MotoGP - Francesco Guidotti: “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

Όνομα αντικαταστάτη μπορεί να μην είπε ο Guidotti, αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως ο Pedro Acosta είναι ο εκλεκτός
motomag MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/1/2024

Ο Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, λίγο πριν την παρουσίαση της ομάδας των πορτοκαλί για την επόμενη χρονιά του MotoGP αναφέρθηκε στον Jack Miller, κάνοντας ξεκάθαρο πως στους πρώτους αγώνες της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση παραμονής του Αυστραλού αναβάτη στην αυστριακή ομάδα.

Με τον Brad Binder να έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2026 με την Red Bull KTM Factory Racing, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον δεύτερο αναβάτη των πορτοκαλί Jack Miller, καθώς το συμβόλαιο του Αυστραλού λήγει στο τέλος του 2024. Την περσινή χρονιά ο αγαπητός στους φίλους του MotoGP, Miller ξεκίνησε πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα στους πρώτους επτά αγώνες της σεζόν ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς οι πολλές πτώσεις δημιούργησαν έναν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το όνομα του Miller. Αρκετές φορές ειπώθηκε στα πηγαδάκια των paddock πως ο Pedro Acosta ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως το 2024 θα βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία θα έπαιρνε τη θέση του Miller στην ΚΤΜ, ωστόσο ο Ισπανός κατέληξε στην ομάδα της GASGAS Factory Racing Tech3 δίνοντας έτσι ένα τέλος στις φήμες αντικατάστασης.

Ο καταλληλότερος για να μάθουμε τελικά τι θα συμβεί με το αγωνιστικό μέλλον του Miller δεν είναι άλλος από τον Team Manager της Red Bull KTM Factory Racing, Francesco Guidotti, με τον Ιταλό να παραχωρεί στο MotoGP.com δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα: "Να πω αρχικά πως είμαι πολύ χαρούμενος για τους αναβάτες μας, ξέρω ότι και οι δύο είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ μαζί μας και αυτό είναι που μετράει. Είναι πολύ σημαντικό οι αναβάτες να αισθάνονται άνετα στην ομάδα, με τη μοτοσυκλέτα και με το περιβάλλον γύρω τους. Ο Jack φέτος αλλάζει λίγο κάποια πράγματα όσον αφορά την προπόνηση του, οπότε ίσως αυτό να είναι πραγματικά χρήσιμο ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να είμαστε πιο συνεπείς κατά τη διάρκεια της σεζόν.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

“Όπως κάθε αναβάτης στο grid που δεν έχει συμβόλαιο για το 2025, οι πρώτοι αγώνες του 2024 θα είναι κρίσιμοι. Είναι ένα είδος πίεσης που έρχεται σε όλους πολύ νωρίς. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις στο πρώτο μέρος της σεζόν και μερικές φορές αυτό δεν είναι το καλύτερο για τους αναβάτες αλλά και για εμάς που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μετά από μερικούς αγώνες. Είναι κάτι που ο καθένας θα ήθελε να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή και όχι μόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τον πρώτο αγώνα της σεζόν για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη επερχόμενη σεζόν, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι σύντομα.”

"Δεν είναι το ίδιο όπως πριν από χρόνια, όταν είχαμε το μεγάλο χειμερινό διάλειμμα, όπου μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο να βγούμε ξανά με τις νέες μοτοσυκλέτες και τους νέους αναβάτες. Όλα συμβαίνουν πολύ σύντομα στο τέλος της σεζόν, οπότε οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Αυτό είναι ένα είδος πίεσης που, όπως είπα, δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον, σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να συνηθίσουν σε αυτή την καθημερινή πίεση. Είναι μέρος της δουλειάς μας.”

