Έκτακτο: Ακυρώνονται οι δοκιμές των MotoGP στην Sepang

Ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/1/2021

Με μια σύντομη ανακοίνωση πριν από λίγο, οι FIM, IRTA και Dorna Sports μας ενημέρωσαν ότι ακυρώνονται τόσο το Shakedown Test όσο και οι επίσημες δοκιμές στην πίστα της Sepang.

Λόγω της συνεχόμενης έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, που έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα lockdowns και τις επιπτώσεις στα ταξίδια, οι τρεις φορείς υποχρεώθηκαν στην ακύρωση και των δύο διοργανώσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο στην Sepang International Circuit της Μαλαισίας.

Προς το παρόν, ΔΕΝ έχουν ακυρωθεί οι δοκιμές στο Qatar που είναι προγραμματισμένες για τις 10-12 Μαρτίου στο Losail International Circuit, ενώ όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μετά την πολύ δύσκολη περσινή σεζόν, την συνεχόμενη ακύρωση αγώνων και το παγκόσμιο πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές πίστες (εκτός από τον πρώτο αγώνα για τις Moto2 και Moto3 στο Qatar), είχαν όλοι εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια πιο "φυσιολογική" σεζόν φέτος, αλλά δυστυχώς το ξεκίνημα δεν είναι τόσο ευοίωνο όσο θα θέλαμε.

Σίγουρα από μια τέτοια κατάσταση –και με δεδομένο το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων και για φέτος- δεν είναι πολλοί αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι, πέρα ίσως από ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του Marc Marquez, του οποίου η μετεγχειρητική εξέλιξη δεν του άφηνε πολλές ελπίδες για να προλάβει τις δοκιμές στην Μαλαισία, ενώ μετά και την μεταγραφική περίοδο είναι αρκετοί και οι αναβάτες που βλέπουν την πρώτη τους επαφή με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες να καθυστερεί ακόμη περισσότερο.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!

Η πρωτιά που είχαμε προ κρίσης εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη χώρα μας
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/7/2026

Η περασμένη χρονιά, 2025, ολοκληρώθηκε σηματοδοτώντας ένα ακόμη 12μηνο σταθερής ανάπτυξης για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας. Φτάνοντας στις 80.416 ταξινομήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά μας έχει ανακάμψει από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, φτάνοντας ξανά σε επίπεδα προ 20ετίας.

Ανάλογα νούμερα βλέπαμε την περίοδο 2004-2006, όταν η αγορά της χώρας μας κυμαινόταν γύρω από τις 80.000 ταξινομήσεις, πριν φτάσει η κρίση που τη βύθισε στα επίπεδα των 30.000, με το ελάχιστο να σημειώνεται το 2017 με 28.852 – μια βουτιά που δεν παρατηρήθηκε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε τέτοιο μέγεθος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Το 2005 είχε κυκλοφορήσει μια εκτενής μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναδεικνυόταν η σημασία της μοτοσυκλέτας στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήδη από τότε η Ελλάδα μετρούσε 101 μοτοσυκλέτες ανά 1.000 κατοίκους, νούμερο απλησίαστο για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Η κοντινότερη επίδοση καταγραφόταν στην Ελβετία με 80 μοτοσυκλέτες/1000 κατοίκους και μετά ακολουθούσαν οι Ιταλία με 79, η Γερμανία με 46 και η Ισπανία με 42.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η αγορά μας ανέκαμψε σημαντικά και με σταθερή πρόοδο έχει ξαναφτάσει σήμερα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε για σχεδόν 20 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές αγορές βιώνουν μια πιο σύνθετη κατάσταση, όπου για παράδειγμα το 2025 έκλεισε με αισθητή πτώση για τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είδαν τις αγορές τους συρρικνώνονται σε ποσοστά από -6% (Ιταλία) ως και -36,7% (Γερμανία), με μόνη την Ισπανία να βλέπει θετικό πρόσημο (+8,3%), ενόσω η Ελλάδα συνέχισε τη διαρκή άνοδο μαζεύοντας άλλο ένα 3,12% για να φτάσει στις 80.416 ταξινομήσεις της περασμένης χρονιάς.

Στα δε νούμερα αυτά υπολογίζονται μόνο οι πωλήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών, αγνοούν δηλαδή τις εισαγωγές μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, ούτε οι πωλήσεις ειδικών κατηγοριών, όπως οι off-road που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εκδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας.

Η Ελλάδα παραμένει η αναλογικά πρώτη χώρα της Ευρώπης σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους, παρότι είναι μια από τις πληθυσμιακά μικρότερες και φτωχότερες, αλλά και κόντρα σε ένα κράτος που κάνει ό,τι μπορεί για να μας αναγκάσει να τις παρκάρουμε: μπάχαλο με την έκδοση πινακίδων, ανελέητο κυνήγι στο παρκάρισμα παρότι δεν προσφέρεται καμιά εναλλακτική λύση, ολοένα και αυστηρότερα πρόστιμα με αφαίρεση διπλώματος για ψύλλου πήδημα, ληστρικοί και αυθαίρετοι φόροι επί φόρων, υψηλότατος ΦΠΑ σε υποχρεωτικό εξοπλισμό και οδικές υποδομές που κάνουν ό,τι μπορούν για να απειλήσουν τη σωματική μας ακεραιότητα.

Σε αυτό το κλίμα και κόντρα σε κάθε λογική, η Ελλάδα παραμένει ισχυρό προπύργιο της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη και τα νούμερα το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας: απ’ το ναδίρ του 2017 ως την επίδοση του 2025 μεσολαβούν εννιά χρόνια που αναλογούν σε αύξηση των ταξινομήσεων κατά +178,7%!

Ο κόσμος μιλάει, το κράτος άραγε ακούει;