MotoGP: Η νέα πίστα-δρόμος της Ινδονησίας και η επιστροφή της Φιλανδίας

Δεν έχει ξεχαστεί η Φιλανδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2019

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή των MotoGP σε δρόμους, με την ένταξη της ιδιαίτερης, υπό κατασκευής πίστας της Ινδονησίας στο πρόγραμμα, σήμερα ήρθε και η συνέντευξη τύπου με κάποια περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα όμως ανακοινώθηκε και η ημερομηνία που θα γίνει το πρώτο τεστ στην πίστα της Φιλανδίας! Σε περίπτωση που είχατε ξεχάσει αυτή την εξέλιξη, πρόκειται για μία είδηση από τον Αύγουστο του 2017(!) όταν η Φιλανδία ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής μίας πίστας, παρόλο που το διάστημα που θα παραμένει ανοικτή μέσα στον χρόνο είναι πραγματικά μικρό. Τα MotoGP ήταν τα πρώτα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, και πλέον, λίγο πιο καθυστερημένα, ήρθε η ώρα της πρώτης δοκιμής για το Kymiring, στις 19 και 20 Αυγούστου 2019!

MotoGP: Νέα πίστα στην Φινλανδία

Η δοκιμή στην Φιλανδία θα υποδείξει στις ομάδες την καταλληλόλητά της και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόβα GP, με τους προμηθευτές, τους εθελοντές, τους κριτές και όλο το προσωπικό, σε κάθε επίπεδο να λειτουργεί σε συνθήκες επίσημου αγώνα. Παράλληλα η δοκιμή αυτή θα δημιουργήσει τα πρώτα δεδομένα σε κάθε ομάδα για την καινούρια πίστα ενώ θα δώσει ευκαιρία για περαιτέρω –έκτακτη- δοκιμή και των μοτοσυκλετών, στο τελευταίο στάδιο της σεζόν!

Πάμε πίσω στην συνέντευξη τύπου για την πίστα της Ινδονησίας, που εκπρόσωπος της κατασκευαστικής έδωσε περισσότερα στοιχεία για την πορεία των εργασιών. Στην πράξη πρόκειται για έναν μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο με την κατασκευαστική εταιρία που ελέγχει να ασχολείται με την διαρκεί επέκταση των ξενοδοχείων του ομίλου, που αυτή την στιγμή διαχειρίζεται 5.000 κλίνες.

Θυμίζουμε πως η πίστα που δημιουργείται αυτή την στιγμή στην Ινδονησία, καταλαμβάνει τους δρόμους του resort που τις ημέρες του αγώνα θα κλείνουν και θα δεσμεύονται. Η βασικότατη εδώ λεπτομέρεια, είναι πως εξ αρχής κατασκευάζονται με δεδομένα πίστας και κατάλληλες διαφυγές. Τυχεροί όσοι μένουν εκεί τις υπόλοιπες μέρες λοιπόν..

MotoGP & WSBK Ινδονησία 2021: Έκλεισε ο αγώνας σε δημόσιο δρόμο!

Αυτή την στιγμή οι εργασίες έχουν φτάσει στο 35% με δύο ξενοδοχεία να χτίζονται στο μεγάλο συγκρότημα και με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αρχικής υλοποίησης. Όταν η πίστα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει θα υπάρχουν περίπου 260 κλίνες, οι οποίες σε σύντομο διάστημα θα φτάσουν τον μέγιστο αριθμό βάση σχεδιασμού, στις 1.500 κλίνες.

Για την κατασκευή των δρόμων που θα αναπτύσσονται σε πίστα, οι εργασίες δεν θα γίνουν από τον όμιλο καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση. Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθούν από τον Vici, έναν μεγάλο κολοσσό με τεράστια εμπειρία σε δημόσιους δρόμους αποτελώντας τον «εθνικό κατασκευαστή» της Γαλλίας και έργα υποδομών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μαζί και το Κατάρ. Managing Director για την κατασκευή της πίστας έχει αναλάβει ο Mark Hughes και συνολικά η ομάδα που ηγείται είναι εξαιρετικά έμπειρη.

