MotoGP: Σκέψεις για "ποδαρικό" με Phillip Island το 2021!

Στόχος η ασφάλεια των αναβατών
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

3/1/2020

Ο τελευταίος αγώνας στο Phillip Island της Αυστραλίας θα μείνει στην μνήμη των αναβατών λόγω του καιρού, με τον δυνατό άνεμο να κάνει τις μοτοσυκλέτες τους ιδιαίτερα ασταθείς στις υψηλές ταχύτητες. Μάλιστα, οι δοκιμές του Σαββάτου ακυρώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν το πρωινό της επόμενης μέρας, πριν την έναρξη του αγώνα. Η εκκίνηση ήταν πραγματικά φοβερή και αποζημίωσε όλους τους Ευρωπαίους θεατές που είχαν ξυπνήσει απ’ το χάραμα για να παρακολουθήσουν τις τιτανομαχίες των καλύτερων αναβατών του κόσμου. Το θέαμα και το ότι όλα πήγαν κατ’ ευχήν ήταν ξεκάθαρα θέμα τύχης, αφού ο Αίολος αποφάσισε να μαζέψει στο ασκό του τους ανέμους και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες.

Παρότι όλα πήγαν καλά, η Dorna δεν θέλει να αφήνει τα πράγματα στην τύχη και σκέφτεται από το 2021 να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής του Phillip Island και από Οκτώβριο να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, ώστε να μην υπάρχει το ρίσκο της ακύρωσης του αγώνα. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για όλους, ιδίως για τους θεατές, όπως συνέβη με τον αγώνα στο Silverstone που το κοινό έμεινε να περιμένει με τις ώρες μέσα στη βροχή μέχρι που τελικά ακυρώθηκε, λόγω της κακής ρήσης της ασφάλτου. Η Dorna στόχευε να μεταφέρει τον αγώνα του Phillip Island είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο, όμως η Australian Grand Prix Corporation –τοπική διοργανώτρια αρχή των αγώνων στην Αυστραλία- αρνείται κατηγορηματικά. Ο λόγος είναι πως στις 13-15 Μαρτίου του 2020 ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 στη Μελβούρνη (σ.σ. οδικώς απέχει δύο ώρες  απ’ το Phillip Island) με τις ημερομηνίες του αγώνα της F1 να μην αλλάζουν για το 2021 πιθανότατα.

Το επιχείρημα της AGPC δεν είναι ιδιαίτερα βάσιμο, αφού και σε άλλες χώρες συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, όπως στην Αγγλία που στο Silverstone πραγματοποιείται πρώτα ο αγώνας της F1 κι έπειτα των MotoGP. Όπως είχε πει παλιότερα ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta“δύο παρόμοιες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από την ίδια οργάνωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Υπάρχουν πίστες που φιλοξενούν τους αγώνες και των δύο πρωταθλημάτων με μικρή χρονική διαφορά όπως το Silverstone και η Catalunya. Στην Αυστραλία υπάρχουν δύο διαφορετικές πίστες και οι διαχειριστές του Phillip Island μπορούν να ετοιμαστούν ώστε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας πολύ νωρίτερα.”

Ένα από τα κίνητρα -και το βασικότερο- του κ.Ezpeleta να αλλάξει τις ημερομηνίες του αγώνα, είναι σαφώς η ασφάλεια των αναβατών, καθώς ζήτησαν και οι ίδιοι να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. “Στον αγώνα των Superbikes στο Assen είχε ακυρωθεί ο Tissot Superpole Race λόγω της χιονόπτωσης του Σαββάτου”, συμπλήρωσε ο Ezpeleta, θέλοντας να εστιάσει στο πόσο επικίνδυνο και δυσάρεστο μπορεί να είναι η ακύρωση ενός αγώνα, πρωτίστως για τους αναβάτες κι έπειτα για τους θεατές.

Το TT Assen τον περασμένο Απρίλιο

 

Μετά την κακοκαιρία τον περασμένο Οκτώβριο στον αγώνα της Αυστραλίας, το θέμα επανεξέτασης της αλλαγής της ημερομηνίας αναδύθηκε στην επιφάνεια. Με το δεδομένο του αγώνα της Ταϊλάνδης που έχει μεταφερθεί για το 2020 από τον Οκτώβριο στις 20 Μαρτίου, συζητάται πλέον πιο έντονα να γίνει κάτι παρόμοιο και για το Phillip Island του χρόνου, καθώς και το πώς θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα. Μάλιστα, ένα ενδεχόμενο είναι το Phillip Island να πραγματοποιηθεί τελικά τον Φεβρουάριο του 2021 και να αποτελέσει τον εναρκτήριο αγώνα του πρωταθλήματος, με το Buriram να ακολουθεί κι τον αγώνα του Qatar να πραγματοποιείται τον Μάρτιο, αποτελώντας πλέον τον τρίτο αγώνα του πρωταθλήματος. Έτσι, τα MotoGP θα μεταβούν πιο εύκολα στην Ευρώπη ξεκινώντας απ’ την Αυστραλία και καταλήγοντας στο Qatar. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τα Superbikes δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ τα MotoGP με το Phillip Island να είναι ο πρώτος αγώνας ή να μεταφερθεί για τον Απρίλιο.

Το πρόβλημα όμως με τον καιρό και τις ημερομηνίες δεν περιορίζεται μόνο στο Phillip Island, καθώς στον τελευταίο αγώνα της περσινής σεζόν (σ.σ. στη Valencia) οι αναβάτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη παρέλαση με κάμπριο αυτοκίνητα μέσα στη πίστα, λόγω του έντονου κρύου. Η πιο εύκολη και προφανής λύση είναι να αλλαχθούν οι ημερομηνίες των αγώνων του Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου ώστε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα ο αγώνας της Valencia και τη θέση του Burimam τον Οκτώβριο να την πάρει το Lombok στην Ινδονησία το 2021 ή αργότερα.

Ετικέτες

Ανάκληση BMW S 1000 R, S 1000 XR

Αναβάθμιση λογισμικού μπορεί να απενεργοποιήσει το Wheelie Control
Ανάκληση BMW S 1000 XR & S 1000 R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/3/2023

Το σύστημα RAPEX της E.E. αναφέρει νέα ανάκληση για BMW S 1000 R, S 1000 XR με ημερομηνίες κατασκευής 3.04.2019 – 20.12.2022, καθώς μια αναβάθμιση λογισμικού μπορεί να απενεργοποιήσει το Wheelie Control, χωρίς όμως να ανάβει η ανάλογη προειδοποιητική λυχνία για την κατάσταση του συστήματος ελέγχου σούζας.

Η ανάκληση έχει κωδικό 0000348800, ενώ το πρόβλημα αφορά στο custom riding mode “Dynamic Pro”. Εκεί, μετά από αναβάθμιση λογισμικού σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, το wheelie control στο συγκεκριμένο riding mode απενεργοποιείται, χωρίς να πληροφορεί όμως η οθόνη τον αναβάτη για αυτό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα.

 

Βαγιανέλης

Ετικέτες