Προσωρινό πρόγραμμα MotoGP 2024 - Με 2 επιπλέον γύρους, φτάσαμε τους 22

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν επιστρέφει στο Κατάρ, επιστροφή και για Aragon
MotoGP Προσωρινό Πρόγραμμα 2024
Από το

motomag

27/9/2023

To MotoGP ανακοίνωσε το προσωρινό πρόγραμμα για τη σεζόν του 2024, στο οποίο περιλαμβάνονται 22 γύροι -και 44 συνολικά αγώνες μαζί με τα Sprint- σε 18 διαφορετικές χώρες, με το Losail να παίρνει ξανά την θέση του πρώτου σταθμού της σεζόν. Το Aragon επιστρέφει στο ημερολόγιο, ενώ παλεύουμε ακόμα για τον γύρο του Καζακστάν με αναπληρωματικό GP αυτό της Ουγγαρίας.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το 2024 αποτελεί χρονιά-σταθμός για τα MotoGP, καθώς από την νέα σεζόν, όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν 40% συνθετικά καύσιμα, ενώ ο στόχος είναι το 2027 αυτά να φτάσουν το 100%. Ταυτόχρονα η επόμενη χρονιά αποτελεί την 75η χρονιά του θεσμού, από το 1944.

Ως πρώτος σταθμός επανέρχεται η πίστα του Losail στο Κατάρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αλλαγή θέσης των paddock -από τα δεξιά στα αριστερά, λόγω της τεράστιας κατασκευής χώρου επισκεπτών της Formula 1 στην περιοχή των “παλιών” paddock. Με εξαίρεση το 2023, το Losail αποτελεί σταθερά από το 2007 το εναρκτήριο λάκτισμα της σεζόν, ενώ αποτελεί τη μοναδική πίστα για την ώρα, που ο αγώνας της μεγάλης κατηγορίας διεξάγεται νύχτα, υπό το φως των προβολέων.

Σειρά έχει η Πορτογαλία, με την καταπληκτική πίστα του Portimao με έντονες υψομετρικές διαφορές, θυμίζοντας τρενάκι του τρόμου. Για την ώρα, εκκρεμεί υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο είναι ένα θέμα που αναμένεται να επιλυθεί μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, τα MotoGP ταξιδεύουν μέχρι την Αμερική, για δύο back-to-back γύρους σε Αργεντινή και Η.Π.Α. Στα τέλη Απριλίου επιστρέφουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Jerez για το ισπανικό GP. Ακολουθεί η Γαλλία με την εμβληματική πίστα του Le Mans, ενώ το δεύτερο back-to-back μας βρίσκει σε Καταλονία και Ιταλία.

Στα μέσα Ιουνίου, τα MotoGP θα βρεθούν στην πίστα Sokol του Καζακστάν, το οποίο φέτος ακυρώθηκε. Λόγω του ότι για την ώρα δεν έχουν πέσει οι απαραίτητες υπογραφές και αναμένεται η έγκριση για την ασφάλεια της πίστας από την FIM, το 2024 βρίσκει προετοιμασμένη την Dorna, όπου έχει ήδη κρατήσει την πίστα Balaton Park της Ουγγαρίας, για την περίπτωση που δεν πάρει το πράσινο φως η πίστα Sokol International Racetrack.

Ο 10ος γύρος θα διεξαχθεί στον “Καθεδρικό Ναό της ταχύτητας”, το Assen, ενώ ο 11ος και τελευταίος γύρος πριν την καλοκαιρινή διακοπή θα φιλοξενηθεί στην γερμανική πίστα του Sachsenring, το ακριβώς επόμενο σαββατοκύριακο.

Το σήμα της επανεκκίνησης θα δοθεί με το βρετανικό GP στην πίστα του Silverstone. Δύο εβδομάδες μετά, οι ομάδες θα βρεθούν στην Αυστρία για τον 13ο γύρο στο Spielberg. Το τελευταίο back-to-back σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκει την επιστροφή της πίστας του Aragon, πριν από αυτή του Misano.

Στην συνέχεια τα MotoGP κατευθύνονται στην Ασία, όπου θα ακολουθήσουν τρεις γύροι χωρίς διάλειμμα ενδιάμεσα. Πρώτος σταθμό η Ινδία και η πίστα Buddh, όπου και εδώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην συνέχεια, οι ομάδες θα κατευθυνθούν το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο στην Mandalika της Ινδονησίας, προτού ολοκληρώσουν το τριπλό back-to-back στο Motegi της Ιαπωνίας.

