MotoGP: Ξεκίνησε ο “χημικός πόλεμος” στα καύσιμα

Το επόμενο πεδίο μάχης θα είναι στα εργαστήρια των χορηγών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/11/2022

Ο Marc Marquez βρέθηκε στην πίστα της Jamara στην Ισπανία για να δοκιμάσει ένα νέο συνθετικό “βιοκαύσιμο” που ετοίμασε η Repsol για αγωνιστική χρήση σε μοτοσυκλέτες .

Να θυμίσουμε πως η Dorna και τα εργοστάσια που συμμετέχουν στα MotoGP (Aprilia, Ducati, Honda, KTM, Yamaha) έχουν συμφωνήσει πως από 2024 τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούν θα έχουν μόνο 60% παράγωγα από ορυκτό πετρέλαιο και το υπόλοιπο 40% θα είναι συνθετικό καύσιμο. Ο τελικός στόχος της συμφωνίας είναι μέχρι το 2027 να χρησιμοποιούν 100% συνθετικά καύσιμα.

Ως συνθετικά καύσιμα υπολογίζονται όλων των ειδών τα βιοκαύσιμα και εκείνα που δημιουργούνται εργαστηριακά με πρώτες ύλες που δεν προέρχονται “απευθείας” από τα ορυκτά καύσιμα. Η λέξη “απευθείας” είναι εντός εισαγωγικών διότι το υδρογόνο θεωρείται “οικολογικό/συνθετικό” καύσιμο παρά το γεγονός πως η παραγωγή του γίνεται από το πετρέλαιο, διότι όλες οι άλλες μέθοδοι παραγωγής του είναι ασύμφορες οικονομικά, αλλά και ως προς την σπατάλη ενέργειας που απαιτούν.

Όπως κι αν έχει, τα συνθετικά καύσιμα αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επιβίωση των MotoGP, αφού είναι σαφές πλέον πως οι αγώνες με ηλεκτρικά οχήματα (MotoE και FormulaE) έχουν πάει άπατοι!

Ήδη ο Claudio Domenicali της Ducati έχει δηλώσει ένθερμος  υποστηρικτής (η Ducati είναι μέλος του VW Group που ανήκει και η Porsche, με την Porsche να έχει ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή αγωνιστικών κινητήρων με συνθετικά καύσιμα).  

Τώρα λοιπόν στο παιχνίδι μπαίνει και η Repsol με την Honda, καθώς η ισπανική εταιρεία σκοπεύει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συνθετικών καυσίμων στον κόσμο, έχοντας στόχο την ετήσια παραγωγή δύο εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Η Repsol έχει δοκιμάσει στα αγωνιστικά συνθετικά καύσιμά της στο Dakar Rally και στο γαλλικό πρωτάθλημα της Formula 4.

Σε μοτοσυκλέτες όμως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή εμπειρία και γι΄αυτό το σκοπό βρέθηκε ο Marc Marquez στην πίστα της Jamara, όπου οδήγησε μια RCV 213S (όχι δηλαδή μοτοσυκλέτα των MotoGP) για δώδεκα γύρους.

Στόχος της δοκιμής ήταν να δουν αν το συνθετικό καύσιμο της Repsol έχει επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα και κυρίως στον τρόπο που αντιδρά στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που είναι βαριά και μπορούν να συγχωρέσουν μικρές “αρρυθμίες” στη συμπεριφορά του κινητήρα, στις μοτοσυκλέτες και ειδικά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες ο ακριβής έλεγχος του γκαζιού είναι απόλυτη προτεραιότητα.  Σύμφωνα με τον Marc Marquez, το συγκεκριμένο συνθετικό καύσιμο δεν διαφέρει σε κάτι από το κοινό ορυκτό ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα στάδια δοκιμών, που αφορούν τη συμπεριφορά του καυσίμου στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται γύρω από το ρεζερβουάρ κατά την διάρκεια του αγώνα (ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει στα αυτοκίνητα) αλλά και την φθορά που μπορεί να προκαλεί στα μηχανικά μέρη του κινητήρα (π.χ. να καταστρέφει το φιλμ λαδιού στους κυλίνδρους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του).

Το βέβαιο είναι πως με την Ducati να συνεργάζεται με την Shell (είναι και βασικός χορηγός) και την Honda να συνεργάζεται με την Repsol (επίσης βασικός χορηγός) ανοίγει ένας νέος “χημικός” πόλεμος μέσα στα MotoGP, όπου οι έρευνες στα εργαστήρια και η επενδύσεις στις δοκιμές θα έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις εντός πίστας.

   

 

MotoGP Βραζιλία: Ο Zarco ταχύτερος στις δοκιμές – Πανικός στην Q1

Δύσκολη η πρώτη ημέρα στην Βραζιλία
MotoGP Βραζιλία: Ο Zarco ταχύτερος στις δοκιμές – Πανικός στην Q1
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/3/2026

Η βροχή που ταλαιπώρησε την επιστροφή των MotoGP στην Βραζιλία είχε τον τελευταίο λόγο το απόγευμα της Παρασκευής. Ολόκληρο το grid των MotoGP γνώριζε ότι θα έπιανε βροχή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμών, το ερώτημα ήταν απλώς το πότε. Αυτό ανάγκασε τους πάντες να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν έναν χρόνο αρκετά καλό για το Q2 από το ξεκίνημα της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα περίμεναν την βροχή να πέσει.

