MotoGP: Περισσότεροι αγώνες, λιγότερες δοκιμές το 2021!

Ενδεχομένως να αλλάξουν το πρόγραμμα των αγώνων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/1/2020

Από φέτος το πρόγραμμα των MotoGP θα φτάσει τους 20 αγώνες, με το ντεμπούτο του KymiRing στη Φιλανδία, ενώ η επέκταση δεν θα σταματήσει εκεί αλλά θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με την εισαγωγή του Lombok στο καλεντάρι. Ουσιαστικά το πρωτάθλημα των MotoGP βρίσκεται στα χνάρια της F1, θέλοντας να φτάσει τους 22 αγώνες συνολικά.

Μέχρι στιγμής η επέκταση του προγράμματος είχε αντίκτυπο, καθώς όσο αυξάνονται οι αγώνες, τόσο μειώνονται οι επίσημες δοκιμές, με αυτές της Valencia και του Qatar να αφαιρούνται απ’ το 2021, αφήνοντας μόνο τις δοκιμές της Jerez και της Sepang για την εξέλιξη των μοτοσυκλετών. “Φυσικά, 22 αγώνες θα κάνουν τα πράγματα αρκετά δύσκολα” ανέφερε ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio. “Θα είναι δύσκολο για τους αναβάτες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και περιορίσουν το στρες για 22 αγώνες. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους και για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο, θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς. Όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο των 20 αγώνων για φέτος ξεκινήσαμε να συζητάμε με τις υπόλοιπες ομάδες να μειωθεί ο αριθμός των επίσημων δοκιμών, ώστε να εξισορροπήσουμε λίγο τα πράγματα. Δεν είναι το ίδιο το να ακυρώνεις μια επίσημη δοκιμή για να εισάγεις έναν επιπλέον αγώνα, αλλά τουλάχιστον αποφορτίζουμε λίγο τους αναβάτες. Μπορείτε να φανταστείτε πως οι 22 αγώνες θα είναι αρκετά απαιτητικοί για όλους πιστεύω, όμως έτσι βαδίζουμε στα πρότυπα της Formula 1 όπου έφτασε τους 22 αγώνες φέτος και σκέφτονται να αυξήσουν το πρωτάθλημα στους 25.”
Ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio
 

Με τις δοκιμές να περιορίζονται, η ιδέα να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο και να γίνει διήμερο εξετάζεται επίσης, όπως είπε ο Brivio. Ακόμη, ο Team Manager της Suzuki δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η αύξηση των αγώνων είναι κάτι θετικό, καθώς έτσι αυξάνεται η δημοτικότητα του πρωταθλήματος. “Είναι φανταστικό και πολύ θετικό, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη καλύτερη λύση.”

Αντίστοιχα, ο CEO της Aprilia Racing, Massimo Rivola ενστερνίζεται απολύτως τις απόψεις του Brivio αλλά και του Ezpeleta, που θέλει να προσθέσει περισσότερους αγώνες και να μειώσει τις επίσημες δοκιμές. Ο Rivola στο παρελθόν όταν ήταν Sporting Director της Ferrari στη Formula 1, είχε κάνει την ίδια πρόταση στη διοργάνωση, να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο κατά μια μέρα. “Το είχα προτείνει και στη F1 πριν από 10 χρόνια αλλά το αρνήθηκαν. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως θα πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Το να έχουμε τους αγώνες των Moto3, Moto2 και MotoGP στο ίδιο σαββατοκύριακο είναι πολύ ωραίο επειδή μπορείς να δεις του αναβάτες της επόμενης γενιάς. Είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε. Θεωρώ πως είναι βασικό στοιχείο στο άθλημα, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του αγωνιστικού τριήμερου και θα το συζητήσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες.”

Το 2002, την εποχή που τα MotoGP έγιναν τετράχρονα στη μεγάλη κατηγορία, το αγωνιστικό τριήμερο αποτελούνταν από μια ελεύθερη δοκιμή και μια κατατακτήρια, τόσο τη Παρασκευή όσο και το Σάββατο, με την προθέρμανση και τον αγώνα να πραγματοποιείται την Κυριακή. Για το 2005 οι απογευματινές δοκιμές της Παρασκευής άλλαξαν και από κατατακτήριες έγιναν ελεύθερες δοκιμές 2, αλλά η συνολική δράση στην πίστα συνέχισε να αποτελείται από έξι sessions. Ωστόσο, με την οικονομική κρίση να έχει ξεσπάσει το 2009 καταργήθηκαν οι πρωινές δοκιμές της Παρασκευής, αφήνοντας έτσι πέντε sessions  (σ.σ. δύο ελεύθερες δοκιμές, την κατατακτήρια δοκιμή, τη προθέρμανση και τον αγώνα) με τη δράση να ξεκινά το Σάββατο. Η Παρασκευή επανεντάχτηκε στο πρόγραμμα το 2011 με τις κατατακτήριες δοκιμές να χωρίζονται σε  FP4 και κατατακτήριες Q1 και Q2 απ’ το 2013 κι έπειτα.

Οι απόψεις των αναβατών σχετικά με την μείωση των επίσημων δοκιμών διίστανται με άλλους να το προτιμούν και άλλους όχι. Στη πρώτη κατηγορία ανήκει και ο Aleix Espargaro τονίζοντας μάλιστα πως η δουλειά του είναι να παίρνει μέρος στους αγώνες. “Καταλαβαίνω πως πρέπει να κάνουμε δοκιμές και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αλλά προτιμώ να αγωνίζομαι και ειλικρινά η δοκιμή στη Valencia δεν μας προσέφερε και πολλά πράγματα λόγω του κρύου, αφού στο Qatar η μοτοσυκλέτα θα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για αυτό πιστεύω πως οι αλλαγές που ετοιμάζει η Dorna στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος θα μας ωφελήσουν. Πρέπει να ομολογήσω πως η Επιτροπή Ασφάλειας των αναβατών μας ρωτάει πάντοτε έτσι δεν είναι κάτι νέο ή κάτι που αποφάσισαν μέσα σε μια μέρα. Την αλλαγή του προγράμματος τη συζητάμε τα τελευταία δύο χρόνο και είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος με αυτό.”

Διψάει για δράση ο Aleix Espargaro

 

Η Dorna φαίνεται να σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα από του χρόνου, τόσο με τις σκέψεις για την αλλαγή των ημερομηνιών ορισμένων αγώνων όσο και με τη δομή του αγωνιστικού τριήμερου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του προγράμματος των MotoGP, ιδίως αν το συγκρίνουμε με αυτό των Superbikes που αποτελείται από 13 τριπλούς αγώνες. Χρησιμοποιώντας αυτό ως γνώμονα η Dorna έχει έτοιμο το παράδειγμα να αυξήσει τη δράση αν το θέλει.

 

Ετικέτες

MotoGP, Sachsenring FP1: Πρωτιά Fernandez μια ανάσα μπροστά από Marc Marquez και Di Giannantonio

Με πτώση άρχισε το αγωνιστικό τριήμερο του Liqui Moly Grand Prix of Germany ο Marc Marquez
raul-fernandez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Ο Raul Fernandez άρχισε το Γερμανικό Grand Prix με τη φόρα που έκλεισε το Ολλανδικό πριν δύο εβδομάδες στο Assen, πρωτεύοντας στη Free Practice 1. Ο Ισπανός της SuperFile Trackhouse MotoGP Team έκλεψε την πρωτιά από τον Marc Marquez προς το τέλος της διαδικασίας, καταφέρνοντας να γράψει έναν χρόνο 5 εκατοστά του δευτερολέπτου ταχύτερο αυτού του πρωταθλητή.

Ο Marquez της Ducati Lenovo Team εκ προοιμίου θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί για νίκη στην πίστα που έχει κυριαρχήσει 9 φορές σε 12 επισκέψεις ως αναβάτης MotoGP (και άλλες τρεις σε Moto2 και Moto3), ωστόσο άνοιξε το τριήμερο με πτώση από χαμένο μπροστινό (lowside) στη στροφή 3 και το χρονόμετρο να δείχνει 40 λεπτά προ του τέλους, παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε και πολύ.

Ο τρίτος ταχύτερος γύρος του FP1 έχει την υπογραφή του Fabio Di Giannantonio, μόλις ένα δέκατο πίσω από τον πρώτο και μισό δέκατο από τον δεύτερο.

Πολύ καλούς χρόνους σημείωσαν οι Joan Mir και Jack Miller που, μαζί με τον Alex Marquez, ολοκληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Οι Marco Bezzecchi και Jorge Martin περιορίστηκαν στις θέσεις 8 και 10 αντιστοίχως, ενώ ο Ai Ogura γυρνούσε πολύ μακριά από την κορυφή στη 17η θέση και σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο αργά από τους πρώτους. Ήταν πάντως καλύτερος από τον Pecco Bagnaia στη 19η θέση.

Πτώσεις χωρίς, ευτυχώς, συνέπειες για την υγεία τους είχαν ακόμη οι Maverick Vinales και Franco Morbidelli, ενώ ευχάριστο ήταν το γεγονός πως ο Pedro Acosta έβγαλε χωρίς προβλήματα το FP1 παρότι προέρχεται από επέμβαση για το πρόβλημα arm pump που ανάγκασε σε εγκατάλειψη στην Ολλανδία.

Αποτελέσματα FP1, Sachsenring MotoGP

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Ταχύτερος Χρόνος

Από πρώτο

Από προηγ.

Μέγιστη Ταχύτητα

1

Raul FERNANDEZ

APRILIA

1'20.829

 

 

298.3

2

Marc MARQUEZ

DUCATI

1'20.880

0.051

0.051

302.5

3

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

1'20.936

0.107

0.056

300.0

4

Joan MIR

HONDA

1'20.944

0.115

0.008

301.6

5

Jack MILLER

YAMAHA

1'21.000

0.171

0.056

296.7

6

Alex MARQUEZ

DUCATI

1'21.002

0.173

0.002

301.6

7

Alex RINS

YAMAHA

1'21.317

0.488

0.315

299.1

8

Marco BEZZECCHI

APRILIA

1'21.370

0.541

0.053

303.3

9

Franco MORBIDELLI

DUCATI

1'21.381

0.552

0.011

297.5

10

Jorge MARTIN

APRILIA

1'21.492

0.663

0.111

298.3

11

Maverick VIÑALES

KTM

1'21.500

0.671

0.008

301.6

12

Pedro ACOSTA

KTM

1'21.585

0.756

0.085

301.6

13

Brad BINDER

KTM

1'21.589

0.760

0.004

300.8

14

Enea BASTIANINI

KTM

1'21.593

0.764

0.004

303.3

15

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

1'21.685

0.856

0.092

295.0

16

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

1'21.726

0.897

0.041

298.3

17

Ai OGURA

APRILIA

1'21.750

0.921

0.024

303.3

18

Diogo MOREIRA

HONDA

1'21.750

0.921

 

300.8

19

Francesco BAGNAIA

DUCATI

1'21.765

0.936

0.015

301.6

20

Luca MARINI

HONDA

1'21.789

0.960

0.024

300.8

21

Cal CRUTCHLOW

HONDA

1'22.583

1.754

0.794

298.3

Ετικέτες