MotoGP: Περισσότεροι αγώνες, λιγότερες δοκιμές το 2021!

Ενδεχομένως να αλλάξουν το πρόγραμμα των αγώνων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/1/2020

Από φέτος το πρόγραμμα των MotoGP θα φτάσει τους 20 αγώνες, με το ντεμπούτο του KymiRing στη Φιλανδία, ενώ η επέκταση δεν θα σταματήσει εκεί αλλά θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με την εισαγωγή του Lombok στο καλεντάρι. Ουσιαστικά το πρωτάθλημα των MotoGP βρίσκεται στα χνάρια της F1, θέλοντας να φτάσει τους 22 αγώνες συνολικά.

Μέχρι στιγμής η επέκταση του προγράμματος είχε αντίκτυπο, καθώς όσο αυξάνονται οι αγώνες, τόσο μειώνονται οι επίσημες δοκιμές, με αυτές της Valencia και του Qatar να αφαιρούνται απ’ το 2021, αφήνοντας μόνο τις δοκιμές της Jerez και της Sepang για την εξέλιξη των μοτοσυκλετών. “Φυσικά, 22 αγώνες θα κάνουν τα πράγματα αρκετά δύσκολα” ανέφερε ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio. “Θα είναι δύσκολο για τους αναβάτες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και περιορίσουν το στρες για 22 αγώνες. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους και για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο, θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς. Όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο των 20 αγώνων για φέτος ξεκινήσαμε να συζητάμε με τις υπόλοιπες ομάδες να μειωθεί ο αριθμός των επίσημων δοκιμών, ώστε να εξισορροπήσουμε λίγο τα πράγματα. Δεν είναι το ίδιο το να ακυρώνεις μια επίσημη δοκιμή για να εισάγεις έναν επιπλέον αγώνα, αλλά τουλάχιστον αποφορτίζουμε λίγο τους αναβάτες. Μπορείτε να φανταστείτε πως οι 22 αγώνες θα είναι αρκετά απαιτητικοί για όλους πιστεύω, όμως έτσι βαδίζουμε στα πρότυπα της Formula 1 όπου έφτασε τους 22 αγώνες φέτος και σκέφτονται να αυξήσουν το πρωτάθλημα στους 25.”
Ο Team Manager της Suzuki, Davide Brivio
 

Με τις δοκιμές να περιορίζονται, η ιδέα να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο και να γίνει διήμερο εξετάζεται επίσης, όπως είπε ο Brivio. Ακόμη, ο Team Manager της Suzuki δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η αύξηση των αγώνων είναι κάτι θετικό, καθώς έτσι αυξάνεται η δημοτικότητα του πρωταθλήματος. “Είναι φανταστικό και πολύ θετικό, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη καλύτερη λύση.”

Αντίστοιχα, ο CEO της Aprilia Racing, Massimo Rivola ενστερνίζεται απολύτως τις απόψεις του Brivio αλλά και του Ezpeleta, που θέλει να προσθέσει περισσότερους αγώνες και να μειώσει τις επίσημες δοκιμές. Ο Rivola στο παρελθόν όταν ήταν Sporting Director της Ferrari στη Formula 1, είχε κάνει την ίδια πρόταση στη διοργάνωση, να μειωθεί το αγωνιστικό τριήμερο κατά μια μέρα. “Το είχα προτείνει και στη F1 πριν από 10 χρόνια αλλά το αρνήθηκαν. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως θα πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Το να έχουμε τους αγώνες των Moto3, Moto2 και MotoGP στο ίδιο σαββατοκύριακο είναι πολύ ωραίο επειδή μπορείς να δεις του αναβάτες της επόμενης γενιάς. Είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε. Θεωρώ πως είναι βασικό στοιχείο στο άθλημα, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του αγωνιστικού τριήμερου και θα το συζητήσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες.”

