MotoGP Ιαπωνίας: Level-Up στον ναό της Honda!

Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Marquez!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/10/2018

Μας έδωσε τον φετινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή ο MOTUL GRAND PRIX OF JAPAN, με λίγο πιο δραματικό τρόπο και λίγο πιο άνετο από αυτό που θα θέλαμε, καθώς όλα έδειχναν πως θα φτάναμε σε έναν τελευταίο γύρο, σε μία τελευταία στροφή που η μάχη ανάμεσα σε Dovizioso και Marquez θα επαναλαμβανόταν. Δυστυχώς, όπως είπε ο ίδιος ο Marquez, δεν θα γινόταν έτσι - και ο Dovizioso που άξιζε να είναι στο βάθρο μαζί του θα απουσίαζε καθώς χάνοντας πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό στην 10η στροφή, θα έκοβε ήπια και γλυκά τον λεπτό σπάγκο που συγκρατούσε τους πανηγυρισμούς της Honda για μία εκπληκτική νίκη και ταυτόχρονα τον παγκόσμιο τίτλο μέσα στο σπίτι τους.

Φτάσαμε σε αυτό το σημείο μετά από μία εκρηκτική εκκίνηση, όπως ήταν αναμενόμενο από το χθεσινό μίγμα που έφτιαξαν οι δοκιμές για την κατάταξη. Μία εκκίνηση που έδιωξε στην κερκίδα το πλάνο του Zarco να οδηγήσει τον αγώνα καθώς ο Miller έπαιξε κι εκείνος τον δικό του ρόλο, τώρα που ο Lorenzo δεν ήταν εκεί για να βάλει ένα τοίχος προστασίας πίσω από τον Dovizioso. Ο Αυστραλός έφυγε διαγώνια προσπαθώντας να κρατήσει στο έδαφος την Ducati, ακούμπησε με τον Γάλλο κι όλοι μαζί προσπάθησαν να στρίψουν πράγμα αδύνατο φυσικά που έφερε τον Marquez τρεις θέσεις επάνω, από την έκτη που ξεκίνησε. Ο Zarco έπειτα έκανε λάθος στα φρένα κι έτσι μέσα στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα θα αποχαιρετούσε το πλάνο του. Ο Marquez πολύ γρήγορα θα ξεμπέρδευε και με τον Miller και θα στηνόταν δεύτερος πίσω από τον Dovizioso, δίχως να κάνει κάποια κίνηση να οδηγήσει τον αγώνα. Τον ρυθμό τον έδινε η Ducati, και με τον Miller να φεύγει εκτός πίστας εγκαταλείποντας τον αγώνα τα πράγματα θα μας οδηγούσαν σε έναν αγώνα στρατηγικής. Ένας αγώνας που έδινε πολλά μαθήματα και ήταν υπέροχο να τον παρακολουθείς, αν και θα βρεθούν εκείνοι οι θεατές που θα πουν πως ξύπνησαν πρωί και ήθελαν οπωσδήποτε μάχες ως ανταμοιβή.

