MotoGP Sachsenring – Μάχες για όλες τις θέσεις!

8η νίκη από pole position!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/7/2017

Με σαρωτικό σερί νικών από pole position ο Marquez δεν έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα έπειτα από εκπληκτική οδήγηση, αλλά σίγουρα το αναμενόμενο βάθρο του Marquez δεν σημαίνει ότι είδαμε έναν αγώνα χωρίς ενδιαφέρον, το ακριβώς αντίθετο! Ο αγώνας του Sachsering κράτησε την δική του θέση στην σειρά των θεαματικών αγώνων που βλέπουμε αυτή τη σεζόν, με φοβερές μάχες και προσπεράσματα εν μέσω επαφών τροχών και ώμων/αγκώνων κτλ…

Ο Marquez έκανε το θαύμα του καθώς νικώντας για 8η φορά από την πρώτη θέση της εκκίνησης, σημαίνει ότι πλέον η πίστα αξίζει να μετονομαστεί σε "χωράφι του Marc"! Όμως είναι η σημερινή  παρουσία του Γερμανού Folger της Tech3 Yamaha που είναι εξίσου εντυπωσιακή με το σερί του Marquez. Οδηγώντας τον αγώνα, σε στεγνές συνθήκες, και παραμένοντας όμως εκεί, διεκδικώντας την πρώτη θέση μέχρι λίγους γύρους πριν το τέλος, ανέβασε σφυγμό σε κάθε γερμανό στις κερκίδες.

Από την κερκίδα της MOTUL που το MOTO παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον Δημήτρη Τσόλα, τον τυχερό μας αναγνώστη που κέρδισε στον μεγάλο διαγωνισμό που για τέταρτη χρονιά οργανώσαμε με την MOTUL, η πληροφόρηση ήταν ξεκάθαρη: Δεν υπήρχε Γερμανός που να κάθεται κάτω, δεν υπήρχε ένας που να μην φωνάζει!

Ήταν εικόνα που δεν υπήρχε παρόμοια στην σύγχρονη ιστορία, ένας γερμανός αναβάτης σε γερμανική πίστα οδηγούσε τον αγώνα με αξιώσεις!

Η άλλη έκπληξη στο γερμανικό GP, ήρθε από τον καιρό. Το Σάββατο είχε φέρει τα πάνω κάτω βρέχοντας τόσο όσο χρειαζόταν, για να γίνουν τα δοκιμαστικά με βρόχινα, και από εκείνη την ώρα απειλούσε συνέχεια με βροχή την σημερινή ημέρα. Και ήταν τόσο πιστευτή η απειλή, που οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί για αλλαγή μοτοσυκλετών με βρόχινα ελαστικά. Κρατήθηκε όμως, χωρίς να ρίξει σταγόνα, την στιγμή που η πίστα φημίζεται για τις βροχές της. Ταυτόχρονα, η συννεφιά έκανε τα πράγματα καλύτερα στην κερκίδα της MOTUL, και μπορούσες να αφοσιωθείς στον αγώνα!

Με την εκκίνηση όλοι, εκτός από τον Hector BARBERA που ήταν άκυρος, συντονίστηκαν για την κλειστή πρώτη στροφή. Πολύ καλή εκκίνηση για τους περισσότερους με τον Petrucci να μην καταλαβαίνει πως βρέθηκε ο Folger στο πλάι του και να τον σπρώχνει δυνατά ακουμπώντας με τον τροχό το μπράτσο και τον αγκώνα του γερμανού.

Από την εκκαθάριση του πρώτου γύρου οι δύο Honda ήταν μπροστά δίνοντας τον ρυθμό, με τον Lorenzo να είναι τρίτος, τους Folger και Petrucci να παλεύουν για την τέταρτη θέση και τον Rossi να παρατηρεί στην έκτη. Ο Vinales και ο Dovizioso ήταν αρκετά πιο πίσω. Δύο γύρους πιο μετά και οι Honda είχαν δημιουργήσει ένα υπολογίσιμο κενό από το υπόλοιπο γκρουπ, την στιγμή που ο Folger προσπερνούσε τον Lorenzo και ρίχνονταν στην μάχη. Ήδη η τρίτη θέση του ήταν εξαιρετική επίδοση ξεσηκώνοντας τις κερκίδες, με τους θεατές να μην προλαβαίνουν να καθίσουν. Γιατί ο Folger γρήγορα έπιασε τον Pedrosa κι ακόμα πιο γρήγορα τον πέρασε ακολουθώντας τον Marquez φανερά επιθετικός, έτοιμος να οδηγήσει τον αγώνα! Πολύ νωρίς στην καριέρα του ο Folger ήταν έτοιμος να τα βάλει με τα μεγάλα ονόματα, όταν λίγο πιο πίσω ο Petrucci προσπερνούσε τον Lorenzo και τότε, μόλις στον πέμπτο γύρο, ο Folger θα περνούσε μπροστά!

