MotoGP: Ξεκίνησε ο “χημικός πόλεμος” στα καύσιμα

Το επόμενο πεδίο μάχης θα είναι στα εργαστήρια των χορηγών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/11/2022

Ο Marc Marquez βρέθηκε στην πίστα της Jamara στην Ισπανία για να δοκιμάσει ένα νέο συνθετικό “βιοκαύσιμο” που ετοίμασε η Repsol για αγωνιστική χρήση σε μοτοσυκλέτες .

Να θυμίσουμε πως η Dorna και τα εργοστάσια που συμμετέχουν στα MotoGP (Aprilia, Ducati, Honda, KTM, Yamaha) έχουν συμφωνήσει πως από 2024 τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούν θα έχουν μόνο 60% παράγωγα από ορυκτό πετρέλαιο και το υπόλοιπο 40% θα είναι συνθετικό καύσιμο. Ο τελικός στόχος της συμφωνίας είναι μέχρι το 2027 να χρησιμοποιούν 100% συνθετικά καύσιμα.

Ως συνθετικά καύσιμα υπολογίζονται όλων των ειδών τα βιοκαύσιμα και εκείνα που δημιουργούνται εργαστηριακά με πρώτες ύλες που δεν προέρχονται “απευθείας” από τα ορυκτά καύσιμα. Η λέξη “απευθείας” είναι εντός εισαγωγικών διότι το υδρογόνο θεωρείται “οικολογικό/συνθετικό” καύσιμο παρά το γεγονός πως η παραγωγή του γίνεται από το πετρέλαιο, διότι όλες οι άλλες μέθοδοι παραγωγής του είναι ασύμφορες οικονομικά, αλλά και ως προς την σπατάλη ενέργειας που απαιτούν.

Όπως κι αν έχει, τα συνθετικά καύσιμα αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επιβίωση των MotoGP, αφού είναι σαφές πλέον πως οι αγώνες με ηλεκτρικά οχήματα (MotoE και FormulaE) έχουν πάει άπατοι!

Ήδη ο Claudio Domenicali της Ducati έχει δηλώσει ένθερμος  υποστηρικτής (η Ducati είναι μέλος του VW Group που ανήκει και η Porsche, με την Porsche να έχει ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή αγωνιστικών κινητήρων με συνθετικά καύσιμα).  

Τώρα λοιπόν στο παιχνίδι μπαίνει και η Repsol με την Honda, καθώς η ισπανική εταιρεία σκοπεύει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συνθετικών καυσίμων στον κόσμο, έχοντας στόχο την ετήσια παραγωγή δύο εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Η Repsol έχει δοκιμάσει στα αγωνιστικά συνθετικά καύσιμά της στο Dakar Rally και στο γαλλικό πρωτάθλημα της Formula 4.

Σε μοτοσυκλέτες όμως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή εμπειρία και γι΄αυτό το σκοπό βρέθηκε ο Marc Marquez στην πίστα της Jamara, όπου οδήγησε μια RCV 213S (όχι δηλαδή μοτοσυκλέτα των MotoGP) για δώδεκα γύρους.

Στόχος της δοκιμής ήταν να δουν αν το συνθετικό καύσιμο της Repsol έχει επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα και κυρίως στον τρόπο που αντιδρά στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που είναι βαριά και μπορούν να συγχωρέσουν μικρές “αρρυθμίες” στη συμπεριφορά του κινητήρα, στις μοτοσυκλέτες και ειδικά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες ο ακριβής έλεγχος του γκαζιού είναι απόλυτη προτεραιότητα.  Σύμφωνα με τον Marc Marquez, το συγκεκριμένο συνθετικό καύσιμο δεν διαφέρει σε κάτι από το κοινό ορυκτό ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα στάδια δοκιμών, που αφορούν τη συμπεριφορά του καυσίμου στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται γύρω από το ρεζερβουάρ κατά την διάρκεια του αγώνα (ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει στα αυτοκίνητα) αλλά και την φθορά που μπορεί να προκαλεί στα μηχανικά μέρη του κινητήρα (π.χ. να καταστρέφει το φιλμ λαδιού στους κυλίνδρους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του).

Το βέβαιο είναι πως με την Ducati να συνεργάζεται με την Shell (είναι και βασικός χορηγός) και την Honda να συνεργάζεται με την Repsol (επίσης βασικός χορηγός) ανοίγει ένας νέος “χημικός” πόλεμος μέσα στα MotoGP, όπου οι έρευνες στα εργαστήρια και η επενδύσεις στις δοκιμές θα έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις εντός πίστας.

   

 

Ducati: Έφεραν τον Casey Stoner για να βελτιώσει τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia - Και τον Pecco

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα στο τεστ του Misano από τις οδηγίες του Αυστραλού - Τι είπε ο Bagnaia
Pecco
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/9/2025

O Pecco Bagnaia σημείωσε στο επίσημο τεστ του Misano τον 8ο καλύτερο χρόνο, μαζεύοντας αρκετά δεδομένα, καθώς “έγραψε” 71 γύρους συνολικά. Στο γκαράζ του εθεάθη και ο Casey Stoner που φαίνεται να του έδωσε σημαντική βοήθεια με τον Αυστραλό να προσπαθεί να τον βοηθήσει εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η σκιά του εαυτού του είναι φέτος ο Pecco Bagnaia που δεν έχει ανέβει στο βάθρο στους τελευταίους 5 αγώνες και πλέον κινδυνεύει να χάσει και την 3η θέση στην γενική κατάταξη από τον Bezzecchi. Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στο Misano ήταν καταστροφικό για τον δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, καθώς πήρε την 13η θέση στον αγώνα Sprint και είχε πτώση στον αγώνα της Κυριακής, μια πτώση που... χαροποίησε τους ιθύνοντες της Ducati αφού τα δεδομένα έδειξα ότι ο Ιταλός το πάλεψε πραγματικά για να πάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Για το τεστ στο Misano ο Pecco δήλωσε: “Είμαι αρκετά χαρούμενος γιατί μπορέσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πακέτο της φετινής σεζόν. Πρέπει να πω ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, πρέπει να ψάξεις αλλού για απόδοση. Με όλο τον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας σήμερα, δοκιμάσαμε διαφορετικές λύσεις, αλλάξαμε το βάρος [ισορροπία] και πρέπει να πω ότι καταλήξαμε σε κάτι”, ενώ πρόσθεσε ότι τον καλύτερο χρόνο του τον έκανε έπειτα από 21 γύρους με τα ίδια ελαστικά. 

"Δεν ξέρω αν μπορούμε να μεταφέρουμε τα πάντα στην Ιαπωνία, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι κινούμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα δούμε. Νομίζω ότι ορισμένες λύσεις θα λειτουργήσουν σίγουρα, ενώ άλλες θα πρέπει να εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες στην Ιαπωνία. Η κατεύθυνση που πήραμε σήμερα είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποδώσει καρπούς”, συμπλήρωσε ο Bagnaia, που ανέφερε επίσης ότι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα τεστ που έχουν κάνει τη φετινή σεζόν και μία από τις φορές (ίσως η πρώτη φέτος) που έδωσε θετικό feedback στους μηχανικούς.

Στο πλευρό του Bagnaia τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και ο Casey Stoner. Ο Αυστραλός που έδωσε στην Ducati τον πρώτο της τίτλο στο MotoGP 15 χρόνια πριν κάνει το ίδιο ο Bagnaia συμβουλεύει τον Bagnaia, ενώ βοηθά και με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας αναλύοντας τα δεδομένα και δίνοντας κατευθύνσεις στους μηχανικούς του Borgo Panigale.

Για τον Stoner που έγινε θρύλος και για την ικανότητά του να ξεπερνά τα αντιληπτά όρια μιας μοτοσυκλέτας, ο Bagnaia δήλωσε ότι είναι πολύ τυχερός που οι δυο τους έχουν πολύ καλή σχέση. Δήλωσε επίσης ότι είναι εκπληκτικό πώς ο Stoner καταλαβαίνει την ισορροπία μιας μοτοσυκλέτας "κοιτάζοντας απ' έξω" (από τα δεδομένα), όπως και την ικανότητα στο να αναλύει τα δεδομένα. "Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να τον έχω εδώ σήμερα”, δήλωσε ο Bagnaia και παραδέχτηκε ότι τον βοήθησε πολύ.