MotoGP, Phillip Island: Εξετάζεται αλλαγή της ώρας αγώνα

Ο λόγος είναι η πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους την ώρα του GP
australian
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/10/2025

Αναμένονται ριπές ανέμου άνω των 70 χλμ/ώρα. Οι κατατακτήριες και το Sprint φαίνεται να μην κινδυνεύουν, όμως η εκκίνηση του GP ενδέχεται να μετατεθεί, αφού προβλέπεται ότι οι άνεμοι θα κοπάσουν αργότερα το απόγευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καιρός στο Phillip Island δημιουργεί ανησυχίες, άλλωστε οι αγώνες σε εκείνη την περιοχή της Αυστραλίας τον Οκτώβριο πάντα εμπεριέχουν τέτοιους κινδύνους. Το 2023 αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο αγώνας για το Σάββατο, αναβάλλοντας το Sprint για την Κυριακή, το οποίο στη συνέχεια ακυρώθηκε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Και φέτος υπάρχει ανησυχία για την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία αναμένονται ριπές ανέμου μεγαλύτερες από 70 χλμ/ώρα — κατάσταση που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αναβατών. Για τον λόγο αυτό, οι άμεσα εμπλεκόμενοι έθεσαν το ζήτημα στην επιτροπή ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα.

Μετά από συζήτηση με τη Διεύθυνση Αγώνα, αποφασίστηκε ότι το πρόγραμμα για το Σάββατο θα παραμείνει αμετάβλητο. Ωστόσο, το πρόγραμμα της Κυριακής μπορεί να υποστεί αλλαγές. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα έντονοι το πρωί, αλλά θα κοπάσουν το απόγευμα.

Ο αγώνας MotoGP δεν αποκλείεται να μετατεθεί σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών. Οι αγώνες Moto3 και Moto2 θα μπορούσαν επίσης να μετατεθούν.

Η απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή μετά από αξιολόγηση των συνθηκών.

Ετικέτες

Marc Marquez-Sepang Test: Ήμουν ξεκούραστος και αυτό με βοήθησε την 1η μέρα

Τι δήλωσε για τον καλύτερο χρόνο που έκανε και για την μοτοσυκλέτα του μετά την 1η μέρα των δοκιμών
cover2
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/2/2026

Ο Marc Marquez έκανε τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την φυσική του κατάσταση, αλλά και τη νέα Ducati, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του MotoGP τεστ που διεξάγεται στην πίστα της Sepang.

Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος σήμερα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Di Giannantonio. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από 121 ημέρες και παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε στην αρχή.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Ναι, ήταν μια δύσκολη μέρα το πρωί, ειδικά για να πάρω την πρώτη γεύση. Ένιωθα λίγο περίεργα και αυτό καθυστέρησε λίγο τις δοκιμές, γιατί είπα στην ομάδα ότι χρειαζόμουν γύρους για μένα. Αλλά το απόγευμα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια αεροδυναμικά πράγματα, γιατί άρχισα να νιώθω πιο χαλαρός στη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι είναι και η πρώτη μέρα, ήμουν ξεκούραστος, οπότε αυτό βοηθάει. Για αυτόν τον λόγο, πίεσα στο τελευταίο μέρος των δοκιμαστικών. Ας δούμε πώς θα ξυπνήσω αύριο, θα προσπαθήσω να την βγάλω καθαρή σε αυτό το τεστ και να συνεχίσω με τις προετοιμασίες μας για την Ταϊλάνδη."

Για τον ταχύτερο χρόνο που έκανε στο τέλος της ημέρας και για το πόσο άνετα ένιωσε πιέζοντας για καλύτερο χρόνο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε:

"Όταν οδηγείς αυτές τις μοτοσυκλέτες, όλοι πιέζουν. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό να είσαι στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ώμος λειτουργεί καλά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου. Χρειάζομαι γύρους. Πρέπει να συνεχίσω την προετοιμασία μου για το GP και η προετοιμασία σημαίνει τα πάντα: σημαίνει την τεχνική πλευρά και τη φυσική κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι, η ταχύτητα είναι εκεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε στη σταθερότητα.

Για το πόσο καλά νιώθει πάνω στην MotoGP μοτοσυκλέτα και σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που οδηγούσε πριν στις προπονήσεις ο Marquez δήλωσε.

Το πιο σημαντικό, όπως κατάλαβα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι αν αισθάνομαι καλά σωματικά, τότε η ταχύτητα είναι εκεί. Σήμερα νιώθω ότι η ταχύτητα ήταν εκεί, όταν ήμουν ξεκούραστος. Συνήθως την πρώτη μέρα είσαι πιο φρέσκος από τις άλλες μέρες. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες ήταν πολύ σύντομες, δύο-τρεις γύροι κάθε φορά, οπότε προσπάθησα να μην κουράσω τον τον ώμο μου φρέσκο για τις επόμενες δύο μέρες”

marquez

Όσον αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που δοκίμασε ο Ισπανός είπε: “Φυσικά, νιώθεις μια μεγάλη αλλαγή στην αεροδυναμική. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί με τη νέα αεροδυναμική, επειδή η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ. Εκεί είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα είναι σημαντικό να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, επειδή το γεγονός ότι οι δοκιμές στην Ταϊλάνδη και το GP της Ταϊλάνδης είναι πολύ κοντά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κινηθούμε έξυπνα σε όλους τους τομείς.”