Η μάχη όμως ήταν πράγματι ανελέητη και γινόταν στο κεφάλι του κάθε έναν από τους μεγάλους διεκδικητές. Ο Dovizioso μπροστά έκανε φοβερή οικονομία δυνάμεων και ελαστικού οδηγώντας ακριβώς στην γραμμή που τον κρατούσε μπροστά, ούτε χιλιοστό πιο γρήγορα. «Αυτό μας έφερνε πιο αργούς αναβάτες και είχαμε μάχες πίσω μας» θα πει ο Crutchlow που μετά την πτώση του Miller σχημάτισαν ένα τρένο με τον Marquez τον οποίο μάλιστα πέρασε για λίγο. Θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγούνταν ώστε να είναι στο χέρι του Crutchlow αν θα στεφθεί πρωταθλητής ο Marquez μέσα στο MOTUL GRAND PRIX OF JAPAN, θα επέτρεπε να συμβεί. Όμως σε εκείνη την στιγμή ήθελε να δει αν μπορεί να περάσει και τον Dovizioso, οδηγώντας την κούρσα, πράγμα που επίσης θα έδινε ένα προβάδισμα στον Marquez. Δεν θα κρατούσε πολύ αυτό, καθώς ο Dovizioso θα ανέβασε ρυθμό και πίσω του ο Marquez περνώντας χωρίς δράματα την LCR, θα έκαναν ένα ξεχωριστό γκρουπ. Στον έκτο γύρο ο Rossi που είχε ανέβει θέσεις θα έβλεπε το εμπρός γκρουπ να ξεμακραίνει κι εκείνος πολύ γρήγορα θα βρισκόταν στην θέση να παλεύει με τα δύο Suzuki. Ο Rins με τον Iannone έκαναν διαδοχικά ταχύτερους γύρους μέχρι που ο Iannone πέρασε τον Rins, κάπως επιθετικά μιας και μεταξύ τους υπάρχει πάντα μία κόντρα, κι έπειτα πέρασε και την Yamaha και μαζί και ο Rins. Δεν θα έφταναν όμως το πρώτο γκρουπ, αν το πρώτο γκρουπ δεν μας έδινε μερικές πραγματικά αγωνιώδεις στιγμές. Ο Marquez μελετά κάθε στροφή, φτιάχνει όχι ένα, αλλά δεκάδες σενάρια και όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, να μην επιτεθεί στο τέλος αλλά λίγο νωρίτερα. Όπως και κάνει, πατώντας όμως εκτός κερμπ στην έξοδο γεμίζοντας σκόνη και πέτρες τον Dovizioso που τον ακολουθούσε και που αναγκάστηκε να φρενάρει στο απόλυτο όριο για να μην πέσει επάνω του.. Λίγο ακόμη και οι δυο τους θα είχαν συγκρουστεί, με τον Crutchlow να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την σκηνή για να τους περάσει και τους δύο χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη επιτάχυνση.

Εκείνη η φάση λοιπόν επανάφερε το σκηνικό ακριβώς όπως ήταν πριν με την διαφορά πως τα δύο Suzuki είχαν πλέον πλησιάσει. Αμέσως όμως θα έμενε μόνο το ένα. Ο Iannone, αρκετά ντροπιασμένος, αποχωρεί μετά από εντυπωσιακή πτώση όταν βγήκε μόνος του εκτός γραμμής, έχοντας πάρει ένα δυνατό χτύπημα από την επαφή με την άσφαλτο και με την μοτοσυκλέτα του να διαγράφει αρκετές τούμπες στην αμμοπαγίδα. Ο Rins θα βρισκόταν έτσι να παλεύει με τον Crutchlow για μία θέση στο βάθρο χωρίς να κινδυνεύει από τον Rossi που ήταν αρκετά πιο πίσω. Ενδιαφέρον πολύ υπήρχε στις πίσω θέσεις, όπου γινόντουσαν όμορφες μάχες, με τον Bautista που ήταν εξαιρετικός σε όλη την διάρκεια του MOTUL GRAND PRIX OF JAPAN να διεκδικεί συνεχώς μία θέση πιο πάνω και να παλεύει με τον Pedrosa και τον Zarco. Ο Vinales ανέβαινε κι εκείνος θέσεις, όμως δεν ήταν στον ρυθμό που θα μπορούσε με βάσει την εικόνα των δοκιμών.

Ο Doviziso και ο Marquez εμπρός δεν οδηγούν απλά, αλλά κάνουν με το μυαλό τους απίστευτες πράξεις, δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες που έχουν, περιμένοντας ο ένας, πότε θα κάνει την κίνηση ο άλλος, και μαζί ταυτόχρονα μετράνε τις δυνάμεις τους και την κατάσταση των ελαστικών τους. Συμβαίνει ένα φοβερό πνευματικό παιχνίδι, μέχρι την στιγμή που αποφασίζουν να απασφαλίσουν δίνοντας το 100% των δυνάμεων τους!

Φτάνουμε έτσι με έναν γρήγορο ρυθμό λίγο πριν το τέλος του αγώνα με τον Marquez να κάνει την κίνησή του με ένα “block pass” το οποίο αν και απόλυτα καθαρό, ανάγκασε σε φρενάρισμα τον Dovizioso και μαζί οι δυο τους αποτελούν πλέον ένα ζευγάρι με τους άλλους δύο, την LCR Honda και την Suzuki να είναι σε απόσταση ασφαλείας. Ο Dovizioso οδηγεί κολλημένος στον τροχό της Honda, περιμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε να κάνει μία καθαρή αλλά και καθοριστική προσπέραση όμως δεν θα έχει την ευκαιρία.. θα πέσει από lowsiding κι ενώ ξανά μπαίνει άμεσα στον αγώνα το παιχνίδι έχει χαθεί.

