Προσωρινό πρόγραμμα MotoGP 2024 - Με 2 επιπλέον γύρους, φτάσαμε τους 22

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν επιστρέφει στο Κατάρ, επιστροφή και για Aragon
MotoGP Προσωρινό Πρόγραμμα 2024
Από το

motomag

27/9/2023

To MotoGP ανακοίνωσε το προσωρινό πρόγραμμα για τη σεζόν του 2024, στο οποίο περιλαμβάνονται 22 γύροι -και 44 συνολικά αγώνες μαζί με τα Sprint- σε 18 διαφορετικές χώρες, με το Losail να παίρνει ξανά την θέση του πρώτου σταθμού της σεζόν. Το Aragon επιστρέφει στο ημερολόγιο, ενώ παλεύουμε ακόμα για τον γύρο του Καζακστάν με αναπληρωματικό GP αυτό της Ουγγαρίας.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το 2024 αποτελεί χρονιά-σταθμός για τα MotoGP, καθώς από την νέα σεζόν, όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν 40% συνθετικά καύσιμα, ενώ ο στόχος είναι το 2027 αυτά να φτάσουν το 100%. Ταυτόχρονα η επόμενη χρονιά αποτελεί την 75η χρονιά του θεσμού, από το 1944.

Ως πρώτος σταθμός επανέρχεται η πίστα του Losail στο Κατάρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αλλαγή θέσης των paddock -από τα δεξιά στα αριστερά, λόγω της τεράστιας κατασκευής χώρου επισκεπτών της Formula 1 στην περιοχή των “παλιών” paddock. Με εξαίρεση το 2023, το Losail αποτελεί σταθερά από το 2007 το εναρκτήριο λάκτισμα της σεζόν, ενώ αποτελεί τη μοναδική πίστα για την ώρα, που ο αγώνας της μεγάλης κατηγορίας διεξάγεται νύχτα, υπό το φως των προβολέων.

Σειρά έχει η Πορτογαλία, με την καταπληκτική πίστα του Portimao με έντονες υψομετρικές διαφορές, θυμίζοντας τρενάκι του τρόμου. Για την ώρα, εκκρεμεί υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο είναι ένα θέμα που αναμένεται να επιλυθεί μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, τα MotoGP ταξιδεύουν μέχρι την Αμερική, για δύο back-to-back γύρους σε Αργεντινή και Η.Π.Α. Στα τέλη Απριλίου επιστρέφουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Jerez για το ισπανικό GP. Ακολουθεί η Γαλλία με την εμβληματική πίστα του Le Mans, ενώ το δεύτερο back-to-back μας βρίσκει σε Καταλονία και Ιταλία.

Στα μέσα Ιουνίου, τα MotoGP θα βρεθούν στην πίστα Sokol του Καζακστάν, το οποίο φέτος ακυρώθηκε. Λόγω του ότι για την ώρα δεν έχουν πέσει οι απαραίτητες υπογραφές και αναμένεται η έγκριση για την ασφάλεια της πίστας από την FIM, το 2024 βρίσκει προετοιμασμένη την Dorna, όπου έχει ήδη κρατήσει την πίστα Balaton Park της Ουγγαρίας, για την περίπτωση που δεν πάρει το πράσινο φως η πίστα Sokol International Racetrack.

Ο 10ος γύρος θα διεξαχθεί στον “Καθεδρικό Ναό της ταχύτητας”, το Assen, ενώ ο 11ος και τελευταίος γύρος πριν την καλοκαιρινή διακοπή θα φιλοξενηθεί στην γερμανική πίστα του Sachsenring, το ακριβώς επόμενο σαββατοκύριακο.

Το σήμα της επανεκκίνησης θα δοθεί με το βρετανικό GP στην πίστα του Silverstone. Δύο εβδομάδες μετά, οι ομάδες θα βρεθούν στην Αυστρία για τον 13ο γύρο στο Spielberg. Το τελευταίο back-to-back σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκει την επιστροφή της πίστας του Aragon, πριν από αυτή του Misano.

Στην συνέχεια τα MotoGP κατευθύνονται στην Ασία, όπου θα ακολουθήσουν τρεις γύροι χωρίς διάλειμμα ενδιάμεσα. Πρώτος σταθμό η Ινδία και η πίστα Buddh, όπου και εδώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην συνέχεια, οι ομάδες θα κατευθυνθούν το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο στην Mandalika της Ινδονησίας, προτού ολοκληρώσουν το τριπλό back-to-back στο Motegi της Ιαπωνίας.

Από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα κατευθυνθούν νότια, κάτω από τον ισημερινό και στο Philip Island της Αυστραλίας. Από εκεί σειρά έχουν το Buriram της Ταϊλάνδης και η Sepang στην Μαλαισία. Η ολοκλήρωση της σεζόν του 2024, τον Νοέμβριο, βρίσκει τα MotoGP πίσω σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την πίστα της Βαλένθια να αποτελεί και την επόμενη χρονιά τον τελευταίο σταθμό του Πρωταθλήματος.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν ήδη να κλείσουν τα εισιτήρια τους για την επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής διαθέσιμα είναι για τις πίστες της Ινδονησίας, της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Κατάρ και της Βαλένθια.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του MotoGP 2024.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

GRAND PRIX

ΠΙΣΤΑ

10 Μαρτίου

Qatar

Lusail International Circuit

24 Μαρτίου

Portugal*

Autódromo Internacional do Algarve

07 Απριλίου

Republica Argentina

Termas de Río Hondo

14 Απριλίου

Americas

Circuit of The Americas

28 Απριλίου

Spain

Circuito de Jerez-Ángel Nieto

12 Μαίου

France

Le Mans

26 Μαίου

Catalunya

Circuit de Barcelona-Catalunya

02 Ιουνίου

Italy

Autodromo Internazionale del

Mugello

16 Ιουνίου

Kazakhstan**

Sokol International Racetrack

30 Ιουνίου

Netherlands

TT Circuit Assen

07 Ιουλίου

Germany

Sachsenring

04 Αυγούστου

Great Britain

Silverstone Circuit

18 Αυγούστου

Austria

Red Bull Ring-Spielberg

01 Σεπτεμβρίου

Aragon

MotorLand

08 Σεπτεμβρίου

San Marino e della Riviera di

Rimini

Misano World Circuit Marco

Simoncelli

22 Σεπτεμβρίου

India*

Buddh International Circuit

29 Σεπτεμβρίου

Indonesia

Pertamina Mandalika International

Circuit

06 Οκτωβρίου

Japan

Mobility Resort Motegi

20 Οκτωβρίου

Australia

Phillip Island

27 Οκτωβρίου

Thailand

Chang International Circuit

03 Νοεμβρίου

Malaysia

Sepang International Circuit

17 Νοεμβρίου

Comunitat Valenciana

Ricardo Tormo Circuit

*Subject to contract
** Subject to contract and homologation

Ετικέτες

MotoGP 2026 Ταϊλάνδη: Θρίαμβος Aprilia στο Buriram - Bezzecchi πρώτος με τέσσερις RS-GP στην πεντάδα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Aprilia - Έτοιμη για μάχη τίτλου
Aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/3/2026

Το πρώτο Grand Prix του 2026 στο Buriram αποδείχθηκε ιδανικό για την Aprilia, που πανηγύρισε τη νίκη με τον Marco Bezzecchi και τοποθέτησε και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της στα MotoGP.

Η σεζόν 2026 των MotoGP ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Aprilia, η οποία έφυγε από το Grand Prix Ταϊλάνδης με μια ιστορική επίδοση και σαφές μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ο Marco Bezzecchi χάρισε στην εταιρεία του Noale τη νίκη στον κυριακάτικο αγώνα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό του σερί από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Με τις επιτυχίες σε Portimao και Valencia το 2025, ο Ιταλός έφτασε πλέον τις τρεις συνεχόμενες νίκες στα MotoGP, μια ακόμη πρωτιά για αναβάτη της Aprilia.

Παράλληλα, ο Bezzecchi έφτασε τις τέσσερις νίκες με την Aprilia στα MotoGP, ξεπερνώντας τον Aleix Espargaro και γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Ιστορικό αποτέλεσμα για την Aprilia

Το Grand Prix της Ταϊλάνδης έφερε και μια ακόμα ιστορική επίδοση για την ιταλική ομάδα. Και οι τέσσερις αναβάτες που χρησιμοποιούν την RS-GP τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα:

Marco Bezzecchi - 1η θέση
Raul Fernandez - 3η θέση
Jorge Martin - 4η θέση
Ai Ogura - 5η θέση

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα MotoGP που τέσσερις Aprilia τερματίζουν μέσα στο Top-5 σε αγώνα.

Ο Raul Fernandez συνέχισε την ανοδική του πορεία, κατακτώντας την τρίτη θέση και σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενα βάθρα στην κατηγορία. Ο Jorge Martin, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024, έδειξε επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, επιστρέφοντας δυνατός παρά τις επεμβάσεις που είχε υποστεί τον χειμώνα. Η τέταρτη θέση του ισοφαρίζει το καλύτερό του αποτέλεσμα με την εργοστασιακή Aprilia.

Από την πλευρά του Trackhouse MotoGP, ο rookie Ai Ogura ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Η Ducati δέχεται το πρώτο πλήγμα

Η κυριαρχία της Aprilia στο Buriram είχε και ένα ακόμη αποτέλεσμα, τερματίστηκε το απίστευτο σερί 88 συνεχόμενων βάθρων της Ducati στα MotoGP. Για πρώτη φορά από το Grand Prix Ευρώπης το 2020, καμία Ducati δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο καλύτερος αναβάτης της ιταλικής εταιρείας ήταν ο Fabio Di Giannantonio της ομάδας VR46, που τερμάτισε έκτος.

Παρότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε πλήγμα για τους πρωταθλητές, λίγοι πιστεύουν ότι η Ducati θα μείνει πίσω για πολύ, ειδικά με ένα τόσο ισχυρό ρόστερ αναβατών.

Acosta και KTM στην κορυφή του πρωταθλήματος

Παρά τη νίκη της Aprilia, επικεφαλής της βαθμολογίας μετά τον πρώτο αγώνα βρίσκεται ο Pedro Acosta με την KTM. Ο Ισπανός κατέκτησε τη νίκη στο Sprint και τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Κυριακής, φεύγοντας από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Pedro Acosta, πίσω του βρίσκεται ο Marco Bezzecchi με απόσταση 7 βαθμών και ακολουθεί ο Raul Fernandez άλλους 9 βαθμούς μακριά, με τους Martin και Ogura να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

H αρχή μιας μαχητικής σεζόν

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι τριπλή. Η Aprilia εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, η KTM δείχνει ικανή να διεκδικήσει νίκες, ενώ η Ducati παραμένει ο βασικός αντίπαλος παρά το δύσκολο πρώτο Grand Prix.

Με 21 αγώνες να απομένουν και επόμενη στάση τη Βραζιλία, η σεζόν 2026 προμηνύεται μία από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών στα MotoGP.