MotoGP: Η νέα πίστα-δρόμος της Ινδονησίας και η επιστροφή της Φιλανδίας

Δεν έχει ξεχαστεί η Φιλανδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2019

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή των MotoGP σε δρόμους, με την ένταξη της ιδιαίτερης, υπό κατασκευής πίστας της Ινδονησίας στο πρόγραμμα, σήμερα ήρθε και η συνέντευξη τύπου με κάποια περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα όμως ανακοινώθηκε και η ημερομηνία που θα γίνει το πρώτο τεστ στην πίστα της Φιλανδίας! Σε περίπτωση που είχατε ξεχάσει αυτή την εξέλιξη, πρόκειται για μία είδηση από τον Αύγουστο του 2017(!) όταν η Φιλανδία ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής μίας πίστας, παρόλο που το διάστημα που θα παραμένει ανοικτή μέσα στον χρόνο είναι πραγματικά μικρό. Τα MotoGP ήταν τα πρώτα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, και πλέον, λίγο πιο καθυστερημένα, ήρθε η ώρα της πρώτης δοκιμής για το Kymiring, στις 19 και 20 Αυγούστου 2019!

MotoGP: Νέα πίστα στην Φινλανδία

Η δοκιμή στην Φιλανδία θα υποδείξει στις ομάδες την καταλληλόλητά της και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόβα GP, με τους προμηθευτές, τους εθελοντές, τους κριτές και όλο το προσωπικό, σε κάθε επίπεδο να λειτουργεί σε συνθήκες επίσημου αγώνα. Παράλληλα η δοκιμή αυτή θα δημιουργήσει τα πρώτα δεδομένα σε κάθε ομάδα για την καινούρια πίστα ενώ θα δώσει ευκαιρία για περαιτέρω –έκτακτη- δοκιμή και των μοτοσυκλετών, στο τελευταίο στάδιο της σεζόν!

Πάμε πίσω στην συνέντευξη τύπου για την πίστα της Ινδονησίας, που εκπρόσωπος της κατασκευαστικής έδωσε περισσότερα στοιχεία για την πορεία των εργασιών. Στην πράξη πρόκειται για έναν μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο με την κατασκευαστική εταιρία που ελέγχει να ασχολείται με την διαρκεί επέκταση των ξενοδοχείων του ομίλου, που αυτή την στιγμή διαχειρίζεται 5.000 κλίνες.

Θυμίζουμε πως η πίστα που δημιουργείται αυτή την στιγμή στην Ινδονησία, καταλαμβάνει τους δρόμους του resort που τις ημέρες του αγώνα θα κλείνουν και θα δεσμεύονται. Η βασικότατη εδώ λεπτομέρεια, είναι πως εξ αρχής κατασκευάζονται με δεδομένα πίστας και κατάλληλες διαφυγές. Τυχεροί όσοι μένουν εκεί τις υπόλοιπες μέρες λοιπόν..

MotoGP & WSBK Ινδονησία 2021: Έκλεισε ο αγώνας σε δημόσιο δρόμο!

Αυτή την στιγμή οι εργασίες έχουν φτάσει στο 35% με δύο ξενοδοχεία να χτίζονται στο μεγάλο συγκρότημα και με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αρχικής υλοποίησης. Όταν η πίστα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει θα υπάρχουν περίπου 260 κλίνες, οι οποίες σε σύντομο διάστημα θα φτάσουν τον μέγιστο αριθμό βάση σχεδιασμού, στις 1.500 κλίνες.

Για την κατασκευή των δρόμων που θα αναπτύσσονται σε πίστα, οι εργασίες δεν θα γίνουν από τον όμιλο καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση. Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθούν από τον Vici, έναν μεγάλο κολοσσό με τεράστια εμπειρία σε δημόσιους δρόμους αποτελώντας τον «εθνικό κατασκευαστή» της Γαλλίας και έργα υποδομών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μαζί και το Κατάρ. Managing Director για την κατασκευή της πίστας έχει αναλάβει ο Mark Hughes και συνολικά η ομάδα που ηγείται είναι εξαιρετικά έμπειρη.