Αυτή η φρενήρης και γεμάτη άγχος περίοδος δοκιμών έφερε στο φως πολλές εκπλήξεις, αλλά και αρκετές απογοητεύσεις. Ο Johann Zarco βρέθηκε στην κορυφή, με τον αναβάτη της LCR Honda να πιέζει αμέσως, όπως ακριβώς κάθε ένας αναβάτης που δεν έχει πολλά να χάσει, μπορεί να κάνει. Και ο Zarco δεν έχει βλέψεις για την κορυφή του πρωταθλήματος. Κατάφερε έτσι να κρατήσει πίσω του τον Marc Marquez της Ducati Lenovo. Ο Toprak Razgatlioglu εκμεταλλεύτηκε σωστά τόσο τις συνθήκες όσο και το slipstream του Jorge Martin για να σημειώσει τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, όντας γρήγορος σε όλο το πρώτο, στεγνό μισό των δοκιμών και φυσικά, χωρίς και αυτός να έχει κάτι να χάσει.

Με την κατάκτηση της τρίτης θέσης από τον αναβάτη της Pramac Yamaha, ο Jorge Martin, έμεινε στην τέταρτη θέση, μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου πίσω από τον Razgatlioglu. Ο Pedro Acosta πήρε την πέμπτη θέση με την εργοστασιακή Red Bull KTM, τερματίζοντας ακριβώς μπροστά από τον Alex Marquez με την Gresini Ducati. Ο Fabio Quartararo ανέβασε μια δεύτερη Yamaha στην πρώτη δεκάδα, παίρνοντας την έβδομη θέση μπροστά από έναν εντυπωσιακό Fermin Aldeguer. Ο αναβάτης της Gresini Ducati μόλις επέστρεψε από ένα σοβαρό κάταγμα στο μηριαίο οστό και εξακολουθεί να κουτσαίνει έντονα, οπότε η προσπάθειά του μετράει διπλά.

Ο Pecco Bagnaia πήρε την ένατη θέση πίσω από τον Aldeguer, με τον αναβάτη της Ducati Lenovo να βρίσκεται άνετα μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ ο Ai Ogura της Trackhouse Racing μόλις που ξεπέρασε τον Luca Marini και τον Jack Miller για να πάρει την τελευταία διαθέσιμη θέση στο Q2.

Ο μεγαλύτερος χαμένος της ημέρας ήταν ο Marco Bezzecchi, με τον εργοστασιακό αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να συγχρονίσει σωστά την προσπάθειά του και να καταλήγει πολύ χαμηλά, στην 20η θέση. Γύρω του βρίσκονταν οι αναβάτες της Pertamina VR46, Franco Morbidelli και Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Brad Binder της KTM είχε πτώση στην πρώτη του προσπάθεια να κυνηγήσει μια θέση στο Q2, χάνοντας το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας του στην Κ2. Από λάθος βρέθηκε πολύ πίσω και ο Mobidelli καθώς δεν είδε τις οδηγίες της ομάδας του για την βενζίνη που είχε απομείνει και συνέχισε μένοντας στην πίστα. Αυτό πρακτικά ακύρωσε την δεύτερη προσπάθειά του καθώς δεν υπήρχε χρόνος για συνεχίσει.

Οπότε αύριο ο πανικός θα είναι στην Q1 για το ποιος θα καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για την Q2, και είναι περισσότεροι από τις δύο θέσεις, άρα θα παλέψουν για αυτό.

Μένει να δούμε ποιος θα καταφέρει να πάρει την πρώτη εκκίνηση στην Βραζιλία μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

 

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

Προηγ.

1

5

Johann Zarco

Honda

1:21.257

 

 

2

93

Marc Marquez

Ducati

1:21.382

0.125

0.125

3

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

1:21.565

0.308

0.183

4

89

Jorge Martin

Aprilia

1:21.566

0.309

0.001

5

37

Pedro Acosta

KTM

1:21.750

0.493

0.184

6

73

Alex Marquez

Ducati

1:21.795

0.538

0.045

7

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:21.825

0.568

0.030

8

54

Fermin Aldeguer

Ducati

1:21.882

0.625

0.057

9

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:21.967

0.710

0.085

10

79

Ai Ogura

Aprilia

1:22.067

0.810

0.100

Περνάνε από Q1:

11

10

Luca Marini

Honda

1:22.088

0.831

0.021

12

43

Jack Miller

Yamaha

1:22.130

0.873

0.042

13

42

Alex Rins

Yamaha

1:22.132

0.875

0.002

14

12

Maverick Viñales

KTM

1:22.226

0.969

0.094

15

11

Diogo Moreira

Honda

1:22.355

1.098

0.129

16

36

Joan Mir

Honda

1:22.392

1.135

0.037

17

33

Brad Binder

KTM

1:22.692

1.435

0.300

18

21

Franco Morbidelli

Ducati

1:22.733

1.476

0.041

19

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:22.890

1.633

0.157

20

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1:23.300

2.043

0.410

21

25

Raul Fernandez

Aprilia

1:23.901

2.644

0.601

Δεν έπιασε το 105%

 

23

Enea Bastianini

KTM

1:25.963

4.706

2.062

 

Ετικέτες