Έκτακτο: Ακυρώνονται οι δοκιμές των MotoGP στην Sepang

Ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/1/2021

Με μια σύντομη ανακοίνωση πριν από λίγο, οι FIM, IRTA και Dorna Sports μας ενημέρωσαν ότι ακυρώνονται τόσο το Shakedown Test όσο και οι επίσημες δοκιμές στην πίστα της Sepang.

Λόγω της συνεχόμενης έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, που έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα lockdowns και τις επιπτώσεις στα ταξίδια, οι τρεις φορείς υποχρεώθηκαν στην ακύρωση και των δύο διοργανώσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο στην Sepang International Circuit της Μαλαισίας.

Προς το παρόν, ΔΕΝ έχουν ακυρωθεί οι δοκιμές στο Qatar που είναι προγραμματισμένες για τις 10-12 Μαρτίου στο Losail International Circuit, ενώ όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μετά την πολύ δύσκολη περσινή σεζόν, την συνεχόμενη ακύρωση αγώνων και το παγκόσμιο πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές πίστες (εκτός από τον πρώτο αγώνα για τις Moto2 και Moto3 στο Qatar), είχαν όλοι εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια πιο "φυσιολογική" σεζόν φέτος, αλλά δυστυχώς το ξεκίνημα δεν είναι τόσο ευοίωνο όσο θα θέλαμε.

Σίγουρα από μια τέτοια κατάσταση –και με δεδομένο το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων και για φέτος- δεν είναι πολλοί αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι, πέρα ίσως από ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του Marc Marquez, του οποίου η μετεγχειρητική εξέλιξη δεν του άφηνε πολλές ελπίδες για να προλάβει τις δοκιμές στην Μαλαισία, ενώ μετά και την μεταγραφική περίοδο είναι αρκετοί και οι αναβάτες που βλέπουν την πρώτη τους επαφή με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες να καθυστερεί ακόμη περισσότερο.

Honda CB1000GT: 959 ευρώ για μία σχάρα! - Με ένα χιλιάρικο έχεις σχάρα αλλά όχι top case

Τιμολόγηση εκτός πραγματικότητας - Τι κάνει η ελληνική αντιπροσωπεία
Honda CB1000GT τιμολόγηση σχάρας 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/8/2026

Το Honda CB1000GT έχει ίσως την πιο ακριβή σχάρα μεταξύ των μοτοσυκλετών ευρείας παραγωγής με την τιμή της να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Το Honda CB1000GT έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες στο MOTO. Η δοκιμή της νέας sport touring μοτοσυκλέτας της ιαπωνικής εταιρείας ετοιμάζεται για επόμενο τεύχος (διαβάστε περισσότερα εδώ) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ψάχνοντας όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια μας ανακαλύψαμε και την τιμή της σχάρας της 4κύλινδρης στον κατάλογο με τα επίσημα αξεσουάρ, στην ιστοσελίδα της Honda.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές των αξεσουάρ της Honda για τη CB1000GT κυμαίνονται σε λογικό πλαίσιο, ενώ και η ίδια η μοτοσυκλέτα έχει καλό επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού αφού σε αυτόν ανήκουν, εκτός από τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις και οι πλαϊνές σκληρές, πλαστικές βαλίτσες.

Αυτό που δεν είναι στάνταρ στη CB1000GT είναι το top case, ενώ από τον στάνταρ εξοπλισμό απουσιάζει τόσο αυτό όσο και η σχάρα. Και μπορεί κάποιος να μην θέλει top case αλλά αναμφίβολα μια σχάρα είναι το πρώτο πράγμα που θα τοποθετήσει ένας αναβάτης σε μια sport touring μοτοσυκλέτα και στη CB1000GT η Honda τού το κάνει αυτό πολύ ακριβό. 

Τιμολόγηση σχάρας Honda CB1000GT

Η τιμή της σχάρας της ιαπωνικής sport-touring έχει οριστεί στα 959 ευρώ, μια τιμή που όταν την είδαμε για πρώτη φορά ήμασταν σίγουροι ότι έχει γίνει κάποιο λάθος. Αυτό φυσικά μας οδήγησε στο να επικοινωνήσουμε με την ελληνική αντιπροσωπεία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, μόνο και μόνο για να πληροφορηθούμε ότι η τιμή που βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα είναι πραγματική. 

Όπως πληροφορηθήκαμε επίσης πρόκειται για μια απλή μεταλλική σχάρα που δεν ενσωματώνει κάποιο τεχνολογικό στοιχείο στη σχεδίασή της ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή της σε αυτό το δυσθεώρητο επίπεδο. Δυσθεώρητο γιατί πολύ απλά η σχάρα δεν έχει κάτι που να δικαιολογεί την τιμή της, ενώ καμία άλλη μοτοσυκλέτα από τις ανταγωνίστριες της CB1000GT δεν έχει σχάρα/βάση με τόσο υψηλή τιμή: Kawasaki Versys 11000 και Suzuki S1000-GW τις έχουν στάνταρ, ενώ του BMW S 1000 XR κοστίζει μόλις 169,99 ευρώ και η βάση της κεντρικής βαλίτσας στο Yamaha Tracer 9 κοστίζει 133,24 ευρώ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία γνωρίζει πολύ καλά ότι η τιμή που της έχει δώσει η Honda για το συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό αξεσουάρ δεν έχει επαφή με την ελληνική αλλά και με οποιαδήποτε άλλη πραγματικότητα. Εδώ και καιρό μάλιστα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες γνωστοποιώντας το θέμα στα κεντρικά της Honda ώστε να κατέβει η τιμή σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο που θα κάνει παράλληλα τη σχάρα ελκυστική για τον ενδιαφερόμενο. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάποιος αυτό το ποσό. Λογικά θα περιμένει να βγάλουν οι κατασκευαστές aftermarket αξεσουάρ κάτι αντίστοιχο για να καλύψει τις ανάγκες του. 

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι ακόμη και αν οι επίσημες ενέργειες της Honda δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ελληνική αντιπροσωπεία θα κινηθεί αυτόβουλα για να δώσει λύση. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.