Οι πρώτες εικόνες από την μελλοντική πίστα στην Ινδονησία είναι πράγματι εντυπωσιακές και ενσαρκώνουν ένα παλιό και μεγάλο όνειρο της Dorna, να «γλύφει» δηλαδή η πίστα την θάλασσα και να θαυμάζεις τα GP από το μπαλκόνι του δωματίου σου. Η πίστα αγκαλιάζει τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα υπόλοιπα να βρίσκονται από την πάνω μεριά της και τα paddock να φιλοξενούνται σε έναν χώρο που τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι εκθεσιακός χώρος. Οι κερκίδες θα είναι μόνιμες, αλλά θα υπάρχουν και ημι-μόνιμες, δηλαδή θα κατασκευαστούν αλλά δεν θα βρίσκονται στον χώρο τις ημέρες που δεν θα γίνεται αγώνας, με τα MotoGP να είναι το κορυφαίο αγωνιστικό event αλλά όχι το μόνο. Εκεί θα μεταφερθεί και ένας αγώνας των MOTUL WSBK και ενδεχομένως και άλλα πρωταθλήματα…

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Προτάθηκε θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου για μεταγραφές

Η πρόταση συζητήθηκε στο Silverstone σε συνεδρίαση της IRTA
Bezzecchi_Aprilia_renewal
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Στο περιθώριο του αγώνα MotoGP στην Αγγλία, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων (IRTA) συνεδρίασε παρουσία του διευθυντή του MotoGP Sport Entertainment Group (MPSEG, πρώην Dorna) Carlos Ezpeleta για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων μια νέα πρόταση: να οριστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδος κατά την οποία οι ομάδες θα μπορούν να υπογράψουν νέους αναβάτες και κάθε μεταγραφή εκτός αυτού θα θεωρείται άκυρη.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι να μην επισκιάζεται η αγωνιστική δράση από μεταγραφικές φημολογίες και συζητήσεις. Η αιτία που οδήγησε σε αυτήν είναι η φετινή εμπειρία, όπου κάποιες μεταγραφές είχαν ήδη γίνει γνωστές πριν ακόμη αρχίσει η σεζόν (λ.χ. Fabio Quartararo στη Honda) χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί για μήνες μετά.

Η φετινή χρονιά βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική καθώς, ενόψει της νέας εποχής 850 κυβικών που αρχίζει το 2027, εκκρεμούσε η συμφωνία Κατασκευαστών και Διοργανωτών, η περίφημη Concorde Agreement, η καθυστέρηση της οποίας είχε παγώσει όλες τις μεταγραφικές ανακοινώσεις.

Πίσω απ’ όλα, ο MPSEG δεν θεωρεί θετικό το γεγονός πως σχεδόν το 80% των διαθέσιμων μοτοσυκλετών για το 2027 είχαν καπαρωθεί πριν καν φτάσουμε στην καλοκαιρινή διακοπή, ωστόσο δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς αυτό θα αλλάξει ορίζοντας συγκεκριμένους χρόνους για μεταγραφές. Οι κατασκευαστές (ή οι ομάδες) μπορούν να τα βρουν παρασκηνιακώς με τον αναβάτη όποτε θέλουν και απλά να τον ανακοινώσουν στον πρέποντα χρόνο.

Η πρόταση μοιάζει να στοχεύει στο επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή στο να μην πλημμυρίζει η επικαιρότητα με μεταγραφικές πληροφορίες και φήμες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και αυτό δεν βλέπουμε πως θα εξυπηρετηθεί. Ο Τύπος πάντα θα ψάχνει για πληροφορίες που δεν είναι γνωστές το ευρύ κοινό και, σε μια χρονιά που οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες αλλάζουν αγωνιστικά χρώματα, αυτή θα είναι νομοτελειακά η καυτή επικαιρότητα που όλοι κυνηγούν.

Το θέμα δεν έχει αποφασιστεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση, προκύπτουν κάποια ζητήματα που απαιτούν ειδική ρύθμιση, όπως οι μεταγραφές αναβατών από άλλες αγωνιστικές κατηγορίες (Moto2, Moto3) ή θεσμούς (λ.χ. WSBK). Σε πρώτη φάση πάντως, φαίνεται πως δεν έχει προκύψει ομοφωνία στο θέμα, με τη Yamaha να φέρεται υπέρ της πρότασης και τη Ducati ενάντια.

Ετικέτες