MotoGP Αυστραλία: Απίστευτος αγώνας στο Phillip Island!

Βγαλμένος από παλιότερη εποχή…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2019

Να αποζημιώσει τους Ευρωπαίους θεατές που θα τους ξυπνούσε νωρίς για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, θέλησαν οι Αυστραλοί με το Phillip Island. Ήταν έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο αγωνιστικά τριήμερο με προβλήματα καιρού και κυρίως δυνατού ανέμου που οδήγησε στην ακύρωση των δοκιμών κατάταξης το Σάββατο και την μεταφορά τους την Κυριακή το πρωί.

Η κατάταξη ολοκληρώθηκε με την Yamaha να δείχνει εξαιρετικά δυνατή. Ο Quartararo είχε πάρει το χρυσό εισιτήριο από την Q1 και την δεύτερη θέση αργότερα στην Q2 με τον Vinales να έχει την pole position και τον Rossi την τέταρτη θέση. Ο Marquez ήταν η μοναδική Honda ανάμεσα στις Yamaha.

Με τέτοια σειρά ήταν σίγουρο πως θα δούμε μία φοβερή εκκίνηση και είδαμε μία από τις παλιές, τις καλές όπου όλοι είναι εναντίων όλων και κάθε δευτερόλεπτο σε καθηλώνει! Φεύγουν όλοι μαζί με τις Yamaha να κάνουν καλή εκκίνηση και τον Rossi να πετάγεται εμπρός, να ξεφεύγει από την μάχη πίσω του και να στρίβει πρώτος με μικρή διαφορά απόστασης.

Πίσω του ένα χάος και αμέσως μία φοβερή στιγμή, μία από εκείνες που λες πως τα MotoGP έχουν την δική τους σημειολογία, καθώς ένας ιπτάμενος Petrucci, χωρίς την μοτοσυκλέτα του, προσγειώνεται πάνω στον Quartararo και τον πετά εκτός πίστας σαν πολιορκητικός κριός προς εξόφληση σε αυτό που είχε κάνει ο Fabio στον Dovizioso. Πρόσθεσε πως ο Marquez είχε καταφέρει να εμπλακεί και το δικό του όνομα στην φάση και η σημειολογία είναι ξανά εκεί…

Έχοντας δημιουργηθεί ένα μπουλούκι αναβατών δεν υπάρχει μία γραμμή στις στροφές αλλά τρεις, προσπαθώντας όλοι να στρίψουν μαζί και να προσπεράσουν επίσης. Ο Quartararo ανοίγει γραμμή γλιστρώντας, ο Marquez που έχει μείνει πίσω, κλείνει ελάχιστα το γκάζι για να μην βρεθεί κοντά του, όσο ο Quartararo φεύγει προς τα δεξιά γλιστρώντας και όλα δείχνουν πως θα τελειώσει εκεί. Ο Petrucci όμως είναι στην εξωτερική του Marquez, εκτός αγωνιστικής γραμμής και οι δυο τους ακουμπούν ελάχιστα και καθαρά αγωνιστικά. Ο Petrucci φεύγει ακόμη πιο έξω, ο πίσω τροχός χάνει πρόσφυση στο σημείο αυτό και με ένα μεγάλο highsiding εκτοξεύεται από την μοτοσυκλέτα και πέφτει πάνω στον Quartararo που είχε πιθανότητες να γλιτώσει και να μείνει στον αγώνα! Από μία πλευρά, ο Quartararo θα τα είχε γλιτώσει όλα αυτά, αν δεν είχε χάσει πρόσφυση, αλλά έτσι είναι τα MotoGP.

Αμέσως μετά θα γινόταν ένας αγώνας όπως παλιά, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο δύο αναβάτες να παλεύουν μαζί σε απόσταση από τους υπόλοιπους. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, είδαμε ένα απίστευτο σκηνικό με ονόματα που δεν περιμένεις να βρίσκονται εκεί, στην πρώτη θέση οδηγώντας τον αγώνα, φτάσαμε όμως να έχουμε τον Iannone εμπρός με τον Crutchlow πίσω του. Είχα πει παλιότερα πως ο Marquez όταν μπλέκει στις πίσω θέσεις συγκρατείται. Ας μην το μπερδεύει κανείς αυτό, πως συμβαίνει για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πέρα από το γεγονός πως δεν θέλει να αυξήσει το ρίσκο περισσότερο από το τελείως απαραίτητο. Μόλις είναι έτοιμος να ξεφύγει εμπρός με λιγότερο ρίσκο, θα το κάνει όσο πιο μαχητικά και επιθετικά χρειάζεται, όπως ακριβώς έκανε στον Crutchlow λίγο αργότερα…

