Παρατείνεται η αναμονή για τον Iannone!

Σε λίγες μέρες η οριστική απόφαση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/2/2020

Την ώρα που οι υπόλοιποι αναβάτες πραγματοποιούσαν τις δοκιμές τους στη πίστα της Sepang από την Κυριακή, ο Iannone βρισκόταν στο Πειθαρχικό Δικαστήριο της Ελβετίας και έδινε μάχη για να αποδείξει την αθωότητά του. Να θυμίσουμε πως όλα ξεκίνησαν στον περσινό αγώνα της Sepang όταν στο δείγμα του Ιταλού αναβάτη ανιχνεύτηκαν  ίχνη ντροστανολόνης, μιας ουσίας -απαγορευμένη απ’ τη WADA (το πιστοποιημένο βιοχημικό εργαστήριο στην Kreischa b. Dresden, στη Γερμανία που διενεργεί ελέγχους ντόπινγκ παγκοσμίως)- που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Έτσι, ο Iannone αποκλείστηκε προσωρινά από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα με μοτοσυκλέτες, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όλοι περίμεναν πως τα πράγματα θα ξεδιάλυναν με τη δίκη του αναβάτη και πώς θα σταματούσε το “σήριαλ” των εξελίξεων, όπως φαίνεται όμως η επιτροπή αποτελούμενη από τρεις δικαστές, δεν καταστάλαξε σε κάποια απόφαση μετά τη δίκηΠρος το παρόν, ο Iannone χάνει τις επίσημες δοκιμές στη Sepang, όμως τα πράγματα για τον Ιταλό αναβάτη έχουν αρχίσει να παίρνουν μια ευχάριστη τροπή. Ο λόγος που το δικαστήριο δεν πήρε άμεσα μια απόφαση, πέρα απ’ το γεγονός ότι έχει το χρονικό περιθώριο των 45 ημερών στη διάθεσή του, οφείλεται στα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο Iannone για να τεκμηριώσει την αθωότητά του. Ο δικηγόρος του, έδωσε στους δικαστές τα αποτελέσματα απ’ την ανάλυση μια τρίχας των μαλλιών του Iannone που δείχνουν ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει καμία αναβολική ουσία. Η ανάλυση του δείγματος πραγματοποιήθηκε απ’ το περιφερειακό κέντρο αντινόπινγκ A.Bertinaria στο Turin. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ευρύτερα γνωστή για την ακρίβειά της στους εγκληματολόγους αφού μέσα από αυτή ανιχνεύονται με απίστευτη ακρίβεια τι ουσίες έχει λάβει ένας οργανισμός τους τελευταίους μήνες.

Η ακρόαση της υπόθεσης διήρκησε τέσσερις ώρες και οδήγησε τους δικαστές να αναβάλλουν την απόφασή τους, ενώ οι κατήγοροι ζήτησαν 12 μέρες για να διασταυρώσουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, που παρουσίασε ο Iannone. Βέβαια, τα έγγραφα βρίσκονταν στα χέρια τους απ’ τις 31 Ιανουαρίου όπως αναφέρθηκε, με αποτέλεσμα η επιτροπή να προσφέρει μόνο πέντε ημέρες στους κατήγορους για την διασταύρωσή τους.

Ο Iannone μπορεί να χάνει στα σίγουρα τις δοκιμές στη Sepang, όμως το μέλλον είναι πιο φωτεινό για τον αναβάτη. Σε περίπτωση που αθωωθεί μάλιστα, θα προλάβει να λάβει μέρος και στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν. Ωστόσο, αν αθωωθεί θα δημιουργηθούν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται το δείγμα των ούρων να είναι θετικό σε αναβολικές ουσίες και πώς η τρίχα των μαλλιών όχι…

Ετικέτες

MotoGP, San Marino Qualifying: Καταιγιστικός Marco Bezzecchi - 1ος με απόλυτο ρεκόρ πίστας

Χωρίς αντίπαλο Bez και Aprilia, μπροστά από δύο Ducati - M.Marquez και F.Aldeguer 2ος και 3ος αντίστοιχα
Marco Bezzecchi, Aprilia, San Marino 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

O Marco Bezzecchi και η εργοστασιακή του Aprilia έδειξαν πως είναι ο απόλυτος συνδυασμός ταχύτητας στο GP του San Marino, παίρνοντας την pole position για να σημειώσουν παράλληλα και απόλυτο ρεκόρ πίστας, μακριά από τους υπόλοιπους αναβάτες.

Οι Q2 ξεκίνησαν με τον M.Marquez να έχει σημειώσει νωρίτερα τον καλύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά έχοντας ελάχιστα πίσω του τους δύο αναβάτες της Aprilia με τον τρίτο Marco Bezzechi να δείχνει γρήγορος σε όλο το session και τον Jorge Martin να σημειώνει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο μόλις στο τελευταίο γύρο.

Στις Q1 ο Fransesco Bagnaia ήταν αυτός που σημείωσε τον πρώτο γρήγορο γύρο στην προσπάθειά του να προκριθεί στις Q2 για να πάρει απάντηση από τον Raul Fernandez (1:30.535) της Trackhouse, ο οποίος παραλίγο να πέσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας χάνοντας το μπροστινό αλλά το έσωσε εντυπωσιακά.

