MotoGP: Η Petronas Racing Team που θα αναλάβει μέρος της εξέλιξης της Yamaha

Μια εκδήλωση γεμάτη κύρος και φιλοδοξίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

31/1/2019

Τις φιλοδοξίες της Yamaha για ταχεία εξέλιξη της νέας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας που ακόμη δεν έχουμε δει, συσσωρεύει η Petronas Racing Team, η παρουσίαση της οποίας έγινε με μεγαλοπρέπεια κανονικής και όχι δορυφορικής ομάδας, προς τιμήν του... μεγάλου χορηγού. Στα κεντρικά της PETRONAS στην Μαλαισία με τους επιβλητικούς πύργους να δεσπόζουν στις εικόνες, οι Μαλαισιανοί χαιρέτησαν την πρώτη τους ομάδα στα MotoGP. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος μίας τέτοιας παρουσίασης, καθώς ένας ολόκληρος λαός που τυχαίνει να καλλιεργεί έντονα την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, θα έχει την πρώτη του ομάδα στα GP! Πρόσθετο στοιχείο πως αυτή η είσοδος στους αγώνες γίνεται με την Yamaha από την στιγμή που οι Μαλαισιανοί τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στην εταιρεία με τα τρία διαπασών. Το γεγονός επαληθεύτηκε και απ’ τις διαστάσεις που πήρε η εκδήλωση αφού εκτός απ’ το πλήθος κόσμου που συγκέντρωσε ήταν παρών και επίσημοι αξιωματούχοι του κράτους καθώς και όσοι συνεργάτες συντέλεσαν ενεργά στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκε κι ο Lewis Hamilton, που συνεργάζεται με την ομάδα της Petronas στο πρωτάθλημα της F1 και τώρα με τον ενεργό ρόλο της εταιρείας και στα MotoGP βρήκε την ευκαιρία, για άλλη μία φορά, να πει πως θα ήθελε να δει τα MotoGP από μέσα και μάλιστα από την πίστα. Κάποιοι αυτό το μεταφράζουν ως επιθυμία του Hamilton να αγωνιστεί στα MotoGP πράγμα που είναι ένα ολότελα μακρυνό σενάριο, την στιγμή που απλά θα ήθελε την εμπειρία της οδήγησης, όπως στο πρόσφατο παρελθόν τον είχαμε να δεί στα Superbike οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα της Pata Yamaha. Το παιχνίδι των δηλώσεων βέβαια κάνει καλό στην δημοσιότητα κι έτσι ο Razlan Razali, CEO της Sepang δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι πολύ πιθανόν να δούμε κάτι τέτοιο λέγοντας: “Δουλεύοντας με την Petronas, γνωρίζω πως είναι πολύ επιθετική στον τρόπο δράσης της. Δεν θα με εξέπληττε αν αργά ή γρήγορα έβλεπα τον Lewis στα MotoGP.” Με την ίδια ευθυμία σήκωσαν το γάντι που μόλις είχε πέσει στο πάτωμα και οι Fabio Quartararo και Franco Morbidelli που δίχως να κρύβουν τον ενθουσιασμό τους είπαν πως αρχικά θα ήθελαν να δοκιμάσουν την Mercedes F1 του Hamliton, ενώ και οι δύο του πρόσφεραν απλόχερα τις μοτοσυκλέτες τους λέγοντας πως είναι διαθέσιμες όποτε θέλει να τις οδηγήσει. Και με όλα αυτά η βραδιά είχε κιόλας ξεστρατίσει, προτού επιστρέψουν όλοι στην τάξη...

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση είχε η επίσημη αποκάλυψη των χρωμάτων της ομάδας που θα είναι ενιαία για όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος, θέλοντας να ενισχύσει την εικόνας της αλλά και το γεγονός πως αποτελεί ήδη από τώρα, ένα δεμένο σύνολο. Στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP, η Petronas Racing Team θα είναι η μοναδική δορυφορική ομάδα που θα χρησιμοποιεί τις M1 της Yamaha και θα έχει την πλήρη τεχνική υποστήριξή της, από την στιγμή που ο ρόλος της θα είναι να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη των αγωνιστικών κλείνοντας το κενό που άνοιξε όταν πέρσι η Tech3 εξαγοράστηκε απ’ την KTM. Εμφανισιακά μπορεί οι δύο μοτοσυκλέτες να είναι ίδιες μεταξύ τους, όμως ο Morbidelli θα χρησιμοποιεί την ίδια έκδοση της M1 μ’ αυτήν της εργοστασιακής ομάδας, σε αντίθεση με τον Quartararo που θα έχει την προηγούμενη έκδοσή της.

Έτσι, ο Morbidelli –το “βαφτιστήρι” του Rossi, αφού αποφοίτησε απ’ την ακαδημία του- θα συνδράμει ενεργά στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, ενώ σε δηλώσεις του μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στοχεύει να ξεπεράσει τον δάσκαλό του λέγοντας: “Το να οδηγούμε την ίδια μοτοσυκλέτα, θα είναι χρήσιμο και για τους δύο μας, πολύ περισσότερο για μένα και μπορούμε να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις και τις πληροφορίες μας. Θα είναι χρήσιμο για μένα και για αυτόν. Είναι μεγάλο κίνητρο για μένα το γεγονός ότι θα χρησιμοποιώ την ίδια μοτοσυκλέτα με τον Rossi και θα κάνω το καλύτερο δυνατόν από πλευράς μου για το να τον κερδίσω όπως και τους υπόλοιπους στην πίστα.” Σχετικά με την βραδιά δήλωσε: “Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμμετείχα στην παρουσίαση των χρωμάτων μιας ομάδας στην κατηγορία των MotoGP και η πρώτη μου μ’ αυτήν την φιλόδοξη ομάδα. Για να είμαι ειλικρινής ήταν πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση και όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και αφοσιωμένοι στην ομάδα. Έχω ξαναέρθει στην Kuala Lumpur City Center αλλά ποτέ δεν παύει να με εντυπωσιάζει. Ήταν φανταστικό που η παρουσίαση έγινε εδώ, που είδα τα χρώματα της μοτοσυκλέτας μου και που μπόρεσα να ευχαριστηθώ τη στιγμή παρέα με τους Μαλαισιανούς. Είναι μια εξαιρετική μέρα για την PETRONAS Yamaha SRT! Μου αρέσει πολύ η συνολική εμφάνιση με τη στολή και το κράνος. Ανυπομονώ να κάνω το ντεμπούτο μου στις ερχόμενες δοκιμές της Sepang. Έχουμε πολύ δουλεία μπροστά μας και δεν βλέπω την ώρα να καβαλήσω τη μοτοσυκλέτα και να συνεχίσουμε τις προετοιμασίες μας για την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος.”

Ο Fabio κατά τη διάρκεια του χειμερινού διαλείμματος επένδυσε στην φυσική του κατάσταση όπως και οι περισσότεροι αναβάτες, πηγαίνοντας στην California παρέα με τον Jack Miller και Marcel Schrotter για τρείς βδομάδες, κάνοντας πολλές προπονήσεις στα motocross, στην ποδηλασία με mountain bike και στο γυμναστήριο ώστε να είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν. Το πρόγραμμά του εστίαζε κυρίως στην εκγύμναση του άνω κορμού και ειδικότερα των άκρων και των ώμων καθώς ώστε να ελέγχει ευκολότερα τη μοτοσυκλέτα και να είναι έτοιμος για την επίτευξη των στόχων του. Σε δηλώσεις του όσον αφορά την παρουσίαση και τα σχέδιά του στο φετινό πρωτάθλημα είπε: “Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τα νέα γραφικά της μοτοσυκλέτας και που παρουσιάστηκε όλη η ομάδα στην έδρα της, της Μαλαισία. Τώρα είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος και θέλω να την οδηγήσω στις τριήμερες δοκιμές της Sepang. Είμαι πολύ χαρούμενος που η καινούργια σεζόν ξεκινά με τις δοκιμές εκεί, καθώς είναι μια απ’ τις αγαπημένες μου πίστες. Θα βάλουμε τα δυνατά μας να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Έχουμε έξι μέρες δοκιμών πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα και θα κάνω ότι περνά απ’ το χέρι μου μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο στόχος όλων των αναβατών που έρχονται απ’ τα Moto2 είναι να γίνουν Rookie της χρονιάς, σκοπεύω να δουλέψω σκληρά για να τα καταφέρω.”

