MotoGP - WSBK 2026: Νέος κανονισμός για τις πτώσεις φέρνει τα πάνω κάτω

Για λόγους ασφαλείας δεν θα είναι πλέον το ίδιο εύκολο για τους αναβάτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους μετά από ατύχημα
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/1/2026

Η FIM ανακοίνωσε ότι από τη σεζόν 2026 οι αναβάτες στο MotoGP και το WorldSBK δεν θα επιτρέπεται να επανεκκινήσουν τις μοτοσυκλέτες τους αν ο κινητήρας του έχει σβήσει στην πίστα μετά από ατύχημα!

Μέχρι τώρα, οι κανόνες επέτρεπαν στους αναβάτες των οποίων η μοτοσυκλέτα είχε σβήσει μετά από πτώση να προσπαθήσουν να την επανεκκινήσουν στην περιοχή διαφυγής. Ωστόσο, αυτό μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς κρατούσε τους κριτές και τους αναβάτες στις περιοχές διαφυγής ενώ υπήρχε ροή στην πίστα. Τώρα, η κατάσταση επανεξετάσθηκε και κρίθηκε πως έπρεπε να αλλάξει άμεσα.

Τώρα η FIM ορίζει ότι οι προσπάθειες επανεκκίνησης μιας μοτοσυκλέτας της οποίας ο κινητήρας έχει σταματήσει μετά από ατύχημα, πρέπει να γίνονται πίσω από την πρώτη γραμμή ασφαλείας της πίστας, στον δρόμο συντήρησης! Οι αναβάτες μπορούν να επανεκκινήσουν την μοτοσυκλέτα σε εκείνον τον χώρο και να επανέλθουν στην πίστα από εκεί, κάτι που όπως καταλαβαίνετε στις περισσότερες περιπτώσεις θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε πιθανότητας διάκρισης μετά από πτώση.

Να επισημάνουμε εδώ πως στις ελεύθερες δοκιμές και στις κατατακτήριες του WorldSBK οι αναβάτες που έχουν πτώση, απαγορεύεται να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Στα MotoGP, αυτό δεν απαγορεύεται, όμως πλέον οι αναβάτες θα πρέπει να πηγαίνουν τη μοτοσυκλέτα τους -σε περίπτωση που επιθυμούν να συνεχίσουν- πίσω από την πρώτη γραμμή ασφαλείας της πίστας.

MotoGP

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίζουν και οι κριτές εδώ, καθώς θα επιθεωρούν την μοτοσυκλέτα του αναβάτη και θα μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την προσπάθεια του για επανεκκίνηση σε περίπτωση που κρίνουν ότι μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για τους άλλους αναβάτες (π.χ. σε περίπτωση διαρροής υγρών).

Η αλλαγή του κανονισμού από τη FIM είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που ελήφθησαν από την Επιτροπή Grand Prix και την Επιτροπή SBK. Έχει κοινοποιηθεί με επιστολή στους υπεύθυνους αγώνων, τις εθνικές ομοσπονδίες, τους διοργανωτές αγώνων, την IRTA και τα μέλη της επιτροπής αγώνων.

Όσον αφορά την σημαντική αλλαγή η επιστολή αναφέρει:

“Γνωρίζουμε ότι αυτός ο κανόνας μπορεί να παρουσιάσει κάποιες προκλήσεις αρχικά, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των κριτών μας σε κίνδυνο. Με άμεση ισχύ, οι ακόλουθες διαδικασίες πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια ΟΛΩΝ των περιόδων της πίστας και να κοινοποιούνται σαφώς σε όλους τους κριτές κατά τη διάρκεια των ενημερώσεών τους:

  1. Απομάκρυνση μη λειτουργικών μοτοσυκλετών

Μετά από ατύχημα ή τεχνικό πρόβλημα, οποιαδήποτε μη λειτουργική μοτοσυκλέτα στην πίστα ή στις διαφυγές πρέπει να μεταφέρεται αμέσως πίσω από την πρώτη γραμμή προστασίας από τους κριτές. Οι μοτοσυκλέτες δεν πρέπει να επανεκκινούνται στην πίστα ή στην περιοχή διαφυγής. Πρέπει να μετακινούνται στον δρόμο εξυπηρέτησης (ή σε ασφαλές και προστατευμένο μέρος σε περίπτωση απουσίας δρόμου εξυπηρέτησης), όπου μπορεί να παρέχεται βοήθεια για την επανεκκίνηση.

  1. Επισκευές και ρυθμίσεις •  Όλες οι επισκευές ή ρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιούνται πίσω από την πρώτη γραμμή προστασίας (π.χ. στον δρόμο εξυπηρέτησης ή σε ασφαλές και προστατευμένο μέρος).

 Μόνο ο αναβάτης μπορεί να πραγματοποιήσει επισκευές ή ρυθμίσεις, χωρίς εξωτερική βοήθεια εκτός από τη βοήθεια των κριτών.

