στο paddock. Ο Steiner ηγείται της επενδυτικής ομάδας που εξαγόρασε την Tech3 το 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιστορική γαλλική ομάδα που αγωνίζεται στο MotoGP από το 2001.

Πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε στη Βαρκελώνη το σχέδιο εξαγοράς της Tech3, ο Steiner είχε πανηγυρίσει σχεδόν προφητικά το βάθρο του Enea Bastianini. Τότε ο Hervé Poncharal είχε αστειευτεί λέγοντας πως ο Steiner ήταν "τυχερός" που είδε βάθρο πριν καν ξεκινήσει επίσημα η νέα εποχή. Στον πρώτο αγώνα όμως της σεζόν 2026, η τύχη αυτή απουσίαζε εντελώς.

Tech3

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Nicolas Goyon, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου.

"Είναι ξεκάθαρα μια απογοήτευση. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Guenther Steiner μαζί μας και το μόνο που μπορέσαμε να του προσφέρουμε ήταν ένα μάλλον επίπονο θέαμα," δήλωσε.

Η εικόνα της Tech3 στην πίστα έδειχνε μεγάλη προσπάθεια με ελάχιστο αποτέλεσμα. Η ομάδα κατάφερε να πάρει μόλις τέσσερις βαθμούς από τον αγώνα της Κυριακής, χάρη στη 12η θέση του Enea Bastianini.

Αυτό που επιβάρυνε περισσότερο την ανησυχία της ομάδας είναι η διαφορά από τις εργοστασιακές KTM. Την ώρα που οι Maverick Viñales και Enea Bastianini πάλευαν να μπουν στη βαθμολογούμενη εννιάδα του αγώνα Sprint, ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή RC16 έφτανε στη νίκη και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Tech3

"Είμαστε ξεκάθαρα απογοητευμένοι, ειδικά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας. Είναι αυτό που λέμε διπλό χτύπημα," εξήγησε ο Goyon.

Παρότι οι δοκιμές προετοιμασίας στη Sepang είχαν δώσει θετικά σημάδια, στο Buriram επανεμφανίστηκαν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας δεν λειτούργησε και οι κατατακτήριες δοκιμές αποδείχθηκαν ξανά το αδύναμο σημείο της ομάδας, με τους δύο αναβάτες να εκκινούν από τη 17η και τη 20ή θέση αντίστοιχα.

Προβλήματα σταθερότητας για τον Bastianini

Ο Enea Bastianini κατάφερε τελικά να διασώσει μια 12η θέση, όμως οι εντυπώσεις του από την RC16 ήταν αρνητικές. Ο Ιταλός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας, ιδιαίτερα στα γρήγορα κομμάτια της πίστας.

Tech3

"Δυσκολεύτηκα πολύ στις ευθείες, γιατί η μοτοσυκλέτα κουνιόταν έντονα και χρειάστηκε να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα για να το αντισταθμίσουμε," δήλωσε μετά τον αγώνα.

Οι κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι ώστε δεν μπορούσε καν να ανοίξει πλήρως το γκάζι στις μεγάλες ευθείες της πίστας. Όπως εξήγησε, μόλις περνούσε στην πέμπτη σχέση στο κιβώτιο, η μοτοσυκλέτα άρχιζε να ταλαντεύεται έντονα, αναγκάζοντάς τον να κλείνει το γκάζι για να αποφύγει την πτώση.

Εκτός βαθμών ο Viñales

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Maverick Viñales τερμάτισε μόλις στη 16η θέση, εκτός βαθμών. Ο Ισπανός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του τριημέρου να βρει ρυθμό και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη πρόσφυσης από το μπροστινό ελαστικό.

Tech3

"Έχασα περίπου ένα δευτερόλεπτο σε ρυθμό σε σχέση με τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικά set-up μέσα στη μέρα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά στο τέλος είχα πολύ μικρή πρόσφυση μπροστά και έχανα πολύ χρόνο," εξήγησε.

Χωρίς εμπιστοσύνη στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ο Viñales δεν μπορούσε να στρίψει όπως ήθελε και συχνά άνοιγε τη γραμμή του στις στροφές.

Η πρώτη εμπειρία του Steiner στα MotoGP

Παρά τα δύσκολα αποτελέσματα, το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο του Steiner στα MotoGP αποτέλεσε και μια εμπειρία γνωριμίας με τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο πίεσης και έντασης που βιώνουν οι αναβάτες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 τόνισε ότι η σωματική και πνευματική καταπόνηση που απαιτούν τα MotoGP είναι ιδιαίτερα υψηλή, επισημαίνοντας πως το επίπεδο συγκέντρωσης και στρες που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες είναι εντυπωσιακό για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον κόσμο της F1.

Πολλή δουλειά μπροστά

Το πρώτο Grand Prix της χρονιάς άφησε έτσι την Tech3 με πολλά ερωτήματα και αρκετή δουλειά μπροστά της. Η νέα εποχή της ομάδας ξεκίνησε με πολύ πιο δύσκολο τρόπο από ό,τι περίμεναν στο γκαράζ, ενώ η μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM δείχνει ότι η βελτίωση πρέπει να έρθει άμεσα ενόψει των επόμενων αγώνων της σεζόν.

Όλα στον αέρα

Η κατάσταση στο paddock των MotoGP θυμίζει “μουσικές καρέκλες”, με τις δορυφορικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων για το 2027. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Tech3 ενδέχεται να αποχαιρετήσει την KTM αν οι Αυστριακοί δεν καταφέρουν να παραδώσουν μια πραγματικά ανταγωνιστική RC16 που να χτυπά στα ίσια την κορυφή.

Tech3

Οι πληροφορίες θέλουν την Tech3 να μπαίνει σε τροχιά Ducati, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση της VR46 στο Borgo Panigale. Η ομάδα του Valentino Rossi φημολογείται έντονα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπήδησης στην Aprilia (ή ακόμα και τη Yamaha), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αναπάντεχη συνεργασία της Tech3 με τους Ιταλούς, αν το project της KTM συνεχίσει να υπολείπεται των προσδοκιών.