MotoGP: Η Avintia κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!

Αβέβαιο το μέλλον των δορυφορικών ομάδων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

13/4/2020

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απ’ τη στιγμή που πάγωσε το πρωτάθλημα των MotoGP και κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν λόγω της πανδημίας, είναι το μέλλον των δορυφορικών ομάδων. Σε αντίθεση με τις εργοστασιακές, που τα έσοδά τους προέρχονται τόσο απ’ τους χορηγούς όσο κι από ιδίους πόρους, οι δορυφορικές ομάδες στηρίζονται αποκλειστικά στους χορηγούς για την επιβίωσή τους. Για αυτό κατόπιν συμφωνίας της FIM με τους μετόχους της Bridgepoint Capital, τους επενδυτές της CPP και της Dorna Sports αποφάσισαν να τις στηρίξουν οικονομικά, ώστε η μοναδική συνέπεια του κορωνοϊού στο πρωτάθλημα να είναι στη χειρότερη περίπτωση η ακύρωση της φετινής σεζόν, χωρίς να μετράμε απώλειες στις ομάδες που συμμετέχουν.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Sky Italia, ο Manager της Avintia Ducati και πρώην αγωνιζόμενος, Ruben Xaus, ανέφερε πώς ακόμη και μετά τις 250.000 ευρώ που έλαβε η ομάδα ως οικονομική ενίσχυση απ’ τους διοργανωτές, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς αυτό το ποσό αρκεί για να καλύψει τα έξοδα μόλις για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για μία απ’ τις 11 δορυφορικές ομάδες που υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος, η οποία συμμετέχει επίσης στις Moto3 και MotoE.

“Οι χορηγοί μας πληρώνουν όταν βλέπουν τις μοτοσυκλέτες -και κατά συνέπειά το λογότυπό τους- στην τηλεόραση. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούμε θα χάσουμε το 15% ή δύο εκατομμύρια ευρώ του budget μας,” τόνισε ο Xaus και συνέχισε λέγοντας: “Τα χρήματα των χορηγών καταβάλλονται συνήθως τέλη Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο, ενώ ελάχιστοι επιλέγουν να πληρώσουν με την υπογραφή του συμβολαίου. Ευτυχώς όμως στην περίπτωσή μας υπήρξαν μερικοί που πλήρωσαν εξ αρχής.”

Ωστόσο, ένα απ’ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Avintia είναι ότι το 65-70% του Budget της καταναλώνεται στον εξοπλισμό και τις μοτοσυκλέτες της Ducati για τους Johann Zarco και Tito Rabbat και γι' αυτό ο Xaus συζητά το ενδεχόμενο της μείωσης του κεφαλαίου που ζητά το ιταλικό εργοστάσιο. “Ακόμη και οι κατασκευαστές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε για μοτοσυκλέτες που δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Μιλάμε με τη Ducati δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και μέχρι στιγμής είναι αρκετά δίκαιοι απέναντί μας. Θα καταλήξουμε σε ένα ποσό γι' αυτή τη σεζόν, το οποίο θα εξαρτηθεί απ’ τους αγώνες του πρωταθλήματος, πόσους κινητήρες θα χρειαστούμε και πόσα αναλώσιμα επίσης.”

Όπως φαίνεται οι αναβολές των αγώνων ήταν ένα απ’ τα πρώτα “συμπτώματα” του κορωνοϊού στο πρωτάθλημα, ενώ η παγίωση της κατάστασης επηρεάζει κατά πολύ το μέλλον των δορυφορικών ομάδων. Από την άλλη, η στάση της Ducati απέναντι στην Avintia είναι θετική και δείχνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να την στηρίξει.

Ετικέτες

Παρουσίαση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoE 2023 στη Vallelunga

Ducati MotoE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE 2023, με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες τις οποίες παρέχει η Ducati ως αποκλειστικός προμηθευτής με το πρωτότυπο "V21L", παρουσιάστηκε επίσημα στην πίστα Vallelunga έξω από τη Ρώμη. Ο Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati μαζί με τον Carmelo Ezpeleta, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dorna Sports και τους εκπροσώπους των κύριων συνεργατών παρουσίασαν στον Τύπο την πέμπτη έκδοση του «πρωταθλήματος μηδενικών εκπομπών», το οποίο για πρώτη φορά θα έχει την αίγλη και το status του παγκόσμιου τίτλου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ducati:

"O Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati, δήλωσε: "Η απόφαση να συμμετάσχει η Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE ως αποκλειστικός προμηθευτής των μοτοσυκλετών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ducati. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτροκίνηση, μαζί με την εισαγωγή καυσίμων ουδέτερων ως προς τον άνθρακα για κινητήρες εσωτερικής καύσης (e-fuel), είναι απαραίτητες για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της Ducati και να μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους αειφορίας. Ωστόσο, κάθε αληθινή Ducati είναι πάνω από όλα συναίσθημα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση με μεγάλη προσοχή, φροντίζοντας να διατηρήσουμε το σπορ χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά διασκέδασης κάθε μοτοσυκλέτας από το Borgo Panigale.

