MotoGP: Περισσότεροι αγώνες, λιγότερες δοκιμές το 2021!

Ενδεχομένως να αλλάξουν το πρόγραμμα των αγώνων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/1/2020

Από φέτος το πρόγραμμα των MotoGP θα φτάσει τους 20 αγώνες, με το ντεμπούτο του KymiRing στη Φιλανδία, ενώ η επέκταση δεν θα σταματήσει εκεί αλλά θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με την εισαγωγή του Lombok στο καλεντάρι. Ουσιαστικά το πρωτάθλημα των MotoGP βρίσκεται στα χνάρια της F1, θέλοντας να φτάσει τους 22 αγώνες συνολικά.

Μέχρι στιγμής η επέκταση του προγράμματος είχε αντίκτυπο, καθώς όσο αυξάνονται οι αγώνες, τόσο μειώνονται οι επίσημες δοκιμές, με αυτές της Valencia και του Qatar να αφαιρούνται απ’ το 2021, αφήνοντας μόνο τις δοκιμές της Jerez και της Sepang για την εξέλιξη των μοτοσυκλετών. “Φυσικά, 22 αγώνες θα κάνουν τα πράγματα αρκετά δύσκολα” ανέφερε ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio. “Θα είναι δύσκολο για τους αναβάτες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και περιορίσουν το στρες για 22 αγώνες. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους και για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο, θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς. Όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο των 20 αγώνων για φέτος ξεκινήσαμε να συζητάμε με τις υπόλοιπες ομάδες να μειωθεί ο αριθμός των επίσημων δοκιμών, ώστε να εξισορροπήσουμε λίγο τα πράγματα. Δεν είναι το ίδιο το να ακυρώνεις μια επίσημη δοκιμή για να εισάγεις έναν επιπλέον αγώνα, αλλά τουλάχιστον αποφορτίζουμε λίγο τους αναβάτες. Μπορείτε να φανταστείτε πως οι 22 αγώνες θα είναι αρκετά απαιτητικοί για όλους πιστεύω, όμως έτσι βαδίζουμε στα πρότυπα της Formula 1 όπου έφτασε τους 22 αγώνες φέτος και σκέφτονται να αυξήσουν το πρωτάθλημα στους 25.”
Ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio
 

Με τις δοκιμές να περιορίζονται, η ιδέα να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο και να γίνει διήμερο εξετάζεται επίσης, όπως είπε ο Brivio. Ακόμη, ο Team Manager της Suzuki δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η αύξηση των αγώνων είναι κάτι θετικό, καθώς έτσι αυξάνεται η δημοτικότητα του πρωταθλήματος. “Είναι φανταστικό και πολύ θετικό, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη καλύτερη λύση.”

Αντίστοιχα, ο CEO της Aprilia Racing, Massimo Rivola ενστερνίζεται απολύτως τις απόψεις του Brivio αλλά και του Ezpeleta, που θέλει να προσθέσει περισσότερους αγώνες και να μειώσει τις επίσημες δοκιμές. Ο Rivola στο παρελθόν όταν ήταν Sporting Director της Ferrari στη Formula 1, είχε κάνει την ίδια πρόταση στη διοργάνωση, να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο κατά μια μέρα. “Το είχα προτείνει και στη F1 πριν από 10 χρόνια αλλά το αρνήθηκαν. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως θα πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Το να έχουμε τους αγώνες των Moto3, Moto2 και MotoGP στο ίδιο σαββατοκύριακο είναι πολύ ωραίο επειδή μπορείς να δεις του αναβάτες της επόμενης γενιάς. Είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε. Θεωρώ πως είναι βασικό στοιχείο στο άθλημα, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του αγωνιστικού τριήμερου και θα το συζητήσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες.”

Το 2002, την εποχή που τα MotoGP έγιναν τετράχρονα στη μεγάλη κατηγορία, το αγωνιστικό τριήμερο αποτελούνταν από μια ελεύθερη δοκιμή και μια κατατακτήρια, τόσο τη Παρασκευή όσο και το Σάββατο, με την προθέρμανση και τον αγώνα να πραγματοποιείται την Κυριακή. Για το 2005 οι απογευματινές δοκιμές της Παρασκευής άλλαξαν και από κατατακτήριες έγιναν ελεύθερες δοκιμές 2, αλλά η συνολική δράση στην πίστα συνέχισε να αποτελείται από έξι sessions. Ωστόσο, με την οικονομική κρίση να έχει ξεσπάσει το 2009 καταργήθηκαν οι πρωινές δοκιμές της Παρασκευής, αφήνοντας έτσι πέντε sessions  (σ.σ. δύο ελεύθερες δοκιμές, την κατατακτήρια δοκιμή, τη προθέρμανση και τον αγώνα) με τη δράση να ξεκινά το Σάββατο. Η Παρασκευή επανεντάχτηκε στο πρόγραμμα το 2011 με τις κατατακτήριες δοκιμές να χωρίζονται σε  FP4 και κατατακτήριες Q1 και Q2 απ’ το 2013 κι έπειτα.

Οι απόψεις των αναβατών σχετικά με την μείωση των επίσημων δοκιμών διίστανται με άλλους να το προτιμούν και άλλους όχι. Στη πρώτη κατηγορία ανήκει και ο Aleix Espargaro τονίζοντας μάλιστα πως η δουλειά του είναι να παίρνει μέρος στους αγώνες. “Καταλαβαίνω πως πρέπει να κάνουμε δοκιμές και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αλλά προτιμώ να αγωνίζομαι και ειλικρινά η δοκιμή στη Valencia δεν μας προσέφερε και πολλά πράγματα λόγω του κρύου, αφού στο Qatar η μοτοσυκλέτα θα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για αυτό πιστεύω πως οι αλλαγές που ετοιμάζει η Dorna στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος θα μας ωφελήσουν. Πρέπει να ομολογήσω πως η Επιτροπή Ασφάλειας των αναβατών μας ρωτάει πάντοτε έτσι δεν είναι κάτι νέο ή κάτι που αποφάσισαν μέσα σε μια μέρα. Την αλλαγή του προγράμματος τη συζητάμε τα τελευταία δύο χρόνο και είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος με αυτό.”

Διψάει για δράση ο Aleix Espargaro

 

Η Dorna φαίνεται να σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα από του χρόνου, τόσο με τις σκέψεις για την αλλαγή των ημερομηνιών ορισμένων αγώνων όσο και με τη δομή του αγωνιστικού τριήμερου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του προγράμματος των MotoGP, ιδίως αν το συγκρίνουμε με αυτό των Superbikes που αποτελείται από 13 τριπλούς αγώνες. Χρησιμοποιώντας αυτό ως γνώμονα η Dorna έχει έτοιμο το παράδειγμα να αυξήσει τη δράση αν το θέλει.

 

Ετικέτες

Noah Dettwiler-Moto3: Δεν θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα του 2026 – Η ανακοίνωσή του

Αναρρώνει ακόμη από τον σοβαρό του τραυματισμό στη Μαλαισία - Ευχαριστεί την Sic58 Squadra Corse που τον περίμενε
Dettwiler
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/12/2025

Δυστυχώς, αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα και ο Noah Dettwiler δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα Moto3 του 2026 με τη Sic58 Squadra Corse, καθώς δεν έχει αναρρώσει από τους τραυματισμούς του μετά το τρομακτικό ατύχημα που είχε με τον Antonio Rueda στον γύρο αναγνώρισης του αγώνα της Μαλαισίας.

Τα καλά νέα είναι ότι o Noah Dettwiler έχει πλέον αφήσει πίσω του τα χειρότερα, βρίσκεται στον δρόμο της ανάρρωσης και ελπίζουμε να επιστρέψει σύντομα στα αγωνιστικά δρώμενα. Ο νεαρός αναβάτης που παραλίγο να χάσει τη ζωή του στη Μαλαισία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Paolo Simoncelli, ιδιοκτήτη της Sic58 Squadra Corse, ο οποίος, χωρίς να έχουν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο, κρατούσε για αυτόν μια θέση στην ομάδα για την ερχόμενη σεζόν.

Παρακάτω αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Αγαπητοί φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, υποστηρικτές και φίλοι,

Με χαρά σας ενημερώνω για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας μου. Η αποκατάστασή μου πηγαίνει καλά και σημειώνω σημαντική πρόοδο. Ο στόχος είναι, φυσικά, η πλήρης ανάρρωση, και είμαι αποφασισμένος να το πετύχω αυτό με όλη μου τη δύναμη και αποφασιστικότητα. Επιθυμία μου είναι να επανέλθω σε φόρμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και, φυσικά, να επιστρέψω στην πίστα. Το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν να ξανακερδίσω τη σωματική μου ανεξαρτησία, κάτι που ήταν βασικός στόχος μετά από όσα συνέβησαν στη Μαλαισία.

Πριν από το ατύχημα, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 την επόμενη σεζόν με την ομάδα SIC58 του Paolo Simoncelli. Ήταν ένα όνειρο που επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα χάρη στη στήριξη των γονιών μου, του Paolo Simoncelli και της Sorpaso AG. Όμως, όπως όλοι ξέρετε, το ατύχημα συνέβη στις 26 Οκτωβρίου στη Sepang. Αυτό το γεγονός άλλαξε τα σχέδιά μου για το άμεσο μέλλον.

Ο Paolo Simoncelli έχει στηρίξει την οικογένειά μου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και συμφώνησε να με περιμένει να αναρρώσω. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε τόσο γενναιόδωρα. Θα ήθελα να εκφράσω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου στον Paolo, τον Marco Grana και σε ολόκληρη την ομάδα SIC58.

Δυστυχώς, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα έχω πλήρως αναρρώσει. Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να ξεκινήσω μια τόσο σημαντική πορεία χωρίς επαρκή βεβαιότητα.

Εύχομαι στον Paolo Simoncelli και στη SIC58 κάθε επιτυχία και ό,τι καλύτερο για το μέλλον.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι αγώνες με μοτοσυκλέτες είναι το πάθος μου, η ζωή μου και η δουλειά μου, και γι’ αυτό θα δώσω τα πάντα για να επιστρέψω στο 100% όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα τελευταία δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 δεν ήταν εύκολα για μένα για πολλούς λόγους, αλλά θέλω να αφήσω το παρελθόν πίσω μου και να κοιτάξω θετικά προς το μέλλον. Χάρη στην υποστήριξη των αγαπημένων μου ανθρώπων, της Sorpaso AG και της νέας ομάδας μηχανικών μου, μπορώ να το κάνω αυτό με αυτοπεποίθηση. Μαζί αναζητούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιστρέψω στην πίστα και να είμαι ανταγωνιστικός.

Θα σας κρατώ ενήμερους και μόλις έχω νέα σχετικά με την υγεία μου, θα σας ενημερώσω για τους νέους στόχους.

Σας αγκαλιάζω όλους, σας ευχαριστώ για τη μεγάλη σας υποστήριξη και σας αποχαιρετώ με ένα απόφθεγμα του Paolo Simoncelli που για μένα ενσωματώνει την ουσία του αθλήματος που αγαπώ:

“Η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν μπορεί να εξηγηθεί. Την αγαπάς, υποφέρεις, τη ζεις. Ακόμη κι όταν πονάει, δεν μπορούμε να μείνουμε μακριά της.”

Με εκτίμηση,

Noah Dettwiler