Το 2002, την εποχή που τα MotoGP έγιναν τετράχρονα στη μεγάλη κατηγορία, το αγωνιστικό τριήμερο αποτελούνταν από μια ελεύθερη δοκιμή και μια κατατακτήρια, τόσο τη Παρασκευή όσο και το Σάββατο, με την προθέρμανση και τον αγώνα να πραγματοποιείται την Κυριακή. Για το 2005 οι απογευματινές δοκιμές της Παρασκευής άλλαξαν και από κατατακτήριες έγιναν ελεύθερες δοκιμές 2, αλλά η συνολική δράση στην πίστα συνέχισε να αποτελείται από έξι sessions. Ωστόσο, με την οικονομική κρίση να έχει ξεσπάσει το 2009 καταργήθηκαν οι πρωινές δοκιμές της Παρασκευής, αφήνοντας έτσι πέντε sessions  (σ.σ. δύο ελεύθερες δοκιμές, την κατατακτήρια δοκιμή, τη προθέρμανση και τον αγώνα) με τη δράση να ξεκινά το Σάββατο. Η Παρασκευή επανεντάχτηκε στο πρόγραμμα το 2011 με τις κατατακτήριες δοκιμές να χωρίζονται σε  FP4 και κατατακτήριες Q1 και Q2 απ’ το 2013 κι έπειτα.

Οι απόψεις των αναβατών σχετικά με την μείωση των επίσημων δοκιμών διίστανται με άλλους να το προτιμούν και άλλους όχι. Στη πρώτη κατηγορία ανήκει και ο Aleix Espargaro τονίζοντας μάλιστα πως η δουλειά του είναι να παίρνει μέρος στους αγώνες. “Καταλαβαίνω πως πρέπει να κάνουμε δοκιμές και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αλλά προτιμώ να αγωνίζομαι και ειλικρινά η δοκιμή στη Valencia δεν μας προσέφερε και πολλά πράγματα λόγω του κρύου, αφού στο Qatar η μοτοσυκλέτα θα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για αυτό πιστεύω πως οι αλλαγές που ετοιμάζει η Dorna στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος θα μας ωφελήσουν. Πρέπει να ομολογήσω πως η Επιτροπή Ασφάλειας των αναβατών μας ρωτάει πάντοτε έτσι δεν είναι κάτι νέο ή κάτι που αποφάσισαν μέσα σε μια μέρα. Την αλλαγή του προγράμματος τη συζητάμε τα τελευταία δύο χρόνο και είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος με αυτό.”

Διψάει για δράση ο Aleix Espargaro

 

Η Dorna φαίνεται να σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα από του χρόνου, τόσο με τις σκέψεις για την αλλαγή των ημερομηνιών ορισμένων αγώνων όσο και με τη δομή του αγωνιστικού τριήμερου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του προγράμματος των MotoGP, ιδίως αν το συγκρίνουμε με αυτό των Superbikes που αποτελείται από 13 τριπλούς αγώνες. Χρησιμοποιώντας αυτό ως γνώμονα η Dorna έχει έτοιμο το παράδειγμα να αυξήσει τη δράση αν το θέλει.

 

Ετικέτες

MotoGP Βραζιλίας: Το “κρίσιμο σημείο” της πίστας Goiania σύμφωνα με τον Luca Marini

Ο Ιταλός αναβάτης προειδοποιεί ότι οι προσπεράσεις θα είναι δύσκολες - Πιο σημαντικές από ποτέ οι κατατακτήριες
Marini on Goiania
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/3/2026

Η επιστροφή του MotoGP στη Βραζιλία μετά από δεκαετίες φέρνει μαζί της πολλές άγνωστες παραμέτρους, με τον Luca Marini να επισημαίνει ότι το πιο “κρίσιμο σημείο” θα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες για προσπέραση.