  1. Βοήθεια για επανεκκίνηση

Οι κριτές μπορούν να βοηθήσουν τον αναβάτη να σπρώξει την μοτοσυκλέτα και να επιχειρήσει επανεκκίνηση. Η εκκίνηση με ώθηση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση στην πρώτη γραμμή προστασίας της πίστας.

  1. Οι μοτοσυκλέτες που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Οι μοτοσυκλέτες που συνεχίζουν να λειτουργούν (δεν έσβησαν) μετά από σύγκρουση ή πτώση μπορούν να επανέλθουν στην πίστα και να συνεχίσουν τη συνεδρία. Εάν οι κριτές προλάβουν μία μοτοσυκλέτα με τον κινητήρα να λειτουργεί ακόμα, πρέπει να ελέγξουν για τυχόν προφανείς κινδύνους, όπως σημαντικές ζημιές ή διαρροές υγρών. Εάν η μοτοσυκλέτα δεν θεωρείται ασφαλής για επανένταξη, ενώ μπορεί να μην είναι σε θέση να σταματήσουν τον αναβάτη, πρέπει να του δώσουν ένα σαφές σήμα να σταματήσει.

Η αλλαγή αυτή θα συζητηθεί και θα αναλυθεί λεπτομερώς κατά τη διάρκεια των επόμενων σεμιναρίων FIM και σεμιναρίων Superlicence, κ.λπ.”

MotoGP Ουγγαρία: Ο Marc Marquez δίνει στην Ducati την 100η νίκη κοιτώντας πίσω χωρίς να βλέπει αντίπαλο

Η απόλυτη επικράτηση μέσα στην Ουγγαρία
MotoGP Ουγγαρία: Ο Marc Marquez δίνει στην Ducati την 100η νίκη κοιτώντας πίσω χωρίς να βλέπει αντίπαλο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/6/2026

Την επιστροφή του μετά την μακρά αποκατάσταση, για ακόμη μία φορά, σημάδεψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ο Marc Marquez κυριαρχώντας με απόλυτο τρόπο μέσα στην Ουγγαρία κερδίζοντας την pole position, τον Sprint και τον αγώνα, με τεράστια διαφορά ασφαλείας.

Ταυτόχρονα έδωσε στην Ducati την 110ης νίκη στα MotoGP και κράτησε τον Acosta στην δεύτερη θέση δημιουργώντας και εκεί ένα ρεκόρ. Ποτέ ξανά στην μακρά ιστορία των MotoGP δεν έχει ανέβει ένας αναβάτης 13 φορές στο βάθρο χωρίς να καταφέρει το ψηλότερο σκαλί!

Τρεις Aprilia και μία Ducati μαζί με ακόμη μία που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, είχαν ένα καταστροφικό strike τύπου bowling όταν ο Martin έχασε τον έλεγχο στα φρένα της πρώτης στροφής και έπεσε πάνω τους. Το λάθος αυτό το Martin ήταν ένα τεράστιο δώρο στον Marc Marquez και την Ducati, όχι γιατί έβγαλε εκτός συναγωνισμού αναβάτες που μπορούσαν να διεκδικήσουν το βάθρο, κανείς δεν είχε άλλωστε τον ρυθμό του Marc Marquez στην Ουγγαρία, αλλά γιατί βοήθησε έτσι να μειωθεί η τεράστια διαφορά στην βαθμολογία. 25 πόντους έσβησε σήμερα ο Marc Marquez από τον Bezzecchi που θα μπορούσε να είναι τρίτος στο βάθρο αντί του Bagnaia και να συνεχίσει έτσι να προηγείται με μία διαφορά κοντά στους 90 βαθμούς, νούμερο αρκετά υψηλό. Από σήμερα οι δύο Aprilia απέχουν 20 πόντους και 72 ο Marc Marquez.

Το λάθος του Martin έστειλε εκτός βαθμών τους τρεις πρώτους του πρωταθλήματος αν και αξίζουν συγχαρητήρια στον Di Giannantonio γιατί κατάφερε να ξανά μπει στον αγώνα αλλά και στους βαθμούς τερματίζοντας 12ος κερδίζοντας έτσι 4 βαθμούς!

Πριν ακόμη το κοινό καταλάβει τι έγινε στην πρώτη στροφή, ο Acosta επιτέθηκε στον Marc Marquez και πέρασε εμπρός με μία αρκετά επιθετική αλλά πολύ καθαρή κίνηση. Εκ των υστέρων φάνηκε πως ο Marc Marquez περίμενε απλά να πέσει η απόδοση των ελαστικών κρατώντας το δικό του μπροστινό στην κατάλληλη θερμοκρασία χωρίς να κολλά πίσω του. Μέχρι όμως τον 14ο γύρο η εικόνα δεν ήταν αυτή και όλα έδειχναν πως ίσως σήμερα ο Acosta καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη.

