Έκτακτο: Ακυρώνονται οι δοκιμές των MotoGP στην Sepang

Ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/1/2021

Με μια σύντομη ανακοίνωση πριν από λίγο, οι FIM, IRTA και Dorna Sports μας ενημέρωσαν ότι ακυρώνονται τόσο το Shakedown Test όσο και οι επίσημες δοκιμές στην πίστα της Sepang.

Λόγω της συνεχόμενης έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, που έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα lockdowns και τις επιπτώσεις στα ταξίδια, οι τρεις φορείς υποχρεώθηκαν στην ακύρωση και των δύο διοργανώσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο στην Sepang International Circuit της Μαλαισίας.

Προς το παρόν, ΔΕΝ έχουν ακυρωθεί οι δοκιμές στο Qatar που είναι προγραμματισμένες για τις 10-12 Μαρτίου στο Losail International Circuit, ενώ όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μετά την πολύ δύσκολη περσινή σεζόν, την συνεχόμενη ακύρωση αγώνων και το παγκόσμιο πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές πίστες (εκτός από τον πρώτο αγώνα για τις Moto2 και Moto3 στο Qatar), είχαν όλοι εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια πιο "φυσιολογική" σεζόν φέτος, αλλά δυστυχώς το ξεκίνημα δεν είναι τόσο ευοίωνο όσο θα θέλαμε.

Σίγουρα από μια τέτοια κατάσταση –και με δεδομένο το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων και για φέτος- δεν είναι πολλοί αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι, πέρα ίσως από ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του Marc Marquez, του οποίου η μετεγχειρητική εξέλιξη δεν του άφηνε πολλές ελπίδες για να προλάβει τις δοκιμές στην Μαλαισία, ενώ μετά και την μεταγραφική περίοδο είναι αρκετοί και οι αναβάτες που βλέπουν την πρώτη τους επαφή με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες να καθυστερεί ακόμη περισσότερο.

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.