MotoGP - Francesco Guidotti: “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

Όνομα αντικαταστάτη μπορεί να μην είπε ο Guidotti, αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως ο Pedro Acosta είναι ο εκλεκτός
motomag MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/1/2024

Ο Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, λίγο πριν την παρουσίαση της ομάδας των πορτοκαλί για την επόμενη χρονιά του MotoGP αναφέρθηκε στον Jack Miller, κάνοντας ξεκάθαρο πως στους πρώτους αγώνες της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση παραμονής του Αυστραλού αναβάτη στην αυστριακή ομάδα.

Με τον Brad Binder να έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2026 με την Red Bull KTM Factory Racing, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον δεύτερο αναβάτη των πορτοκαλί Jack Miller, καθώς το συμβόλαιο του Αυστραλού λήγει στο τέλος του 2024. Την περσινή χρονιά ο αγαπητός στους φίλους του MotoGP, Miller ξεκίνησε πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα στους πρώτους επτά αγώνες της σεζόν ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς οι πολλές πτώσεις δημιούργησαν έναν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το όνομα του Miller. Αρκετές φορές ειπώθηκε στα πηγαδάκια των paddock πως ο Pedro Acosta ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως το 2024 θα βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία θα έπαιρνε τη θέση του Miller στην ΚΤΜ, ωστόσο ο Ισπανός κατέληξε στην ομάδα της GASGAS Factory Racing Tech3 δίνοντας έτσι ένα τέλος στις φήμες αντικατάστασης.

Ο καταλληλότερος για να μάθουμε τελικά τι θα συμβεί με το αγωνιστικό μέλλον του Miller δεν είναι άλλος από τον Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, με τον Ιταλό να παραχωρεί στο MotoGP.com δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα: "Να πω αρχικά πως είμαι πολύ χαρούμενος για τους αναβάτες μας, ξέρω ότι και οι δύο είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ μαζί μας και αυτό είναι που μετράει. Είναι πολύ σημαντικό οι αναβάτες να αισθάνονται άνετα στην ομάδα, με τη μοτοσυκλέτα και με το περιβάλλον γύρω τους. Ο Jack φέτος αλλάζει λίγο κάποια πράγματα όσον αφορά την προπόνηση του, οπότε ίσως αυτό να είναι πραγματικά χρήσιμο ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε πιο συνεπείς κατά τη διάρκεια της σεζόν.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

“Όπως κάθε αναβάτης στο grid που δεν έχει συμβόλαιο για το 2025, οι πρώτοι αγώνες του 2024 θα είναι κρίσιμοι. Είναι ένα είδος πίεσης που έρχεται σε όλους πολύ νωρίς. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις στο πρώτο μέρος της σεζόν και μερικές φορές αυτό δεν είναι το καλύτερο για τους αναβάτες αλλά και για εμάς που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μετά από μερικούς αγώνες. Είναι κάτι που ο καθένας θα ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή και όχι μόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τον πρώτο αγώνα της σεζόν για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη επερχόμενη σεζόν, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι σύντομα.”

"Δεν είναι το ίδιο όπως πριν από χρόνια, όταν είχαμε το μεγάλο χειμερινό διάλειμμα, όπου μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο να βγούμε ξανά με τις νέες μοτοσυκλέτες και τους νέους αναβάτες. Όλα συμβαίνουν πολύ σύντομα στο τέλος της σεζόν, οπότε οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Αυτό είναι ένα είδος πίεσης που, όπως είπα, δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να συνηθίσουν σε αυτή την καθημερινή πίεση. Είναι μέρος της δουλειάς μας.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

"Ο Jack όπως σχεδόν όλοι οι αναβάτες του φετινού grid θα είναι διαθέσιμοι στο μεταγραφικό παζάρι -τα συμβόλαια των περισσότερων αναβατών του MotoGP λήγουν το τέλος του 2024-, για αυτόν μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο αναβάτης αυτή την πίεση. Δεν νομίζω ότι θέλει να κοιτάξει τριγύρω -να μετακομίσει σε κάποια άλλη ομάδα-, είναι απόλυτα αποφασισμένος να μείνει μαζί μας, του αρέσει τόσο πολύ να είναι εδώ, οπότε θέλω να πιστεύω ότι νιώθει την πίεση να δείξει σε όλους και να δείξει στον εαυτό του, τις δυνατότητες που έχει."

Κάπως έτσι ο Guidotti, λίγο πολύ έκανε ξεκάθαρο πως το αγωνιστικό μέλλον του Miller στην ΚΤΜ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του στους πρώτους αγώνες της χρονιάς, με τον Ιταλό να μην κάνει λόγο ωστόσο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός σε περίπτωση που ο Miller φύγει, αν και όλοι γνωρίζουν καλά πως ο Pedro Acosta καραδοκεί για μία θέση στη Red Bull KTM Factory Racing.

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Ετικέτες

MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων

Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Mir
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/4/2026

Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.

Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.

Bez

Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."

Mir

Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.

Mir

Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.

Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."

Mir

Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.

"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."

Mir

Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)

Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*

* Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.