Από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα κατευθυνθούν νότια, κάτω από τον ισημερινό και στο Philip Island της Αυστραλίας. Από εκεί σειρά έχουν το Buriram της Ταϊλάνδης και η Sepang στην Μαλαισία. Η ολοκλήρωση της σεζόν του 2024, τον Νοέμβριο, βρίσκει τα MotoGP πίσω σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την πίστα της Βαλένθια να αποτελεί και την επόμενη χρονιά τον τελευταίο σταθμό του Πρωταθλήματος.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν ήδη να κλείσουν τα εισιτήρια τους για την επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής διαθέσιμα είναι για τις πίστες της Ινδονησίας, της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Κατάρ και της Βαλένθια.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του MotoGP 2024.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

GRAND PRIX

ΠΙΣΤΑ

10 Μαρτίου

Qatar

Lusail International Circuit

24 Μαρτίου

Portugal*

Autódromo Internacional do Algarve

07 Απριλίου

Republica Argentina

Termas de Río Hondo

14 Απριλίου

Americas

Circuit of The Americas

28 Απριλίου

Spain

Circuito de Jerez-Ángel Nieto

12 Μαίου

France

Le Mans

26 Μαίου

Catalunya

Circuit de Barcelona-Catalunya

02 Ιουνίου

Italy

Autodromo Internazionale del

Mugello

16 Ιουνίου

Kazakhstan**

Sokol International Racetrack

30 Ιουνίου

Netherlands

TT Circuit Assen

07 Ιουλίου

Germany

Sachsenring

04 Αυγούστου

Great Britain

Silverstone Circuit

18 Αυγούστου

Austria

Red Bull Ring-Spielberg

01 Σεπτεμβρίου

Aragon

MotorLand

08 Σεπτεμβρίου

San Marino e della Riviera di

Rimini

Misano World Circuit Marco

Simoncelli

22 Σεπτεμβρίου

India*

Buddh International Circuit

29 Σεπτεμβρίου

Indonesia

Pertamina Mandalika International

Circuit

06 Οκτωβρίου

Japan

Mobility Resort Motegi

20 Οκτωβρίου

Australia

Phillip Island

27 Οκτωβρίου

Thailand

Chang International Circuit

03 Νοεμβρίου

Malaysia

Sepang International Circuit

17 Νοεμβρίου

Comunitat Valenciana

Ricardo Tormo Circuit

*Subject to contract
** Subject to contract and homologation

Ετικέτες

MotoGP: COTA - H δράση ξεκινά στο Grand Prix του Τέξας

Δηλώσεις, ένταση και προσδοκίες πριν τον γύρο της Αμερικής στο Austin
COTA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/3/2026

Από τη Νότια στη Βόρεια Αμερική και από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη πίστα του ημερολογίου, το MotoGP φτάνει στο Austin για έναν ακόμη εκρηκτικό γύρο, με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον τόνο από την Πέμπτη.

Η δράση μεταφέρεται στο Circuit of the Americas στο Austin του Τέξας για το Grand Prix των ΗΠΑ, με τα MotoGP να ετοιμάζονται για ένα από τα πιο απαιτητικά και θεαματικά τριήμερα της χρονιάς. Πριν την έναρξη, το Media Day της Πέμπτης έδωσε τον πρώτο παλμό, με δηλώσεις, προσδοκίες και… ψυχολογικά παιχνίδια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Jorge Martin, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ερωτηματικό μετά το απαιτητικό διπλό αγώνα. Ο αναβάτης της Aprilia εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας πως το COTA είναι από τις πιο σκληρές πίστες του πρωταθλήματος και πως μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί το σώμα του στις πρώτες στροφές.

Martin

Την ίδια ώρα, ο Marc Marquez βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σε μια πίστα που θεωρείται “σπίτι” του, έχοντας γράψει ιστορία με τις νίκες του στο Austin. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανέβει στο βάθρο σε αγώνα Κυριακής το 2026, ο αναβάτης της Ducati δείχνει κοντά στην επιστροφή στην κορυφή και αναζητά το τελευταίο βήμα για να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ.

Απέναντί του, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Marco Bezzecchi γνωρίζει καλά την πρόκληση που έχει μπροστά του. Ο Ιταλός κυνηγά το εντυπωσιακό σερί πέντε συνεχόμενων νικών, ωστόσο αναγνωρίζει τη δυναμική του Marquez στο COTA, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχει περισσότερες νίκες εδώ απ’ όσες εγώ σε όλη μου την καριέρα”, παρότι στην πραγματικότητα διαθέτει ήδη περισσότερες συνολικές νίκες.

Στο Media Day συμμετείχαν οι Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marc Marquez, με τη συνέντευξη Τύπου να δίνει το στίγμα για το τί αναμένεται σε έναν γύρο γεμάτο ένταση, στρατηγική και υψηλές θερμοκρασίες, τόσο στην άσφαλτο όσο και στον ανταγωνισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Grand Prix των ΗΠΑ δεν απογοητεύει ποτέ. Και με το φετινό grid πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, όλα δείχνουν ότι το “rodeo” της σεζόν στο Τέξας θα προσφέρει ακόμη ένα αξέχαστο κεφάλαιο στα MotoGP του 2026.