Ο Marquez είναι ο μεγάλος πρωταθλητής που αντί να περιμένει την Αυστραλία, παίρνει τώρα την ευκαιρία εκεί, μέσα στην Ιαπωνία, να σηκώσει το στους ώμους του την χαρά ολόκληρης της Honda! Και πόσο πιο αντιπροσωπευτικά για την χώρα των arcade games,, και των anime, εκεί που το βράδυ τα άστρα δεν ξεχωρίζουν, εξαιτίας των τεράστιων οθονών που κρέμονται από τα κτήρια και διαβάζονται από χιλιόμετρα μακριά. Πόσο πιο αντιπροσωπευτικό για την ιστορία αυτής της χώρας, να το γιορτάσει με ένα ρετρό coin-up, που συμβολικά είχε στηθεί πάνω σε μία εξέδρα με επτά σκαλιά για να το τερματίσει και να του δώσει ως ανταμοιβή το ειδικά βαμμένο για την περίσταση κράνος. Όλα με 8-bit γραφικά και ήχο, μέχρι και στα αυτοκόλλητα της μοτοσυκλέτας, που γρήγορα-γρήγορα κόλλησαν επάνω για να ολοκληρώσουν την μικρή και πετυχημένη παράσταση, απόλυτα συνυφασμένη με την Ιαπωνική κουλτούρα!

Ο Marquez γίνεται ο πρώτος αναβάτης που στέφεται πρωταθλητής, μέσα στο σπίτι της Honda, στην πίστα που η ίδια έχει χτίσει, πάνω σε μία Honda, με τον Cratchlow να ανεβαίνει στην δεύτερη και με τον Rins στην τρίτη να συμπληρώνουν ένα ολότελα Japan βάθρο! Συγχαρητήρια στον μεγάλο αυτό πρωταθλητή, έναν από τους καλύτερους αναβάτες της ιστορίας!

 

Αποτελέσματα MOTUL GRAND PRIX OF JAPAN

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
Marc MARQUEZ
Honda
42'36.438
2
Cal CRUTCHLOW
Honda
+1.573
3
Alex RINS
Suzuki
+1.720
4
Valentino ROSSI
Yamaha
+6.413
5
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+6.919
6
Johann ZARCO
Yamaha
+8.024
7
Maverick VIÑALES
Yamaha
+13.330
8
Dani PEDROSA
Honda
+15.582
9
Danilo PETRUCCI
Ducati
+20.584
10
Hafizh SYAHRIN
Yamaha
+24.985
11
Franco MORBIDELLI
Honda
+25.931
12
Bradley SMITH
KTM
+26.875
13
Pol ESPARGARO
KTM
+27.069
14
Katsuyuki NAKASUGA
Yamaha
+32.550
15
Takaaki NAKAGAMI
Honda
+37.718
16
Xavier SIMEON
Ducati
+39.583
17
Jordi TORRES
Ducati
+39.839
18
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+42.698
19
Scott REDDING
Aprilia
+49.943
20
Thomas LUTHI
Honda
+52.707
21
Sylvain GUINTOLI
Suzuki
+1'01.848
 
Not Classified
 
 
 
Andrea IANNONE
Suzuki
10 Laps
 
Karel ABRAHAM
Ducati
12 Laps
 
Jack MILLER
Ducati
14 Laps
 
Aleix ESPARGARO
Aprilia
18 Laps

 

 

Ετικέτες

MotoGP 2023, Mugello, FP1 - Alex Marquez πρώτος, κλάματα και πτώση για Aleix Espargaro

Στεγνή η πίστα για την ώρα, όμως ο καιρός δείχνει βροχή για το Σάββατο
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Σε στεγνή πίστα και με ηλιόλουστο καιρό, ο πρώτος ταχύτερος χρόνων στα FP1 του Mugello ανήκει στον επίσημο δοκιμαστή της εργοστασιακής Ducati και wild card συμμετοχή στο ιταλικό GP (με τα λογότυπα της Aruba από το WSBK), Michelle Pirro, με 1:47.905. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ίδιος βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:46.917.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, ένας άλλος αναβάτης Ducati, ο Alex Marquez περνά πρώτος, με 1:46.852.

Τριάντα τρία λεπτά πριν το τέλος, και στην κατάταξη έχουμε πέντε Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις.

Έξοδο έχουμε από τον Aleix Espargaro χωρίς πτώση, ο οποίος βρίσκεται στη 18η θέση, και στη συνέχεια καταλήγει στο γκαράζ κουτσαίνοντας, κάθεται στην καρέκλα του και... ξεσπά σε κλάματα, άγνωστο για ποιον λόγο -πιθανώς λόγω ενός ατυχήματος που είχε σε προπόνηση με το ποδήλατο που τον έχει φιλοδωρήσει με τραυματισμό που δεν τον αφήνει να γυρίσει γρήγορα!

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia, που επίσης κουτσαίνει λόγω του τραυματισμένου του αστραγάλου βρίσκεται 6ος, μία θέση πριν τον ομόσταυλο του, Bastianini, ενώ ο Quartararo είναι 10ος και ο Marc Marquez 13ος.

Εξαιρετικός μέχρι στιγμής είναι, από τους αναβάτες της Honda ο Taka Nakagami που μπαινοβγαίνει στην πρώτη πεντάδα -Rins 9ος kai Mir... 19ος.

Τεράστια είναι στα πρώτα είκοσι λεπτά η διαφορά μεταξύ των ομόσταυλων της Gresini Racing, με τον Alex Marquez 1ο και τον Fabio DiGiannantonio... 22ο!

Κι η ΚΤΜ / GASGAS; Ταχύτερος τα πρώτα 25 λεπτά των FP1 είναι ο Brad Binder στην 8η θέση, με το Jack Miller μόλις 17ο, και τους Fernandez και Folger...πουθενά, στις τελευταίες θέσεις.

Εικοσιένα λεπτά πριν το τέλος, και ο προβληματισμένος Aleix πέφτει από low-side, για να καταλήξει στην αμμοπαγίδα, και να σηκωθεί απογοητευμένος.

Ένας ακόμη αναβάτης που υποφέρει από πόνους είναι ο Luca Marini, που 15 λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται μόλις 14ος, με τον ομόσταυλο του, Marco Bezzechi να έχει σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, και η κατάταξη έχει ως εξής: Aleix Marquez, Johann Zarco, Michele Pirro, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Marco Bezzechi. Ναι, έξι Ducati στις πρώτες έξι θέσεις.

Και ο Michele Pirro περνά μπροστά, ενώ αρχικά του ακυρώνουν τον πρώτο ταχύτερο γύρο, για να επιμείνει όμως και να περάσει πρώτος με 1:46.824.

Τριάντα πέντε λεπτά έχουν περάσει, και οι αναβάτες μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών εν όψει του τελευταίου sprint των δοκιμαστικών που θα κρίνει την πρώτη δεκάδα. Και αυτό το sprint θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο έχει και βροχή. Όποιος προλάβει λοιπόν!

Επτά λεπτά και 35 δευτερόλεπτα απομένουν, και πρώτος απ' όλους βγαίνει στην πίστα ο Johann Zarco, ενώ ο Aleix Espargaro έχει εξαφανιστεί στο Motorhome του, έχοντας συμπληρώσει μόλις 8 γύρους και τελώντας υπό κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσει ή αν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο Mugello.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας στο Mugello βρίσκεται στο 1:45, και όλοι περιμένουν τους χρόνους στα τελευταία 5 λεπτά των FP1 να πέσουν στο 1:46 και κάτι.

O Maverick Vinales σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με 1:46.404, ενώ στη συνέχεια πρώτος περνά ο Jorge Margin, για να πάρει τη σκυτάλη ο... Fabio Quartararo με 1:46.208!

Ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό των πρώτων και αρχικά ακολουθεί τον Marco Bezzechi για να σημειώσει τον 9ο ταχύτερο χρόνο.

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία και ο Alex Marquez περνά πρώτος με 1:46.121. Σημειώστε πάντως πως στον αγώνα ο A. Marquez έχει να εκτελέσει ποινή τριών θέσεων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά τελειώνουν, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Alex Marquez

2. Fabio Quartararo

3. Brad Binder

4. Marco Bezzechi

5. Johann Zarco

6. Jorge Martin

7. Franco Morbidelli

8. Maverick Vinales

9. Marc Marquez

10. Raul Fernandez

Κι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati; Enea Bastianini και Pecco Bagnaia τερματίζουν πολύ πίσω, στις θέσεις 15 και 16

Ετικέτες