Οχτώ λεπτά πριν το τέλος ο Ισπανός είχε πίσω του τους F.Quartararo, Fermin Aldeguer, F. Bagnaia και τον Diogo Moreira 5ο, στα τέσσερα δέκατα από την κορυφή.

Ο Bagnaia μπήκε ξανά στην πίστα περίπου έξι λεπτά πριν το τέλος με τον Alex Rins πίσω του να τον ακολουθεί. Στην πρώτη του προσπάθεια ο Ιταλός έκανε λάθος στην πρώτη κιόλας στροφή της πίστας, ενώ ο Raul Fernandez με καινούργιο πίσω ελαστικό ξεκινούσε την δική του προσπάθεια για να βελτιώσει τον χρόνο χωρίς να το καταφέρει τελικά για ένα δέκατο.

Aldeguer και Bagnaia είχαν ακόμη μία ευκαιρία με τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati να κάνει νέο λάθος και να χάνει έτσι την ευκαιρία να προκριθεί -έκανε και άλλο λάθος έπειτα σε έναν τελευταίο γύρο που επιχείρηση για να πάρει τελικά την 14η θέση τη σχάρα εκκίνησης. Η μάχη για τη δύτερη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάσει έγινε μεταξύ Aldeguer και Quartararo με τον Ισπανό να εκτοπίζει τον Γάλλο στην 3η θέση, ενώ λίγο ήθελε για να περάσει και τον χρόνο του Fernandez. 

Η μάχη για την pole position ξεκίνησε στις 2ες κατατακτήριες με τον Α.Marquez να σημειώνει ήπια ευτυχώς πτώση περίπου 4 λεπτά μετά την έναρξη και τον M.Marquez να κάνει τον πρώτο καλό χρόνο μεταξύ των αναβατών (1:30,504). Με καταιγιστικό ρυθμό όμως, ο Bezzechi απάντησε σχεδόν αμέσως και έγινε ο πρώτος αναβάτης που κατέβηκε κάτω από το 1:30 για να σημειώσει απόλυτο ρεκόρ γύρου με 1:29.982 στην ιταλική πίστα! 

Πέντε λεπτά πριν το τέλος πίσω από τον Bezzecchi ήταν το πρώτο Ducati, αυτό του F. Di Giannantonio, με τον M.Marquez 3ο και τον J.Martin να έχει αναρριχηθεί 4ος και σχεδόν επτά δέκατα μακριά από την κορυφή, ενώ ο Diogo Moreira έκλεινε την  πεντάδα.

Οδεύοντας προς τη λήξη ο M.Marquez έκανε την επίθεσή του αλλά γρήγορα έκανε λάθος και εγκατέλειψε την προσπάθειά του, τη στιγμή που ο F.Aldeguer με εξαιρετική εμφάνιση έκανε τον 2ο καλύτερο χρόνο για να αφήσει πίσω του τον Di Giannantonio που έπεσε στην δική του προσπάθεια για κάτι καλύτερο, μένοντας τρίτος.

Η νέα προσπάθεια του Marquez, ένα λεπτό πριν τον τέλος τον έφερε μπροστά από τον Fermin Aldeguer ρίχνοντας έτσι τον αναβάτη της VR46 στην 4η θέση και τον Jorge Martin να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Έκανε και άλλη μία αλλά δεν την ολοκλήρωσε καθώς κατάλαβε ότι δεν μπορεί να πιάσει τον Bezzechi στην κορυφή.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες με τον Bezzecchi να παίρνει την 4η pole position φέτος κάνοντας παράλληλα και απόλυτο ρεκόρ πίσταw -έσπασε του Bagnaia που κρατούσε από το 2024- και δείχνοντας ότι οι εργοστασιακές Aprilia υπερτερούν κατά πολύ των υπόλοιπων μοτοσυκλετών σε αυτή την πίστα τουλάχιστον και σε ότι αφορά την απόλυτη ταχύτητα σε έναν γύρο.

Έπειτα από τη λήξη ο F. Aldeguer δεν μπορούσε ούτε προσπάθησε να κρύψει τη χαρά του που θα ξεκινήσει από την 3η θέση, ενώ ο Raul Fernandez δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την πρόκρισή του και δεν βελτίωσε ούτε το χρόνο που έκανε στις Q1 για να καταλήξει. 

Ο M. Marquez δήλωσε επίσης πως όταν είδε το 1.29 του Bez ήξερε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να το χτυπήσει για αυτό και αμέσως εγκατέλειψε την προσπάθειά του έχοντας όμως πιάσει τον στόχο του που ήταν να βρεθεί μεταξύ των τριών πρώτων αναβατών στη σχάρα εκκίνησης, μια δήλωση που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ανυπομονησία να ξεκινήσει ο Sprint!

ΘΕΣΗ ΑΝΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 1'29.982  
2 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo 1'30.180 0,198
3 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 1'30.350 0,368
4 F. DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 1'30.386 0,404
5 Jorge MARTIN Aprilia Racing 1'30.569 0,587
6 Luca MARINI Honda HRC Castrol 1'30.609 0,627
7 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 1'30.640 0,658
8 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 1'30.643 0,661
9 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 1'30.696 0,714
10 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 1'30.853 0,871
11 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 1'30.887 0,905
12 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 1'31.180 1,198