Οι πρώτες εικόνες από την μελλοντική πίστα στην Ινδονησία είναι πράγματι εντυπωσιακές και ενσαρκώνουν ένα παλιό και μεγάλο όνειρο της Dorna, να «γλύφει» δηλαδή η πίστα την θάλασσα και να θαυμάζεις τα GP από το μπαλκόνι του δωματίου σου. Η πίστα αγκαλιάζει τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα υπόλοιπα να βρίσκονται από την πάνω μεριά της και τα paddock να φιλοξενούνται σε έναν χώρο που τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι εκθεσιακός χώρος. Οι κερκίδες θα είναι μόνιμες, αλλά θα υπάρχουν και ημι-μόνιμες, δηλαδή θα κατασκευαστούν αλλά δεν θα βρίσκονται στον χώρο τις ημέρες που δεν θα γίνεται αγώνας, με τα MotoGP να είναι το κορυφαίο αγωνιστικό event αλλά όχι το μόνο. Εκεί θα μεταφερθεί και ένας αγώνας των MOTUL WSBK και ενδεχομένως και άλλα πρωταθλήματα…

 

 

Ετικέτες

MotoGP, Jerez Practice: Ταχύτερος ο Alex Marquez με διαφορά, εκτός δεκάδας ο Pedro Acosta

Τελευταία στιγμή πήρε πρόκριση για το Q2 ο Marc Marquez – Δύο πτώσεις ο Martin
alex
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Ο Alex Marquez ήταν μακράν ο ταχύτερος αναβάτης στα δοκιμαστικά που μόλις τέλειωσαν στην πίστα της Jerez, αφήνοντας με τρία δέκατα διαφορά δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και με πέντε δέκατα διαφορά τρίτο τον Marco Bezzecchi.

Τα δοκιμαστικά δεν ξεκίνησαν ιδανικά για τον Pecco Bagnaia που είχε πτώση, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο Di Giannantonio είχε πιάσει κορυφή με 1:36:560, με δεύτερο τον Alex Marquez και τρίτο τον Johann Zarco.

Στα 37 λεπτά πριν το τέλος ο Marc Marquez έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο, την ίδια ώρα που ο Bagnaia έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Δέκα λεπτά αργότερα, πτώση σημείωσε ο Jorge Martin – που ήταν η δεύτερη της ημέρας. Μάλιστα ο Martin έπεσε κοντά στα pits, με αποτέλεσμα να τρέξει για να πάει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Οι αναβάτες δέκα λεπτά πριν το τέλος ξεκίνησαν να κάνουν την προσπάθειά τους για γρήγορους γύρους, ώστε να προκριθούν απευθείας στις Q2, με τον Alex Marquez να κάνει έναν εκπληκτικό γύρο και να γράφει 1:35:704, που είναι μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δεύτερο Di Giannantonio. Στη συνέχεια δεύτερος ανέβηκε ο Bez, τρίτος ο Bagnaia, ενώ μόλις ένα λεπτό πριν το τέλος ο Di Giannantonio πέρασε δεύτερος και ο Marc Marquez τέταρτος. Έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Pedro Acosta έμεινε εκτός δεκάδας.

Για ακόμη μία φορά, η Aprilia δείχνει τα δόντια της και βλέπουμε τέσσερις μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα. Εκτός δεκάδας οι Honda, ενώ ταχύτερη Yamaha είναι εκείνη του Quartararo στη 17η θέση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον ταχύτερο χρόνο ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Alex Marquez

Gresini Racing

1:35.704

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.037

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.210

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.227

5

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:36.248

6

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.265

7

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:36.282

8

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:36.292

9

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.301

10

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.359

11

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.386

12

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.410

13

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.415

14

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:36.442

15

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.467

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.585

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.752

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.864

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.934

20

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.997

21

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.025

22

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:27.258

23

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:37.619