Παρατείνεται η αναμονή για τον Iannone!

Σε λίγες μέρες η οριστική απόφαση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/2/2020

Την ώρα που οι υπόλοιποι αναβάτες πραγματοποιούσαν τις δοκιμές τους στη πίστα της Sepang από την Κυριακή, ο Iannone βρισκόταν στο Πειθαρχικό Δικαστήριο της Ελβετίας και έδινε μάχη για να αποδείξει την αθωότητά του. Να θυμίσουμε πως όλα ξεκίνησαν στον περσινό αγώνα της Sepang όταν στο δείγμα του Ιταλού αναβάτη ανιχνεύτηκαν  ίχνη ντροστανολόνης, μιας ουσίας -απαγορευμένη απ’ τη WADA (το πιστοποιημένο βιοχημικό εργαστήριο στην Kreischa b. Dresden, στη Γερμανία που διενεργεί ελέγχους ντόπινγκ παγκοσμίως)- που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Έτσι, ο Iannone αποκλείστηκε προσωρινά από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα με μοτοσυκλέτες, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όλοι περίμεναν πως τα πράγματα θα ξεδιάλυναν με τη δίκη του αναβάτη και πώς θα σταματούσε το “σήριαλ” των εξελίξεων, όπως φαίνεται όμως η επιτροπή αποτελούμενη από τρεις δικαστές, δεν καταστάλαξε σε κάποια απόφαση μετά τη δίκηΠρος το παρόν, ο Iannone χάνει τις επίσημες δοκιμές στη Sepang, όμως τα πράγματα για τον Ιταλό αναβάτη έχουν αρχίσει να παίρνουν μια ευχάριστη τροπή. Ο λόγος που το δικαστήριο δεν πήρε άμεσα μια απόφαση, πέρα απ’ το γεγονός ότι έχει το χρονικό περιθώριο των 45 ημερών στη διάθεσή του, οφείλεται στα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο Iannone για να τεκμηριώσει την αθωότητά του. Ο δικηγόρος του, έδωσε στους δικαστές τα αποτελέσματα απ’ την ανάλυση μια τρίχας των μαλλιών του Iannone που δείχνουν ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει καμία αναβολική ουσία. Η ανάλυση του δείγματος πραγματοποιήθηκε απ’ το περιφερειακό κέντρο αντινόπινγκ A.Bertinaria στο Turin. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ευρύτερα γνωστή για την ακρίβειά της στους εγκληματολόγους αφού μέσα από αυτή ανιχνεύονται με απίστευτη ακρίβεια τι ουσίες έχει λάβει ένας οργανισμός τους τελευταίους μήνες.

Η ακρόαση της υπόθεσης διήρκησε τέσσερις ώρες και οδήγησε τους δικαστές να αναβάλλουν την απόφασή τους, ενώ οι κατήγοροι ζήτησαν 12 μέρες για να διασταυρώσουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, που παρουσίασε ο Iannone. Βέβαια, τα έγγραφα βρίσκονταν στα χέρια τους απ’ τις 31 Ιανουαρίου όπως αναφέρθηκε, με αποτέλεσμα η επιτροπή να προσφέρει μόνο πέντε ημέρες στους κατήγορους για την διασταύρωσή τους.

Ο Iannone μπορεί να χάνει στα σίγουρα τις δοκιμές στη Sepang, όμως το μέλλον είναι πιο φωτεινό για τον αναβάτη. Σε περίπτωση που αθωωθεί μάλιστα, θα προλάβει να λάβει μέρος και στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν. Ωστόσο, αν αθωωθεί θα δημιουργηθούν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται το δείγμα των ούρων να είναι θετικό σε αναβολικές ουσίες και πώς η τρίχα των μαλλιών όχι…

Ετικέτες

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.