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”

"Ο Jack όπως σχεδόν όλοι οι αναβάτες του φετινού grid θα είναι διαθέσιμοι στο μεταγραφικό παζάρι -τα συμβόλαια των περισσότερων αναβατών του MotoGP λήγουν το τέλος του 2024-, για αυτόν μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο αναβάτης αυτή την πίεση. Δεν νομίζω ότι θέλει να κοιτάξει τριγύρω -να μετακομίσει σε κάποια άλλη ομάδα-, είναι απόλυτα αποφασισμένος να μείνει μαζί μας, του αρέσει τόσο πολύ να είναι εδώ, οπότε θέλω να πιστεύω ότι νιώθει την πίεση να δείξει σε όλους και να δείξει στον εαυτό του, τις δυνατότητες που έχει."

Κάπως έτσι ο Guidotti, λίγο πολύ έκανε ξεκάθαρο πως το αγωνιστικό μέλλον του Miller στην ΚΤΜ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του στους πρώτους αγώνες της χρονιάς, με τον Ιταλό να μην κάνει λόγο ωστόσο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός σε περίπτωση που ο Miller φύγει, αν και όλοι γνωρίζουν καλά πως ο Pedro Acosta καραδοκεί για μία θέση στη Red Bull KTM Factory Racing.

MotoGP - Francesco Guidotti “Οι πρώτοι αγώνες της σεζόν θα κρίνουν την παραμονή του Miller στην KTM”
Ετικέτες

MotoGP, San Marino Qualifying: Καταιγιστικός Marco Bezzecchi - 1ος με απόλυτο ρεκόρ πίστας

Χωρίς αντίπαλο Bez και Aprilia, μπροστά από δύο Ducati - M.Marquez και F.Aldeguer 2ος και 3ος αντίστοιχα
Marco Bezzecchi, Aprilia, San Marino 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

O Marco Bezzecchi και η εργοστασιακή του Aprilia έδειξαν πως είναι ο απόλυτος συνδυασμός ταχύτητας στο GP του San Marino, παίρνοντας την pole position για να σημειώσουν παράλληλα και απόλυτο ρεκόρ πίστας, μακριά από τους υπόλοιπους αναβάτες.

Οι Q2 ξεκίνησαν με τον M.Marquez να έχει σημειώσει νωρίτερα τον καλύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά έχοντας ελάχιστα πίσω του τους δύο αναβάτες της Aprilia με τον τρίτο Marco Bezzechi να δείχνει γρήγορος σε όλο το session και τον Jorge Martin να σημειώνει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο μόλις στο τελευταίο γύρο.

Στις Q1 ο Fransesco Bagnaia ήταν αυτός που σημείωσε τον πρώτο γρήγορο γύρο στην προσπάθειά του να προκριθεί στις Q2 για να πάρει απάντηση από τον Raul Fernandez (1:30.535) της Trackhouse, ο οποίος παραλίγο να πέσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας χάνοντας το μπροστινό αλλά το έσωσε εντυπωσιακά.

Οχτώ λεπτά πριν το τέλος ο Ισπανός είχε πίσω του τους F.Quartararo, Fermin Aldeguer, F. Bagnaia και τον Diogo Moreira 5ο, στα τέσσερα δέκατα από την κορυφή.

Ο Bagnaia μπήκε ξανά στην πίστα περίπου έξι λεπτά πριν το τέλος με τον Alex Rins πίσω του να τον ακολουθεί. Στην πρώτη του προσπάθεια ο Ιταλός έκανε λάθος στην πρώτη κιόλας στροφή της πίστας, ενώ ο Raul Fernandez με καινούργιο πίσω ελαστικό ξεκινούσε την δική του προσπάθεια για να βελτιώσει τον χρόνο χωρίς να το καταφέρει τελικά για ένα δέκατο.

Aldeguer και Bagnaia είχαν ακόμη μία ευκαιρία με τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati να κάνει νέο λάθος και να χάνει έτσι την ευκαιρία να προκριθεί -έκανε και άλλο λάθος έπειτα σε έναν τελευταίο γύρο που επιχείρηση για να πάρει τελικά την 14η θέση τη σχάρα εκκίνησης. Η μάχη για τη δύτερη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάσει έγινε μεταξύ Aldeguer και Quartararo με τον Ισπανό να εκτοπίζει τον Γάλλο στην 3η θέση, ενώ λίγο ήθελε για να περάσει και τον χρόνο του Fernandez. 

