MotoGP Valencia: Ελεύθερα δοκιμαστικά Παρασκευής

Πάλι ταχύτερος ο Quartararo
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/11/2019

Τα Yamaha έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στους τελευταίους αγώνες, όχι μόνο λόγω του ταχύτατου νεαρού Fabio Quartararo, αλλά και του αναγεννημένου MaveriK Vinales. Οι δυο τους κυριάρχησαν στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής στην πίστα της Valencia για το τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Ο Vinales κρατούσε την πρώτη θέση έως τα τελευταία λεπτά, όπου μικρός γάλλος έβαλε ένα καινούριο μαλακό ελαστικό και αποκαθήλωσε τον ισπανό από την πρώτη θέση με διαφορά 0,148’. Ελάχιστα πίσω τους (είναι και μικρή η πίστα…) ήταν ο Marc Marquez που δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διαδικασία του ταχύτερου χρόνου και έδωσε όλο το βάρος στο στήσιμο για τον αγώνα.

Στην τέταρτη θέση είναι η δορυφορική Ducati του Jack Miller, που από τα πρωινά FP1 φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Η πίστα της Valencia ταιριάζει στα Yamaha κι αυτό φαίνεται από την τρίτη Yamaha που είναι μέσα στην πεντάδα, καθώς και ο Franco Morbidelli έκανε χρόνο κάτω από το 1:31.200. Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί ο Valentino Rossi που είχε δύο πτώσεις (μία στην FP1 και μία στην FP2) όλες τους στις δεξιές στροφές τις πίστας, που έχουν μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη και είναι εύκολο να φτάσεις εκεί με κρύο ελαστικό, ιδιαίτερα το εμπρός. Οι πτώσεις του Rossi του στέρησαν πολύτιμο χρόνο από τις δοκιμές και δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με ένα γρήγορο γύρο, μένοντας στη 14η θέση. Όπου πάνε καλά τα Yamaha, πάνε καλά και τα Suzuki και αυτό επιβεβαίωσαν ο Alex Rins και ο Joan Mir στην 6η και 7η θέση της γενικής κατάταξης. Επαναλαμβανόμενη “έκπληξη” είναι η 8η θέση της Aprilia του Aleix Espargaro. Πίσω του στην 9η θέση είναι ο Andrea Dovisiozo είχε μια δυσάρεστη έκπληξη στο τέλος της ευθείας με 322km/h, όταν τα υγρά του ψυγείου πετάχτηκαν στο κράνος του, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει την προσπάθειά του και να επιστρέψει στα πιτς. Και για όσους θέλουν να κάνουν κουβέντα για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Jorge Lorenzo στην εργοστασιακή ομάδα της Repsol-Honda το 2020 να πούμε πως ο Johann Jarco που αντικαθιστά για τελευταία φορά τον Nakagami, ήταν ταχύτερος του Cal Crutchlow. Ο Petrucci στη 12η θέση και ο Pirro στη γρουσούζικη 13η όπως αποδείχτηκε θέση, αφού το πρωί η μοτοσυκλέτα του πήρε φωτιά!

Για το Rossi που ακολουθεί στην 14η τα είπαμε ήδη, όχι όμως και για τον μαθητή του τον Francesco Bagnaia. Ο Bagnaia έδειξε στην αρχή της χρονιάς πως είναι γρήγορος, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και τα όνειρα της Ducati πως βρήκε τον μελλοντικό αντικαταστάτη του Dovisiozo δεν φαίνεται να βγαίνουν αληθινά.

Στην 16η θέση είναι ο Jorge Lorenzo στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο οποίος ακόμα έχει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου της πίστας με 1:29.401, αλλά και αγώνα με 1:31.171.  Τελευταίος όλων ο νεαρός αμερικάνος Iker Lecuona που αντικαθιστά στην ομάδα της Tech 3 τον τραυματία Oliveira.

 

 

       

Θέση

Αναβάτης

Μοτο

Τελικη

Χρόνος

Διαφορές

1

Fabio QUARTARARO

Yamaha

313.9

1'30.735

 

2

Maverick VIÑALES

Yamaha

313.9

1'30.883

0.148 / 0.148

3

Marc MARQUEZ

Honda

321.3

1'30.974

0.239 / 0.091

4

Jack MILLER

Ducati

325.8

1'31.000

0.265 / 0.026

5

Franco MORBIDELLI

Yamaha

313.9

1'31.199

0.464 / 0.199

6

Alex RINS

Suzuki

319.8

1'31.230

0.495 / 0.031

7

Joan MIR

Suzuki

318.3

1'31.280

0.545 / 0.050

8

Aleix ESPARGARO

Aprilia

321.3

1'31.305

0.570 / 0.025

9

Andrea DOVIZIOSO

Ducati

322.8

1'31.351

0.616 / 0.046

10

Johann ZARCO

Honda

316.8

1'31.369

0.634 / 0.018

11

Cal CRUTCHLOW

Honda

321.3

1'31.433

0.698 / 0.064

12

Danilo PETRUCCI

Ducati

316.8

1'31.455

0.720 / 0.022

13

Michele PIRRO

Ducati

322.8

1'31.765

1.030 / 0.310

14

Valentino ROSSI

Yamaha

315.4

1'31.775

1.040 / 0.010

15

Francesco BAGNAIA

Ducati

322.8

1'31.868

1.133 / 0.093

16

Jorge LORENZO

Honda

321.3

1'31.880

1.145 / 0.012

17

Pol ESPARGARO

KTM

318.3

1'31.905

1.170 / 0.025

18

Tito RABAT

Ducati

321.3

1'32.159

1.424 / 0.254

19

Karel ABRAHAM

Ducati

318.3

1'32.278

1.543 / 0.119

20

Mika KALLIO

KTM

318.3

1'32.467

1.732 / 0.189

21

Andrea IANNONE

Aprilia

316.8

1'32.568

1.833 / 0.101

22

Hafizh SYAHRIN

KTM

313.9

1'32.887

2.152 / 0.319

23

Iker LECUONA

KTM

312.5

1'33.114

2.379 / 0.227

 

 

MotoGP: Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση αναβατών στο πρωτάθλημα του 2027

Η σχάρα εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως σήμερα
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

23/6/2026

Τη 18η μέρα του Ιουνίου 2026 υπογράφτηκε επιτέλους η πολύπαθη Concorde Agreement, η συμφωνία μεταξύ διοργανωτών και κατασκευαστών MotoGP για τη συνέχεια του πρωταθλήματος από το 2027 ως και το 2031. Πρόκειται για μια συμφωνία που έπρεπε κανονικά να έχει οριστικοποιηθεί πριν τελειώσει η περσινή σεζόν, ωστόσο η νέα ιδιοκτησία του πρωταθλήματος, Liberty Media, έχει πολλές αλλαγές στα υπόψη της και φυσικά κάπου εκεί άρχισαν οι τριβές με εργοστάσια και ομάδες που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Από τη στιγμή πάντως που το άμεσο μέλλον του MotoGP μπήκε σε ράγες για τα επόμενα πέντε χρόνια, το θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα θα είναι δίχως άλλο οι μεταγραφές. Ενόψει μιας νέας εποχής για το πρωτάθλημα, με καινούργιες μοτοσυκλέτες 850cc και αρκετά αλλαγμένους τεχνικούς κανονισμούς, τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών λήγουν φέτος και πλέον διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για τη σχάρα εκκίνησης της επόμενης χρονιάς.

Ως αρχή μιας νέας εποχής έχει ήδη αρκετές ιδιαιτερότητες και μια από αυτές είναι πως δεν θα υπάρχουν “περσινές” μοτοσυκλέτες, άρα λογικά στην αφετηρία όλοι οι αναβάτες θα έχουν ίδιες ολοκαίνουργιες εργοστασιακές. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον των εργοστασίων να μαζέψουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν, άρα θέλουν όλους τους αναβάτες τους να μετέχουν στη διαδικασία αυτή, με μόνη ενδεχόμενη διαφορά για τους εργοστασιακούς να είναι η προτεραιότητα με την οποία θα υποδέχονται αναβαθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.

bez

Ήδη γνωρίζουμε μια σειρά μετακινήσεων πρωτοκλασάτων αναβατών από το ένα εργοστάσιο στο άλλο, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, προφανώς γιατί όλοι περίμεναν τη μεγάλη συμφωνία πριν προχωρήσουν σε εξαγγελίες.

Η ανανέωση του Marc Marquez για άλλα δύο χρόνια (2027-2028) με την εργοστασιακή Ducati είναι η πρώτη είδηση που ανακοινώθηκε μετά τη συμφωνία, ενώ είχε προηγηθεί η ανανέωση του Marco Bezzecchi με την Aprilia. Πέραν αυτών των δύο, σίγουροι με συμβόλαια για του χρόνου είναι ακόμη οι Diogo Moreira, Johann Zarco και Toprak Razgatlioglu, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες είναι στον αέρα, αν και για πολλούς οι επόμενοι προορισμοί τους είναι λίγο-πολύ γνωστοί, απλά όχι ακόμη επισημοποιημένοι.

Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το νέο πρωτάθλημα MotoGP του 2027 με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα.

motogp

Aprilia

Ο Marco Bezzecchi ήταν ο πρώτος που υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου φέτος με άγνωστη, αλλά πάντως πολυετή, διάρκεια. Δίπλα του αναμένεται να έρθει ο καλός του φίλος Pecco Bagnaia από τη Ducati.

Στην Trackhouse ωστόσο όλα φαίνεται πως θα αλλάξουν, καθώς η Aprilia θέλει να προμοτάρει μια 100% ιταλική σύνθεση, γεγονός που σημαίνει αποχαιρετισμό και των δύο φετινών αναβατών της. Για τον Ai Ogura βέβαια αυτό δεν σημαίνει και πολλά, καθώς ο Ιάπωνας έχει ήδη χαιρετήσει για μια θέση στην εργοστασιακή Yamaha, μα φαίνεται πως αποχαιρετά και ο Raul Fernandez.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι δύο αναβάτες που εκτιμάται πως θα έρθουν είναι οι Enea Bastianini από την Tech3 KTM και Luca Marini από τη Honda HRC.

mm93

Ducati

Η πρωταθλήτρια του 2025 θα έχει σίγουρα τον πρωταθλητή Marc Marquez και δίπλα του θεωρείται βέβαιη η άφιξη του Pedro Acosta από την ΚΤΜ.

Όσο για τις δορυφορικές της ομάδες, αμφότερες αναμένονται να έχουν ολοκαίνουργιες συνθέσεις από του χρόνου.

Η VR46 θα υποδεχτεί τον Fermin Aldeguer σε μια “εσωτερική” μετακίνηση από τη Gresini και δίπλα του αναμένεται να έρθει ο Nicolo Bulega από το WSBK, με τις ευχές και προτροπές της Ducati Corse έχοντας ήδη αναλάβει ρόλο αναβάτη εξέλιξης της νέας Desmosedici με τα Pirelli.

Η δε Gresini είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο αυτή τη στιγμή, καθώς αναμένεται να χάσει και τους δύο αναβάτες της, με τις φήμες να φέρνουν τον Joan Mir από τη Honda και τον Daniel Holgado από τη Moto2 στις σέλες των Ducati της.

Ακούγονται δε και φήμες για διακοπή της σχέσης της Gresini με τη Ducati (κάτι που θα εξηγούσε καλύτερα και την οριζόντια μετακίνηση του Aldeguer), με κάποιες εκ των φωνών να μιλούν για επανασύνδεση με τη Honda.

quartararo

Honda

Μετά από μια σειρά δύσκολων ετών, φέτος η Honda δείχνει να ξαναβρίσκει τον δρόμο της, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη φτάσει σε ένα επίπεδο σταθερής διεκδίκησης βάθρων. Για του χρόνου όμως έχει ήδη φροντίσει να επενδύσει σε πολύ δυνατούς αναβάτες, καθώς η μια σέλα της εργοστασιακής ομάδας είναι καπαρωμένη από τον Fabio Quartararo.

Η δεύτερη έχει πολλά ερωτηματικά, με το φαβορί να δείχνει αυτή τη στιγμή ο David Alonso από τη Moto2, ο αναβάτης που χάρισε στη CFMOTO τον τίτλο της Moto3 το 2024, για δύο ταυτόχρονες παγκόσμιες πρωτιές: το πρώτο πρωτάθλημα GP για κινέζικο εργοστάσιο (έστω κι αν μόνο τα αυτοκόλλητα είναι κινέζικα πάνω στην ΚΤΜ RC250GP της CFMOTO Aspar Team) και ο πρώτος για Κολομβιανό αναβάτη.

Στην LCR, από την άλλη, οι Diogo Moreira και Johann Zarco δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αν κάτι θα μπορούσε να αλλάξει εδώ είναι κάποιες φημολογούμενες (και εντελώς ανεπιβεβαίωτες) συζητήσεις εντός HRC για να δώσουν την εργοστασιακή σέλα στον Moreira που εντυπωσιάζει φέτος ως rookie, αντί του Alonso που θα μπορούσε (σε ένα υποθετικό σενάριο) να πάει αντ’ αυτού στην LCR με εγγυημένο συμβόλαιο HRC.

alex pedro
Alex Marquez (αριστερά) και Pedro Acosta (δεξιά) θα ανταλλάξουν μοτοσυκλέτες, στην ΚΤΜ ο πρώτος, στη Ducati ο δεύτερος

ΚΤΜ

Παρά τις φήμες και τους φόβους για αποχώρηση της ΚΤΜ από το πρωτάθλημα μετά την οικονομική της κρίση και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι Αυστριακοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους με το MotoGP υπογράφοντας τη νέα πενταετή σύμβαση.