Προς το παρόν ο Marquez είναι πίσω, ο Quartararo που σίγουρα θα πήγαινε καλύτερα στον αγώνα, έχει βγει εκτός στην δεύτερη στροφή από το ιπτάμενο σώμα του Petrucci και ο Rossi οδηγεί με τον Crutchlow σε απόσταση πίσω του και τον Iannone πιο πίσω να κρατά τον Marquez μαντρωμένο. Πίσω τους η άλλη Aprilia του Aleix Espargaro στο καλύτερο που έχει δει κανείς τις Aprilia… ο Marquez κάνει την κίνησή του περνά τον Iannone και αμέσως μετά ο Iannone ξανά περνά, ταυτόχρονα με την στιγμή που ο Vinales έχει ανέβει περνώντας την Aprilia του Espargaro. Ο Miller κάνει ταχύτερο γύρο και ο Crutchlow περνά εμπρός με τον Iannone να εκμεταλλεύεται την κίνηση και να αφήνουν τον Rossi στην τρίτη θέση!

Ο Iannone περνά εμπρός και πλέον οδηγεί την κούρσα με τον Vinales να περνά τον Marquez! Ο Crutchlow περνά την Aprilia σαν σταματημένη, o Marquez κοιτά πίσω να δει που βρίσκεται, έχει ξυπνήσει στο παρελθόν; Είναι αυτά τα MotoGP που έχει «κατασκευάσει»;

Ο Rossi ανοίγει γραμμή, ο Marquez περνά καθαρά, και οι Yamaha θα αλλάξουν άλλη μία φορά θέσεις μέχρι που ο Espargaro περνά τον Rossi την ίδια στιγμή που ο Iannone περνά τον Marquez, πάλι η σημειολογία του MotoGP…

Ο Marquez περνά ξανά στην δεύτερη θέση, αρχίζει να καλύπτει το μικρό κενό με τον Crutchlow και πίσω του μία δυνατή μάχη για κάθε μία θέση που υπάρχει. Ο Bagnaia είναι εδώ σε αυτό το σημείο στην 13η θέση.

Τι σχέση έχει ο Bagnaia; Είναι γιατί δεν θα μείνει εκεί… Ο Vinales έχει ανέβει στην τρίτη θέση, είναι το φαβορί για να τα βάλει με τον Marquez αλλά και για να κερδίσει την κούρσα, στην αγαπημένη του πίστα, του ίδιου και της Yamaha. Έχει και το μαλακό πίσω ελαστικό, ενώ ο Marquez το σκληρό εμπρός και θα παίξει κι αυτό τον ρόλο του στο τέλος.

Με τον Vinales κολλημένο στον τροχό του και μάλιστα να περνά στην δεύτερη θέση, ο Marquez είχε αρκετά πλέον με τις πίσω θέσεις. Ο Vinales πιέζει το ελαστικό πολύ για να περάσει τον Crurtchlow και τα καταφέρνει. Ο Marquez που είχε αρκετά με την κατάσταση και -ξανά- με το λιγότερο για εκείνον ρίσκο, πετά τον Cruthlow εκτός γραμμής απόλυτα επιθετικά, στο όριο της υπομονής για οποιονδήποτε αναβάτη πόσο μάλλον για τον Βρεττανό. Από εκείνη την στιγμή ο Vinales οδηγεί την κούρσα και ο Marquez κάνει αγώνα τακτικής πίσω του, ΔΕΝ τον πλησιάζει, δεν παλεύει, κρατά την ροή και δεν πιέζει τα ελαστικά. Είναι πάντοτε σε απόσταση αναπνοής έτοιμος να περάσει αν χρειαστεί, όχι όμως για να επιτεθεί, και σίγουρα όχι με τον τρόπο που έκανε στον Crutchlow. Κράτα τα ελαστικά για μετά. Ο Crutchlow καταφέρνει να κρατήσει την τρίτη θέση όσο οι υπόλοιποι φεύγουν εμπρός και ο ίδιος καταλήγει να κάνει έναν μοναχικό αγώνα.

Πίσω του το χάος αλλά το ίδιο συμβαίνει και στον ουρανό του Phillip Island, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν και είναι βέβαιο πως θα βρέξει. Οι ομάδες ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες με τα βρόχινα γιατί ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει!

Η Suzuki με τον Rins είναι στο σημείο για να ρυθμίσει την τέταρτη θέση που θα χάσει σε λίγο, όσο ο Dovizioso ανεβαίνει πίσω από τον Rossi. Πράγματι ο Rossi παίρνει την 4η θέση, ο Zarco την 13η και ο Bagnaia την 10η - γίνονται πράγματα παντού στην πίστα.

Ο Miller κάνει την εμφάνισή του ξανά προς τα εμπρός, και ο Bagnaia ανεβαίνει στην 7η θέση προσπερνώντας τον Rins που κατρακυλά προς τα πίσω, και ακουλουθώντας τον Αυστραλό που έχει την φόρα της έδρας.

Ο Bagnaia περνά τον Rossi στα χνάρια του Miller και όλοι μαζί κυνηγούν την εργοστασιακή Ducati του Dovizioso!

Το ζεύγος εμπρός συνεχίζει με τον Vinales να παλεύει και τον Marquez στον τροχό του, είναι βέβαιο πως ο Marquez θα κάνει την κίνησή του, είναι βέβαιο όμως πως θα περιμένει στο τέλος και κάνει αγώνα τακτικής σώζοντας ελαστικά και προετοιμάζοντας να φέρει την μάχη εκεί που την θέλει. Ο Marquez κάνει κουμάντο από την δεύτερη θέση. Αν επιτεθεί τώρα θα αναλωθεί σε μία μάχη επικίνδυνη γιατί η Yamaha είναι εξαιρετική στο Phillip Island όπως και ο Vinales. Από την στιγμή που έχουν ξεφύγει εμπρός και είναι οι δυο τους, ο Marquez δεν θα κάνει τίποτα που θα ανεβάσει το ρίσκο!

Ο Miller περνά τον Dovizioso και ποιον έσυρε μαζί του; Τον Bagnaia! Πώς αντέδρασε αυτός για το ευχαριστώ; Πέρασε και τον Miller…

Όλα οδηγούν στους τελευταίους γύρους, εκεί που ο Marquez θα κάνει την κίνησή του και την κάνει. Έκοβε ξεκάθαρα στην ευθεία πιο πριν, επέλεγε την στιγμή που θα το έκανε και έφερε τον αγώνα εκεί που τον ήθελε. Περνά τον Vinales και κλείνει την πόρτα οδηγώντας απόλυτα αμυντικά. Το κενό με τους υπόλοιπους υπάρχει πρέπει απλά να κρατήσει τον Vinales πίσω και έχει κάνει εκείνο που ήθελε έχοντας κρατήσει το ελαστικό καλύτερα από του Vinales. Η Honda κρατά τα φρένα δυναμικά η δουλειά γίνεται με το σκληρό εμπρός ελαστικό και ο Marquez κάνει τα πάντα για να είναι καλύτερα το πίσω... Το μόνο που μπορεί να τα αλλάξει όλα είναι η βροχή που μέσα στην θάλασσα ήδη πέφτει! Θα την προλάβουν, ή θα τους προλάβει και θα τα αλλάξει όλα; Ο Marquez κρατά τον Vinales πίσω που έχει λυσσάξει, πιέζει για να είναι κολλημένος στον τροχό της Honda για να κάνει την κίνηση την στιγμή που θα ανοίξει το παράθυρο και με ένα τραγικό highside πέφτει!

Πέφτει από την δεύτερη θέση και η μοτοσυκλέτα του προσπερνά την Honda που φρενάρει για να στρίψει. Αν ήταν λίγο πιο δεξιά θα κλάδευε τον Marquez και θα κέρδιζε ο Crutchlow που ακολουθεί!

Ο Miller ανεβαίνει στο βάθρο, έχοντας περάσει από τον Bagnaia και για λίγο και ο Dovizioso. Όσο ο Marquez περνούσε τον Vinales, ο Mir ανέβαινε ψηλά και πίσω γινόταν ένας πανικός προσπεράσεων! Ο Iannone θα άνεβαινε στην έκτη θέση πίσω από την Suzuki και ο Doviziso θα κρατούσε την θέση του έναντι της Yamaha του Rossi, που μετά από όλες αυτές τις πτώσεις, είχε κρατήσει την 8η θέση ως την καλύτερη για την Yamaha. Σε μία πίστα που ήταν βέβαιοι, σχεδόν, πως αν δεν κερδίσουν θα είναι στο βάθρο…

Ένας φοβερός αγώνας που αποζημίωσε τους Ευρωπαίους! Ένα τρίημερο που τα είχε όλα στην Αυστραλία…

Αποτελέσματα:

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος/Διαφ.
1
Honda
176.9
40'43.729
2
Honda
176.0
+11.413
3
Ducati
175.8
+14.499
4
Ducati
175.8
+14.554
5
Suzuki
175.8
+14.817
6
Aprilia
175.8
+15.280
7
Ducati
175.8
+15.294
8
Yamaha
175.7
+15.841
9
Suzuki
175.7
+16.032
10
Aprilia
175.7
+16.590
11
Yamaha
175.1
+24.145
12
KTM
175.0
+26.654
13
Honda
175.0
+26.758
14
Ducati
173.7
+44.912
15
KTM
173.7
+44.968
16
Honda
172.2
+1'06.045
 
Yamaha
177.0
1 Lap
 
KTM
173.2
3 Laps
 
Ducati
165.9
24 Laps
 
Yamaha
 
0 Lap
 
Ducati
 
0 Lap

 

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες