MotoGP: Η Avintia κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!

Αβέβαιο το μέλλον των δορυφορικών ομάδων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

13/4/2020

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απ’ τη στιγμή που πάγωσε το πρωτάθλημα των MotoGP και κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν λόγω της πανδημίας, είναι το μέλλον των δορυφορικών ομάδων. Σε αντίθεση με τις εργοστασιακές, που τα έσοδά τους προέρχονται τόσο απ’ τους χορηγούς όσο κι από ιδίους πόρους, οι δορυφορικές ομάδες στηρίζονται αποκλειστικά στους χορηγούς για την επιβίωσή τους. Για αυτό κατόπιν συμφωνίας της FIM με τους μετόχους της Bridgepoint Capital, τους επενδυτές της CPP και της Dorna Sports αποφάσισαν να τις στηρίξουν οικονομικά, ώστε η μοναδική συνέπεια του κορωνοϊού στο πρωτάθλημα να είναι στη χειρότερη περίπτωση η ακύρωση της φετινής σεζόν, χωρίς να μετράμε απώλειες στις ομάδες που συμμετέχουν.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Sky Italia, ο Manager της Avintia Ducati και πρώην αγωνιζόμενος, Ruben Xaus, ανέφερε πώς ακόμη και μετά τις 250.000 ευρώ που έλαβε η ομάδα ως οικονομική ενίσχυση απ’ τους διοργανωτές, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς αυτό το ποσό αρκεί για να καλύψει τα έξοδα μόλις για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για μία απ’ τις 11 δορυφορικές ομάδες που υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος, η οποία συμμετέχει επίσης στις Moto3 και MotoE.

“Οι χορηγοί μας πληρώνουν όταν βλέπουν τις μοτοσυκλέτες -και κατά συνέπειά το λογότυπό τους- στην τηλεόραση. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούμε θα χάσουμε το 15% ή δύο εκατομμύρια ευρώ του budget μας,” τόνισε ο Xaus και συνέχισε λέγοντας: “Τα χρήματα των χορηγών καταβάλλονται συνήθως τέλη Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο, ενώ ελάχιστοι επιλέγουν να πληρώσουν με την υπογραφή του συμβολαίου. Ευτυχώς όμως στην περίπτωσή μας υπήρξαν μερικοί που πλήρωσαν εξ αρχής.”

Ωστόσο, ένα απ’ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Avintia είναι ότι το 65-70% του Budget της καταναλώνεται στον εξοπλισμό και τις μοτοσυκλέτες της Ducati για τους Johann Zarco και Tito Rabbat και γι' αυτό ο Xaus συζητά το ενδεχόμενο της μείωσης του κεφαλαίου που ζητά το ιταλικό εργοστάσιο. “Ακόμη και οι κατασκευαστές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε για μοτοσυκλέτες που δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Μιλάμε με τη Ducati δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και μέχρι στιγμής είναι αρκετά δίκαιοι απέναντί μας. Θα καταλήξουμε σε ένα ποσό γι' αυτή τη σεζόν, το οποίο θα εξαρτηθεί απ’ τους αγώνες του πρωταθλήματος, πόσους κινητήρες θα χρειαστούμε και πόσα αναλώσιμα επίσης.”

Όπως φαίνεται οι αναβολές των αγώνων ήταν ένα απ’ τα πρώτα “συμπτώματα” του κορωνοϊού στο πρωτάθλημα, ενώ η παγίωση της κατάστασης επηρεάζει κατά πολύ το μέλλον των δορυφορικών ομάδων. Από την άλλη, η στάση της Ducati απέναντι στην Avintia είναι θετική και δείχνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να την στηρίξει.

Ετικέτες

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες