MotoGP Ιαπωνία: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Marc Marquez! Η μεγαλύτερη επιστροφή στην ιστορία!

Έξι χρόνια μετά και ενώ έφτασε στην απόφαση να αποσυρθεί!
MotoGP Ιαπωνία: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Marc Marquez! Η μεγαλύτερη επιστροφή στην ιστορία!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2025

Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Marc Marquez μπροστά από την Honda του Mir, μέσα στην Ιαπωνία. Ήταν αυτό που περιμέναμε να δούμε αλλά όχι και το απόλυτα σίγουρο σενάριο στην έναρξη ενός αγώνα που βλέπει την επάνοδο του Bagnaia στον ανταγωνισμό και δύο καλούς στα φρένα αναβάτες να μην αφήνουν τον Marquez να οδηγήσει κολλητά με τον Bagnaia.

Κανείς δεν έχει επανέλθει στην κορυφή με πάνω από 5 χρόνια διαφορά, ο Marc Marquez κερδίζει ξανά μετά από 6 χρόνια.

Μετά από 2184 ημέρες για την ακρίβεια με τελευταία φορά το 2019 έχοντας υποστεί τον καταστροφικό τραυματισμό το 2020 όπου προσπάθησε να επανέλθει αμέσως, μία ακόμη πιο καταστροφική απόφαση.

Με την Honda να μένει ταυτόχρονα πίσω σε εξέλιξη ο Marc Marquez προσπάθησε να την κρατήσει στο όριο, τον μόνο τρόπο να βρει τον ρυθμό που χρειαζόταν απέναντι σε πιο γρήγορες μοτοσυκλέτες κάνοντας ρεκόρ πτώσεων.

Το 2023 πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο και εκεί ήταν που αποφάσισε να δώσει άλλη μία ευκαιρία σε νέα μοτοσυκλέτα.

Άφησε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια σε εργοστασιακή ομάδα για την δορυφορική της Ducati και έφτασε στην κορυφή ξανά!

Ο πανηγυρισμός για αυτό τον τίτλο ήταν ο πλέον συγκινητικός από όλους.

Καμία υπερβολή, καμία υπόνοια πως «είμαι ο καλύτερος» που ήταν με τεράστια διαφορά φέτος. Όχι, ήταν απλά μία υπενθύμιση του τι έχει περάσει, του τι έχει θυσιάσει για να φτάσει εδώ:

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ» είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο Marc Marquez σήμερα.

Και πράγματι, δεν είναι απλά ένα ακόμη πρωτάθλημα για έναν από τους μεγαλύτερους αναβάτες της Ιστορίας.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2025 ο Marc Marquez

Στην εκκίνηση καταφέρνει να ξεμπλέξει αμέσως από τον Mir είχε από την αρχή την εσωτερική για να μην αφήσει περιθώριο και ευτυχώς ο Mir έκανε μικρό λάθος εκεί και όχι μεγάλο για να έχουμε χειρότερη εξέλιξη.

Ο Bagnaia ξεκίνησε φανταστικά και έμεινε μπροστά με τον Acosta να μπαίνει πίσω του και να κρατά τον Marquez πίσω. Θα περάσει ο μισός αγώνας αλλά θα καταφέρει να περάσει τον Acosta στα φρένα.

Από εκείνη την στιγμή δεν ανοίγει ξανά και η ψαλίδα του χρόνου που είχε καταφέρει να βάλει ο παλιός εαυτός του Bagnaia. Αν είχαν ξεκινήσει και έτσι θα ήταν ένας διαφορετικός αγώνας.

Στο μεταξύ η μοτοσυκλέτα του Bagnaia αρχίζει να βγάζει λευκό καπνό. Αν σπάσει, ποιος θα μπορέσει να κρατήσει τους συνωμοσιολογούν που απλά θα βρουν ευκαιρία να επιδοθούν στο χόμπι τους. Ποιος θα σταματήσει τις θεωρίες. Θα είναι επίσης μεγάλο κρίμα για τον Bagnaia που βρήκε επιτέλους το setup που έψαχνε. Οι επόμενοι αγώνες, χωρίς το άγχος του πρωταθλήματος, θα δείξουν στα αλήθεια τι σημαίνει αυτό για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Υπό πολλές πλευρές, καλύτερα που φτάσαμε στο πρωτάθλημα τώρα, ώστε να δούμε αγώνες που θα γίνονται για τον αγώνα χωρίς στρατηγική για το πρωτάθλημα.

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

42:09.312

2

20

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+4.196

3

16

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+6.858

4

13

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+10.128

5

11

21F. Morbidelli

 

+10.421

6

10

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+14.544

7

9

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+17.588

8

8

20F. Quartararo

 

+21.160

9

7

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+21.733

10

6

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+23.107

11

5

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+23.616

12

4

33B. Binder

 

+23.882

13

3

49F. Di Giannantonio

 

+29.359

14

2

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+30.788

15

1

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+30.990

16

 

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+31.712

17

 

37P. Acosta

 

+34.157

18

 

42A. Rins

 

+34.792

Not Classified

   

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

21 Laps

   

30T. Nakagami

Honda HRC Test Team

19 Laps

   

10L. Marini

Honda HRC Castrol

2 Laps

 

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Το GP της Ταϊλάνδης στο καλεντάρι μέχρι το 2031

Έπεσαν οι υπογραφές για πέντε ακόμη σεζόν στην πίστα της Buriram
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/11/2025

Οι γεμάτες κερκίδες και το ενθουσιώδες κοινό της Ταϊλάνδης θα μας συνοδέψουν και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η πίστα Chang International Circuit ανανέωσε την συμφωνία της με το MotoGP για πέντε έτη. 

Η νέα αυτή συμφωνία καλύπτει την περίοδο από το 2027 έως το 2031, που εγγυάται άλλα πέντε Grand Prix στους οπαδούς της Ταϊλάνδης στην πίστα Chang International Circuit.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε πως η προσέλευση των θεατών στην Ταϊλάνδη είναι από τις μεγαλύτερες κάθε χρονιά και κινείται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, ενώ παράλληλα είναι και από τις μεγαλύτερες αγορές δικύκλων παγκοσμίως, αφού παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός της είναι περίπου 68 εκατομμύρια, περίπου 23 εκατομμύρια δίκυκλα κυκλοφορούν στους δρόμους της. Τέλος, μην ξεχνάμε πως Honda, Kawasaki, Yamaha και Ducati έχουν εργοστάσια κατασκευής δικύκλων στην αστιατική χώρα.

Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της MotoGP: “Από την πρώτη μας επίσκεψη στο Buriram το 2018, το GP της Ταϊλάνδης έχει εξελιχθεί σε ένα όλο και πιο σημαντικό -και εντυπωσιακό- γεγονός. Οι κερκίδες είναι πάντα γεμάτες από οπαδούς, οι αγώνες είναι πάντα ένα φανταστικό θέαμα και η επιπλέον η ψυχαγωγία των οπαδών στον χώρο δημιουργεί ένα πολύ ολοκληρωμένο Σαββατοκύριακο για το συχνά ρεκόρ πλήθους που απολαμβάνουμε στον χώρο. Η Ταϊλάνδη και η Νοτιοανατολική Ασία είναι βασικές για το MotoGP. Το άθλημά μας είναι ήδη δημοφιλές σε ένα μεγάλο κοινό και υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτόν τον στόχο με την Αρχή Αθλητισμού της Ταϊλάνδης και όλο το προσωπικό που κάνει το γεγονός τόσο επιτυχημένο”.