Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP: Νέες αλλαγές στο πρόγραμμα δοκιμών και αγώνων

Κατασκήνωση στο Qatar

Μετά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Μαλαισίας που οδήγησαν στην ακύρωση των δοκιμαστικών στην πίστα της Sepang που είχαν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, η Dorna αποφάσισε να “εγκατασταθεί” το τσίρκο των MotoGP πιο νωρίς στην πίστα του Quatar και να κάνει εκεί δύο ξεχωριστές περιόδους δοκιμών. Συγκεκριμένα το νέο πλάνο θέλει τους δοκιμαστές των ομάδων αλλά και τους rookies της μεγάλης κατηγορίας (Enea Bastianini, Luca Marini, και Jorge Martin) και οδηγούν πρώτοι τις μοτοσυκλέτες του 2021 στις 5 Μαρτίου. Τις επόμενες δύο ημέρες (6-7 Μαρτίου) θα καβαλήσουν τις μοτοσυκλέτες οι υπόλοιποι αναβάτες. Όλοι τους θα παραμείνουν στο Qatar, όπου θα συνεχιστούν οι δοκιμές μεταξύ 10-12 Μαρτίου, όπως δηλαδή είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει ανοιχτό το θέμα της αλλαγής ημερομηνίας του πρώτου αγώνα της χρονιάς στο Qatar που έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει νωρίτερα, ώστε να μην χρειαστεί να φύγουν από το Qatar μετά το τέλος των δοκιμών, ώστε να αποφύγουν το ρίσκο πιθανών έκτακτων μέτρων στις διεθνείς μετακινήσεις. Άλλωστε το κόστος της διαμονής για περισσότερες ημέρες δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος μετακίνησης του προσωπικού και του εξοπλισμού.

Πάνω σε αυτή τη λογική, υπάρχει και μια δεύτερη συζήτηση σχετικά με την ακύρωση των δύο αγώνων στην  αμερικάνικη ήπειρο, δηλαδή του Austin στις ΗΠΑ και της Αργεντινής. Σε αυτή την περίπτωση, πάλι η πίστα του Qatar θα παίξει το ρόλο αντικαταστάτη, φιλοξενώντας έναν διπλό αγώνα ώστε να παραμείνουν συνολικά 19 αγώνες στη σεζόν.

Όπως είδαμε πέρσι, το αρνητικό με τους διπλούς αγώνες στην ίδια πίστα είναι πως ευνοούν συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες και δημιουργούν βαθμολογικές διαφορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το θετικό είναι πως στον επαναληπτικό αγώνα οι διαφορές μεταξύ των αναβατών είναι πολύ πιο μικρές και το θέαμα πιο εντυπωσιακό.