MotoGP Sachsenring – Μάχες για όλες τις θέσεις!

8η νίκη από pole position!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/7/2017

Με σαρωτικό σερί νικών από pole position ο Marquez δεν έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα έπειτα από εκπληκτική οδήγηση, αλλά σίγουρα το αναμενόμενο βάθρο του Marquez δεν σημαίνει ότι είδαμε έναν αγώνα χωρίς ενδιαφέρον, το ακριβώς αντίθετο! Ο αγώνας του Sachsering κράτησε την δική του θέση στην σειρά των θεαματικών αγώνων που βλέπουμε αυτή τη σεζόν, με φοβερές μάχες και προσπεράσματα εν μέσω επαφών τροχών και ώμων/αγκώνων κτλ…

Ο Marquez έκανε το θαύμα του καθώς νικώντας για 8η φορά από την πρώτη θέση της εκκίνησης, σημαίνει ότι πλέον η πίστα αξίζει να μετονομαστεί σε "χωράφι του Marc"! Όμως είναι η σημερινή  παρουσία του Γερμανού Folger της Tech3 Yamaha που είναι εξίσου εντυπωσιακή με το σερί του Marquez. Οδηγώντας τον αγώνα, σε στεγνές συνθήκες, και παραμένοντας όμως εκεί, διεκδικώντας την πρώτη θέση μέχρι λίγους γύρους πριν το τέλος, ανέβασε σφυγμό σε κάθε γερμανό στις κερκίδες.

Από την κερκίδα της MOTUL που το MOTO παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον Δημήτρη Τσόλα, τον τυχερό μας αναγνώστη που κέρδισε στον μεγάλο διαγωνισμό που για τέταρτη χρονιά οργανώσαμε με την MOTUL, η πληροφόρηση ήταν ξεκάθαρη: Δεν υπήρχε Γερμανός που να κάθεται κάτω, δεν υπήρχε ένας που να μην φωνάζει!

Ήταν εικόνα που δεν υπήρχε παρόμοια στην σύγχρονη ιστορία, ένας γερμανός αναβάτης σε γερμανική πίστα οδηγούσε τον αγώνα με αξιώσεις!

Η άλλη έκπληξη στο γερμανικό GP, ήρθε από τον καιρό. Το Σάββατο είχε φέρει τα πάνω κάτω βρέχοντας τόσο όσο χρειαζόταν, για να γίνουν τα δοκιμαστικά με βρόχινα, και από εκείνη την ώρα απειλούσε συνέχεια με βροχή την σημερινή ημέρα. Και ήταν τόσο πιστευτή η απειλή, που οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί για αλλαγή μοτοσυκλετών με βρόχινα ελαστικά. Κρατήθηκε όμως, χωρίς να ρίξει σταγόνα, την στιγμή που η πίστα φημίζεται για τις βροχές της. Ταυτόχρονα, η συννεφιά έκανε τα πράγματα καλύτερα στην κερκίδα της MOTUL, και μπορούσες να αφοσιωθείς στον αγώνα!

Με την εκκίνηση όλοι, εκτός από τον Hector BARBERA που ήταν άκυρος, συντονίστηκαν για την κλειστή πρώτη στροφή. Πολύ καλή εκκίνηση για τους περισσότερους με τον Petrucci να μην καταλαβαίνει πως βρέθηκε ο Folger στο πλάι του και να τον σπρώχνει δυνατά ακουμπώντας με τον τροχό το μπράτσο και τον αγκώνα του γερμανού.

Από την εκκαθάριση του πρώτου γύρου οι δύο Honda ήταν μπροστά δίνοντας τον ρυθμό, με τον Lorenzo να είναι τρίτος, τους Folger και Petrucci να παλεύουν για την τέταρτη θέση και τον Rossi να παρατηρεί στην έκτη. Ο Vinales και ο Dovizioso ήταν αρκετά πιο πίσω. Δύο γύρους πιο μετά και οι Honda είχαν δημιουργήσει ένα υπολογίσιμο κενό από το υπόλοιπο γκρουπ, την στιγμή που ο Folger προσπερνούσε τον Lorenzo και ρίχνονταν στην μάχη. Ήδη η τρίτη θέση του ήταν εξαιρετική επίδοση ξεσηκώνοντας τις κερκίδες, με τους θεατές να μην προλαβαίνουν να καθίσουν. Γιατί ο Folger γρήγορα έπιασε τον Pedrosa κι ακόμα πιο γρήγορα τον πέρασε ακολουθώντας τον Marquez φανερά επιθετικός, έτοιμος να οδηγήσει τον αγώνα! Πολύ νωρίς στην καριέρα του ο Folger ήταν έτοιμος να τα βάλει με τα μεγάλα ονόματα, όταν λίγο πιο πίσω ο Petrucci προσπερνούσε τον Lorenzo και τότε, μόλις στον πέμπτο γύρο, ο Folger θα περνούσε μπροστά!

Ο σκηνοθέτης είχε δύσκολη δουλειά για την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα έδιναν μάχες από την τέταρτη θέση και μετά, όσο ο Folger κέρδιζε εκείνη την στιγμή τον Marquez. Σε μία τυπική για εκείνον ψυχολογική κατάσταση, μόλις ο Rossi πέρασε τον Lorenzo συμπαρασύροντας τον Dovizioso που σιγά-σιγά μέχρι εκείνη την στιγμή ανέβαινε θέσεις, άρχισε να πέφτει η απόδοσή του. Έμεινε στην 8η θέση που συνάντησε τον Vinales που ανέβαινε θέσεις αφήνοντας πίσω του τον Crutchlow ο οποίος στους πρώτους γύρους του αγώνα με τον Rossi ήταν πιο μαχητικός…

 Ξαφνικά δεν προλάβαινε η καρτέλα με την στιγμιαία κατάταξη του πρωταθλήματος να ανανεωθεί με το ποιος οδηγεί το πρωτάθλημα και με πόση διαφορά.

Την ώρα που οι άμεσοι διεκδικητές προσπαθούσαν να κερδίσουν μία θέση πιο μπροστά, είχαν τους Petrucci, Bautista και Espargaro να κάνουν σφήνες στα φρένα, κλέβοντας στιγμιαία θέσεις! Αυτό μας έφερε στην μέση του αγώνα, όπου εξελίχθηκε μία εντυπωσιακή μάχη για την τέταρτη θέση. Ο Folger είχε ήδη χάσει τα φρένα στην πρώτη στροφή κάνοντας ένα μεγάλο λάθος, όπως το χαρακτήρισε ο ΙΔΙΟΣ, για να μην νομίζει κανείς ότι ήταν διαφορετική τοποθέτηση γραμμής, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Marquez και πέρασε πρώτος. Την θέση αυτή θα την κρατούσε μέχρι το τέλος, καθώς ήταν ο γερμανός θα ξανά έκανε το ίδιο λάθος στην πρώτη στροφή, κάτι το οποίο επέδωσε στο ελαστικό το οποίο όπως είπε «το έκαψα κάνοντας το λάθος την πρώτη φορά». Ο Pedrosa έκανε μοναχικό αγώνα στην τρίτη θέση και αρκετά πιο πίσω διεξαγόταν η εντυπωσιακή μάχη την Rossi, Dovizioso και Vinales! Για χάρη του πρωταθλήματος, κάθε ένας έπρεπε να περάσει τον άλλο, μετρώντας έτσι πολλές κινήσεις και ένα όμορφο κυνηγητό που αξίζει επαναλήψεων! Η τελική επικράτηση ήταν του Vinales, με τον Rossi να ακολουθεί και τον Dovizioso που είχε την μαλακή πίσω γόμα να αντιμετωπίζει θέμα πρόσφυσης μετά από τόσο έντονη μάχη, χάνοντας θέσεις και από τον Bautista και τον Espargaro. Λίγους γύρους ακόμα και θα έχανε θέση και από τον Zarco, οποίος έκανε πολύ ξαφνικά την εμφάνισή του μέσα στην δεκάδα προσπερνώντας και τον Crutchlow, από εκεί που τα δύο τρίτα του αγώνα ήταν αρκετά πιο πίσω!

Ήταν ένας αγώνας που είχε επικράτηση του φαβορί στην πρώτη θέση, όχι όμως χωρίς μάχη, με αυτό το σκηνικό να εξαπλώνεται ακριβώς δέκα θέσεις, κάνοντας τους θεατές να παρατηρούν όλο το μήκος της πίστας! Το γερμανικό GP σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιρινού διαλείμματος με τον καλύτερο τρόπο, αποχαιρετά χαρίζοντας θέαμα και αφήνει νέο πρόσωπο στην κεφαλή του πρωταθλήματος!  

Pos.
Rider
Bike
Time/Gap
1
Marc MARQUEZ
Honda
40'59.525
2
Jonas FOLGER
Yamaha
+3.310
3
Dani PEDROSA
Honda
+11.546
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
+14.253
5
Valentino ROSSI
Yamaha
+14.980
6
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+16.534
7
Aleix ESPARGARO
Aprilia
+19.736
8
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+20.188
9
Johann ZARCO
Yamaha
+21.138
10
Cal CRUTCHLOW
Honda
+24.210
11
Jorge LORENZO
Ducati
+25.659
12
Danilo PETRUCCI
Ducati
+31.540
13
Pol ESPARGARO
KTM
+32.179
14
Bradley SMITH
KTM
+36.453
15
Jack MILLER
Honda
+37.771
16
Mika KALLIO
KTM
+37.852
17
Karel ABRAHAM
Ducati
+39.323
18
Tito RABAT
Honda
+41.190
19
Loris BAZ
Ducati
+59.850
20
Scott REDDING
Ducati
+1'01.664
21
Alex RINS
Suzuki
+1'01.695

 

 

Ετικέτες

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.