MotoGP: Ξεκίνησε ο “χημικός πόλεμος” στα καύσιμα

Το επόμενο πεδίο μάχης θα είναι στα εργαστήρια των χορηγών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/11/2022

Ο Marc Marquez βρέθηκε στην πίστα της Jamara στην Ισπανία για να δοκιμάσει ένα νέο συνθετικό “βιοκαύσιμο” που ετοίμασε η Repsol για αγωνιστική χρήση σε μοτοσυκλέτες .

Να θυμίσουμε πως η Dorna και τα εργοστάσια που συμμετέχουν στα MotoGP (Aprilia, Ducati, Honda, KTM, Yamaha) έχουν συμφωνήσει πως από 2024 τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούν θα έχουν μόνο 60% παράγωγα από ορυκτό πετρέλαιο και το υπόλοιπο 40% θα είναι συνθετικό καύσιμο. Ο τελικός στόχος της συμφωνίας είναι μέχρι το 2027 να χρησιμοποιούν 100% συνθετικά καύσιμα.

Ως συνθετικά καύσιμα υπολογίζονται όλων των ειδών τα βιοκαύσιμα και εκείνα που δημιουργούνται εργαστηριακά με πρώτες ύλες που δεν προέρχονται “απευθείας” από τα ορυκτά καύσιμα. Η λέξη “απευθείας” είναι εντός εισαγωγικών διότι το υδρογόνο θεωρείται “οικολογικό/συνθετικό” καύσιμο παρά το γεγονός πως η παραγωγή του γίνεται από το πετρέλαιο, διότι όλες οι άλλες μέθοδοι παραγωγής του είναι ασύμφορες οικονομικά, αλλά και ως προς την σπατάλη ενέργειας που απαιτούν.

Όπως κι αν έχει, τα συνθετικά καύσιμα αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επιβίωση των MotoGP, αφού είναι σαφές πλέον πως οι αγώνες με ηλεκτρικά οχήματα (MotoE και FormulaE) έχουν πάει άπατοι!

Ήδη ο Claudio Domenicali της Ducati έχει δηλώσει ένθερμος  υποστηρικτής (η Ducati είναι μέλος του VW Group που ανήκει και η Porsche, με την Porsche να έχει ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή αγωνιστικών κινητήρων με συνθετικά καύσιμα).  

Τώρα λοιπόν στο παιχνίδι μπαίνει και η Repsol με την Honda, καθώς η ισπανική εταιρεία σκοπεύει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συνθετικών καυσίμων στον κόσμο, έχοντας στόχο την ετήσια παραγωγή δύο εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Η Repsol έχει δοκιμάσει στα αγωνιστικά συνθετικά καύσιμά της στο Dakar Rally και στο γαλλικό πρωτάθλημα της Formula 4.

Σε μοτοσυκλέτες όμως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή εμπειρία και γι΄αυτό το σκοπό βρέθηκε ο Marc Marquez στην πίστα της Jamara, όπου οδήγησε μια RCV 213S (όχι δηλαδή μοτοσυκλέτα των MotoGP) για δώδεκα γύρους.

Στόχος της δοκιμής ήταν να δουν αν το συνθετικό καύσιμο της Repsol έχει επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα και κυρίως στον τρόπο που αντιδρά στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που είναι βαριά και μπορούν να συγχωρέσουν μικρές “αρρυθμίες” στη συμπεριφορά του κινητήρα, στις μοτοσυκλέτες και ειδικά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες ο ακριβής έλεγχος του γκαζιού είναι απόλυτη προτεραιότητα.  Σύμφωνα με τον Marc Marquez, το συγκεκριμένο συνθετικό καύσιμο δεν διαφέρει σε κάτι από το κοινό ορυκτό ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα στάδια δοκιμών, που αφορούν τη συμπεριφορά του καυσίμου στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται γύρω από το ρεζερβουάρ κατά την διάρκεια του αγώνα (ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει στα αυτοκίνητα) αλλά και την φθορά που μπορεί να προκαλεί στα μηχανικά μέρη του κινητήρα (π.χ. να καταστρέφει το φιλμ λαδιού στους κυλίνδρους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του).

Το βέβαιο είναι πως με την Ducati να συνεργάζεται με την Shell (είναι και βασικός χορηγός) και την Honda να συνεργάζεται με την Repsol (επίσης βασικός χορηγός) ανοίγει ένας νέος “χημικός” πόλεμος μέσα στα MotoGP, όπου οι έρευνες στα εργαστήρια και η επενδύσεις στις δοκιμές θα έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις εντός πίστας.

   

 

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.