Ο σκηνοθέτης είχε δύσκολη δουλειά για την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα έδιναν μάχες από την τέταρτη θέση και μετά, όσο ο Folger κέρδιζε εκείνη την στιγμή τον Marquez. Σε μία τυπική για εκείνον ψυχολογική κατάσταση, μόλις ο Rossi πέρασε τον Lorenzo συμπαρασύροντας τον Dovizioso που σιγά-σιγά μέχρι εκείνη την στιγμή ανέβαινε θέσεις, άρχισε να πέφτει η απόδοσή του. Έμεινε στην 8η θέση που συνάντησε τον Vinales που ανέβαινε θέσεις αφήνοντας πίσω του τον Crutchlow ο οποίος στους πρώτους γύρους του αγώνα με τον Rossi ήταν πιο μαχητικός…

 Ξαφνικά δεν προλάβαινε η καρτέλα με την στιγμιαία κατάταξη του πρωταθλήματος να ανανεωθεί με το ποιος οδηγεί το πρωτάθλημα και με πόση διαφορά.

Την ώρα που οι άμεσοι διεκδικητές προσπαθούσαν να κερδίσουν μία θέση πιο μπροστά, είχαν τους Petrucci, Bautista και Espargaro να κάνουν σφήνες στα φρένα, κλέβοντας στιγμιαία θέσεις! Αυτό μας έφερε στην μέση του αγώνα, όπου εξελίχθηκε μία εντυπωσιακή μάχη για την τέταρτη θέση. Ο Folger είχε ήδη χάσει τα φρένα στην πρώτη στροφή κάνοντας ένα μεγάλο λάθος, όπως το χαρακτήρισε ο ΙΔΙΟΣ, για να μην νομίζει κανείς ότι ήταν διαφορετική τοποθέτηση γραμμής, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Marquez και πέρασε πρώτος. Την θέση αυτή θα την κρατούσε μέχρι το τέλος, καθώς ήταν ο γερμανός θα ξανά έκανε το ίδιο λάθος στην πρώτη στροφή, κάτι το οποίο επέδωσε στο ελαστικό το οποίο όπως είπε «το έκαψα κάνοντας το λάθος την πρώτη φορά». Ο Pedrosa έκανε μοναχικό αγώνα στην τρίτη θέση και αρκετά πιο πίσω διεξαγόταν η εντυπωσιακή μάχη την Rossi, Dovizioso και Vinales! Για χάρη του πρωταθλήματος, κάθε ένας έπρεπε να περάσει τον άλλο, μετρώντας έτσι πολλές κινήσεις και ένα όμορφο κυνηγητό που αξίζει επαναλήψεων! Η τελική επικράτηση ήταν του Vinales, με τον Rossi να ακολουθεί και τον Dovizioso που είχε την μαλακή πίσω γόμα να αντιμετωπίζει θέμα πρόσφυσης μετά από τόσο έντονη μάχη, χάνοντας θέσεις και από τον Bautista και τον Espargaro. Λίγους γύρους ακόμα και θα έχανε θέση και από τον Zarco, οποίος έκανε πολύ ξαφνικά την εμφάνισή του μέσα στην δεκάδα προσπερνώντας και τον Crutchlow, από εκεί που τα δύο τρίτα του αγώνα ήταν αρκετά πιο πίσω!

Ήταν ένας αγώνας που είχε επικράτηση του φαβορί στην πρώτη θέση, όχι όμως χωρίς μάχη, με αυτό το σκηνικό να εξαπλώνεται ακριβώς δέκα θέσεις, κάνοντας τους θεατές να παρατηρούν όλο το μήκος της πίστας! Το γερμανικό GP σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιρινού διαλείμματος με τον καλύτερο τρόπο, αποχαιρετά χαρίζοντας θέαμα και αφήνει νέο πρόσωπο στην κεφαλή του πρωταθλήματος!  

Pos.
Rider
Bike
Time/Gap
1
Marc MARQUEZ
Honda
40'59.525
2
Jonas FOLGER
Yamaha
+3.310
3
Dani PEDROSA
Honda
+11.546
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
+14.253
5
Valentino ROSSI
Yamaha
+14.980
6
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+16.534
7
Aleix ESPARGARO
Aprilia
+19.736
8
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+20.188
9
Johann ZARCO
Yamaha
+21.138
10
Cal CRUTCHLOW
Honda
+24.210
11
Jorge LORENZO
Ducati
+25.659
12
Danilo PETRUCCI
Ducati
+31.540
13
Pol ESPARGARO
KTM
+32.179
14
Bradley SMITH
KTM
+36.453
15
Jack MILLER
Honda
+37.771
16
Mika KALLIO
KTM
+37.852
17
Karel ABRAHAM
Ducati
+39.323
18
Tito RABAT
Honda
+41.190
19
Loris BAZ
Ducati
+59.850
20
Scott REDDING
Ducati
+1'01.664
21
Alex RINS
Suzuki
+1'01.695

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”