Το MotoGP ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Βραζιλία το επόμενο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, με την πίστα της Goiania να φιλοξενεί για πρώτη φορά αγώνα της σύγχρονης εποχής του πρωταθλήματος. Λόγω της απουσίας δεδομένων από μοτοσυκλέτες MotoGP, κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει ποια μοτοσυκλέτα θα ταιριάξει καλύτερα στη συγκεκριμένη πίστα.

Ωστόσο, ο Luca Marini είναι ένας από τους λίγους αναβάτες που την έχουν ήδη επισκεφθεί, καθώς συμμετείχε σε προωθητική εκδήλωση εκεί πριν από έναν χρόνο.

Μια γρήγορη αλλά στενή πίστα

Σύμφωνα με τον Ιταλό αναβάτη, η πίστα των 3,82 χιλιομέτρων διαθέτει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό χαρακτηριστικών που μπορεί να κάνει τις προσπεράσεις δύσκολες.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο του εναρκτήριου αγώνα της σεζόν στην Ταϊλάνδη, "είναι μια αρκετά γρήγορη πίστα, αλλά στενή, με μερικές πραγματικά αργές στροφές και σχετικά μικρή συνολικά."

Το βασικό ζήτημα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στη διάταξη της κύριας ευθείας και της πρώτης στροφής.

"Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν προσπεράσεις. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Η ευθεία είναι πολύ μεγάλη, αλλά η πρώτη στροφή είναι πολύ γρήγορη."

Όπως εξηγεί, όταν μια ευθεία καταλήγει σε πολύ γρήγορη στροφή, με μικρό σημείο φρεναρίσματος, οι ευκαιρίες για επιθετική προσπέραση μειώνονται σημαντικά.

"Όταν έχεις μια γρήγορη στροφή και μικρή ζώνη φρεναρίσματος, γίνεται πιο δύσκολο να προσπεράσεις."

Οι κατατακτήριες ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι κατατακτήριες δοκιμές ενδέχεται να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το συνηθισμένο. Σε μια πίστα όπου οι προσπεράσεις είναι περιορισμένες, η θέση εκκίνησης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

Παρόλα αυτά, ο Marini βλέπει την πρόκληση με θετική διάθεση.

"Όπως και να έχει, θα προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε. Όταν υπάρχει μια νέα πίστα, είναι μια νέα πρόκληση και μια νέα ευκαιρία για όλους."

Η επιστροφή της Goiania στο MotoGP

Η Goiania είχε φιλοξενήσει αγώνες μοτοσυκλέτας Grand Prix την περίοδο 1987 έως 1989, σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο πρωτάθλημα χρησιμοποιούσε ακόμη δίχρονες μοτοσυκλέτες.

Για την επιστροφή του MotoGP, η πίστα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Έγινε νέα ασφαλτόστρωση, ενώ βελτιώθηκαν και οι εγκαταστάσεις.

"Στην Επιτροπή Ασφαλείας μάς έδειξαν ένα βίντεο με όλες τις εγκαταστάσεις και τα κτίρια," ανέφερε ο Marini. "Έχουν δουλέψει πολύ. Φαίνεται ότι έκαναν καλή δουλειά και ανυπομονώ να πάμε."

Ισχυρή τοπική παρουσία

Στον αγώνα της Βραζιλίας αναμένεται έντονη τοπική υποστήριξη για δύο αναβάτες. Ο πρώτος είναι ο Diogo Moreira, ο Βραζιλιάνος rookie του MotoGP για το 2026 και πρωταθλητής Moto2 της περασμένης χρονιάς.

Ο δεύτερος είναι ο Franco Morbidelli, ο οποίος έχει ιταλοβραζιλιάνικη καταγωγή και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα.

Οι δύο τους είχαν επισκεφθεί την πίστα της Goiania κατά την περσινή προωθητική εκδήλωση μαζί με τον Marini, τον Miguel Oliveira και τον αναβάτη του MotoE Eric Granado, παίρνοντας μια πρώτη γεύση από την πίστα που θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα Grand Prix της σεζόν.