Το μόνο σίγουρο μέχρι τον 14ο γύρο ήταν πως Acosta και Marc Marquez ήταν σε απίστευτο ρυθμό, πολύ πιο γρήγορα από όλους τους άλλους. Είχαν χτίσει διαφορά 6 δευτερολέπτων από τον Bagnaia που είχε κερδίσει την 3η θέση από την πτώση των άλλων, αυτή είναι η αλήθεια και ενώ και εκείνος είχε πάνω από 5 δευτερόλεπτα διαφοράς από τον Marini στην 4η θέση. Συνολικά σχεδόν 14 δευτερόλεπτα από τον Marc Marquez μέχρι τους υπόλοιπους από την 4η θέση και πίσω!

Τα πρώτα σημάδια του τι θα ακολουθούσε δόθηκαν μετά τον 11ο γύρο που ο Marc Marquez έκανε συνέχεια τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.

Στην έναρξη του 14ου γύρου ήδη η ατμόσφαιρα μέσα στο box της Ducati ήταν τεταμένη, έβλεπαν την επίθεση να έρχεται και πράγματι μέσα στο εσάκι ήρθε η πρώτη επίθεση!

Ο Acosta αντιστάθηκε σθεναρά και κέρδισε εκείνον τον γύρο.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στις τελευταίες στροφές του 14ου γύρου και εκεί ακούμπησαν δύο φορές περισσότερο αμυντικά και λιγότερο επιθετικά με την μάχη να φτάνει μέχρι το εσάκι του 15ου γύρου όπου ο Marc Marquez πέρασε εμπρός.

Αυτό ήταν, δύο γύροι με πολύ όμορφο θέαμα που θα τελείωνε απότομα από πλευράς μαχών μπροστά γιατί μόλις έναν γύρο μετά και ο Marc Marquez έχει ήδη διαφορά ασφαλείας!

Είναι ευκαιρία για πολλές επαναλήψεις ώστε να δει κανείς τι έγινε τους δύο προηγούμενους γύρους, γιατί μέχρι να τελειώσει ο 16ος γύρος ο Marc Marquez είναι κάπου άλλου, σε άλλο σύμπαν από τους υπόλοιπους!

Ο Mir πέφτει μόνος του, με μόνη έκπληξη το γεγονός πως έφτασε μέχρι τον 16ο γύρο, συνήθως αν φτάσει μέχρι την μέση του αγώνα υπάρχει μία περίπτωση να μην πέσει.

Ο Ai Ogura δεν άφησε τον Marini να χαρεί την 4η θέση αν και η 5η είναι επίσης μία επιτυχία για την Honda και φυσικά δεν θα υπήρχε αν Bezzecchi, Martin και Di Giannantonio δεν έφευγαν από τον συναγωνισμό, μαζί με Aldeguer και Fernandez μάλιστα.

Για ακόμη μία φορά ο Moreira έκανε έναν πολύ καλό αγώνα και μαζί και την διαφορά για έναν νέο οδηγό στην κατηγορία με Honda, σε αυτή την εποχή του Ιαπωνικού εργοστασίου. Ο Lecuona ήρθε επίσης για λίγο πίσω στα MotoGP και με όλα αυτά που έγιναν πήρε μία από τις καλύτερες θέσεις στην σύντομη καριέρα του, ανεβαίνοντας 7ος!

Ο Martin τιμωρήθηκε με διπλό μεγαλύτερο γύρο που θα πρέπει να εκτελέσει στην Τσεχία, στον επόμενο αγώνα, οπότε κάθε ευκαιρία για καλή θέση που είχε εκεί, στηρίζεται τώρα μόνο στην ατυχία των άλλων, δεν είναι στα δικά του χέρια πλέον.

14 φορές χειρουργεία σε ενεργό καριέρα που είναι γεμάτη από ρεκόρ και τίτλους δείχνει πως ρεκόρ και τίτλοι θα ήταν περισσότεροι στα 33 του, δίχως αυτά τα 14 πισωγυρίσματα. Ο ίδιος βέβαια λέει πως έχει ωφεληθεί από την συγκεκριμένη πίστα και θα δούμε για το υπόλοιπο πρωτάθλημα, όμως η σημερινή ημέρα δεν γίνεται να μειωθεί σε αξία, ούτε από εκείνους που είναι οπαδοί αναβατών και όχι φίλαθλοι γενικά των MotoGP αλλά ούτε και από τον ίδιο ακόμη. Η επικράτησή του ήταν απόλυτη με τεράστια διαφορά από όλο το υπόλοιπο grid!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

42:55.325

25

2

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.343

20

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+11.632

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+15.539

13

5

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.669

11

6

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.794

10

7

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+22.815

9

8

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+23.283

8

9

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+24.491

7

10

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+24.601

6

11

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.135

5

12

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+28.386

4

13

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+29.207

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+31.333

2

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+32.536

1

16

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+54.604

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

22 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

14 Laps

 

Δεν έκαναν τον 1ο γύρο

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

   
 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

   
 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

   
 

89J. Martin

Aprilia Racing