Με το πρωτότυπο V21L θέλαμε να ξεπεράσουμε τα όρια του κλάδου, στοχεύοντας να δημιουργήσουμε την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με τις καλύτερες επιδόσεις που έχει φτιαχτεί ποτέ για την πίστα. Πάνω απ' όλα, θέλαμε να αναπτύξουμε την εσωτερική τεχνογνωσία της εταιρείας ώστε να είναι έτοιμη όταν η τεχνολογία μπαταριών, ιδίως όσον αφορά το βάρος, θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δρόμου με όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια Ducati. Η ταυτόχρονη παρουσία 18 αναβατών με διαφορετικές ανάγκες και στυλ οδήγησης στην πίστα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την εταιρεία να μελετήσει σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί ο χαρακτήρας μιας μελλοντικής ηλεκτρικής Ducati. Οι πρώτες δοκιμές στη Jerez πήγαν πολύ καλά. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα σχόλια για τη μοτοσυκλέτα από τους αναβάτες και τις ομάδες ήταν πολύ καλή, με το νέο ανεπίσημο ρεκόρ πίστας. Η Ducati δεν έχει κατασκευάσει ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό πρωτοτύπων και αυτό επίσης αντιπροσωπεύει μια επιπλέον πρόκληση μέσα στην υπάρχουσα πρόκληση, για εμάς».

Ducati MotoE

Μετά τις πρώτες επίσημες δοκιμές στη Jerez στις αρχές Μαρτίου, οι αναβάτες θα ξαναβρεθούν για δοκιμές στη Βαρκελώνη στις 3-5 Απριλίου, για να ξεκινήσει επίσημα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 13 Μαΐου με το Γαλλικό Grand Prix στο Le Mans. Στη συνέχεια, το ημερολόγιο περιλαμβάνει Mugello (10 Ιουνίου), Sachsenring (17 Ιουνίου) και Assen (24 Ιουνίου). Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, οι μοτοσυκλέτες Ducati MotoE θα επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση στο Silverstone στις 5 Αυγούστου, πριν ακολουθήσουν τα τρία τελευταία Grand Prix στο Red Bull Ring (19 Αυγούστου), στην Catalunya (2 Σεπτεμβρίου) και στο Misano (9 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα υπάρχουν δύο ελεύθερα δοκιμαστικά το πρωί της Παρασκευής, ακολουθούμενα από δύο προκριματικούς το απόγευμα. Οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο, ο πρώτος στο τέλος των προκριματικών MotoGP και ο δεύτερος μετά τον αγώνα Sprint, ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρουσιάζεται για τη σεζόν του 2023. Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόκρισης ενώ οι ομάδες θα μπορούν να υπολογίζουν σε μια εντελώς νέα δομή στα paddock.

Οι 18 αναβάτες, υποστηριζόμενοι από 9 ομάδες, θα αγωνιστούν με το πρωτότυπο "V21L", που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Ducati σε μια διαδικασία εξέλιξης που κράτησε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και με τη συμβολή των Michele Pirro, Chaz Davies και Alex De Angelis, αναβατών δοκιμών της εταιρείας, οι οποίοι στη Vallelunga έκαναν μερικούς γύρους επίδειξης με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Ducati. Για τον κατασκευαστή από τη Μπολόνια, αυτό το project στοχεύει την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για το μέλλον του, διατηρώντας την προσέγγιση που πάντα τροφοδοτούσε το DNA της Ducati: πειραματισμός με τεχνολογικές λύσεις στον κόσμο των αγώνων και στη συνέχεια υιοθέτηση όλων όσων αναπτύσσονται σε αυτόν τον τομέα από τις μοτοσυκλέτες που προορίζονται για λάτρεις της μάρκας από όλο τον κόσμο.

Η πρωτότυπη Ducati "V21L" έχει συνολικό βάρος 225 κιλά (12 κιλά λιγότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις που επιβάλλουν η Dorna και η FIM για μια μοτοσυκλέτα ικανή να ολοκληρώσει αγωνιστικές αποστάσεις) και έχει μέγιστη ισχύ και τιμές ροπής 110 kW (150 hp) και 140 Nm (14,3 kgm) αντίστοιχα, που σε μια πίστα όπως το Mugello της επέτρεψε να φτάσει ταχύτητα 275 km/h. Η "V21L" είναι η MotoGP των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, συνδυάζει τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τις διαστάσεις του πλαισίου που αναπτυχθήκανε από την Ducati Corse με μια διαδικασία σχεδιασμού και διαχείριση έργου που χαρακτηρίζει μια μοτοσυκλέτα δρόμου όπως η Panigale V4.

Είναι ο συγκερασμός της καλύτερης τεχνογνωσίας των δύο κόσμων, των αγώνων και της παραγωγής, ένα πρωτότυπο με το οποίο η Ducati πειραματίζεται σε έναν κόσμο που τώρα ξεκινά η διαδικασία ανακάλυψής του, αυτόν των ηλεκτρικών σπορ μοτοσυκλετών."

Ετικέτες