Η μάχη για την pole position ξεκίνησε στις 2ες κατατακτήριες με τον Α.Marquez να σημειώνει ήπια ευτυχώς πτώση περίπου 4 λεπτά μετά την έναρξη και τον M.Marquez να κάνει τον πρώτο καλό χρόνο μεταξύ των αναβατών (1:30,504). Με καταιγιστικό ρυθμό όμως, ο Bezzechi απάντησε σχεδόν αμέσως και έγινε ο πρώτος αναβάτης που κατέβηκε κάτω από το 1:30 για να σημειώσει απόλυτο ρεκόρ γύρου με 1:29.982 στην ιταλική πίστα! 

Πέντε λεπτά πριν το τέλος πίσω από τον Bezzecchi ήταν το πρώτο Ducati, αυτό του F. Di Giannantonio, με τον M.Marquez 3ο και τον J.Martin να έχει αναρριχηθεί 4ος και σχεδόν επτά δέκατα μακριά από την κορυφή, ενώ ο Diogo Moreira έκλεινε την  πεντάδα.

Οδεύοντας προς τη λήξη ο M.Marquez έκανε την επίθεσή του αλλά γρήγορα έκανε λάθος και εγκατέλειψε την προσπάθειά του, τη στιγμή που ο F.Aldeguer με εξαιρετική εμφάνιση έκανε τον 2ο καλύτερο χρόνο για να αφήσει πίσω του τον Di Giannantonio που έπεσε στην δική του προσπάθεια για κάτι καλύτερο, μένοντας τρίτος.

Η νέα προσπάθεια του Marquez, ένα λεπτό πριν τον τέλος τον έφερε μπροστά από τον Fermin Aldeguer ρίχνοντας έτσι τον αναβάτη της VR46 στην 4η θέση και τον Jorge Martin να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Έκανε και άλλη μία αλλά δεν την ολοκλήρωσε καθώς κατάλαβε ότι δεν μπορεί να πιάσει τον Bezzechi στην κορυφή.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες με τον Bezzecchi να παίρνει την 4η pole position φέτος κάνοντας παράλληλα και απόλυτο ρεκόρ πίσταw -έσπασε του Bagnaia που κρατούσε από το 2024- και δείχνοντας ότι οι εργοστασιακές Aprilia υπερτερούν κατά πολύ των υπόλοιπων μοτοσυκλετών σε αυτή την πίστα τουλάχιστον και σε ότι αφορά την απόλυτη ταχύτητα σε έναν γύρο.

Έπειτα από τη λήξη ο F. Aldeguer δεν μπορούσε ούτε προσπάθησε να κρύψει τη χαρά του που θα ξεκινήσει από την 3η θέση, ενώ ο Raul Fernandez δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την πρόκρισή του και δεν βελτίωσε ούτε το χρόνο που έκανε στις Q1 για να καταλήξει. 

Ο M. Marquez δήλωσε επίσης πως όταν είδε το 1.29 του Bez ήξερε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να το χτυπήσει για αυτό και αμέσως εγκατέλειψε την προσπάθειά του έχοντας όμως πιάσει τον στόχο του που ήταν να βρεθεί μεταξύ των τριών πρώτων αναβατών στη σχάρα εκκίνησης, μια δήλωση που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ανυπομονησία να ξεκινήσει ο Sprint!

ΘΕΣΗ ΑΝΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 1'29.982  
2 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo 1'30.180 0,198
3 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 1'30.350 0,368
4 F. DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 1'30.386 0,404
5 Jorge MARTIN Aprilia Racing 1'30.569 0,587
6 Luca MARINI Honda HRC Castrol 1'30.609 0,627
7 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 1'30.640 0,658
8 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 1'30.643 0,661
9 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 1'30.696 0,714
10 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 1'30.853 0,871
11 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 1'30.887 0,905
12 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 1'31.180 1,198