Σε δηλώσεις του που έκανε ο Razlan Razali, διευθυντής της ομάδας και CEO της πίστας Sepang ανέφερε: “Το λανσάρισμα της ομάδας σηματοδοτεί τις προθέσεις μας ως ένας σοβαρός ανταγωνιστής των ομάδων για τη νέα σεζόν των MotoGP. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και μέχρι στιγμής ο ενθουσιασμός συνεχίζεται. Αυτή η παρουσίαση είναι αφιερωμένη σε όλους τους Μαλαισιανούς οπαδούς που υποστήριζαν το GP της Μαλαισίας απ’ το 1991. Μέχρι να φτάσουμε στην επιτυχία του Μαλαισιανού MotoGP περάσαμε πολλά. Το ταξίδι μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται απ’ την σκληρή δουλεία της συνεργασίας της PETRONAS και της Yamaha. Δουλέψαμε ακατάπαυστα ώστε όλα να είναι έτοιμα για την πρώτη ημέρα των δοκιμών στην Sepang το Φεβρουάριο. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλεία μπροστά μας αλλά τώρα, μέσω της εκδήλωσης ας ευχαριστηθούμε την παρουσίαση της ομάδας και ας είμαστε περήφανοι για αυτά που πετύχαμε ως τώρα.”

O δε ιδιοκτήτης της PETRONAS Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin αναφέρθηκε σχετικά με την ενασχόληση της εταιρείας με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό λέγοντας: “Η διαπλοκή της PETRONAS με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει μεγάλη ιστορία με την συμμετοχή μας στην Formula 1 και τα MotoGP. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την παρουσία της PETRONAS σε όλο το φάσμα των αγώνων μοτοσυκλέτας απ’ τα Cub Prix μέχρι όλες τις κατηγορίες των MotoGP, ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια φήμη μας στον τομέα των λιπαντικών και τον καυσίμων. Μέσα απ’ την τεχνογνωσία της εταιρείας στην τεχνολογία των καυσίμων, στοχεύουμε να συνεισφέρουμε στις επιδόσεις της ομάδας εξελίσσοντας και δοκιμάζοντας νέες φόρμουλες ώστε να πιέσουμε τον ανταγωνισμό στο έπακρο.”

Ο Johan Stigefelt Team director, ανέφερε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μπορέσω εκπροσωπήσω την ομάδα και τους αναβάτες έχοντας την υποστήριξη PETRONAS, και είναι πολύ όμορφα που παρουσιάζουμε σε όλους τα νέα μας χρώματα. Είμαι περήφανος που οι αναβάτες όλων των κατηγοριών θα χρησιμοποιούν τα ίδια χρώματα που ήταν ο στόχος μας εξ αρχής – για να μας αντιλαμβάνονται όλοι σαν μια ομάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος. Θα επιστρέψουμε σύντομα στη δουλειά στην πίστα, την έδρα μας, τη Sepang. Θα ξεκινήσουμε με τους αναβάτες των GP, που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις νέες μοτοσυκλέτες τους και τα νέα εξαρτήματα απ’ τη Yamaha. Έχουμε σχεδιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα δοκιμών, αν και οι αναβάτες έχουν μικρή εμπειρία με τις μοτοσυκλέτες της Yamaha. Οι συνθήκες στη Sepang θα είναι απαιτητικές και θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, έτσι θα είναι μεγάλη πρόκληση για τους Franco και Fabio.”

Τέλος ο Wilco Zeelenberg Team Manager εξέφρασε την περηφάνειά του για τη δουλειά και τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι στιγμής λέγοντας: “Ήταν τιμή μας που μπορέσαμε να παρουσιάσουμε τη νέα ομάδα στα κεντρικά της PETRONAS και να δείξουμε τα χρώματα των μοτοσυκλετών μας για το 2019. Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα και για την δουλεία που κάναμε τους δύο προηγούμενους μήνες. Η ομάδα είναι φανταστική και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε της δοκιμές στη Μαλαισία. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε από ‘κει που είχαμε μείνει στην Jerez, έχουμε νέες μοτοσυκλέτες για τους αναβάτες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να εξελιχθούν απ’ τις γνώσεις που απέκτησαν στα δοκιμαστικά τον Νοέμβριο. Μετά το χειμερινό διάλλειμα ο βασικός μας στόχος είναι να συνηθίσουν τις μοτοσυκλέτες και την ταχύτητά τους, και να βελτιώσουν την αίσθηση που έχουν μ’ αυτές. Θα χρειαστεί επίσης να κάνουμε πολλές μετατροπές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως θα έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολες μέρες λόγω της ζέστης και την πίστα διαθέσιμη για οκτώ ώρες. Είμαστε πολλοί ενθουσιασμένοι να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες μας για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Qatar.”

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες