MotoGP MOTUL Assen: Δυνατός αγώνας γεμάτος περιστατικά!

Εντυπωσιακή Yamaha!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2019

Το MOTUL TT Assen 2019 ήταν γεμάτο περιστατικά, δυνατές μάχες και απογοητευτικές πτώσεις, συνθέτοντας για ακόμη μία φορά το σκηνικό ενός αγώνα που δεν θέλεις να χάσεις από πλευράς θεάματος. Όπως λέγαμε χθες στο ρεπορτάζ της κατάταξης, η Yamaha μπορεί να μην είχε την τελική, όμως είχε την πρωτοκαθεδρία σε μία πίστα που ευνοεί την μεγάλη της ευελιξία και είναι η αγαπημένη του Vinales παρόλο που έχει υπάρξει εδώ μέσα και μία από τις μεγαλύτερες στιγμές απογοήτευσής του. Λέγαμε πως θα ψάξει να βρει τρόπο να βγει εμπρός για να ανοίξει την διαφορά του και να κρατηθεί μέχρι το τέλος, όμως αυτό δεν έγινε παρά από την μέση και μετά. Η Suzuki του Rins ήταν επίσης η πρώτη υποψήφια να του σταθεί εμπόδιο και όλα αυτά πραγματικά έγιναν όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από την εκπληκτική εκκίνηση του Mir και τον τρόπο που υπερασπίστηκε τον Rins!

Το MOTUL TT Assen ξεκίνησε με δύο Suzuki να κρατούν τις πρώτες θέσεις και μάλιστα με αξιώσεις, χωρίς να αφήνουν καμία Yamaha, είτε την εργοστασιακή, είτε την δορυφορική, να τους περάσουν! Οι Suzuki ήταν σήμερα εκπληκτικές και θα άλλαζαν τόσο την μορφή του αγώνα, όσο και του πρωταθλήματος, αν δεν ερχόταν πολύ γρήγορα μία τρομερά άτυχη στιγμή. Ο Rins θα έπεφτε από την κορυφή του αγώνα! Πίσω του ο καλύτερος μέχρι εκείνη την στιγμή συμπολεμιστής μιας και ο Mir φυλούσε τα νώτα αποκρούοντας με απόλυτη ακρίβεια, θα βρισκόταν ξαφνικά πρώτος χωρίς να είναι έτοιμος να οδηγήσει την κούρσα. Η καριέρα του Mir έχει κάνει άλμα και έχει βρεθεί στα MotoGP πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, ακριβώς γιατί μπορεί να οδηγεί την κούρσα και ταυτόχρονα να αποκρούει. Ωστόσο τα MotoGP χρειάζονται μία προσαρμογή, μερικά βήματα που κι αυτά ο Mir τα κάνει δύο – δύο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι εκεί μπροστά οδηγώντας την κούρσα. Έκανε γρήγορα το λάθος χάνοντας άμεσα αρκετές θέσεις ενώ λίγο αργότερα θα βρισκόταν να παλεύει με τις δύο Ducati που με άνεση έκαναν έναν μοναχικό αγώνα χωρίς να κυνηγούν το βάθρο.

Ο Quartararo θα έπαιρνε την πρώτη θέση και θα την κρατούσε για πολύ ώρα. Πίσω του ο Vinales πάλευε με τον Marquez κάνοντας αρκετά λάθη και οι δύο, ο Marquez λιγότερα, ο Vinales υπήρχε περίπτωση να έχει και τρίτη στη σειρά πτώση, όταν στην πρώτη στροφή γλίτωσε ένα highside το οποίο μπορεί να είχε άσχημη κατάληξη, εκτός από το να τον βγάλει εκτός αγώνα.

Ο Quartararo πάλευε με την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας του στην πίσω ευθεία, κάτι που σε έκανε να τρομάζεις όταν το έβλεπες από έξω, με τον ίδιο να το χαρακτηρίζει ενοχλητικό αλλά όχι επικίνδυνο. Και ήταν παραπάνω από ενοχλητικό, μιας και ο Quartararo έχει την τάση να υποβαθμίζει τις δηλώσεις του, γιατί το χέρι του δεν έχει αναρρώσει πλήρως. Με τα κλιπόν να χτυπούν στα στοπ ο καρπός του Quartararo έστελνε ήδη το χειρότερο μήνυμα και είναι εντυπωσιακό που έμεινε μπροστά για τόσο πολύ. Ο πλευρικός και άστατος αέρας, είναι μία εξήγηση μόνο για το γεγονός πως η δορυφορική Yamaha είχε αυτή την συμπεριφορά, με την μοτοσυκλέτα του Vinales να το παρουσιάζει επίσης, αν και λιγότερο. Ο ίδιος ο Quartararo υποβάθμισε την σημασία του αέρα, παρόλο που το έθεσε ως κυρίαρχη αιτία, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι θέμα συμπεριφοράς, ή καλύτερα επιλογής ρυθμίσεων. Επίσης τόνισε πως αυτό που βλέπαμε ήταν και δικό του λάθος, κυρίως. Γιατί πατούσε σε γραμμή που τόνιζε το φαινόμενο. Όταν βρέθηκε πίσω από τους άλλους δύο, είδε το πάτημά τους και ακολουθώντας το, το πρόβλημα ήταν σημαντικά λιγότερο...

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε σήμερα κανένας που να μπορούσε να τα βάλει με την Yamaha, σε σημείο που ο Marquez τόνισε πως είχε στόχο την τρίτη θέση στο βάθρο. Για να βάζει ο Marquez στόχο το νούμερο τρία, τα πράγματα είναι σοβαρά. Διότι είναι ο μόνος που δεν σκέφτεται καθαρά βαθμολογικά. Έχει αποδείξει πως θα πάρει το πιο μεγάλο ρίσκο για την νίκη, κι ας μην την χρειάζεται. Σήμερα δεν την χρειαζόταν και την κυνήγησε. Μέχρι ένα σημείο βέβαια…

Όταν ο Vinales πέρασε και τον Quartararo δεν τελείωσε αμέσως μαζί του και οι δυο τους πάλεψαν πριν ο νεότερος από τους τρεις, μείνει να τα βάζει με τον Marquez. Ο αγώνας όμως θα είχε ήδη στιγματιστεί από ένα περιστατικό που χρειάζεται διερεύνηση ως προς τις αιτίες του. Ο Rossi με τον Nakagami θα έπεφταν με απίστευτη ταχύτητα και άσχημο τρόπο. Ο Rossi θα σηκωνόταν και φανερά ζαλισμένος, με τον αερόσακο της στολής ανοιγμένο, θα πήγαινε κατευθείαν στον Nakagami για να ελέγξει αν είναι καλά, ενώ ο Ιάπωνας ήταν κάτω, έχοντας τις αισθήσεις του αλλά φανερά υποφέροντας. Η κάμερα του Rossi τον δείχνει να προσπερνά τον Nakagami και μετά η αίσθηση είναι πως χτυπήθηκε από πίσω, όμως αυτό δεν μπορεί να πιστοποιηθεί από την συγκεκριμένη κάμερα, καθώς δεν γίνεται να ξέρεις αν άνοιξε τροχιά παρασύροντας τον Nakagami, ή έγινε οτιδήποτε άλλο. Προς το παρόν ελπίζει κανείς ο Nakagami να μην έχει χτυπήσει περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Καταστροφικοί αγώνες οι τελευταίοι τρεις για τον Rossi, αλλά και για την Yamaha που έβλεπε τους αναβάτες της να εμπλέκονται σε ατυχήματα σε κάθε έναν από αυτούς.

Στους τελευταίους δέκα αγώνες ο Rossi έχει φύγει εκτός στους μισούς, αν και τις περισσότερες φορές δεν έφταιγε. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί πίσω, καθώς τα MotoGP έχουν γίνει πλέον τελείως πολεμικά για τις πίσω θέσεις με μάχες που βλέπεις στις Moto2 και Moto3…

Μόλις ο Vinales έφευγε εμπρός, ο Marquez θα εκτιμούσε την κατάσταση για το αν θα κυνηγούσε την δεύτερη θέση, με τον Quartararo να έχει πρόβλημα στο χέρι ήταν σίγουρο πως θα πήγαινε για τους είκοσι βαθμούς. Δεν ασχολήθηκε πολύ για τους υπόλοιπους πέντε. Με τον Rins εκτός και τις Ducati πίσω, ο Vinales είχε τριψήφια βαθμολογική απόσταση και ο Marquez έβγαλε τα κουμπιουτεράκια… Θα κυνηγούσε την νίκη τόσο – όσο, που σημαίνει πως ήταν ήδη περισσότερο από αυτό που θα έκανε κάποιος άλλος στην θέση του.

Στο Assen δεν είναι εύκολο να είσαι πρώτος, τα σημεία για τα φρένα έχουν πολύ απαιτητική στόχευση κι έτσι και κάνεις λάθος τότε είσαι εκτός γραμμής με τρόπο που ο δεύτερος επωφελείται έντονα. Στην περίπτωση του Vinales η ανάκαμψη ήρθε γρήγορα και λίγο πριν το τέλος πέρασε τον Marquez και κατευθείαν έληξε την διαμάχη κλειδώνοντας την πρώτη θέση.

Μετά από τόσες απογοητεύσεις, μετά από τόσες ατυχίες και με τελευταία νίκη στην Αυστραλία, ο Vinales θα έβλεπε ξανά την νίκη… Και θα φιλούσε την μοτοσυκλέτα του, κάτι που έχει επίσης καιρό να κάνει, έχοντας εκφράσει αρκετά παράπονα.

Η Yamaha έχει κάνει μεγάλα βήματα εξέλιξης, και μπορεί εδώ στο Assen να είναι αναμενόμενη μία νίκη της, όμως η αλήθεια είναι πως η διαφορά έχει γίνει. Βαθμολογικά δεν θα την βοηθήσει αυτό φέτος, ο τίτλος δύσκολα θα αλλάξει χέρια, όμως τα MotoGP έχουν μπει σε νέα τροχιά, και πλέον βλέπουμε εμπρός προς μία κατάσταση με πολλούς «πρώτους» που είχαμε χρόνια να δούμε…

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
Maverick VIÑALES
Yamaha
40'55.415
2
Marc MARQUEZ
Honda
+4.854
3
Fabio QUARTARARO
Yamaha
+9.738
4
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+14.147
5
Franco MORBIDELLI
Yamaha
+14.467
6
Danilo PETRUCCI
Ducati
+14.794
7
Cal CRUTCHLOW
Honda
+18.361
8
Joan MIR
Suzuki
+24.268
9
Jack MILLER
Ducati
+26.496
10
Andrea IANNONE
Aprilia
+26.997
11
Pol ESPARGARO
KTM
+28.732
12
Aleix ESPARGARO
Aprilia
+34.095
13
Miguel OLIVEIRA
KTM
+34.181
14
Francesco BAGNAIA
Ducati
+34.249
15
Hafizh SYAHRIN
KTM
+34.494
16
Tito RABAT
Ducati
+48.357
17
Karel ABRAHAM
Ducati
1 Lap
 
Εκτός
 
 
 
Johann ZARCO
KTM
10 Laps
 
Takaaki NAKAGAMI
Honda
22 Laps
 
Valentino ROSSI
Yamaha
22 Laps
 
Alex RINS
Suzuki
24 Laps
 
 
 

 

 

Ετικέτες

MV Agusta -Μετά τις KTM & GASGAS, και 3η εταιρεία του PIERER Group στο MotoGP!

Νέες δηλώσεις αυτή τη φορά από τον νέο CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz
motomag H MV Agusta θα είναι ο νέος κατασκευαστής που εισέρχεται στο MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Λάδι στη φωτιά έριξε ο νέος CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στο αυστριακό Motorrad Magazin, η ιταλική εταιρεία πρόκειται να γίνει ο όγδοος κατασκευαστής του MotoGP.

Όταν το PIERER Mobility Group στο οποίο ανήκουν KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων απέκτησε μετοχές της MV Agusta, ξεκίνησε μία φήμη η οποία ήθελε την ιταλική εταιρεία να εισέρχεται στο MotoGP ως ο νέος κατασκευαστής στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM, αυτές οι φήμες γιγαντώθηκαν ενώ τώρα μέσω συνέντευξης του νέου CEO της MV Agusta Hubert Trunkepolz στο αυστριακό Motorrad Magazin τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κορυφαίο θεσμό μοτοσυκλετών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Trunkepolz η MV Agusta η οποία έχει γράψει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ενώ και η δήλωση του Stefan Pierer μερικούς μήνες πριν πως δεν αποκλείει να κάνει η MV Agusta την εμφάνιση της στο MotoGP ως ξεχωριστή οντότητα το 2027, χρονιά που αλλάζουν οι κανονισμοί, συνηγορεί σε αυτό που ακούμε όλο αυτό το διάστημα.

Να θυμίσουμε πως η Dorna έχει “δεσμεύσει” τις δύο θέσεις μοτοσυκλετών που κατείχε η Suzuki όταν αυτή αποχώρησε σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο MotoGP.

Το να δούμε την MV Agusta στην μεγάλη κατηγορία θα είναι ευχής έργον καθώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης επιστροφής, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πως αυτό δεν είναι μια απλή εικασία ή ένα τρικ το οποίο στοχεύει στο να φέρει εφήμερη προβολή στο PIERER Mobility Group όσον αφορά την MV Agusta. Κι αν τώρα όντως δούμε την MV Agusta στο MotoGP, είναι σίγουρο κατά 99,99% πως η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει δεν θα είναι κάποιο νέο μοντέλο, αλλά το γνωστό μας RC16 με νέα χρώματα.

Ετικέτες