MotoGP: Η Yamaha λοξοκοιτάει V4 διάταξη κινητήρα πριν πάνε στα 850κ.εκ

Πληροφορίες ότι ήρθε η ώρα να αφήσουν τους εν σειρά τετρακύλινδρους κινητήρες
Η Yamaha λοξοκοιτάει V4 διάταξη κινητήρα πριν πάνε στα 850κ.εκ
Από το

motomag

11/9/2024

Η Yamaha έχει μείνει πλέον η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία στα MotoGP, που οι μοτοσυκλέτες τους έχουν τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες. Σε δύο αγωνιστικές σεζόν από τώρα, το 2027, οι ομάδες θα τρέχουν υποχρεωτικά με κινητήρες των 850 κυβικών εκατοστών, πράγμα που καθιστά μία μεγάλη και ακριβή αλλαγή μάταιη αυτή την στιγμή, εκτός και αν κάτι τέτοιο συμβάλλει ενεργά στην εξέλιξη του νέου, μικρότερου κυβισμού κινητήρα. Πράγμα που θα μπορούσε να δικαιολογεί μία απόφαση της Yamaha να μπει στα μονοπάτια της V4 διάταξης από τώρα, ιδιαίτερα αν αποφασίσουν οι κατασκευαστές να παγώσουν την εξέλιξη των MotoGP τα επόμενα δύο χρόνια προς μείωση κόστους, έναντι των αλλαγών του 2027. Αυτό σημαίνει πως η Yamaha θα πρέπει να προχωρήσει τώρα, διαφορετικά θα βρίσκεται ακόμη πιο πίσω στο μέλλον.

Αν και η εταιρεία των τριών διαπασών δεν έχει παραδεχτεί τίποτα δημοσίως, οι ερωτήσεις που θέσανε οι δημοσιογράφοι μετά τις δοκιμές του Misano, στους Fabio Quartararo και Alex Rins, δείξανε κάτι σύννεφα να αιωρούνται επί του θέματος. Χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε ο Fabio, περί κινητήρα, απάντησε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις ιδέες γύρω από το κομμάτι της διάταξης».

Με την πρόσληψη όμως του Luca Marmorini to 2022, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στη Formula 1 με τη Ferrari και την Toyota, όπως και στην Aprilia βελτιστοποιώντας την απόδοση και την αύξηση της αξιοπιστίας της μονάδας ισχύος στην ομάδα των MotoGP, ήρθε και η συμβουλή στη Yamaha να εξετάσει το ενδεχόμενο να στραφεί προς την V4 διάταξη.

Πάντως από την αρχή της νέας αγωνιστικής χρονιάς, τόσο ο Rins όσο και ο Quartararo, δοκιμάζουν διαφορετικές λύσεις προδιαγραφών κινητήρα, χωρίς να έχουν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το 2025 μετά την συμφωνία που υπεγράφη με την Pramac, η προαναφερθείσα θα τελέσει ρόλο ως δορυφορική ομάδα. Επιπλέον, η άφιξη του Max Bartolini, πρώην δεξί χέρι του Gigi Dall’Igna στη Ducati, ως Τεχνικού Διευθυντή στις αρχές της χρονιάς, θέτει τη Yamaha σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, στοχεύοντας την ανάκτηση μιας ανταγωνιστικής M1, με τον Quartararo ως πρωτεργάτη.

Επίσης, ο Andrea Dovizioso, που πριν από τρεις εβδομάδες αντικατέστησε τον δοκιμαστή εξέλιξης Cal Crutchlow, σε μια ιδιωτική δοκιμή στο Misano, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η μοτοσυκλέτα. Ωστόσο το σχέδιο της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Augusto Fernandez, ως τον κύριο δοκιμαστή, μιας και ο Βρετανός ταλαιπωρείται από την υγεία του, την ίδια στιγμή όμως που υπάρχει η αντικρουόμενη πληροφορία να επιστρέψει ο Crutchlow στην Honda. Η ομάδα δοκιμών δεν είναι δευτερεύων ζήτημα στην εξέλιξη μίας νέας M1, αντιθέτως είναι καθοριστικής σημασίας στην διαδικασία για κάθε κατασκευαστή όπως εξηγείται εδώ, από τον Nakagami και τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει στο HRC.

Ετικέτες

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έγιναν λάθη στην επικοινωνία για το νέο format του 2027

Ο αναπληρωτής CEO απαντά στους αναβάτες για τις νέες κατατακτήριες του sprint και τους περιορισμούς στα ελαστικά
Format
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/10/2026

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των MotoGP παραδέχεται ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα των αγωνιστικών τριημέρων του 2027 δεν επικοινωνήθηκαν σωστά στους αναβάτες, μετά τις αντιδράσεις για την ασφάλεια και τον κίνδυνο τραυματισμών, με τον Pedro Acosta να είναι από τους δριμύτερους επικριτές

Η διοργανώτρια του MotoGP επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το νέο πρόγραμμα των αγωνιστικών τριημέρων που θα εφαρμοστεί από το 2027, με τον Carlos Ezpeleta να παραδέχεται ότι η επικοινωνία των αλλαγών προς τις ομάδες και τους αναβάτες θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα.

Ο αναπληρωτής CEO της διοργάνωσης υποστηρίζει ότι το νέο format δεν αυξάνει τους κινδύνους για τους αναβάτες, απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από αρκετούς πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Pedro Acosta, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών και να συντομεύσουν την αγωνιστική καριέρα των αναβατών.

Format

Οι αλλαγές είχαν επιβεβαιωθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός νέου κατατακτήριου session μόνο για τον αγώνα sprint σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο, μαζί με αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα των ελεύθερων δοκιμών και των κατατακτήριων.

Νέο sprint qualifying και αλλαγές στις δοκιμές

Από το 2027, κάθε αγωνιστικό τριήμερο θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές διαδικασίες κατατακτήριων δοκιμών, το sprint και τον κυρίως αγώνα, ενώ οι ελεύθερες δοκιμές θα περιοριστούν σε τρεις περιόδους. Καμία από αυτές τις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών δεν θα επηρεάζει άμεσα τις ξεχωριστές διαδικασίες κατατακτήριων.

Παράλληλα, καταργείται το warm-up της Κυριακής, ώστε να δημιουργηθεί χώρος στο πρόγραμμα για το νέο sprint qualifying. Οι αλλαγές εντάσσονται στη συνολική αναθεώρηση του αγωνιστικού προγράμματος ενόψει των νέων τεχνικών κανονισμών του 2027.

Format

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρήση ελαστικών κατά τις κατατακτήριες δοκιμές. Σύμφωνα με τον Ezpeleta, οι περιορισμοί αυτοί αποσκοπούν στο να μην αυξηθούν οι προσπάθειες για γρήγορους γύρους κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, όμως η συγκεκριμένη παράμετρος δεν εξηγήθηκε επαρκώς στους αναβάτες. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στο Grand Prix της Ινδονησίας, ο Ezpeleta παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στη σωστή ενημέρωση των εμπλεκόμενων πλευρών.

Format

"Πιθανότατα πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην επικοινωνία και να φέρουμε τις ομάδες, εμάς και όλους τους εμπλεκόμενους πιο κοντά, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανόηση. Από όσα είπαν ορισμένοι αναβάτες χθες, φάνηκε ότι δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τους περιορισμούς στα ελαστικά και στις προσπάθειες για γρήγορους γύρους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλάβουμε εμείς και να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται βελτίωση", δήλωσε.

Format

Ο Ezpeleta απέρριψε την άποψη ότι το νέο πρόγραμμα θα αναγκάσει τους αναβάτες να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των προσπαθειών για γρήγορους γύρους δεν πρόκειται να αυξηθεί σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.

"Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αναβατών, γιατί ήδη κάνουν τον ίδιο αριθμό προσπαθειών για γρήγορους γύρους. Είναι κάτι αντίστοιχο με το σχόλιο για το ότι όλοι οι αναβάτες θα βρίσκονται σε μια συνεδρία 15 λεπτών. Αυτό συμβαίνει ήδη τα απογεύματα της Παρασκευής, στα τελευταία δέκα λεπτά, επομένως δεν θεωρούμε ότι αποτελεί πραγματικά νέο ζήτημα", εξήγησε.

Format

Η τοποθέτησή του έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες του Acosta, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη λογική του νέου προγράμματος. Ο αναβάτης της KTM θεωρεί ότι η συμπίεση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει την πίεση στους αναβάτες, με πιθανές συνέπειες τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για τη διάρκεια της καριέρας τους.

Format

Ο αναπληρωτής CEO της MotoGP υποστήριξε επίσης ότι η πρωτοβουλία για την αλλαγή του προγράμματος δεν προήλθε αποκλειστικά από τη διοργάνωση, αλλά από τις ίδιες τις ομάδες. Όπως εξήγησε, οι κατασκευαστές είχαν ήδη ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα ενόψει των νέων κανονισμών του 2027, με στόχο τη μείωση του χρόνου που περνούν οι μοτοσυκλέτες στην πίστα. Το αίτημα αυτό άνοιξε τη συζήτηση για το κατά πόσο το σημερινό format των αγωνιστικών τριημέρων εξακολουθεί να είναι το καταλληλότερο.

Format

"Οι ομάδες μάς προσέγγισαν στο Misano ζητώντας ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα. Για να δώσουμε το απαραίτητο πλαίσιο, με βάση τους νέους κανονισμούς του 2027, οι κατασκευαστές είχαν ήδη ζητήσει μια σειρά αλλαγών που στόχευαν στη μείωση του χρόνου στην πίστα.

Format

Αυτό έθεσε το ερώτημα αν το σημερινό format είναι το καλύτερο δυνατό. Η πρόταση προήλθε από τις ίδιες τις ομάδες και ακολούθησαν αρκετές εκδοχές του προγράμματος, με στόχο να μειωθεί ο σημερινός βαθμός επικινδυνότητας ή τουλάχιστον να μην αυξηθεί, προσφέροντας παράλληλα καλύτερο αποτέλεσμα για τους θεατές, τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους", ανέφερε ο Ezpeleta.