Έκτακτο: Ακυρώνονται οι δοκιμές των MotoGP στην Sepang

Ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/1/2021

Με μια σύντομη ανακοίνωση πριν από λίγο, οι FIM, IRTA και Dorna Sports μας ενημέρωσαν ότι ακυρώνονται τόσο το Shakedown Test όσο και οι επίσημες δοκιμές στην πίστα της Sepang.

Λόγω της συνεχόμενης έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, που έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα lockdowns και τις επιπτώσεις στα ταξίδια, οι τρεις φορείς υποχρεώθηκαν στην ακύρωση και των δύο διοργανώσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο στην Sepang International Circuit της Μαλαισίας.

Προς το παρόν, ΔΕΝ έχουν ακυρωθεί οι δοκιμές στο Qatar που είναι προγραμματισμένες για τις 10-12 Μαρτίου στο Losail International Circuit, ενώ όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μετά την πολύ δύσκολη περσινή σεζόν, την συνεχόμενη ακύρωση αγώνων και το παγκόσμιο πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές πίστες (εκτός από τον πρώτο αγώνα για τις Moto2 και Moto3 στο Qatar), είχαν όλοι εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια πιο "φυσιολογική" σεζόν φέτος, αλλά δυστυχώς το ξεκίνημα δεν είναι τόσο ευοίωνο όσο θα θέλαμε.

Σίγουρα από μια τέτοια κατάσταση –και με δεδομένο το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων και για φέτος- δεν είναι πολλοί αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι, πέρα ίσως από ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του Marc Marquez, του οποίου η μετεγχειρητική εξέλιξη δεν του άφηνε πολλές ελπίδες για να προλάβει τις δοκιμές στην Μαλαισία, ενώ μετά και την μεταγραφική περίοδο είναι αρκετοί και οι αναβάτες που βλέπουν την πρώτη τους επαφή με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες να καθυστερεί ακόμη περισσότερο.

Δήμος Σουλίου: Καινοτομεί επενδύοντας στον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα ορεινά πάσα
souli moto tourism
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/5/2026

O Δήμος Σουλίου ανακοίνωσε μια δράση που επικεντρώνει στην ανάπτυξη του μοτο-τουρισμού, με προφανή στόχο να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής εκμεταλλευόμενος το μοναδικό του φυσικό τοπίο και το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Η δημιουργία τριών προτεινόμενων μοτοσυκλετιστικών διαδρομών πατά πάνω στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Δήμου και στην ουσία πρόκειται για τρία ορεινά περάσματα (pass) της Πίνδου:

  • Πάσο Πλακωτής (Plakoti Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Πολύδροσο – Βροσίνα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων,
  • Πάσο Παραμυθιάς (Paramythia Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Παραμυθιά – Γλυκή, επί της Εθνικής Οδού 19,
  • Πάσο Σουλίου (Souli Pass): Διαδρομή Γλυκή – Σούλι (Κάστρο Κιάφας), επί της Επαρχιακής Οδού.
souli moto tourism

Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Θεσπρωτίας (ΜΟ.ΛΕ.ΘΕ.) και την Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.), στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων στις προτεινόμενες διαδρομές προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών:

  • Τοποθέτηση πινακίδων αρχής και τέλους κάθε διαδρομής, καθώς και ενημερωτικών πινακίδων με στοιχεία για το πάσο και τα σημεία ενδιαφέροντος,
  • Δημιουργία περιπτέρου (κιόσκι) θέασης, ενημέρωσης και ανάπαυσης, από ένα σε κάθε διαδρομή,
  • Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και εγκατάσταση μικρών πομπών Bluetooth σε σημεία στάσης και μνημεία, για την αυτόματη ενεργοποίηση ψηφιακού περιεχομένου (βίντεο, κείμενα, αφηγήσεις),
  • Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και στοχευμένη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
souli moto tourism

Το γεγονός πως ο Δήμος Σουλίου είναι ο πρώτος που ασχολείται θεσμικά και οργανωμένα με τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό στη χώρα μας εν έτει 2026 είναι μεν σπουδαίο νέο, είναι όμως και ενδεικτικό του πόσο πίσω βρισκόμαστε στο θέμα της εγχώριας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία ακόμη πασχίζει να απογαλακτιστεί από στερεότυπα δεκαετιών – συρτάκι, κίονες και παραλίες – και να προσελκύσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενη τα φυσικά προσόντα που χαρακτηρίζουν κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μόνο τα παραθαλάσσια.

Τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στη χώρα μας – κυρίως σε εκτός δρόμου διαδρομές που στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς ελεύθερες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη – γνωρίζουν μεγάλη άνοδο. Η εμπλοκή επίσημων φορέων όπως ένας Δήμος μόνο καλό μπορεί να κάνει, προσθέτοντας οργάνωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπηρεσιών και γιατί όχι, μελλοντικές βελτιώσεις σε ζητήματα υποδομών, όπως η ποιότητα των δρόμων.

Μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε όταν κάποιοι, έστω και λίγοι, στην Ελλάδα βλέπουν λίγο πιο πέρα από τα τετριμμένα αναζητώντας πώς θα αναπτύξουν το τουριστικό προϊόν, αντί απλώς να το αρμέξουν.

Ετικέτες