MotoGP - Francesco Guidotti: “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

Όνομα αντικαταστάτη μπορεί να μην είπε ο Guidotti, αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως ο Pedro Acosta είναι ο εκλεκτός
motomag MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/1/2024

Ο Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, λίγο πριν την παρουσίαση της ομάδας των πορτοκαλί για την επόμενη χρονιά του MotoGP αναφέρθηκε στον Jack Miller, κάνοντας ξεκάθαρο πως στους πρώτους αγώνες της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση παραμονής του Αυστραλού αναβάτη στην αυστριακή ομάδα.

Με τον Brad Binder να έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2026 με την Red Bull KTM Factory Racing, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον δεύτερο αναβάτη των πορτοκαλί Jack Miller, καθώς το συμβόλαιο του Αυστραλού λήγει στο τέλος του 2024. Την περσινή χρονιά ο αγαπητός στους φίλους του MotoGP, Miller ξεκίνησε πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα στους πρώτους επτά αγώνες της σεζόν ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς οι πολλές πτώσεις δημιούργησαν έναν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το όνομα του Miller. Αρκετές φορές ειπώθηκε στα πηγαδάκια των paddock πως ο Pedro Acosta ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως το 2024 θα βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία θα έπαιρνε τη θέση του Miller στην ΚΤΜ, ωστόσο ο Ισπανός κατέληξε στην ομάδα της GASGAS Factory Racing Tech3 δίνοντας έτσι ένα τέλος στις φήμες αντικατάστασης.

Ο καταλληλότερος για να μάθουμε τελικά τι θα συμβεί με το αγωνιστικό μέλλον του Miller δεν είναι άλλος από τον Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, με τον Ιταλό να παραχωρεί στο MotoGP.com δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα: "Να πω αρχικά πως είμαι πολύ χαρούμενος για τους αναβάτες μας, ξέρω ότι και οι δύο είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ μαζί μας και αυτό είναι που μετράει. Είναι πολύ σημαντικό οι αναβάτες να αισθάνονται άνετα στην ομάδα, με τη μοτοσυκλέτα και με το περιβάλλον γύρω τους. Ο Jack φέτος αλλάζει λίγο κάποια πράγματα όσον αφορά την προπόνηση του, οπότε ίσως αυτό να είναι πραγματικά χρήσιμο ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε πιο συνεπείς κατά τη διάρκεια της σεζόν.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

“Όπως κάθε αναβάτης στο grid που δεν έχει συμβόλαιο για το 2025, οι πρώτοι αγώνες του 2024 θα είναι κρίσιμοι. Είναι ένα είδος πίεσης που έρχεται σε όλους πολύ νωρίς. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις στο πρώτο μέρος της σεζόν και μερικές φορές αυτό δεν είναι το καλύτερο για τους αναβάτες αλλά και για εμάς που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μετά από μερικούς αγώνες. Είναι κάτι που ο καθένας θα ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή και όχι μόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τον πρώτο αγώνα της σεζόν για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη επερχόμενη σεζόν, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι σύντομα.”

"Δεν είναι το ίδιο όπως πριν από χρόνια, όταν είχαμε το μεγάλο χειμερινό διάλειμμα, όπου μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο να βγούμε ξανά με τις νέες μοτοσυκλέτες και τους νέους αναβάτες. Όλα συμβαίνουν πολύ σύντομα στο τέλος της σεζόν, οπότε οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Αυτό είναι ένα είδος πίεσης που, όπως είπα, δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να συνηθίσουν σε αυτή την καθημερινή πίεση. Είναι μέρος της δουλειάς μας.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

"Ο Jack όπως σχεδόν όλοι οι αναβάτες του φετινού grid θα είναι διαθέσιμοι στο μεταγραφικό παζάρι -τα συμβόλαια των περισσότερων αναβατών του MotoGP λήγουν το τέλος του 2024-, για αυτόν μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο αναβάτης αυτή την πίεση. Δεν νομίζω ότι θέλει να κοιτάξει τριγύρω -να μετακομίσει σε κάποια άλλη ομάδα-, είναι απόλυτα αποφασισμένος να μείνει μαζί μας, του αρέσει τόσο πολύ να είναι εδώ, οπότε θέλω να πιστεύω ότι νιώθει την πίεση να δείξει σε όλους και να δείξει στον εαυτό του, τις δυνατότητες που έχει."

Κάπως έτσι ο Guidotti, λίγο πολύ έκανε ξεκάθαρο πως το αγωνιστικό μέλλον του Miller στην ΚΤΜ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του στους πρώτους αγώνες της χρονιάς, με τον Ιταλό να μην κάνει λόγο ωστόσο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός σε περίπτωση που ο Miller φύγει, αν και όλοι γνωρίζουν καλά πως ο Pedro Acosta καραδοκεί για μία θέση στη Red Bull KTM Factory Racing.

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Ετικέτες

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες