MotoGP: Η νέα πίστα-δρόμος της Ινδονησίας και η επιστροφή της Φιλανδίας

Δεν έχει ξεχαστεί η Φιλανδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2019

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή των MotoGP σε δρόμους, με την ένταξη της ιδιαίτερης, υπό κατασκευής πίστας της Ινδονησίας στο πρόγραμμα, σήμερα ήρθε και η συνέντευξη τύπου με κάποια περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα όμως ανακοινώθηκε και η ημερομηνία που θα γίνει το πρώτο τεστ στην πίστα της Φιλανδίας! Σε περίπτωση που είχατε ξεχάσει αυτή την εξέλιξη, πρόκειται για μία είδηση από τον Αύγουστο του 2017(!) όταν η Φιλανδία ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής μίας πίστας, παρόλο που το διάστημα που θα παραμένει ανοικτή μέσα στον χρόνο είναι πραγματικά μικρό. Τα MotoGP ήταν τα πρώτα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, και πλέον, λίγο πιο καθυστερημένα, ήρθε η ώρα της πρώτης δοκιμής για το Kymiring, στις 19 και 20 Αυγούστου 2019!

MotoGP: Νέα πίστα στην Φινλανδία

Η δοκιμή στην Φιλανδία θα υποδείξει στις ομάδες την καταλληλόλητά της και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόβα GP, με τους προμηθευτές, τους εθελοντές, τους κριτές και όλο το προσωπικό, σε κάθε επίπεδο να λειτουργεί σε συνθήκες επίσημου αγώνα. Παράλληλα η δοκιμή αυτή θα δημιουργήσει τα πρώτα δεδομένα σε κάθε ομάδα για την καινούρια πίστα ενώ θα δώσει ευκαιρία για περαιτέρω –έκτακτη- δοκιμή και των μοτοσυκλετών, στο τελευταίο στάδιο της σεζόν!

Πάμε πίσω στην συνέντευξη τύπου για την πίστα της Ινδονησίας, που εκπρόσωπος της κατασκευαστικής έδωσε περισσότερα στοιχεία για την πορεία των εργασιών. Στην πράξη πρόκειται για έναν μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο με την κατασκευαστική εταιρία που ελέγχει να ασχολείται με την διαρκεί επέκταση των ξενοδοχείων του ομίλου, που αυτή την στιγμή διαχειρίζεται 5.000 κλίνες.

Θυμίζουμε πως η πίστα που δημιουργείται αυτή την στιγμή στην Ινδονησία, καταλαμβάνει τους δρόμους του resort που τις ημέρες του αγώνα θα κλείνουν και θα δεσμεύονται. Η βασικότατη εδώ λεπτομέρεια, είναι πως εξ αρχής κατασκευάζονται με δεδομένα πίστας και κατάλληλες διαφυγές. Τυχεροί όσοι μένουν εκεί τις υπόλοιπες μέρες λοιπόν..

MotoGP & WSBK Ινδονησία 2021: Έκλεισε ο αγώνας σε δημόσιο δρόμο!

Αυτή την στιγμή οι εργασίες έχουν φτάσει στο 35% με δύο ξενοδοχεία να χτίζονται στο μεγάλο συγκρότημα και με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αρχικής υλοποίησης. Όταν η πίστα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει θα υπάρχουν περίπου 260 κλίνες, οι οποίες σε σύντομο διάστημα θα φτάσουν τον μέγιστο αριθμό βάση σχεδιασμού, στις 1.500 κλίνες.

Για την κατασκευή των δρόμων που θα αναπτύσσονται σε πίστα, οι εργασίες δεν θα γίνουν από τον όμιλο καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση. Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθούν από τον Vici, έναν μεγάλο κολοσσό με τεράστια εμπειρία σε δημόσιους δρόμους αποτελώντας τον «εθνικό κατασκευαστή» της Γαλλίας και έργα υποδομών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μαζί και το Κατάρ. Managing Director για την κατασκευή της πίστας έχει αναλάβει ο Mark Hughes και συνολικά η ομάδα που ηγείται είναι εξαιρετικά έμπειρη.

Οι πρώτες εικόνες από την μελλοντική πίστα στην Ινδονησία είναι πράγματι εντυπωσιακές και ενσαρκώνουν ένα παλιό και μεγάλο όνειρο της Dorna, να «γλύφει» δηλαδή η πίστα την θάλασσα και να θαυμάζεις τα GP από το μπαλκόνι του δωματίου σου. Η πίστα αγκαλιάζει τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα υπόλοιπα να βρίσκονται από την πάνω μεριά της και τα paddock να φιλοξενούνται σε έναν χώρο που τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι εκθεσιακός χώρος. Οι κερκίδες θα είναι μόνιμες, αλλά θα υπάρχουν και ημι-μόνιμες, δηλαδή θα κατασκευαστούν αλλά δεν θα βρίσκονται στον χώρο τις ημέρες που δεν θα γίνεται αγώνας, με τα MotoGP να είναι το κορυφαίο αγωνιστικό event αλλά όχι το μόνο. Εκεί θα μεταφερθεί και ένας αγώνας των MOTUL WSBK και ενδεχομένως και άλλα πρωταθλήματα…

 

 

Ετικέτες

Έφυγε από την ζωή ο Toni Merendino, ένας team manager μιας άλλης εποχής

Κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/2/2026

Ο Toni Merendino ήταν Ιταλός team manager αγωνιστικών ομάδων και μία ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έφυγε από την ζωή στα μέσα Φεβρουαρίου του 2026.

Ο Merendino ένωσε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, εκείνον του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας και τους αγώνες rally-raid, όπως το Paris-Dakar.

Ο Toni Merendino κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981 με τον Marco Lucchinelli στην ομάδα Gallina. Ήταν ο αναντικατάστατος “πολυτεχνίτης” στα pits, και σήμερα θα τον λέγαμε team manager.

toni2

Ο Ιταλός ήταν πάντα με ένα τσιγάρο στο χέρι και όταν στο paddock κάποιος έλεγε Toni, όλοι γνώριζαν πως μιλούσαν για τον Merendino. Δεν ήταν πρόεδρος ή διάσημος, ήταν ένα πρόσωπο που κρατούσε ενωμένους τους αναβάτες, τους μηχανικούς και τους χορηγούς και μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλεία σε ένα box.

Ο Toni δούλευε σε μια επιχείρηση που κατασκευάζει μηχανές καφέ και στο δίπλα κτήριο ετοιμάζονταν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της ομάδας Gallina, της ομάδας που στη συνέχεια θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli.

Ο Merendino περνούσε ώρες στον χώρο αυτό, όπου επεξεργαζόταν τις μοτοσυκλέτες και συζητούσε με τους μηχανικούς. Στην αρχή απλά παρατηρούσε, έπειτα βοηθούσε, και το 1979, η ομάδα Gallina έχασε ένα μέλος και ο ιδιοκτήτης Roberto Gallina στράφηκε στον Toni και του πρότεινε να γίνει team manager. Μάλιστα τα καθήκοντα της θέσης δεν ήταν τότε τόσο ξεκάθαρα και γράφτηκαν σε ένα χαρτάκι!

Από εκείνη την στιγμή ο Toni ήταν ο άνθρωπος που ασχολούταν με όλα τα προβλήματα που μπορούσαν να προκύψουν σε μία αγωνιστική ομάδα και έπειτα θα γραφτεί στην ιστορία, καθώς το 1981, η Suzuki με την ομάδα Gallina και αναβάτη τον Marco Lucchinelli κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σπάει την κυριαρχία του Kenny Roberts. Αργότερα δούλεψε με την ομάδα HB και αναβάτη τον Doriano Romboni.

toni

Μετά την ταχύτητα, ο Merendino στράφηκε στον τομέα των rally-raid συμμετείχε στο Paris-Dakar ως team manager, αλλά και ως οδηγός αυτοκινήτου, συμμετέχοντας με μία Mercedes-Benz 230 GE 4×4.

Το 2003 και αφότου έχει αποτραβηχτεί από τους αγώνες, ο Toni ιδρύει την εταιρεία Tom42 στην Ιταλία που προσφέρει οργανωμένες εμπειρίες σε αγώνες rally-raid, ταξίδια με μοτοσυκλέτες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεντεύξεις τύπου.

Ο Toni αφιέρωσε την ζωή του στους αγώνες και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και μας αποχαιρέτισε σε ηλικία 73 ετών.