Η εργοστασιακή της ομάδα ωστόσο θα αλλάξει ριζικά του χρόνου, με νέο δίδυμο τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio.

Όσο για την Tech3, εκεί τα δεδομένα είναι πολύ πιο ρευστά και τίποτε δεν έχει την ίδια βεβαιότητα όπως στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing. Η ομάδα του Guenther Steiner σίγουρα θα χωρίσει με τον Enea Bastianini, ενώ ενδέχεται να διατηρήσει τον Maverick Vinales στους κόλπους της. Άρα τουλάχιστον ένας ακόμη αναβάτης πιθανώς θα έρθει εδώ, με δύο ονόματα από τη Moto2 να ακούγονται πολύ έντονα: Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος της Moto2 αυτή τη στιγμή) και Senna Agius.

Ωστόσο τα δεδομένα για την ομάδα αυτή είναι πολύ περίπλοκα, καθώς υπάρχει ακόμη ο Brad Binder που θα περισσέψει από την εργοστασιακή και ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Mattighofen, καθώς και ο Raul Fernandez που φαίνεται πως περισσεύει από την Trackhouse – αν και ο Ισπανός έχει παρελθόν με την ΚΤΜ και δη όχι πολύ θετικό, έχοντας περάσει έναν δύσκολο χρόνο με την Tech3 το 2022, σε μια εποχή πάντως που τόσο η ΚΤΜ όσο και η Tech3 είχαν άλλους ιδιοκτήτες.

jorge martin

Yamaha

Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha θα αλλάξει 100% το 2027 και η σύνθεσή της είναι ήδη γνωστή: Jorge Martin και Ai Ogura.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την Pramac και πιο συγκεκριμένα με τον Jack Miller, μιας και ο Toprak Razgatlioglu είναι σίγουρος για την επόμενη χρονιά.

Με τον Αυστραλό να χαιρετά πιθανότατα το MotoGP, ο αναβάτης που ακούγεται πως θα έρθει στη θέση του προέρχεται από τη Moto2 και είναι ο Izan Guevara.

pramac

Τα παραπάνω συνιστούν τα επικρατέστερα σενάρια της επόμενης χρονιάς, χωρίς ποτέ να μπορούμε να αποκλείσουμε μερικές εκπλήξεις. Σε πρώτη φάση παρατηρούμε ότι μερικά ονόματα φαίνονται να περισσεύουν, όπως οι Alex Rins, Jack Miller και Franco Morbidelli. Ο πρώτος μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει ότι η Yamaha τον έχει ενημερώσει πως δεν θα τον κρατήσει του χρόνου και όλα δείχνουν πως ο έμπειρος Ισπανός θα βρεθεί εκτός MotoGP το 2027, όπως και οι δύο προαναφερθέντες. Και οι τρεις αυτοί αναβάτες έχουν ήδη συνδεθεί με φημολογούμενες προτάσεις από το WSBK.

Ρόστερ MotoGP 2027
(με ερωτηματικό όσοι δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα)

Aprilia

Marco Bezzecchi

Pecco Bagnaia (;)

Trackhouse (Aprilia)

Luca Marini (;)

Enea Bastianini (;)

Ducati

Marc Marquez

Pedro Acosta (;)

Gresini (Ducati)

Joan Mir (;)

Daniel Holgado (;)

VR46 (Ducati)

Fermin Aldeguer (;)

Nicolo Bulega (;)

Honda

Fabio Quartararo (;)

David Alonso (;)

LCR (Honda)

Johann Zarco

Diogo Moreira

KTM

Alex Marquez (;)

Fabio Di Giannantonio (;)

Tech3 (KTM)

Maverick Vinales (;)

Brad Binder (;)

Raul Fernandez (;)

Manuel Gonzalez (;)

Senna Agius (;)

Yamaha

Jorge Martin (;)

Ai Ogura (;)

Pramac (Yamaha)

Toprak Razgatlioglu

Izan Guevara (;)

 

 

Ετικέτες